ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Παναθηναϊκός άλλαξε τσιπάκι, ξορκίζει φαντάσματα και βλέπει ψηλά

Ο Παναθηναϊκός άλλαξε τσιπάκι, ξορκίζει φαντάσματα και βλέπει ψηλά
INTIME SPORTS

Εύκολη νίκη, αποθέωση από τον κόσμο και ένας Παναθηναϊκός για τα ψηλά σκαλοπάτια της EuroLeague, ξόρκισε τις κακές πρωτοχρονιές του πρόσφατου παρελθόντος του. Γράφει ο Γιάννης Φιλέρης.

Πόσο καιρό είχε να κάνει καλή πρωτοχρονιά ο Παναθηναϊκός; Μην ψάχνετε. Πέντε ολόκληρα χρόνια. Τόσα έπρεπε να περάσουν, ώστε οι "πράσινοι" να φύγουν χαμογελαστοί για τα σπίτια τους, είτε παίκτες, είτε προπονητές, είτε βέβαια ο κόσμος τους. Ό,τι δηλαδή έγινε στο ΟΑΚΑ αυτή την Πέμπτη, τέσσερις ημέρες πριν εκπνεύσει το 2023, με την εύκολη νίκη του επί του Ερυθρού Αστέρα και την επιβεβαίωση πως φέτος το τσιπάκι έχει αλλάξει, οι φιλοδοξίες έχουν επιστρέψει και η ατμόσφαιρα είναι τελείως διαφορετική.

Ναι, δεν είναι ο ίδιος Παναθηναϊκός ο φετινός. Αυτός που έχανε πέρσι και πρόπερσι τέτοια εποχή από τον Ολυμπιακό σε καθοριστικά παιχνίδια για την εξέλιξη της χρονιάς, αλλά και το 2020 από τον Ερυθρό Αστέρα!

Είχε δημιουργηθεί κάτι σαν ... πρωτοχρονιάτικη κατάρα, καθώς το τριφύλλι είχε χάσει και το 2019 (από τη Ρεάλ). Για να ξαναβρούμε νίκη του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα, παραμονές πρωτοχρονιάς θα πρέπει να πάμε στο σχεδόν μακρινό 2018, όταν με προπονητή τον Ρικ Πιτίνο και πρωταγωνιστή τον Νικ Καλάθη (27π-10ασ) είχε επικρατήσει της ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Είναι τελείως διαφορετική η εποχή πια. Ο Παναθηναϊκός γύρισε σελίδα, βρίσκεται ξανά στην κορυφογραμμή της EuroLeague, έκλεισε τον πρώτο γύρο με 10 νίκες σε 17 παιχνίδια και έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι θα συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς και στο άλλο μισό της κανονικής περιόδου.

Μη ξεχνάτε ότι ο χρόνος δουλεύει υπέρ μιας ομάδας που έκανε ουσιαστικά ένα νέο ξεκίνημα, η χημεία θα έρχεται ακόμα σε πιο επιθυμητά επίπεδα με την πάροδο των αγώνων, ενώ εκλείπουν σιγά-σιγά και τα προβλήματα των τραυματισμών. Ήδη έχει ενσωματωθεί ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ, σε σύντομο διάστημα αναμένεται και ο Ιωάννης Παπαπέτρου, άρα ο Αταμάν, κάποια στιγμή, θα έχει όλα τα όπλα στη φαρέτρα του.

Ο Φατίχ Τερίμ σίγουρα θα ζήλεψε την αναγνώριση που τυγχάνει στο ΟΑΚΑ ο συμπατριώτης του. Όχι άδικα, πάντως. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ο Αταμάν έχει πετύχει να βάλει τον Παναθηναϊκό στις ράγες και την ομάδα του να χτίζει σιγά-σιγά χαρακτήρα, πετυχαίνοντας σημαντικές νίκες...

Ο νέος προπονητής της ποδοσφαιρικής ομάδας σίγουρα θα θέλει να κάνει τα ίδια πράγματα και στη Λεωφόρο, πήρε μια ιδέα τι εστί το ένθερμο κοινό του ΠΑΟ και άκουσε (;) τα συνθήματα κατά της ιδιοκτησίας της ΠΑΕ, αλλά και υπέρ του προκατόχου του, Ιβάν Γιοβάνοβιτς...

Η πίεση στον Τεόντοσιτς

Το σχέδιο να εξουδετερωθεί ο Αστέρας ήταν απλό. Θα έπρεπε να "βιδωθεί" ο Μίλος Τεόντοσιτς. Ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης ανέλαβε αρχικά την προσπάθεια. Ο εγκέφαλος των Σέρβων, που προερχόταν από μια εντυπωσιακή βραδιά κόντρα στη Μακάμπι (27π-14 ασ, 40β στο σύστημα αξιολόγησης) ένιωσε από την αρχή την ασφυκτική πίεση των γηπεδούχων.

Δεν τον άφησαν να πάρει ανάσα κι όταν μπήκε στο παρκέ ο γιατρός Γκραντ, κατάλαβε ότι θα περνούσε ένα πολύ άσχημο βράδυ. Ο Μίλος τελείωσε το ματς με μηδέν πόντους (!) και μόλις 3 ασίστ, με την άμυνα των πρασίνων να παίρνει άριστα δέκα στην αντιμετώπιση του.

Αναγκαστικά ο Γιάννης Σφαιρόπουλος άφησε πολλή ώρα στο παρκέ τον κοντούλη Γιάγκο Ντο Σάντος, που ναι μεν έχει την ταχύτητα, δεν είναι όμως στη δεδομένη χρονική έτοιμος να αντεπεξέλθει στο βάρος της καθοδήγησης του Αστέρα, ειδικά σε μια τέτοια έδρα. Η αποχώρηση του Νεπίερ για το Μιλάνο στερεί από τους "ερυθρόλευκους" του Βελιγραδίου μια λύση στην περιφέρεια και δεν ξέρουμε αν προλαβαίνουν οι "ερυθρόλευκοι" του Βελιγραδίου να την καλύψουν...

Ήταν θέμα δυο σουτ

Με τον Τεόντοσιτς, επί της ουσίας, εκτός αγώνα, ο Παναθηναϊκός είχε τον έλεγχο του αγώνα από το ξεκίνημα του ματς. Ναι μεν είχε προβλήματα απέναντι στην εξαιρετική άμυνα του Αστέρα με αλλαγές, που βραχυκύκλωσε κυρίως τον Ναν (0/5 τρίποντα), ναι μεν το βράδυ δεν ήταν εντυπωσιακό στο μακρινό σουτ (5/22 τρ), η αίσθηση όμως ότι με δυο-τρία εύστοχα σουτ ο Παναθηναϊκός θα εξασφάλιζε τη νίκη ήταν δεδομένη.

Ο Σλούκας έβαλε δυο συνεχόμενα και ο Γκριγκόνις άλλο ένα στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου, η διαφορά ανέβαινε στους 11π και η σεμνή τελετή έπαιρνε τέλος. Καθώς, μάλιστα, ο Λούκα Μίτροβιτς, ο καλύτερος του Αστέρα στην επίθεση, τραυματιζόταν μετά από ένα καλάθι, όταν στραβοπάτησε στην προσγείωση του, ο Σφαιρόπουλος έχανε όχι ένα, αλλά ... δυο κανονάκια.

Το τελευταίο που είχε ήταν όταν προς στο τέλος του ματς, εκμεταλλευόμενος την χαλαρότητα των γηπεδούχων, η ομάδα του μείωσε από τους 12 στους 8. Ο Αταμάν όμως ήξερε τι έπρεπε να κάνει. Έριχνε ξανά στο παρκέ τον μαέστρο Σλούκα και τον μαχητή Μήτογλου, ο Παναθηναϊκός πάτησε ελαφρά το γκάζι, ξέφυγε εκ νέου και δεν κινδύνευσε άλλο...

Ένα μπράβο και στον Λεσόρ

Ο Σλούκας έκανε τη γνωστή καλή δουλειά του δημιουργώντας (7 ασίστ) αλλά και σκοράροντας, όταν η ομάδα του το χρειαζόταν επειγόντως, οκτώ σερί πόντους. Ο Γκραντ ήταν πολύ σοβαρός, σχεδόν αλάνθαστος και στα δυο κομμάτια του γηπέδου (άμυνες πάνω σε Τεόντοσιτς-Νέντοβιτς και 14π με 5/7 σουτ), ο Μήτογλου ήταν ξανά ζεστός (15π-6ρ) αλλά ένα μπράβο παραπάνω πρέπει να εισπράξει ο Ματίας Λεσόρ.

Ο Γάλλος έπαιξε με πόνους στη μέση ήταν φανερό ότι δεν είχε την ενέργεια και την ένταση των προηγούημενων αγώνων, πρώτον όμως αγωνίστηκε κανονικά, δεν σκέφτηκε καν πιθανή απουσία και δεύτερον έκανε ξανά τη διαφορά με 13π και 8ρ, όσο κι αν τον πίεσε ο πολύ καλός Τζόελ Μπολομπόι.

Περιοδεία στην Ισπανία

Ξορκίζοντας λοιπόν την κατάρα της πρωτοχρονιάς των τελευταίων ετών, ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στην κορυφή και εκεί θέλει να μείνει, όπως λέει ο Αταμάν. Μια πρώτη ευκαιρία να πείσει πως μπορεί πράγματι να τα καταφέρει θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα, με τους δυο αγώνες στην Ισπανία.

Το 2024 ξεκινάει με διαβολοβδομάδα και ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να παίξει πρώτα στη Βιτόρια κόντρα στην Μπασκόνια (3/1) και μετά στη Βαλένθια (5/1). Θα χρειαστεί, δηλαδή, να ... σπάσει κι άλλες παραδόσεις που έχτισε τα τελευταία χρόνια, όταν συνήθως χάνει επί ιβηρικού εδάφους, ώστε να αυγατίσει τις νίκες του και να παραμείνει σε τροχιά πρόκρισης στα πλέι-οφ, αλλά και -γιατί όχι- αβαντάζ έδρας.

Δεν είναι εύκολο, αλλά ποιος είπε ότι αυτή η ομάδα του Παναθηναϊκού φτιάχτηκε μόνο για να κερδίζει εύκολα παιχνίδια;

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΕΡΓΚΙΝ ΑΤΑΜΑΝ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ