ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Οι δυο νίκες του Ολυμπιακού φέρνουν ηρεμία και ίσως τον Πετρούσεβ

Ο Φίλιπ Πετρούσεβ
Ο Φίλιπ Πετρούσεβ FIBA

Το δίδυμο Φαλ-Πίτερς οργίασε, ο Κάναν σουτάρει άψογα, ο Ολυμπιακός πέτυχε δευτερη νίκη μέσα σε τρεις μέρες και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την ηρεμία που επανέρχεται και τον Φίλιπ Πετρούσεβ που όπως λέγεται ετοιμάζει βαλίτσες για να κάνει τη διαδρομή Σακραμέντο-Πειραιάς.

Οι δυο νίκες που πέτυχε ο Ολυμπιακός στην διαβολοβδομάδα τον επανέφεραν σε θετικό ρεκόρ, του δίνουν ηρεμία να σκεφτεί το άμεσο και το μακρινό του μέλλον. Ακόμα και την περιβόητη ενίσχυση με παίκτη, ή παίκτες. Υπό τις γνωστές προϋποθέσεις που τέθηκαν διά στόματος Γιώργου Μποζίκα στο Βελιγράδι και επιβεβαιώθηκαν από τον κόουτς Μπαρτζώκα στο ΣΕΦ, οι "ερυθρόλευκοι" βρίσκονται στην αγορά και ενδεχομένως να υπάρχουν σύντομα και ευχάριστα νέα. Λέγεται, άλλωστε, ότι οι επαφές με την πλευρά του Φιλίπ Πετρούσεβ έχουν προχωρήσει πάρα πολύ και ο Σέρβος πάουερ-φόργουορντ, μπορεί και να βρίσκεται τις επόμενες μέρες στον Πειραιά.

Ο ύψους 2.11μ, Πετρούσεβ, με θητεία σε Εφές και Ερ.Αστέρα, δοκίμασε φέτος να παίξει στο ΝΒΑ, χωρίς επιτυχία. Πιθανότατα έχει συνειδητοποιήσει ότι το μέλλον του βρίσκεται ξανά στην Ευρώπη και όχι σε μια μηδαμινή παρουσία στο ρόστερ των Σακραμέντο Κινγκς που δεν φαίνεται κιόλας να έχουν πρόθεση να τον κρατήσουν.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Παίζοντας σε δυο θέσεις (και στο "4" και στο "5") ο διεθνής Σέρβος (αργυρό μετάλλιο με την Εθνική Ομάδα της πατρίδας του, φέτος στις Φιλιππίνες) μάλλον καλύπτει όσα θέτουν κατ΄αρχήν σαν στάνταρ για την απόκτηση, ή προσθήκη παικτών στο τωρινό ρόστερ, οι άνθρωποι του Ολυμπιακού.

Πρωταθλητής Ευρώπης με την Εφές του 2022, δεν έπαιξε πολύ υπό τις οδηγίες του Αταμάν, πέρσι όμως φορώντας τη φανέλα του Αστέρα έκανε μια σπουδαία σεζόν (10.7π, 5.2ρ). Με εμπειρία EuroLeague στις πλάτες του, είναι ένα μεγάλο κορμί που έχει ανάγκη ο Ολυμπιακός (ακόμα κι όταν επιστρέψει υγιής ο Μιλουτίνοβ). Μια κίνηση με προοπτική σε βάθος χρόνου, αν σκεφτούμε την ηλικία του (24 ετών) και ότι ερχόμενος στον Πειραιά δεν πρόκειται να υπογράψει συμβόλαιο, μόνο ως το τέλος της φετινής σεζόν.

Απίστευτο δίδυμο Φαλ και Πίτερς

Αν επαληθευτούν όλα αυτά και ο Ολυμπιακός έχει έναν ψηλό επιπλέον, θα το ξέρουμε άμεσα. Η μεταγραφολογία, ωστόσο, είναι λίγο άδικη για όσους παίκτες έχουν μείνει ενεργοί στο παρκέ και τα δίνουν όλα, όπως συνέβη και χθες, κόντρα στον Αστέρα. Συνολικά η εμφάνιση της ομάδας που σουταρε με 56% δίποντα και 43% τρίποντα, έδωσε 26 ασίστ και έκανε 11 λάθη, ήταν σπουδαία. Ειδικά μετά το δεύτερο δεκάλεπτο όταν οι γηπεδούχοι με τις αλλαγές στην άμυνα, βρήκαν τον τρόπο να περιορίσουν τα πικ εν ρολ και τα σουτ τριών πόντων.

Στην τρίτη περίοδο, ο Ολυμπιακός έγινε ακόμα πιο σκληρός στην άμυνα του, δέχθηκε μόλις 9 πόντους και με μεγάλα σουτ τριών πόντων, έφτασε τη διαφορά ακόμα και στο +15. Θα μπορούσε, μάλιστα, να κρατήσει το ματς σε αυτό το επίπεδο, αν προς το τέλος, δεν βιαζόταν να "τελειώσει τη νίκη" με βιαστικές επιλογές, αλλά και την πεισματώδη αντίδραση του Αστέρα.

Ήταν πολύ δύσκολο, πάντως,να χαθεί η σημαντική νίκη, που ξανάβαλε τον Ολυμπιακό μέσα στην οκτάδα σε μια Ευρωλίγκα όπου κάθε ματς -εκτός από εκείνα της Ρεάλ- μυρίζει έκπληξη. Το δίδυμο Φαλ-Πίτερς έκανε θραύση. Συνολικά (με πόντους και ασίστ) ήταν υπεύθυνοι για τους 54 από τους 88 πόντους της ομάδας τους και μάζεψαν τα 18 από τα 39 ριμπάουντ. Αμφότεροι έκαναν ρεκόρ, ο Πίτερς σε πόντους, ο Φαλ σε ριμπάουντ και στο τέλος αποθεώθηκαν από το κοινό της ομάδας.

Ο Γάλλος συνέχισε από κει που τελείωσε στο Βελιγράδι με την Μακάμπι. Ήταν ακόμα καλύτερος. Σκιάχτρο στην άμυνα, ακόμα κι όταν χρειαζόταν να βγει έξω για να μαρκάρει τον ύψους 1.75μ, Γιάγκο Ντος Σάντος. Ένας γίγαντας 218 εκατοστών να κυνηγάει τον κοντορεβυθούλη Βραζιλιάνο του Αστέρα. Όσο είχε δυνάμεις ο Φαλ έμοιαζε ανίκητος, έπαιρνε σβάρνα κάθε προσπάθεια της άμυνας των Σέρβων και δεν είχε αντίπαλο.

Αλλά κι όταν κουράστηκε, είχε τον τρόπο του. Κανείς δεν πήγαινε κοντά του, συνέχισε να παίρνει ριμπάουντ και τελείωσε με 14π (7/10 σουτ) άλλα τόσα ριμπάουντ (τα μισά επιθετικά), 3 ασίστ και 3 μπλοκ. Στο τέλος ο φωτογραφικός φακός τον συνέλαβε να προσπαθεί να πάρει ανάσες. Κάποιες απ' αυτές του έδωσε χθες ο Λουκ Σίκμα, που αν ήταν λίγο πιο προσεχτικός στα φάουλ, μπορεί να' μενε και περισσότερη ώρα στο παρκέ, με τον Φαλ, εν τέλει, να παίζει κάτι λιγότερο από 34 λεπτά. Στους τρεις τελευταίους αγώνες παίζει κατά μέσο όρο 35 λεπτά, έχοντας 34 πόντους, 27 ριμπάουντ, 14 ασίστ και 7 μπλοκ. Και ναι, στο τέλος θα καταπιεί και σπαθιά!

Την ίδια ώρα ο Πίτερς με το γνωστό poker face, βρέθηκε σε ένα οργιαστικό επιθετικό βράδυ δείχνοντας το τρομερό ταλέντο του στο σουτ. Ο Αμερικανός είναι ένας πραγματικός εκτελεστής (σουτάρει με 50% τρίποντα), έχοντας ανεβάσει στο διπλάσιο τον μέσο όρο πόντων του (15.1π, έναντι 7.2 συνολικά στην διαδρομή του στην Ευρωλίγκα) σε μια σεζόν καριέρας.

Ο "Αλέκος" όπως τον φωνάζει ο Λαρετζάκης στην καθιερωμένη συγκέντρωση της ομάδας στα αποδυτήρια, πριν βγει για το ζέσταμα, έχει ντυθεί Βεζένκοβ από το ξεκίνημα της χρονιάς και σκοράρει ακατάπαυστα...

Ο κομβικός αρχηγός Παπανικολάου

Θα μπορούσαμε να γράψουμε επίσης για τον οίστρο του Κάναν που είναι ακόμα πιο εύστοχος από τον Πίτερς, καθώς σουτάρει με 52.1% τρίποντο και συμπλήρωσε έξι σερί ματς με διψήφιο νούμερο πόντων. Ο 32χρονος γκαρντ είναι πιο σταθερός από ποτέ στην EuroLeague και ετοιμάζεται για ακόμα πιο συναρπαστική συνέχεια.

Να επισημάνουμε επίσης το δεύτερο καλό ματς του Τόμας Γουόκαπ και τις βοήθειες από τον πάγκο στο πρώτο ημίχρονο και τη συνολικά θετική εμφάνιση απέναντι σε μια καλή ομάδα, όπως ο Αστέρας, που επίσης έχει σημαντικές απώλειες λόγω τραυματισμών (Ναπίερ, Χάνγκα, Λάζιτς, Σιμόνοβιτς).

Πρέπει όμως να σταθούμε στην κομβική εμφάνιση του Κώστα Παπανικολάου. Ο κάπτεν -όπως αποκάλυψε ο Μπαρτζώκας- έπαιξε με ένεση για να ξεπεράσει τις ενοχλήσεις στη μέση του, έκανε γρήγορα δυο φάουλ στην πρώτη περίοδο, αλλά στο δεύτερο μέρος έκανε ένα μεγάλο ματς, σκοράροντας 11 πόντους, διαβάζοντας όλες τις φάσεις και τις αμυντικές αδυναμίες του Αστέρα και ηρεμώντας μέχρι και τον προπονητή του.

Ο Μπαρτζώκας βλέποντας το +15, από τη βιασύνη του Ολυμπιακού, αλλά και την πεισματώδη αντίδραση του Αστέρα, να μειώνεται κατά δέκα πόντους, ήταν έτοιμος να εκραγεί. Ο αρχηγός παρενέβη για να πει το εξαιρετικό "μετά αυτά ρε κόουτς, πάμε να κερδίσουμε το ματς τώρα". Ο προπονητής του έδωσε το χέρι και η ομάδα τελικά νίκησε. Από τέτοια στιγμιότυπα που υποκλέπτουν στους πάγκους των ομάδων οι τηλεοπτικές κάμερες φαίνεται και η επικοινωνία κόουτς και παικτών, το κλίμα γενικώς που υπάρχει σε κάθε κλαμπ.

Ο Ολυμπιακός που περιμένει, πλέον, τις επιστροφές των τραυματιών καθώς από Δευτέρα ξεκινούν προπονήσεις Μακ Κίσικ, Μιλουτίνοβ, την επικείμενη (;) άφιξη Πετρούσεβ και τη Ζαλγκίρις Κάουνας που είναι ο επόμενος αντίπαλος των "ερυθρολεύκων" στο ΣΕΦ, την ερχόμενη Παρασκευή.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΦΑΙΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ