ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Οι "ερυθρόλευκοι" σχεδόν έτοιμοι να παίξουν μπάσκετ Ολυμπιακού και να κάνουν ένα συναρπαστικό δεύτερο γύρο

Οι "ερυθρόλευκοι" σχεδόν έτοιμοι να παίξουν μπάσκετ Ολυμπιακού και να κάνουν ένα συναρπαστικό δεύτερο γύρο
INTIME SPORTS

Το εντυπωσιακό δεύτερο ημίχρονο με την Άλμπα που ακολούθησε του εξάψαλμου Μπαρτζώκα στα αποδυτήρια, οι 30 ασίστ και οι 94 πόντοι, για τον Ολυμπιακό που ετοιμάζει ένα συναρπαστικό δεύτερο γύρο. Γράφει ο Γιάννης Φολέρης

Στον Ολυμπιακό αισθάνονται καλύτερα, πλέον. Όχι γιατί νίκησαν την Άλμπα στο Βερολίνο, ή επειδή τερμάτισαν στον πρώτο γύρο με 9 νίκες σε 17 αγώνες. Κρατήστε την εικόνα του δεύτερου ημιχρόνου με τη γερμανική ομάδα, τους 94 πόντους, τις 30 ασίστ, το 43.5% στα τρίποντα και το σχεδόν εξωφρενικό επί μέρους 27-8 στο τρίτο δεκάλεπτο που θύμισε -τηρουμένων των αναλογιών- το ανεπανάληπτο 27-2, κόντρα στη Μονακό στο Κάουνας στο περσινό Final Four.

Και δεν είναι μόνο αυτά. Οι τελευταίες προπονήσεις λένε ότι ήταν οι καλύτερες της χρονιάς, πρώτα γιατί... έγιναν προπονήσεις κι ύστερα επειδή έχουν επιστρέψει όλοι. Άπαντες παρόντες, όπως έλεγε με θριαμβευτικό ύφος ο Ιάσων Παγκιναρόπουλος (ο Δημήτρης Καλιβωκάς, δηλαδή) στην εκδίκαση του διαζυγίου των "Κοκοβίκων" και στο "η γυνή να φοβήται τον άνδρα"!

Η φαρέτρα γεμίζει και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στο ΣΕΦ, σύντομα ο Ολυμπιακός θα φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα, κάνοντας συνολικά έναν πολύ καλύτερο δεύτερο γύρο στην φετινή Euroleague.

Δεν ήταν, βέβαια, όλα ιδανικά στην έδρα της Άλμπα και του επόμενου Final Four. Το σχετικά καλό ξεκίνημα του Ολυμπιακού, με το διάβασμα, την κίνηση χωρίς την μπάλα και την καλή κυκλοφορία, διαδέχθηκε η μη αντίδραση στο παιχνίδι των γηπεδούχων, που βρήκαν την άμυνα των Πειραιωτών εν υπνώσει και με βομβαρδισμό από τρίποντα (5/8 στο πρώτο και 4/8 στο δεύτερο δεκάλεπτο) έφτασαν να προηγούνται με διαφορά +11 πόντων.

Η άμεση αντίδραση και το καλό παιχνίδι από τον Λαρεντζάκη στη δεύτερη περίοδο, διόρθωσε λίγο τα πράγματα, αν και οι Γερμανοί έφευγαν στα αποδυτήρια προηγούμενοι με τρεις πόντους και έχοντας 14 ασίστ και μόλις 3 λάθη (και 40.7% τρίποντο)! Λογικό ήταν στα αποδυτήρια ο Μπαρτζώκας να έβαλε όχι φωνές, αλλά ... αγριοφωνάρες. Απαίτησε και είχε δίκιο, τη στοιχειώδη αμυντική προσέγγιση, την πλήρη αλλαγή νοοτροπίας και την ολική ανατροπή.

Ο Φαλ... του Ολυμπιακού

Υπάρχουν πολλές σταθερές στην ομάδα του Πειραιά. Μια από τις πιο βασικές είναι ο τεράστιος Μουσταφά Φαλ. Το γράφαμε και μετά το ματς με τη Βιλερμπάν. Ο "Φαλ του Ολυμπιακού" είναι μια μοναδική περίπτωση σέντερ. Σκιάχτρο στην άμυνα και κινητήριος μοχλός στην επίθεση, έκανε ξανά τα πάντα. Έκοβε, αλλοίωνε τα σουτ των αντιπάλων, έπαιρνε ριμπάουντ, τελείωνε φάσεις και όταν έπρεπε μοίραζε την μπάλα για να σκοράρουν από μακριά είτε ο Άλεκ Πίτερς, είτε ο Αϊζέα Κάναν.

Η επιβλητική του παρουσία έγινε το εφαλτήριο για να παίξει όλη η ομάδα άμυνα, με την Άλμπα να τελειώνει την περίοδο έχοντας 0/8 δίποντα και 2/9 τρίποντα. Το 16-2 με το οποίο ξεκίνησε το τρίτο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός ήταν μια δήλωση προθέσεων.

Οι "ερυθρόλευκοι" όχι μόνο είχαν αλλάξει τη ροή του ματς, αλλά έριχναν απανωτά ντιρέκτ και κροσέ, ώστε να πέσουν νοκ-άουτ οι εύθραυστοι Βερολινέζοι. Μια καλή ομάδα όταν το γήπεδο είναι ανοιχτό, αλλά και πολύ αδύναμη όταν ο αντίπαλος κλείνει διαδρόμους, πιέζει την μπάλα και κυνηγάει κάθε σουτ.

Ο Ολυμπιακός προκάλεσε ασφυξία στη γερμανική επίθεση κι έτσι έβγαλε φάσεις που ο σπίκερ της Euroleague TV, χαρακτήριζε αυθεντικές του μπάσκετ του κόουτς Μπαρτζώκα και της ομάδας του.

Καθώς η Άλμπα είχε στο δεύτερο ημίχρονο 2/11 τρίποντα, οι παίκτες με τα κόκκινα έκαναν παρέλαση δίνοντας 17 ασίστ και έχοντας 6/9 τρ. Τα πάντα είχαν αλλάξει για να φτάσει ο Ολυμπιακός σε μια εύκολη, εν τέλει, επικράτηση

Ο "Αλέκος" MVP του πρώτου γύρου...

Πρωταγωνιστής σε αυτό το κρεσέντο του Ολυμπιακού ήταν ο συνήθης ύποπτος μέχρι τώρα. Ο Άλεκ Πίτερς σκόραρε 17 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο, συνολικά πέτυχε 23 χωρίς να χάσει δίποντο (7/7), έχοντας το γνωστό... 50% στα τρίποντα (2/4) και μαζεύοντας 7 ριμπάουντ τα περισσότερα από κάθε άλλο συμπαίκτη του.

Δεν χωράει αμφιβολία, ο "Αλέκος" είναι ο MVP του πρώτου μισού της σεζόν για τον Ολυμπιακό. Οι εντυπωσιακοί μέσοι όροι του (15.4 πόντοι, 5.4 ριμπάουντ) και τα τρομερά του ποσοστά (62.5% δίποντο, 50% τρίποντρο και 87.2% βόλες) συνιστούν εμφανίσεις που ουδέποτε είχε κάνει στην ευρωπαϊκή του θητεία ο Αμερικανός.

Πολλοί πιστεύαμε ότι ο Πίτερς είναι ένας μονοδιάστατος παίκτης, καλός σουτέρ τριών πόντων, αλλά αρκετά σοφτ στην άμυνα, που δύσκολα στέριωνε σε κάποια από τις ομάδες οι οποίες του έδιναν συμβόλαιο. Στον Ολυμπιακό απέδειξε τα ακριβώς αντίθετα. Ο Πίτερς μπόρεσε πέρσι να είναι ένας ρολίστας πολυτελείας, παίζοντας συνήθως λίγα λεπτά, πίσω από τον MVP Βεζένκοβ. Φέτος εξελίσσεται σε σούπερ-σταρ και δεν θα είναι καθόλου έκπληξη αν οι "ερυθρόλευκοι" του ανανεώσουν από τώρα την συνεργασία.

Το ροτέισον έχει εξήγηση

Την ίδια ώρα ο Γιώργος Μπαρτζώκας θέλησε να υπερασπίσει, για μια ακόμα φορά, τον Λουκ Σίκμα, μιλώντας με τα καλύτερα λόγια για την αξία του Αμερικανού, μέσα και έξω από το γήπεδο.

Η αλήθεια είναι ότι με το ρόστερ του πλήρες, ο προπονητής του Ολυμπιακού μπορεί να κάνει έναν άλλο σχεδιασμό, σε σχέση με όσα ξέραμε, ως τώρα.

Μη ξεχνάμε πως από την ερχόμενη (διπλή) εβδομάδα ενσωματώνεται στην ομάδα και ο Ναζ Μήτρου-Λονγκ. Το ροτέισον, λοιπόν, γίνεται ολότελα διαφορετικό και φάνηκε κάτι τέτοιο από τη Mercedes Benz Arena. Οι πρώτες αλλαγές του Μπαρτζώκα ήταν ο Σακίλ ΜακΚίσικ και ο Λουκ Σίκμα. Εκτός ματς έμειναν τόσο ο Φιλίπ Πετρούσεβ, όσο και ο Ιγκνας Μπραζντέικις. Αλλά ο προπονητής του Ολυμπιακού δεν είχε μπροστά του μόνο το συγκεκριμένο παιχνίδι. Το πρόγραμμα στις πρώτες μέρες του 2024 είναι σκέτος μαραθώνιος.

Ακολουθεί την Κυριακή χωρίς καν να περάσουν 48 ώρες, αγώνας με τον Άρη, δυο ματς στην Ευρωλίγκα (Μονακό και Μιλάνο στο ΣΕΦ), η ΑΕΚ στα Λιόσια και μίνι περιοδεία στην Ισπανία για άλλους δυο ευρωπαϊκούς αγώνες με Μπαρτσελόνα και Μπασκόνια. Θέλετε και τη συνέχεια; Κολοσσός, Μακάμπι και στις 21 Ιανουαρίου ο Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ! Εννιά αγώνες σε τρεις εβδομάδες, λογικό είναι ο προπονητής να σκέφτεται πως θα διατηρεί την ομάδα του φρέσκια και ετοιμοπόλεμη.

Θυμίζουμε ότι με βάση τις αλλαγές που έχουν γίνει, Μπρανζτέικις και Πετρούσεβ παίζουν στο πρωτάθλημα, σε αντίθεση με Σίκμα και ΜακΚίσικ που αγωνίζονται μόνο στην Ευρώπη.

Σιγά-σιγά φτάνουμε στην τελική ευθεία και στην εικόνα που τελικά θα παρουσιάσει ο Ολυμπιακός, με βάση τον αρχικό σχεδιασμό του αλλά και τις προσθήκες που έγιναν ενδιάμεσα. Τι εννοούμε;

  • Ο Γουόκαπ μεταμορφώνεται από τον σούπερμαν που τα κάνει όλα στο γνωστό σπουδαίο πόιντ-γκαρντ που σμπαραλιάζει τους αντιπάλους με τις άμυνες του και δίνει χωρίς πρόβλημα εννιά ασίστ...
  • Ο Γκος έρχεται από τον πάγκο για να κυκλοφορήσει την μπάλα, να τελειώσει φάσεις και να σκοράρει αθόρυβα 13 πόντους, όπως έκανε με χαρακτηριστική άνεση πριν πάθει τη θλάση στο Βελιγράδι
  • Ο Μακ Κίσικ μπαίνει στην εξίσωση, με ένα δεύτερο ματς όπου κάνει αισθητή την παρουσία του.
  • Ο Λαρεντζάκης μπαίνει με το γνωστό πείσμα, έτοιμος να προσφέρει πόντους (10) και ασίστ (7).

Όλα έχουν ένα νόημα, πλέον. Προφανώς θα υπάρξουν αστοχίες και λάθη. Η εντύπωση, πάντως, είναι ότι η "ερυθρόλευκη" ομάδα βρίσκεται πλέον σε θέση να ορίσει μόνος του την τύχη του. Μακριά από τραυματισμούς και άλλες απώλειες, μπαίνει πάνοπλος και έτοιμος να παίξει προσεχώς σαν... Ολυμπιακός.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΑΛΜΠΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ