ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Παναθηναϊκός προσπέρασε τη Βιλερμπάν και πάει στο ΣΕΦ για το πιο μεγάλο ντέρμπι της χρονιάς

Ο Παναθηναϊκός προσπέρασε τη Βιλερμπάν και πάει στο ΣΕΦ για το πιο μεγάλο ντέρμπι της χρονιάς
ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ο Σλούκας μοίραζε, Γκραντ και Λεσόρ εκτελούσαν κι ο Παναθηναϊκός "ξεμπερδεύοντας" με τη Βιλερμπάν, προετοιμάζεται για το πιο μεγάλο ντέρμπι της χρονιάς με τον Ολυμπιακό κι άλλους πέντε τελικούς. Έτσι θα πάρει το αβαντάζ έδρας. Γράφει ο Γιάννης Φιλέρης

Όταν αποφάσισε να παίξει λίγο πιο δυνατά κι όταν η Βιλερμπάν άρχισε να κουράζεται, ο Παναθηναϊκός δεν είχε πολλά προβλήματα. Έφτασε εύκολα στις 18 νίκες, όπως αναμενόταν. Ο Αταμάν είχε προειδοποιήσει ότι αυτά τα ματς είναι πιο δύσκολα, από εκείνο με τη Ρεάλ. Ξέρει καλά τι λέει ο Τούρκος κόουτς. Στη Μαδρίτη η ομάδα του έπρεπε να κάνει διαδοχικές υπερβάσεις και να παίξει με τη συγκέντρωση όλων στο 100%.

Απέναντι στους αδύναμους Γάλλους ήταν σίγουρο ότι θα δει και κάποιες επιπολαιότητες και μια μικρή χαλαρότητα, που "επιτρέπει" η αίσθηση ότι αργά ή γρήγορα θα ξεφύγεις στο σκορ και θα φτάσεις εκεί που θέλεις.

Η Βιλερμπάν έπαιξε ... όσο έπαιξε, έδειξε για μια ακόμη φορά ότι δεν της λείπει το ταλέντο, αλλά κάτι στραβά έχει πάει εδώ και καιρό στην συγκρότηση μιας ανταγωνιστικής ομάδας. Υποτίθεται ότι το μάνατζμεντ του Τόνι Πάρκερ θα ήταν υποδειγματικό, αποδείχθηκε το ακριβώς αντίθετο. Αν μάλιστα ισχύουν οι φήμες ότι ο Γάλλος, πρώην πρωταθλητής του ΝΒΑ, ετοιμάζεται να πουλήσει την ASVEL, θα αρχίσουν να μετανιώνουν (αν δεν το έχουν κάνει ήδη) οι υπόλοιποι μέτοχοι για την μόνιμη θέση που έδωσαν στο γαλλικό κλαμπ.στις

Όλα αυτά, βεβαίως, δεν απασχολούν τον Παναθηναϊκό, που πέτυχε τον στόχο του, χάρη στο επιθετικό κρεσέντο του Τζέριαν Γκραντ (ρεκόρ πόντων στην Ευρωλίγκα), την δημιουργία και εκτέλεση του Σλούκα (14π-8ασ), τις σταθερές των Λεσόρ-Γκριγκόνις και κάποια αμυντικά ξεσπάσματα του Ερνανγκόμεθ και προς το τέλος της τρίτης περιόδου πήρε τη διαφορά που θα τον έκανε να μην ανησυχεί για κάποιο απρόοπτο στο φινάλε.

Καλύτερα να τα ξεχνάς αμέσως

Το επί μέρους 21-14 σε αυτό το δεκάλεπτο έφτανε στους "πράσινους" για να καθαρίσουν το ματς και να αφήσουν τη Βιλερμπάν στις 6 νίκες. Μια παραπάνω από την Άλμπα. Ο 19χρονος Ισραηλινός με το δανέζικο διαβατήριο, Νοάμ Γιαάκοβι, ήταν μια ένδειξη προοπτικής για τη γαλλική ομάδα. Πολύ προτιμότερος από τους ξεζουμισμένους και χωρίς κίνητρο Καμπαρό και Τζάκσον.

Αυτά τα ματς είναι καλύτερα στο τέλος της χρονιάς να μη τα θυμάσαι. Γιατί αν συμβαίνει κάτι τέτοιο σημαίνει πως κάτι πήγε λάθος και έκανες μια γκάφα.

Ο Παναθηναϊκός δεν είναι πλέον στο επίπεδο που μπορεί να απειληθεί από την ASVEL, μέσα σε ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ. Αν μιλάγαμε για την περσινή ομάδα, ενδεχομένως. Τώρα, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Έφταναν οι προσπάθειες των Γκραντ, Λεσόρ και του Σλούκα που ξεπέρασε και το όριο των 3.500 πόντων στην EuroLeague για να έρθει η νίκη.

Από τα δέκα τελευταία του παιχνίδια ο Παναθηναϊκός έχει πάρει τα οκτώ, δείγμα της φόρμας του, αλλά και της αποφασιστικότητας του να πραγματοποιήσει τα όνειρα για μια θριαμβευτική επιστροφή στην κορυφογραμμή της Ευρώπης. Δεν τίθεται θέμα συμμετοχής του στα πλέι-οφ, αφού το ερώτημα είναι αν στο τέλος της κανονικής περιόδου, μαζί με την πρόκριση έχει και το αβαντάζ έδρας.

Η μεγάλη μονομαχία στο ΣΕΦ

Ξεμπερδεύοντας, λοιπόν, με τη Βιλερμπάν, οι "πράσινοι" ετοιμάζονται, πλέον, για το μεγάλο ντέρμπι της ερχόμενης Πέμπτης στο ΣΕΦ. Δεν θα κρίνει τα πάντα, σίγουρα όμως θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη συνέχεια του Παναθηναϊκού ως το τέλος της κανονικής περιόδου. Ο Αταμάν και οι παίκτες του μπαίνουν στην τελική ευθεία κυνηγώντας ξεκάθαρα το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι-οφ. Ιδού πως έχουν τα πράγματα για τον ΠΑΟ, στη μάχη της τετράδας

Ένα τεράστιο ντέρμπι, σχεδόν ένα μήνα μετά την ήττα του Παναθηναϊκού στον τελικό του Κυπέλλου, που στοίχισε την απώλεια ενός εκ των δυο εθνικών τίτλων της σεζόν (τρεις μαζί με το Σουπερ Καπ). Εδώ το διακύβευμα είναι εξίσου πολύ σημαντικό. Οι δυο ομάδες έχουν συναντηθεί μέχρι τώρα 5 φορές. Ο Ολυμπιακός μετράει τρεις νίκες, ο Παναθηναϊκός όμως έχει νικήσει μέσα στο ΣΕΦ στον αγώνα του πρωταθλήματος.

Θα' ναι ένας τελικός το ματς, όπως βέβαια και όλα τα παιχνίδια που ακολουθούν (μέχρι τη λήξη της κανονικής περιόδου) πλην ίσως του τελευταίου, εναντίον της Άλμπα στο ΟΑΚΑ (11/4)

Όλα τα άλλα θα ναι ντέρμπι. Εκτός του ντέρμπι στο ΣΕΦ, θα δώσει μάχες εκτός έδρας με Ερυθρό Αστέρα (20/3), Βίρτους Μπολόνια (29/3) αλλά και θα επισκεφθεί το Μόναχο για το ματς με την Μπάγερν (5/4), και θα δώσει ένα πολύ μεγάλο ματς με την Μπαρτσελόνα στο γήπεδο του (22/3).

Ο Παναθηναϊκός καλείται να αντιμετωπίσει τρεις ομάδες που θεωρητικά διεκδικούν ό,τι και αυτός (Μπαρτσελόνα, Ολυμπιακός και Βίρτους). Οι Καταλανοί έχουν μια νίκη παραπάνω, Ολυμπιακός και Βίρτους μια λιγότερη. Απέναντι στην Μπάρτσα, στο παιχνίδι του ΟΑΚΑ, εκτός της νίκης θα ήθελε-αν γίνεται- και μια διαφορά +8 πόντων, ενώ στη Μπολόνια υπερασπίζεται ένα χάντικαπ 14π.

Κόντρα στον Ολυμπιακό του φτάνει η νίκη με ένα πόντο, αφού έτσι καλύπτεται και σε περίπτωση ισοβαθμίας με τους "ερυθρόλευκους" (είχαν νικήσει με 88-78 στο ΟΑΚΑ, αλλά στην παράταση, άρα στις ισοβαθμίες μετράει μόνο η νίκη με τη διαφορά του πρώτου αγώνα στο 0). Αν όμως ηττηθεί στο ΣΕΦ θα πρέπει να κάνει μια νίκη παραπάνω από τον Ολυμπιακό μέχρι την 34η αγωνιστική, καθώς τότε θα μειονεκτεί σε ισοβαθμία (δυο ήττες στα μεταξύ τους παιχνίδια).

Εύλογα καταλαβαίνει κανείς ότι το αιώνιο ντέρμπι της ερχόμενης εβδομάδας είναι καθοριστικό και για τους δυο, ειδικά αν προκύψει και μεταξύ τους μονομαχία στα πλέι-οφ, όπως ορίζει το σύστημα διεξαγωγής για τον 4ο και τον 5ο της κανονικής περιόδου.

Το πρόγραμμα για τον Παναθηναϊκό δεν είναι τόσο εύκολο, καθώς έχει ακόμα να παίξει στο Βελιγράδι με τον Ερυθρό Αστέρα, με τους Σέρβους να διατηρούν λιγοστές ελπίδες για πρόκριση στα πλέι-ιν και εκτός έδρας με την Μπάγερν, που αυτή τη στιγμή απέχει μια νίκη από τη δεκάδα.

Ο Παναθηναϊκός ευνοείται σε ισοβαθμία με τη Μονακό (τη νίκησε δυο φορές), αλλά οι Μονεγάσκοι έχουν το καλύτερο πρόγραμμα απ' όλους στην τελική ευθεία.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ ΕΡΓΚΙΝ ΑΤΑΜΑΝ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ