EUROLEAGUE

Ολυμπιακός: Επιστροφή στο μέλλον με χημεία και φυσική

EUROLEAGUE 2023-2024 /  -   (  / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE 2023-2024 / - ( / EUROKINISSI) ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός νίκησε εύκολα την Εφές σε μια καυτή "ερυθρόλευκη" βραδιά και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την επιστροφή στο άμεσο μέλλον, με το μπάσκετ που θέλει να παίξει κατά κόρον στη φετινή σεζόν. Το δίδυμο των ψηλών, ο Γκος και ο ... γιατρός Παπανικολάου.

Η εικόνα του Ολυμπιακού από το άμεσο μέλλον εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο παρκέ του ΣΕΦ. Λογικό. Οι "ερυθρόλευκοι" βρήκαν ένα διάστημα όχι συνεχόμενων αγώνων, όπως είχαν μέχρι πρότινος, αλλά προπονήσεων. Προσθέστε ότι περνάει ο καιρός, άρα νέοι και παλιοί, ξεπερνώντας κατ' αρχήν τους τραυματισμούς τους, έρχεται περισσότερη χημεία (στο δέσιμο) και φυσική (δύναμη).

Η Εφές έπεσε στις δαγκάνες μιας σκληρής άμυνας, μοιάζει και αδύναμη, ασύνδετη, άκεφη, άοσμη και άχρωμη (όλα τα στερητικά άλφα μαζεμένα) και η τρίτη νίκη ήρθε σχετικά εύκολα σε μια ολυμπιακή βραδιά, όπου ο κόσμος μετά το Καραϊσκάκη έτρεχε να γεμίσει και το Ειρήνης και Φιλίας. Στα μισά του δεύτερου δεκαλέπτου δεν έπεφτε καρφίτσα.

Επιστροφή στο μέλλον λοιπόν; Ε, ναι. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, άσχετα αν δεν έχει ακόμα στη διάθεση του, δυο σημαντικά στις σκέψεις του εργαλεία, όπως ο Σίκμα και ο Μακ Κίσικ, μοίρασε το χρόνο, είδε τους παίκτες του να μοιράζουν τους πόντους, τα ριμπάουντ, τα κλεψίματα και τις ασίστ, κάνοντας δηλαδή όσα χρειάζονται σε ομαδικό επίπεδο με τα ατομικά χαρακτηριστικά του καθενός.

Ο Ολυμπιακός με την πάροδο του σαραντάλεπτου διόρθωσε το σχεδόν μουδιασμένο ξεκίνημα του, έβαλε 15π στον αιφνιδιασμό, 13 από επιθετικά ριμπάουντ και 12 από λάθη των αντιπάλων του. Οι αιφνιδιασμοί που έβγαλε από κάποιο σημείο και μετά ενθουσίασαν και το κοινό, γιατί ως γνωστόν το μπάσκετ στο τρανζίσιον είναι και το πιο ωραίο για τον κόσμο!

Το δίδυμο που τρομάζει

Ο φετινός Ολυμπιακός στηρίζει πάρα πολλά στην ταυτόχρονη παρουσία στο ρόστερ των δυο πύργων. Ο Μουσταφά Φαλ επιστρέφει δριμύτερος, παίρνει το χρόνο του, άρα ο Νίκολα Μιλουτίνοβ, δεν ξεθεώνεται να παίζει 30-35 λεπτά και στο τέλος να μην έχει δυνάμεις σε χουκ που σπάνια αστοχεί.

Η φροντ-λάιν της Εφές ήταν μια εύκολη υπόθεση για τους δυο ψηλούς, που θεωρητικά ήταν... ήσυχοι στην επίθεση (13π και οι δυο μαζί), επί της ουσίας όμως ήταν για σαράντα λεπτά ένα αξεπέραστο εμπόδιο τόσο στην επίθεση όπου η μπάλα σχεδόν κάθε φορά ακουμπάει στα χέρια τους (κυρίως στο πέντε εναντίον πέντε) όσο κυρίως στην άμυνα, καθώς το ύψος και ο όγκος τους γεμίζουν τη ρακέτα που θυμίζει ναρκοπέδιο για τους αντιπάλους.

Δεν είναι τόσο οι αριθμοί τους, όσο η θεόρατη παρουσία τους που κάνουν τον Ολυμπιακό το ίδιο ισχυρό για σαράντα λεπτά, ειδικά όταν ο χρόνος μοιράζεται ιδανικά όπως έγινε την Πέμπτη κόντρα στους άλλοτε πρωταθλητές Ευρώπης.

Ο Γκος που απελευθερώνει

Σημείο αναφοράς του αγώνα και ο Νάιτζελ Γουίλιαμς Γκος, που συμπληρώνει ένα άλλο δίδυμο, αυτό της περιφέρειας. Ο Αμερικανός δεν ήταν μια συγκυριακή επιλογή το καλοκαίρι. Ο πρώτος που επέλεξε ο Γιώργος Μπαρτζώκας και μάλιστα επέμενε στις επαφές του με τη διοίκηση για τον σχεδιασμό ήταν αυτός.

Ερχόμενος από το υψηλού επιπέδου μπάσκετ της Ρεάλ, ο NWG δεν είναι ο άγουρος νεαρός που είχε έρθει το 2018 στην Ελλάδα, αλλά ένας πολύ γρήγος πόιντ-γκαρντ που απειλεί το καλάθι και κυρίως απελευθερώνει τον Τόμας Γουόκαπ.

Ο "Θωμάς" δεν είναι πλέον υποχρεωμένος να κάνει τα πάντα μέσα στο γήπεδο, ούτε να μένει στον αγωνιστικό χώρο λες και δεν υπάρχει ... αύριο. Ο Μπαρτζώκας βρήκε την ευκαιρία να τον ξεκουράσει (είχε και ένα σφίξιμο στη μέση, όπως είπε ο προπονητής) εν όψει και του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και κάπως έτσι ο Γουόκαπ έπαιξε 21 λεπτά, σκοράροντας μεν λίγους πόντους (4), έχοντας όμως τις γνωστές επιδόσεις του σε όλα τα άλλα: 7 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 1 καθαρό κλέψιμο και άλλα πέντε-έξι deflections που έφεραν ωραίους αιφνιδιασμούς για την ομάδα του.

Την ίδια ώρα ο Γκος με 14π και 7 ρ, είχε το δεύτερο μεγαλύτερο + από τους συμπαίκτες του (+20, ένα λιγότερο από τον Παπανικολάου) και το υψηλότερο ράνκινγκ. Κανένα πρόβλημα για τον 29χρονο γκαρντ που έχει μπει φουριόζος και δείχνει έτοιμος να δικαιώσει τον προπονητή για την εμπιστοσύνη. Με 13.6π (και 46.2% τρ), 2.7ρ και 3 ασίστ, ο Γκος παίρνει προσπάθειες, αναλαμβάνει ευθύνες και ανταποκρίνεται στο έπακρο. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον...

Μια χαρά τεσσάρι, ο Παπανικολάου

Το μεγάλο άγχος του φετινού Ολυμπιακού είχε να κάνει με το κενό, που άφησε πίσω του ο Σάσα Βεζένκοβ. Όχι ότι υποτιμάει κανείς την απώλεια του Σλούκα, ωστόσο η αποχώρηση του MVP της προηγούμενης σεζόν ήταν και πλήγμα αλλά και αντικείμενο μιας ατέρμονης φιλολογίας. Προφανώς παίκτη με τα χαρακτηριστικά του ρούκι των Σακραμέντο Κινγκς δεν ξαναβρίσκει ο Ολυμπιακός, ωστόσο, οι "ερυθρόλευκοι" φαίνεται ότι έχουν βρει τις λύσεις.

Ο Άλεκ Πίτερς έχει ξεκινήσει εντυπωσιακά (11.8π, 4.8ρ) και καθώς ο Σίκμα βρίσκεται στα πιτς και ουσιαστικά δεν τον έχουμε δει ακόμα σε φουλ-δράση, έρχεται ο Κώστας Παπανικολάου να λύσει και αυτό το πρόβλημα. Κανονικός "γιατρός" ο αρχηγός του Ολυμπιακού έχει και εδώ το φάρμακο.

Σε μια βραδιά που ο χρόνος μοιράστηκε, ο "Παπ" έπαιξε περισσότερο απ' όλους (28 λεπτά), ολοκλήρωσε ένα χορταστικό ματς με 14π και 7 ριμπ, συνεχόμενες καλές άμυνες σε κοντούς και ψηλούς της Εφές και άριστες συνεργασίες με τον Γουόκαπ, δυο εκ των οποίων απέφεραν και τα πιο θεαματικά καλάθια του Ολυμπιακού στο παιχνίδι...

Οι "ερυθρόλευκοι" καθάρισαν το ματς στο τρίτο δεκάλεπτο, όταν το 2/10 τρίποντα του πρώτου ημιχρόνου, μετατράπηκε σε 6/11 από τα 6.75μ. Παίζοντας αυτή την πιεστική άμυνα που εξάρθρωσε τα καλά ατομικά χαρακλτηριστικά των αστεριών της Εφές, έχοντας πόντους από το ποστ και το πικ εν ρολ, έμενε να βρει τα εύστοχα σουτ από την περιφέρεια.

Συνήθως αυτό το σύνθημα το δίνει ο Κάναν. Το έκανε και με τους Τούρκους ο Αμερικανός, οι συμπαίκτες του ακολούθησαν και ο αγώνας είχε τελειώσει με συνοπτικές διαδικασίες. Χάι λάιτ του ματς, το τρίποντο του Πίτερς που σκόραρε για τρεις, σε μια σχεδιασμένη τελευταία επίθεση από τον Μπαρτζώκα. Έξοδος του Κάναν για να πάρει την μπάλα, σκριν του Γκος στον Μπομπουά και σουτ του Πίτερς που είχε ήδη κάνει την κίνηση να απελευθερωθεί από τον Τζόουνς.

Η Αναντολού δεν μπορούσε να αντισταθεί περισσότερο (μεταξύ μας, σε κανένα σημείο του ματς δεν ενόχλησε τον Ολυμπιακό) και ο Μπαρτζώκας έφτασε μέχρι την άκρη του πάγκου χρησιμοποιώντας τόσο τον Πάπας όσο και τον Τανούλη. Η ομάδα έφτασε στο 3-2 στην EuroLeague και μπαίνει ήδη σε ρυθμούς ντέρμπι, καθώς τη Δευτέρα υποδέχεται για τρίτη φορά σε ένα μήνα τον Παναθηναϊκό, σε αγώνα βέβαια πολύ πιο απαιτητικό σε όλα τα επίπεδα.

Ακολουθεί μια ακόμη μονομαχία με Τούρκους, την ερχόμενη Πέμπτη στην Ούλκερ Αρένα, εναντίον της Φενέρ. Είμαστε μεν στην αρχή της χρονιάς, αλλά μια νίκη στην Κωνσταντινούπολη είναι πάντοτε κομβικής σημασίας...

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ