ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Ολυμπιακός του παρόντος κερδίζει, ετοιμάζοντας και το άμεσο μέλλον του

Ο Ολυμπιακός του παρόντος κερδίζει, ετοιμάζοντας και το άμεσο μέλλον του
LATO KLODIAN / EUROKINISSI

Ένα δεκάλεπτο έφτανε στον Ολυμπιακό για να νικήσει την Μπάγερν και να αρχίσει να ετοιμάζει το μέλλον του, το οποίο με βάση τα λεγόμενα του Μπαρτζώκα, προσπαθεί να προβλέψει ο Γιάννης Φιλέρης

Ο Ολυμπιακός έκανε τα πιο πολλά στο πρώτο δεκάλεπτο, ακολούθησαν τα απαραίτητα διαδικαστικά για να έρθει η 7η νίκη. Αρκετά σημαντική, σε μια εποχή όπου οι περισσότερες ομάδες είτε ταλανίζονται από τραυματισμούς, όπως η Μπάγερν από την οποία έλειπαν Ομπστ, Μπολμάρο, Ιμπάκα και (μόνιμα από την αρχή ο) Λούτσιτς, είτε προσπαθούν να επαναφέρουν εκείνους που έχουν αποθεραπευτεί, όπως οι "ερυθρόλευκοι"

"Δεν είναι εύκολο, γιατί πρέπει να βρουν ρυθμό μέσω αγώνων..." εξήγησε ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Νωρίτερα είχε δώσει αρκετό χρόνο χρόνο σε Νικολα Μιλουτίνοβ,Σακίλ Μακ Κίσικ, αλλά και τον Λουκ Σίκμα. Ο πρώτος είχε περισσότερη ενέργεια από τα προηγούμενα ματς, έδειχνε να πατάει πολύ καλύτερα, οι άλλοι δυο, όμως;

"Για τον Μακ Κίσικ τα πράγματα δεν είναι εύκολα, καθώς έλειπε πιο πολύ απ' όλους. Θέλουμε να τον ξαναβάλουμε στη διαδικασία των αγώνων. Έχει ένα ιδιαίτερο ρόλο στην ομάδα με την ικανότητα του να αλλάζει την ροή των αγώνων και όσο πιο γρήγορα ξαναβρεί τον εαυτό του, τόσο καλύτερα θα είναι για μας..." είπε ο Μπαρτζώκας, που στήριξε και τον Σίκμα.

Ο ξανθομάλλης Αμερικανός είναι από την αρχή της χρονιάς ένα μόνιμο ερωτηματικό για όλο τον κόσμο του Ολυμπιακού. "Όχι για μένα πάντως" απαντάει ο προπονητής του, που έχει εμπιστοσύνη στον σπουδαίο πόιντ-φόργουορντ αλλά αναγνωρίζει ότι προερχόμενος από διπλό τραυματισμό, προσπαθεί στον όποιο χρόνο παίρνει πάνω στο παρκέ, να κάνει "ό,τι πέρσι ο Πίτερς, πίσω από τον Βεζένκοβ. Έχει άγχος, το βλέπετε και το βλέπουμε..."

Ο ρόλος του Πετρούσεφ, ο Γκος και ο Μήτρου Λονγκ

Αλλά δεν είναι οι μόνοι, που πρέπει να φτάσουν στο επίπεδο όσων στο προηγούμενο διάστημα τράβηξαν όλο το κουπί. Στον πάγκο για πρώτη φορά, κάθισε ο Φίλιπ Πετρούσεβ. Ο Μπαρτζώκας δεν αρνήθηκε να περιγράψει το ρόλο που σκέφτεται για το τελευταίο απόκτημα του Ολυμπιακού, με την υποσημείωση ότι υπάρχει ανεξάρτητα με το τι σκέφτεται ο προπονητής υπάρχει πάντα και αυτό που δίνει ο παίκτης.

Απ' ό,τι καταλάβαμε, λοιπόν, ο Σέρβος προορίζεται να παίξει περισσότερο στο "4", μπορεί να ακολουθήσει απ' αυτή τη θέση, είτε τα τρίγωνα είτε τις συνεργασίες δυο με δυο πολύ καλά, ο Ολυμπιακός ποντάρει στο ύψος, την αθλητικότητα του, το καλό σουτ και την προσαρμοστικότητα του, ενώ υπό προϋποθέσεις ο Μπαρτζώκας θα τον χρησιμοποιεί και στο "5".

Αν βιάζεστε, πάντως, να δείτε τον Πετρούσεβ εν δράσει, ίσως χρειαστεί να περιμένετε λιγάκι ακόμα. Όπως αποκάλυψε ο προπονητής η μη συμμετοχή του ρυθμό αγώνων στο ΝΒΑ, ειδικά στο Σακραμέντο, όπου δεν προλάβαινε καν να προπονηθεί, τον έφερε σχεδόν αγύμναστο στην Ελλάδα. Αποτέλεσμα; Στις πρώτες δυο-τρεις προπονήσεις, που έχει κάνει με τον Ολυμπιακό, να "πιαστεί" από την ένταση που έβαλε στο κορμί του.

Προς το παρόν πήρε το βάπτισμα του πυρός στο παραδοσιακό, πλέον, τελετουργικό πριν μπει η ομάδα στο γήπεδο για το ζέσταμα.

Υπάρχουν ακόμα ο Νάιτζελ Γουίλιαμς Γκος, ο οποίος επιστρέφει νωρίτερα απ' ό,τι αρχικά είχε προβλεφθεί. Ο Αμερικανός δεν χρειάζεται τον χρόνο του Πετρούσεβ, έχει επιστρέψει ξανά από τραυματισμό του και θα μπει άμεσα σε δράση. Καλώς εχόντων των πραγμάτων στο ματς της Δευτέρας με την Καρδίτσα. Εκτός αν επαληθευτούν οι φήμες για αναστολή όλων των εθνικών πρωταθλημάτων και όλα αυτά στριμωχτούν μόνο στους αγώνες της Ευρωλίγκας.

Σε αυτή την περίπτωση, αν δηλαδή σταματήσουν οι αγώνες του πρωταθλήματος, τότε αυτός που θα περιμένει περισσότερο είναι ο Ναζ Μήτρου Λονγκ, ο οποίος μπορεί να αγωνιστεί στην Ευρώπη, μετά τη λήξη του πρώτου γύρου και την 17η αγωνιστική της EuroLeague...

Ο Ολυμπιακός του παρόντος

Για τον Ολυμπιακό που θα δούμε λίαν προσεχώς, υπάρχει ακόμα χρόνος. Εκείνος του παρόντος, πρέπει να κερδίζει τα ματς που έχουν τον χαρακτήρα σαν αυτό εναντίον της Μπάγερν. Οι "ερυθρόλευκοι" μπήκαν διαβασμένοι, έπαιξαν γρανιτένια άμυνα, εκμεταλλεύτηκαν το σάστισμα της γερμανικής ομάδας και παίρνοντας διαφορά 16 πόντων, έβαλαν στον αντίπαλο τους την υποχρέωση να κυνηγάνε το σκορ.

Η αλήθεια είναι ότι η Μπάγερν νίκησε και στα τρία δεκάλεπτα που ακολούθησαν, αλλά όπως είπε ο Πάμπλο Λάσο "αν είναι να ξεκινάμε τα ματς χάνοντας με 16 πόντους, ειδικά απέναντι σε ομάδες όπως ο Ολυμπιακός, δεν έχει νόημα ό,τι κι αν κάνουμε στη συνέχεια".

Ο Ισπανός προπονητής θυμήθηκε μια ισπανική παροιμία που λέει "όταν νικάς όλα είναι τέλεια, όταν χάνεις πρέπει να μαθαίνεις" και έπλεξε το εγκώμιο του Ολυμπιακού, προφητεύοντας την παρουσία του στο φάιναλ-φορ, έστω κι αν δεν έχει ένα Σπανούλη, ή τους Σλούκα-Βεζένκοβ...

Οι γηπεδούχοι απλοποίησαν τα πράγματα από νωρίς, καθώς στην πρώτη περίοδο είχαν σκοράρει 24 πόντους με 5/8 τρίποντα, 5 ασίστ και 1 μόλις λάθος. Η άμυνα τους καθήλωσε την Μπάγερν κάτω από τους δέκα πόντους (μόλις 8) και ο Μπαρτζώκας μπορούσε να αρχίσει το ροτέισον. Στο τριαντάλεπτο που ακολούθησε ο Ολυμπιακός έβαλε άλλα πέντε τρίποντα αλλά σε 19 προσπάθειες, έδωσε 10 ασίστ και έκανε ισάριθμα λάθη.

Τα χαμηλά σχήματα του Λάσο, που υπαγορεύτηκαν και από την ξαφνική απουσία του Ιμπάκα, δυσκόλεψαν εν μέρει τους γηπεδούχους από το 10 και μετά, όμως όταν πλησίαζε η Μπάγερν, ο Ολυμπιακός έβρισκε πάντα τον τρόπο να της ξεφεύγει.

Το τρίποντο του Λαρετζάκη

Ένα καλάθι του Πίτερς, ένα μακρινό σουτ του Κάναν, δυο και τρεις καλές άμυνες του Γουόκαπ, που αυτή τη φορά είχε το νου του και στην επίθεση, έμοιαζαν κάθε φορά με μαχαιριές στο κορμί της Μπάγερν. Η γερμανική ομάδα όμως δεν το έβαζε κάτω. Με 15π σε σουτ ενώ τελείωνε ο χρόνος προκαλούσε όχι τον πανικό, αλλά μια ανησυχία στην "ερυθρόλευκη" ομάδα για ... ταραχώδες φινάλε.

Το μπάζερ τρίποντο του Λαρετζάκη με βήμα προς τα πίσω και σουτ με ... ταμπλό ήταν η τελική χαριστική βολή. Ο "Λάρε" σημάδεψε σωστά σε ένα βράδι που πρόσφερε πολλή ενέργεια, έβαλε κι άλλα τέτοια σημαντικά καλάθια, ενώ για αρκετή ώρα έπαιξε και στο "1" αφού κάπως έπρεπε να ξεκουραστεί και ο Γουόκαπ.

Ο Τόμας έπαιξε ακριβώς 30 λεπτά, είχε 14 π και 7 ασίστ, εκμηδένισε την προσφορά του Κάρσεν Έντουαρντς και έκανε ένα πληθωρικό ματς, που για τον ίδιο είναι ένα συνηθισμένο βράδυ στη δουλειά. Από την άλλη είναι φανερό ότι ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη κι από ένα δεύτερο πόιντ γκαρντ. Όλα δείχνουν ότι εναντίον της Βαλένθια θα τον έχει, αφού ο Γκος θα είναι πιθανότατα έτοιμος να επιστρέψει στο παρκέ.

Ένα ακόμα σημαντικό ματς, όπως όλα πλέον από δω και πέρα. Το τελευταίο για φέτος στο ΣΕΦ, αφού μετά και ως το τέλος του 2023 ακολουθούν τρία παιχνίδια εκτός έδρας (Βίρτους, Βιλερμπάν, Άλμπα). Το 7-6 που έχει ο Ολυμπιακός είναι ρεκόρ και άλλων τεσσάρων ομάδων. Στο γκρουπ ανήκει και η αντίπαλος της ερχόμενης Παρασκευής, μαζί με Παρτίζαν, Εφές, Μακάμπι. Αν επικρατήσει ο Ολυμπιακός θα έχει νικήσει όλες τις ομάδες με τις οποίες, αυτή τη στιγμή, ισοβαθμεί.

Οι αποστάσεις είναι, πάντως, πολύ μικρές είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω και η μάχη προβλέπεται σκληρή μέχρι το τέλος της διαδρομής...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ ΒΑΛΕΝΘΙΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ