ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός ξαναπαίζει άμυνα, βρίσκει νίκες και αιτίες να χαμογελάει

Ο Ολυμπιακός ξαναπαίζει άμυνα, βρίσκει νίκες και αιτίες να χαμογελάει
EUROKINISSI

Δεν τρέλανε κόσμο ο Ολυμπιακός, αλλά οι εμφανίσεις του στην Ισπανία πείθουν ότι επιστρέφει αμυντικά δριμύτερος και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τις σταθερές που επέστρεψαν και σε ατομικό επίπεδο

Ο Ολυμπιακός πήγε στην Ισπανία με τέσσερις σερί ήττες στο κεφάλι, μία εκ των οποίων σκέφτη ανορθογραφία, καθώς είχε χάσει μέσα στο ΣΕΦ από τον Ερυθρό Αστέρα και επιστρέφει έχοντας μια νίκη κόντρα στην Μπασκόνια και μια ήττα στις λεπτομέρειες από την πρωτοπόρο της Euroleague, Ρεάλ Μαδρίτης. Σε σχέση με το πήγαινε, το έλα είναι πιο ευχάριστο για τους Πειραιώτες με το ρεκόρ τους πλέον στο 13-9 και μια βαθιά ανάσα που είχαν τόσο ανάγκη.

Την πήραν ενώ ένιωθαν πως στριμώχνονται στη γωνία, τους μνηστήρες να τους περικυκλώνουν. Ήξεραν ότι έπρεπε να επιστρέψουν νικητές από τη Βιτόρια, έκαναν ένα βήμα προς τα μπρος, πανηγυρίζοντας εκτός των άλλων και την πρώτη τους ευρωπαϊκή νίκη μέσα στο 2022.

Προφανώς δεν έλυσε όλα του τα προβλήματα ο Ολυμπιακός. Ούτε ξανάγινε μέσα σε δυο νύχτες η ομάδα - εξπρές των πρώτων αγωνιστικών, πριν χτυπηθεί από τον κορονοϊό και νιώσει τις συνέπειες ενός έτσι κι αλλιώς "μικρού" ρόστερ. Βρήκε όμως ξανά τις συνεταγμένες του, τις βασικές αρχές του, ένα μέρος από την ενέργεια του και παίκτες-κλειδιά που του έλειψαν στα προηγούμενα χαμένα παιχνίδια.

Η άμυνα που έπαιξε σε Μαδρίτη και Βιτόρια η ομάδα του Πειραιά ήταν υποδειγματική.

  • Η Ρεάλ των 82π, του έβαλε 75 έχοντας 25/67 σουτ, με τον ρυθμό και τη ροή του ματς να πηγαίνει στο όριο των 70π και σε ένα σουτ, που έχασε ο Ολυμπιακός και έβαλαν οι γηπεδούχοι
  • Η Μπασκόνια έπεσε δέκα πόντους κάτω από τον μέσο όρο της (62 αντί για 72) σούταρε με 43.8% (25/57) με τον Ολυμπιακό ωστόσο να την εξαναγκάζει σε 16 λάθη, κλέβοντας την μπάλα 13 φορές για εύκολο καλάθι στον αιφνιδιασμό.

Αν οι "ερυθρόλευκοι" ξαναβρίσκουν τη χαμένη τους σε Κωνσταντινούπολη και Τελ Αβίβ (και εν μέρει με τον Αστέρα στο ΣΕΦ) αμυντική ταυτότητα, θα το δούμε και στα επόμενα παιχνίδια. Η διπλή μάχη στην Ισπανία έδειξε μια φανερή βελτίωση σε αυτό το κομμάτι, που αριθμητικά μεταφράστηκε σε ένα παθητικό 68.5π, ενώ στο προηγούμενο σετ των τριών αγώνων που έχασαν, οι αντίπαλοί τους σκόραραν 84.9π!

Οι 62π που δέχθηκε στη "Φερνάντο Μπουέσα Αρένα" είναι το δεύτερο καλύτερο αμυντικό ρεκόρ του Ολυμπιακού, μετά τους 50 που του είχε βάλει, κατά σύμπτωση, πάλι η Μπασκόνια στο ματς του πρώτου γύρου (πρεμιέρα της κανονικής περιόδου).

Βρήκε και τις άλλες σταθερές

Η σταθερά της άμυνας είναι πολύ βασική για τον εφετινό Ολυμπιακό που χτίζει από το πίσω κομμάτι του γηπέδου ό,τι καλό θέλει να φτιάξει στο άλλο μισό. Από την άλλη οι σταθερές που στη φυσική είναι ίδιες (σε ποσότητα) παντού και πάντα εμφανίστηκαν ξανά και σε ατομικό επίπεδο. Λογικό είναι μετά από το χτύπημα του covid να υπάρχει μια πτώση σε δύναμη και ενέργεια, σιγά-σιγά όμως όλοι επανέρχονται στο σημείο που ήταν πριν τους βρει ο ιός.

  • Ο Μουσταφά Φαλ είναι ένας τέτοιος, το βλέπουμε από την αρχή της χρονιάς. Ο Γάλλος σέντερ έχει ανακτήσει τις δυνάμεις του και στη Βιτόρια ήταν πραγματικός κυματοθραύστης, με δυο μπλοκ και πέντε-έξι αλλοιώσεις σουτ, που έστειλαν την Μπασκόνια μακριά από τη ρακέτα των φιλοξενουμένων. Το επιθετικό ριμπάουντ (το πρώτο του Ολυμπιακού στο ματς) που πήρε για να κάνει ο Ντόρσεϊ το 60-70 και να καθαρίσει οριστικά το ματς ήταν το δικό του κερασάκι σε αυτή τη βραδιά νίκης στη χώρα των Βάσκων.
  • Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ επανήλθε κι αυτός σε υψηλές πτήσεις, πετυχαίνοντας 17π, σε μια εμφάνιση που ο ίδιος φανερά αναζητούσε μέσα στο γήπεδο με (κάποιες φορές) τραβηγμένες ενέργειες. Ήταν το λάθος που δεν έκανε αυτή τη φορά ο Ελληνοαμερικανός, που συνήθως είχε την σωστή επιλογή και σούταρε 6/10 σουτ.

Ο Γουόκαπ κλέβει ακόμα

Επί προσωπικού μίλησε μέσα στο γήπεδο και ο Τόμας Γουόκαπ. Ο Αμερικανός, που έβαλε ένα τρίποντο σαν αυτό που έχασε στη Μαδρίτη, δεν έμεινε, βέβαια, σε ό,τι συνέβη πριν από δυο βράδια. Έκανε ένα από τα καλύτερα ματς με τη φανέλα του Ολυμπιακού, πέφτοντας με δύναμη σε όποιον παίκτη μάρκαρε (κυρίως τον Μπόλντγουιν) και κλέβοντας μπάλες με τη σέσουλα.

Ο ξανθομάλης γκαρντ πήρε μια μικρή ρεβάνς και από τον εαυτό του, δείχνοντας πόσο χρήσιμος είναι στον φετινό Ολυμπιακό. Θυμάστε την εικόνα της ευάλωτης περιφερειακής άμυνας της περσινής ομάδας, ειδικά όταν έβρισκε απέναντι του δυναμικούς γκαρντ; Ο Γουόκαπ είναι η βασική αιτία της μεταμόρφωσης στη φετινή σεζόν...

Κι ο Παπανικολάου σουτάρει για τρεις

Η καλή λειτουργία της άμυνας έχει και το όνομα του Κώστα Παπανικολάου σε περίοπτη θέση. Ο διεθνής φόργουορντ μοιάζει να είναι... σύρτης όταν ο Ολυμπιακός κλείνει τις πόρτες στους αντιπάλους του. Βάζει τα χέρια του παντού, παίρνει ριμπάουντ, διορθώνει λάθη και γι αυτό όταν δεν βρίσκεται στο παρκέ, συνήθως υπάρχει αμυντικό πρόβλημα.

Μόνο που αυτή τη φορά ο "Παπ" ήταν και επιθετικά παρών. Τέσσερα (στα τέσσερα) τρίποντα, όλα ενώ η Μπασκόνια προσπαθούσε να απειλήσει, να ισοφαρίσει ή και να περάσει μπροστά στο σκορ. Οι "βόμβες" του θύμιζαν τον Παπανικολάου του 2012-13 όταν τελείωσε με 52% τρίποντα, σε μια συναρπαστική χρονιά που τον έστειλε, εν τέλει, στη Μπαρτσελόνα (και μετά στο ΝΒΑ).

Στα 32 του πλέον ο διεθνής άσος μοιάζει πιο ώριμος από ποτέ ξέρει καλά τη δουλειά. Και από το δικό του σουτ εξαρτώνται πολλά, αρκεί να συνεχίσει με την ίδια αυτοπεποίθηση.

Σε όλους αυτούς προσθέστε μια ακόμη εξαιρετική εμφάνιση του Σάσα Βεζένκοφ που από την αρχή παραμένει ο πιο σταθερός παίκτης της ομάδας. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με γρήγορες επιθέσεις, με καλή κυκλοφορία, που φάνηκε να αφήνει κατά μέρος μέχρι το τέλος του ημιχρόνου (μόλις 2 ασίστ). Η μπάλα κύλησε καλύτερα στο δεύτερο μέρος (10 τελικές πάσες) με τον Σλούκα να παίρνει τις σωστές αποφάσεις και να αξιοποιεί τους συμπαίκτες του.

Οι "ερυθρόλευκοι" πήραν εν τέλει αυτό που έψαχναν, πέτυχαν την 4η εκτός έδρας νίκη τους, θα χρειαστούν ωστόσο κι άλλες, ενδεχομένως σε πιο δύσκολα ματς. Τα διπλά άρχισαν να έρχονται στην Euroleague, ενδεχομένως η πρόκριση στα πλέι-οφ να απαιτεί περισσότερες από 18 νίκες που μοιάζει να είναι το όριο. Η μάχη της επόμενης Πέμπτης με την Εφές είναι ένα πολύ κρίσιμο ματς, καθώς οι Τούρκοι έχουν ξεκινήσει την αντεπίθεση τους για να μπουν στην οκτάδα.

Μια ακόμη νίκη θα τους κρατήσει για τα καλά σε τροχιά πλέι-οφ, αλλά θα τους στείλει και με άλλο αέρα στο φάιναλ-φορ του Κυπέλλου που ακολουθεί.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΕΖΕΝΚΟΒ ΤΑΙΛΕΡ ΝΤΟΡΣΕΪ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ