ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Παπαγιάννης έκανε παπάδες, ενώ μαίνεται η μάχη για τα playoffs

Ο Παπαγιάννης έκανε παπάδες, ενώ μαίνεται η μάχη για τα playoffs
ΜΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ / INTIME SPORTS

Ο Γιώργος Παπαγιάννης έκανε εμφάνιση All Star Game και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τη μεγάλη κλάση του διεθνή σέντερ, αλλά και τη μάχη που μαίνεται για τα playoffs. Η υποχώρηση της Παρτίζαν, η δαιμονισμένη Μακάμπι, νοκ-άουτ το Μιλάνο, με δυο νίκες ακόμα περνάει η Μπασκόνια.

Προερχόμενος από ένα σοκ, όπως αυτό στα Λιόσια και την ήττα από την ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός ήθελε να αντιδράσει εναντίον της Μπάγερν. Περισσότερο απ΄όλους έμοιαζε να το ζητάει αυτός που... άκουσε τα πιο πολλά την Κυριακή, ο Γιώργος Παπαγιάννης. Ήταν σα να απαντούσε με κάθε του κίνηση, με κάθε του σουτ, σε όσα του έσερναν φίλοι και εχθροί.

Το λέι-απ του Φλιώνη, με τον διεθνή σέντερ να μην μπορεί να κόψει τον αντίπαλο του (αν και η φάση δεν είναι... ολότελα δική του ευθύνη) του χρεώθηκε μαζί με την γκρίνια και την αμφισβήτηση, μόνιμα πάντως συνοδευτικά σχεδόν σε όλη την καριέρα του.

Αυτή τη φορά ο "Πάπα" ήταν αποφασισμένος να κάνει παπάδες. Ολοκλήρωσε με ρεκόρ καριέρας σε πόντους, σύστημα αξιολόγησης και... χειροκρότημα από τους λιγοστούς φίλους του Παναθηναϊκού που πήγαν στο ΟΑΚΑ. Στο τέλος το όνομα του έγινε σύνθημα.

Όχι άδικα, αφού ο ψηλός δεν έχασε σουτ (10/10, ανάμεσά τους και τρία τρίποντα δυο εκ των οποίων τελείωσαν το ματς με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ η Μπάγερν είχε πλησιάσει με ένα 10-0 στο -7), πήρε 11 ριμπάουντ και βαθμολογήθηκε με ένα ωραιότατο 40 στο PIR.

"Δώστε μου την μπάλα, τους παίζω μόνος μου"

Ο Παπαγιάννης είχε μπει αγριεμένος από το καλημέρα. Σχεδόν τους μισούς του πόντους, τους είχε πετύχει στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Είχε χρεώσει με δύο φάουλ τους σέντερ της Μπάγερν, έκανε εντυπωσιακά κοψίματα και έμοιαζε με τον Γιώργο Τρόντζο, που κάποτε όπως περιέγραφε ο Βασίλης Γεωργίου, έλεγε στους συμπαίκτες του "δώστε μου την μπάλα, τους παίζω μόνος μου".

Και πώς να μη του τη δώσουν οι υπόλοιποι πράσινοι, αφού ό,τι σούταρε πήγαινε μέσα. Ο πρώτος που τον τάισε για τα καλά, ήταν ο Πάρις Λι, με τον Παπαγιάννη να τελειώνει όλες τις ασίστ που του έδωσε ο Αμερικανός. Στο τέλος το κοντέρ έγραψε 11 ασίστ, ρεκόρ καριέρας και για τον βραχύσωμο Πάρις, που αυτή τη βραδιά, όταν και ο μοναδικός καθαρόαιμος "άσος" της ομάδας του, έπρεπε να πασάρει περισσότερο από ποτέ.

Είναι σίγουρο ότι ο Χρήστος Σερέλης θα χαμογέλασε πλατιά όταν είδε το φύλλο της στατιστικής και το μάτι του έπεσε στις ασίστ. Ο Παναθηναϊκός έδωσε 21 τελικές πάσες, αριθμός ρεκόρ για τη σεζόν και ήταν μια από τις σπάνιες φορές που το ισοζύγιο ασίστ - λάθη είχε θετικό πρόσημο.

Αλλά όταν έχεις έναν από τους πιο ταλαντούχους σέντερ στην Ευρώπη είναι... αμαρτία να μην τον αξιοποιεί η ομάδα του. Δεν γίνεται να είναι μόνιμος θεατής των επιθέσεων και να ανεβοκατεβαίνει το παρκέ πάνω-κάτω λες σαν το τρόλεϊ. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού έχει περάσει μια πολύ δύσκολη σεζόν, με σημείο καμπής τον τραυματισμό του το καλοκαίρι και πρόσθετο πρόβλημα την συνολική αστάθεια της ομάδας του μέσα στη χρονιά.

Αντί να βοηθήσει ο Παναθηναϊκός τον Παπαγιάννη, έπρεπε ο ψηλός να υπερβεί τον εαυτό του και να σηκώσει στις πλάτες του μια ομάδα η οποία δεν είχε αρχή, μέση και τέλος και κυρίως δεν τον... αναζητούσε πάνω στο παρκέ. Τώρα, που έχει μπει σε πιο ορθόδοξους μπασκετικούς δρόμους, μπορεί να δείξει τι μπορεί να κάνει.

Εντάξει δεν θα βάζει κάθε φορά 25 πόντους χωρίς να χάνει σουτ, δεν θέλει, όμως, και να περνάει απαρατήρητος, όπως έχει συμβεί σε αρκετούς αγώνες φέτος. Προφανώς η ευθύνη είναι και δική του, μοιάζει όμως να ξαναβρίσκει την σύνδεση του με την ομάδα. Αν θα έχει συνέπεια και σταθερότητα θα το ξέρουμε άμεσα. Μπορεί και την Παρασκευή, εναντίον του Ολυμπιακού, όπου η ένταση και η κόντρα θα είναι πολύ μεγαλύτερη όχι μόνο γι αυτόν αλλά και για όλη την "πράσινη" ομάδα.

Η πεντάδα που έβαλε το ματς στην πρίζα

Δεν ήταν όμως μόνο ο Παπαγιάννης, που όρθωσε ανάστημα και η ελλιπής Μπάγερν λύγισε στο ΟΑΚΑ. Ο Σερέλης είχε προειδοποιήσει μετά την ΑΕΚ ότι "θα παίζουν όσοι το επιθυμούν περισσότερο". Και κάπως έτσι στο ξεκίνημα του δεύτερου δεκαλέπτου ο Παναθηναϊκός βρέθηκε να παίζει με Μαντζούκα, Καλαϊτζάκηδες, Μποχωρίδη και μπαλαντέρ τον ολ-αράουντ Γκριγκόνις.

Αυτό ήταν το σχήμα, που έδωσε ενέργεια στον Παναθηναϊκό και είχε... την ευθύνη για το επί μέρους σκορ 14-3, που έσβησε μονομιάς τη διαφορά των έξι πόντων που είχε πάρει η Μπάγερν στο πρώτο δεκάλεπτο και έβαλε για τα καλά τον Παναθηναϊκό στη θέση του οδηγού.

Ο Σερέλης "πάρκαρε" για αρκετή ώρα στον πάγκο τόσο τον άνευρο Μπέικον, όσο και τον κακό αμυντικό Γουίλιαμς, παίρνοντας από τον πάγκο όλη την ενέργεια και τους πόντους που έλειπαν στο ντέρμπι με την ΑΕΚ.

Η αλήθεια είναι πως η Μπάγερν απάντησε στο σερί του Παναθηναϊκού, ήρθαν όμως τα τρίποντα του Ματ Τόμας στην τρίτη περίοδο για να υπενθυμίσουν πόσο καλός σουτέρ είναι ο Αμερικανός και ενδεχομένως ένα λάθος που έγινε στην τελική απόφαση για την επιλογή του έκτου ξένου στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Ναι, ο Γουόλτερς είναι πόιντ-γκαρντ και ο Λι δεν θα μπορέσει να τα βγάλει πέρα μόνος του (φάνηκε και με την πάροδο του χρόνου η κόπωση του, που τον εξώθησαν σε λάθη) ας υποθέσουμε σε σκληρές μάχες όπως οι τελικοί του πρωταθλήματος, όμως ο ξανθομάλλης Αμερικανός είναι επιρρεπής στους τραυματισμούς και κανείς δεν είναι σίγουρος ότι θα παρουσιαστεί υγιής στα μεγάλα παιχνίδια.

Η νίκη ηρέμησε το κλίμα στον Παναθηναϊκό, ο Σερέλης όμως δεν θέλησε να θριαμβολογήσει επί μακρόν, γιατί ξέρει καλά ότι έρχεται πολύ δύσκολη συνέχεια στο ΣΕΦ, εναντίον του Ολυμπιακού (31/03, 21:30, Novasports Prime και LIVE από SPORT24).

Αισθήσεις και παραισθήσεις στα άλλα ματς

Το ματς στο ΟΑΚΑ δεν είχε το ενδιαφέρον των άλλων που έγιναν την Τρίτη, στο πρώτο μέρος της 31ης αγωνιστικής. Έχουμε μπει πλέον στην τελική ευθεία και τα λάθη δύσκολα καλύπτονται. Τι μάθαμε από τα αποτελέσματα;

Η Μακάμπι διέλυσε την Βίρτους που δείχνει να τα χει παρατήσει ολότελα στην EuroLeague, μοιράζοντας... 39 ασίστ και σκοράροντας 111 πόντους. Σε φουλ φόρμα οι Ισραλινοί, έχουν τη δύναμη της έδρας και πήραν πλεονέκτημα απέναντι στην Παρτίζαν που δεν μπόρεσε να συνεχίσει το σερί στην Σταρκ Αρένα και έχασε δίκαια από την σκληρή Μπαρτσελόνα. Οι Σέρβοι δεν έχουν ακόμη προκριθεί κι αν χάσουν και την ερχόμενη εβδομάδα από τη Ρεάλ, ενδεχομένως ο ενθουσιασμός να δώσει τη θέση του στο άγχος.

Η Εφές, εν τω μεταξύ, νίκησε μάλλον εύκολα το Μιλάνο και συνεχίζει να ελπίζει ότι θα μπορέσει να "χωθεί" στους "8" αν και το ματς-ερωτηματικό παραμένει το ντέρμπι με την Φενέρ την ερχόμενη εβδομάδα. Αντίθετα το Μιλάνο έχασε έδαφος (και πάει στο Τελ Αβίβ για να παίξει με τη δαιμονισμένη Μακάμπι) και τις όποιες ελπίδες είχε να κάνει ένα μικρό θαύμα. Όλα αυτά κι ενώ η Μπασκόνια είδε και έπαθε να επικρατήσει των... βρυκολάκων της Άλμπα, που μετά τη σφαλιάρα στην Εφές, λίγο έλειψε να καρπαζώσουν και τους Βάσκους μέσα, μάλιστα, στο γήπεδο τους.

Τελικά η Μπασκόνια έστω και δύσκολα κέρδισε και περιμένει στη Φερνάντο Μπουέσα Αρένα, Φενέρ (την Παρασκευή) και Βιλερμπάν (6/4). Αν πάρει αυτά τα δυο ματς φτάνει στις 18 νίκες και ουσιαστικά βγάζει νοκ-άουτ την Εφές, αφού ακόμη κι αν οι Τούρκοι δεν χάσουν ματς, μένουν έξω γιατί είναι χειρότεροι στην ισοβαθμία. Η Μπασκόνια είναι καλύτερη σε πιθανή ισοβαθμία και με τη Ζάλγκιρις άρα με 18 νίκες, μοναδική περίπτωση να χάσει το εισιτήριο είναι να κάνουν 4/4 οι Λιθουανοί.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΤΙΖΑΝ ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ