ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Οι πάσες του Σλούκα, οι χερούκλες του Αντετοκούνμπο και ο... Threegonis έσπρωξαν τον Παναθηναϊκό

Οι πάσες του Σλούκα, οι χερούκλες του Αντετοκούνμπο και ο... Threegonis έσπρωξαν τον Παναθηναϊκό
INTIME SPORTS

Οι νίκες έγιναν 12 για τον Παναθηναϊκό και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για το φουριόζικο βράδυ, που ξεκίνησε με τον Γκριγκόνις να σαρώνει την Εφές, που κατάφερε να σηκωθεί από τα απανωτά χτυπήματα, πριν πέσει στο καναβάτσο με το καθοριστικό τρίποντο του Γκραντ. Κλειδιά Σλούκας και Αντετοκούνμπο

Σημασία πάντα έχουν οι νίκες. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να έπαιξε στο τέλος με τις ... πιθανότητες (και κυρίως τη φωτιά), να μη σάρωσε την Εφές, όπως έδειχναν οι μεγάλες διαφορές που πήρε στη διάρκεια του ματς, βρήκε ωστόσο τον τρόπο να φτάσει τις 12 νίκες του, χάρη σε ένα μεγάλο τρίποντο του Γκραντ, που φρόντισε να σταματήσει στη μεγαλύτερη διάρκεια του ματς τον Σέιν Λάρκιν.

Οι ασίστ του Σλούκα, οι πόντοι των Μήτογλου και Ναν, οι πολλές λύσεις που πρόσφερε σε ένα κρισιμο σημείο του αγώνα ο Κώστας Αντετοκούνμπο και φυσικά ο υπερηχητικός Γκριγκόνις (7/9 τρίποντα) έβαλαν την υπογραφή τους σε ένα βράδυ, όπου για μια ακόμη φορά το ΟΑΚΑ ήταν κατάμεστο από κόσμο. Στο τέλος, φυσικά, υπήρξε και το σχετικό μπιζάρισμα των φιλάθλων προς την ομάδα που περιμένει πλέον τη Μονακό του Μάικ Τζέιμς

Πριν καταλάβει η Εφές τι γίνεται πάνω στο παρκέ, ο Παναθηναϊκός της είχε πάρει και το ... σκαλπ. Μπορεί ο Κρις Ντάουμ να ξεκίνησε με πέντε σερί πόντους, οι Τούρκοι να προηγήθηκαν, αλλά η τρίποντη καταιγίδα ήταν έτοιμη να ξεσπάσει. Ο Μήτογλου έκανε την αρχή και ο Μάριους Γκριγκόνις ακολούθησε φουριόζος. Ο Λιθουανός έδωσε ρεσιτάλ από τα 6.75μ ξεκινώντας με 3/3 και βάζοντας από την αρχή πολύ δύσκολα στην άμυνα του Τσαν.

Το έναυσμα για να σηκωθεί το ΟΑΚΑ στο πόδι εκστασιασμένο είχε δοθεί από τον παίκτη που υποτίθεται ότι ... περίσσευε το καλοκαίρι. Ο Αταμάν δεν συμμεριζόταν τέτοιες ιδέες, είχε (και έχει) σε μεγάλη εκτίμηση τον Γκριγκόνις, ξέροντας ότι ένας τέτοιος παίκτης μπορεί να λειτουργήσει άψογα να μετατραπεί ακόμα και σε άρμα μάχης, μέσα από μια καλά δομημένη ομάδα. Όχι βέβαια στον περσινό Παναθηναϊκό.

Το σκορ άρχισε να τρέχει λες και από την πλευρά των "πρασίνων" είχε μπει ... μηχανάκι. Όταν μάλιστα εμφανίστηκε ο Σλούκας, αντί του αρχικά άστοχου Κέντρικ Ναν, η μπάλα κυκλοφορούσε ακόμα καλύτερα και το καλάθι της Εφές αναστέναζε.

Χειροπέδες στον Λάρκιν και καταιγίδα

Για μια ακόμη φορά, ωστόσο, το μυστικό του Παναθηναϊκού δεν ήταν η έτσι κι αλλιώς γεμάτη από καλούς παίκτες επίθεση του. Κόντρα στην κουρασμένη περισσότερο ψυχολογικά, από την υπερπροσπάθεια της Παρασκευής εναντίον της Ρεάλ, Εφές, ο Αταμάν έδωσε εντολή για πίεση. Hedge out στον χειριστή και πρέσινγκ στον Σέιν Λάρκιν, με βασικό εκφραστή τον Τζέριαν Γκραντ. Ο αρχισκόρερ της EuroLeague πέρασε ένα πολύ κακό πρώτο μέρος, μη βρίσκοντας χώρους να σουτάρει ή να εφορμήσει προς το αντίπαλο καλάθι.

Οι χειροπέδες που του είχε περάσει ο Γκραντ τον κράτησαν φυλακισμένο σε μια σπουδαία άμυνα, απόδειξη οι μηδέν πόντοι του καλύτερου επιθετικού της τουρκικής ομάδας που ολοκλήρωσε τις δυο πρώτες περιόδους με μόλις τέσσερα (άστοχα) σουτ. Ο Παναθηναϊκός έμοιαζε να κάνει παρέλαση, τελείωσε το πρώτο δεκάλεπτο με 6/8 τρίποντα και στη συνέχεια επιτέθηκε και κοντά στο καλάθι.

Ο Λεσόρ πήρε μπάλες, ο Ναν τελείωσε φάσεις και ο Σλούκας έδινε πάσες (7 ασίστ) στο ημίχρονο, με την Εφές να βρίσκει μεν ένα καλό δίλεπτο όταν με το σχήμα τέσσερις κοντοί και ο Πλάις, έφερε μια μικρή αναταραχή και ένα σερί 0-9, αλλά να μην μπορεί να ολοκληρώσει

Τα τρίποντα από τον Σλούκα και τον Μήτογλου και το καλάθι του θεαματικού Ναν στο τελείωμα του ημιχρόνου επανέφεραν την σχετική ασφάλεια στον Παναθηναϊκό, που στη δεύτερη περίοδο είχε χάσει μόλις ένα δίποντο (7/8) και βέβαια έβαζε τρίποντα όταν το απαιτούσαν οι συνθήκες του αγώνα. Συν τοις άλλοις η Εφές δεν είχε μαζί της Τζόουνς (τραυματίστηκε με τη Ρεάλ) και Κλάιμπερν (καιρό τώρα, εκτός μάχης) ενώ είχαν φορτωθεί με φάουλ Ντάουμ και Οτούρου...

Ο Γκριγκόνις είναι εδώ...

Η Εφές ήταν σίγουρο ότι θα προσπαθούσε να επανέλθει. Κι είναι αλήθεια ότι στην τρίτη περίοδο την οποία κέρδισε με επί μέρους σκορ 22-17, έκανε ό,τι μπορούσε καλύτερο. Λένε, άλλωστε, ότι οι μεγάλες διαφορές δεν είναι σωστό να έρχονται από νωρίς, γιατί αυτός που προηγείται χαλαρώνει κι ο άλλος που είναι πίσω παλεύει απεγνωσμένα. Το έκανε η τουρκική ομάδα, βρίσκοντας στο πρόσωπο του Τίμπορ Πλάις ένα ιδανικό σουτέρ τριών πόντων.

Ναι, μόνο που από την άλλη εξακολουθούσε να είναι παρών ο καταπληκτικός Γκριγκόνις. Μπορεί να έχασε ένα σουτ πίσω από τη γραμμή, έβαλε όμως τα υπόλοιπα τρία που επιχείρησε. Σκέτος... Τριγκόνις (ή Threegonis, αν προτιμάτε) δηλαδή. Σε μια στιγμή το ματς θύμιζε διαγωνισμό τριών πόντων.

Ο Μήτογλου, πάντως, ήταν αυτός που κατάφερε στο τέλος με 4 σερί πόντους να ξαναπάει τη διαφορά σε διψήφια νούμερα, καθώς η Εφές με τη φόρα που είχε πάρει, πλησίαζε μέχρι το -7

Τα μακριά χέρια του Αντετοκούνμπο

Η αλήθεια είναι ότι ο Παναθηναϊκός έπαιξε με τη φωτιά. Σιγά-σιγά έμοιαζε να χάνει δυνάμεις, η Εφές παραμόνευε να κάνει μια ... πραγματικά επική "κλοπή" του ματς, έχοντας εμπιστοσύνη στους παίκτες κλάσης που διαθέτει. Κάποια στιγμή είτε ο Λάρκιν είτε ο Μπουμπουά θα έβρισκαν τον τρόπο να σκοράρουν.

Εκεί ήρθε σαν από μηχανής Θεός ο Κώστας Αντετοκούνμπο, που με τα μακριά του χέρια όχι μόνο ολοκλήρωσε τις θεαματικές πάσες του Κέντρικ Ναν, αλλά προστάτευσε και το καλάθι της ομάδας του. Ειδικά η αεροπλανική τάπα στον Πλάις που επιχειρούσε να καρφώσει με το σκορ στο -6 μένει στο τέλος σαν ένα από τα κλειδιά της σπουδαίας, όπως εξελίχθηκε, νίκης της ομάδας του.

Ο Μπομπουά, πάντως, δυο λεπτά πριν από το τέλος του ματς αφού πρώτα έκοψε τον Κώστα Σλούκα, με ένα τρίποντο από τις σαρανταπέντε μοίρες, μετέτρεπε τον περίπατο του Παναθηναϊκού σε ντέρμπι μιας κατοχής. Ο Πλάις μάλιστα βιάστηκε στη συνέχεια να ισοφαρίσει, η μπάλα βρήκε το σίδερο και η συνέχεια ήταν καταπράσινη. Ασίστ του Σλούκα, τρίποντο του Γκραντ και προβάδισμα ξανά έξι πόντων. Έμοιαζε με μαξιλάρι ασφαλείας το σουτ του Αμερικανού.

Η Εφές δεν προλάβαινε άλλο. Θα έχανε το έβδομο σερί παιχνίδι της και θα έμενε ξανά με την στυφή γεύση μιας καλής προσπάθειας στο δεύτερο ημίχρονο, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Εδώ που τα λέμε θα ήταν πέραν κάθε μπασκετικής λογικής να έχανε ένα τέτοιο ματς ο Παναθηναϊκός μετά την "αυτοκτονία" του στη Βιτόρια. Ο Αταμάν θα πρέπει να προβληματιστεί για την απώλεια μεγάλων διαφορών, τα πολλά επιθετικά ριμπάουντ που πήρε η Εφές (συνολικά 14) και την εκ νέου χλωμή βραδιά του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ.

Από την άλλη, όμως, έχει να καμαρώνει για ένα σωρό καλούδια. Η ομάδα του επέστρεψε στις νίκες (συνολικά 12) παραμένει σε τροχιά πλέι-οφ και προοπτικής να πάει όσο ψηλότερα γίνεται, ο Γκριγκόνις έκανε ατομικό ρεκόρ σε εύστοχα τρίποντα (είχε έξι με τη φανέλα της Ζάλγκιρις σε αγώνα ... εναντίον του Παναθηναϊκού το 2020), ο Σλούκας έβαλε για μια ακόμη φορά τα πράγματα στη θέση τους, κατευθύνοντας ιδανικά την ομάδα του με τις 9 ασίστ, που τον έφεραν στην τρίτη θέση των κορυφαίων πασέρ όλων των εποχών, μπροστά μάλιστα από τον Βασίλη Σπανούλη.

Προσθέστε ακόμα τις καλές στιγμές των Ναν, Μήτογλου, την άμυνα πάνω στον Λάρκιν αλλά και το σπουδαίο τρίποντο στο τέλος του Γκραντ και το κερασάκι στην τούρτα, από τον Αντετοκούνμπο. Πριν προλάβει να χαρεί τη νίκη του, ο Παναθηναϊκός πρέπει να ανασκουμπωθεί εκ νέου γιατί ακολουθεί την Πέμπτη ένα πιο δυνατό τεστ, κόντρα στη Μονακό, με μια ενδεχόμενη νίκη να έχει κομβική σημασία. Θα είναι η δεύτερη απέναντι στους Μονεγάσκους και οι "πράσινοι" θα αρχίσουν να αποκτούν αβαντάζ και σε ενδεχόμενες ισοβαθμίες...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΕΡΓΚΙΝ ΑΤΑΜΑΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ