ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός (θα) πάει Βελιγράδι με δικό του μπάσκετ

Ο Σάσα Βεζένκοβ
Ο Σάσα Βεζένκοβ EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός έφασε στο 2-1 με το στυλ και τους πρωταγωνιστές όλης της χρονιάς κι ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για το αβαντάζ των "ερυθρολεύκων" στα χαρτιά και στην ψυχολογία της πρόκρισης.

Θα του χαλούσε τη μανέστρα του Ολυμπιακού το small ball του Σάσα Ομπράντοβιτς, η κοντή πεντάδα δηλαδή, με επικεφαλής τον ... πιο κοντό απ' όλους, το δαιμόνιο Πάρις Λι, που έβαζε χέρια, κορμί (καμιά φορά και πόδια), ξεχειλίζοντας από πάθος και πετυχαίνοντας ένα τρίποντο, ολοκληρώνοντας το εντυπωσιακό καμ-μπακ της ομάδας του (έχανε με 13 στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου, περνούσε με έναν, ενάμιση λεπτό πριν από το φινάλε); Ε, όχι!

Όσο κι αν οι "ερυθρόλευκοι" έπαιξαν με την τύχη τους, κράτησαν τα μπόσικα και νίκησαν βελτιώνοντας μάλιστα το αδύνατο σημείο τους, σε όλη τη βραδιά. Ενώ μέχρι το 30, μετρούσαν οκτώ χαμένες ελεύθερες βολές (11/19), στην τελευταία περίοδο δεν έχασαν ούτε μία: 10/10 και εν τέλει 2-1 στη σειρά.

Ο Ολυμπιακός ξαναπήρε το αβαντάζ, πολλοί πιστεύουν ότι την Παρασκευή θα κάνει και το 3-1, σφραγίζοντας οριστικά το διαβατήριο για το φάιναλ-φορ. Έχει πλέον την ψυχολογία με το μέρος του, η Μονακό βρίσκεται υπό πίεση και ενδεχομένως να μην έχει αποθέματα ενέργειας και κυρίως εμπειρίας για να παίξει το τελευταίο της χαρτί.

Ισχύουν όλα αυτά, ωστόσο ο βασικός νόμος των πλέι-οφ λέει πως κάθε αγώνας ξεκινάει από το μηδέν. Προς το παρόν, λοιπόν μένουμε στο 2-1 και το μαξιλαράκι ασφαλείας ότι το πέμπτο ματς, αν χρειαστεί, θα φιλοξενηθεί στο ΣΕΦ.

Στα χωράφια ποιανού;

Θεωρητικά και βλέποντας κανείς το σκορ, πάνω από τους 80π και για τους δύο αντιπάλους, θα πίστευε ότι το ματς πήγε στα χωράφια της Μονακό. Όχι ακριβώς. Δεν ήταν ένας αγώνας, όπου οι Μονεγάσκοι άρχισαν να σκοράρουν κατά βούληση, με υψηλά ποσοστά από τα 6.75μ

Με εξαίρεση το τελευταίο δεκάλεπτο και το σερί 19-6 των γηπεδούχων, όπου πράγματι εκεί είδαμε το μπάσκετ της Μονακό (4/5δ, 4/9τρ, αρκετοί πόντοι στο τρανζίσιον) στο οποίο πάντως ο Ολυμπιακός, έστω και την τελευταία στιγμή, πάτησε φρένο, το υπόλοιπο παιχνίδι όριζε κυρίως η ομάδα του Μπαρτζώκα.

Ο Ολυμπιακός κατάφερε να βγάλει τον Τζέιμς εκτός παιχνιδιού, καθώς ο Αμερικανός κρατούσε την μπάλα περισσότερη ώρα στα χέρια του, προσπαθούσε να εκμαιεύσει καταστάσεις και ουσιαστικά στο δεύτερο ημίχρονο δεν απείλησε. Περιμένοντας ξανά τα κοντά σχήματα του Ομπράντοβιτς, ο Μπαρτζώκας έριξε έναν ακόμη γκαρντ στην εξίσωση του παιχνιδιού. Ο "μακρύς" Λούντζης έπαιξε αρκετές άμυνες και πάνω στον Τζέιμς και κόντρα στους υπόλοιπους γκαρντ της Μονακό, σκόραρε 5 σπουδαίους πόντους στο πρώτο μέρος και είχε θετικό πρόσημο σε μια λίαν οικονομική εμφάνιση πεντέμιση λεπτών.

Ακόμη κι όταν ο Μακ Κίσικ βγήκε μόνος του εκτός παιχνιδιού (με τρία φάουλ, χωρίς και ο ίδιος να το καταλάβει) ο Ολυμπιακός έπαιξε για αρκετή ώρα και με τους τρεις γκαρντ του:

  • Ο Τόμας Γουόκαπ έκανε ένα πληθωρικό παιχνίδι, ίσως το καλύτερό του στον Ολυμπιακό, με 13π, 5ρ και 6 ασίστ, μένοντας στο παρκέ περισσότερο από τον καθένα. Ο Αμερικανός βρισκόταν παντού. Έπαιζε άμυνα, έκλεβε μπάλες, ευστοχούσε σε τρίποντα και έμεινε αλάνθαστος από τη γραμμή των βολών (5/5). Σιγά-σιγά, ο σκληροτράχηλος ξανθομάλλης αλλάζει την εικόνα του τίμιου γκαρντ που έχει αδύνατο σημείο το μακρινό σουτ. Στα τρία ματς των πλέι-οφ έχει 38.5% από τη γραμμή, ενώ στα εννιά τελευταία παιχνίδια του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα, μετράει 11/26 τρίποντα (δηλαδή 42%)
  • Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ δεν έφτασε μεν στα στάνταρ της κανονικής περιόδου, πιέστηκε ξανά, αγχώθηκε περισσότερο, αλλά ήταν καλύτερος και από τα δυο παιχνίδια στο ΣΕΦ, επιφυλασσόμενος για το επόμενο. Είναι το ιδανικό για να "εκραγεί" και να αποτελειώσει τη Μονακό.
  • Ο καλύτερος όμως ήταν ο Κώστας Σλούκας. Ναι, έκανε λάθη. Ναι, πιέστηκε ξανά πάρα πολύθ από τον Πάρις Λι, το πήρε όμως προσωπικά και, απάντησε με το ... προσωπικό του στυλ: 21 πόντοι με 7/9 σουτ, 4 ριμπάουντ και 2 ασίστ. Στο τέλος πήρε την ευθύνη και την μπάλα, απαντώντας στις δυναμικές άμυνες του Λι, που ομολογουμένως τα έδωσε όλα απέναντι στον Έλληνα διεθνή.

Η επιστροφή του MVP Βεζένκοβ

Ο Ολυμπιακός πήρε και αυτό το βράδυ πολλές βοήθειες από τον Φαλ (μοναδική αδυναμία του η αστοχία από τη γραμμή του φάουλ), είδε τον Παπανικολάου σε πληθωρική εμφάνιση, με τους διαιτητές να τον αδικούν στην εμφανή φάση με τον Μπέικον αφού δεν έκανε το παραμικρό και δέχθηκε τεχνική ποινή και βέβαια ξαναβρήκε τον MVP του.

Αυτή την εμφάνιση έψαχνε ο Σάσα Βεζένκοβ. Κι η ομάδα του έψαχνε αυτόν τον Βεζένκοβ. Δυνατός, παρών σε κάθε διεκδικήσιμη μπάλα, έτοιμος να σκοράρει 17 πόντους και να μαζέψει 9 ριμπάουντ, βάζοντας τα χέρια παντού, για ένα κλέψιμο, μια ασίστ. Η Μονακό ένιωσε τη δύναμη του καλύτερου "ερυθρόλευκου" της χρονιάς, που ετοιμάζεται για ένα ακόμη καλύτερο ματς την Παρασκευή.

Η άμυνα του Ολυμπιακού λειτούργησε εξαιρετικά στα πρώτα τριάντα λεπτά. Από τους 23 πόντους, άλλωστε, της πρώτης περιόδου, οι 11 προήλθαν από τις συνεχόμενες βολές της Μονακό, απόρροια ίσως και της αυστηρότητας των ρέφερι που σε αντίθεση με τα πρώτα δυο ματς, σφύριζαν πολύ και καμιά φορά δεν ήξεραν τι έδιναν.

Η πρώτη φορά και ο δικός του τρόπος

Συνήθως ο ο Ολυμπιακός των πλέι-οφ δεν κερδίζει το τρίτο ματς . Ακόμη κι όταν είχε το απόλυτο προβάδισμα με 2-0 νίκες (με Ρεάλ το 2009 και Πρόκομ το 2010) ηττήθηκε στους τρίτους αγώνες, παίρνοντας τους τέταρτους, ενώ το ίδιο έκανε και με την Εφές το 2017.

Εξαίρεση, βέβαια, οι δυο σειρές που είχε μειονέκτημα, με Σιένα το 2012 και Μπαρτσελόνα το 2015, όταν έκανε μπρέικ στην έδρα των αντιπάλων του και προηγήθηκε 2-1 μέσα στο ΣΕΦ. Αυτή τη φορά άλλαξε τις συνήθειες του. Έκανε το μπρέικ στο παιχνίδι, που Ομπράντοβιτς το είχε χαρακτηρίσει εκείνο που δεν έπρεπε να χάσει με τίποτε η ομάδα του.

Και το πέτυχε, ως επί το πλείστον, με το δικό του μπάσκετ, όπως έλεγε ο Μπαρτζώκας πριν από το τζάμπολ, ξέροντας ότι έτσι ο Ολυμπιακός θα είχε μεγαλύτερη τύχη. Με το στυλ του, με τα δικά του "κόλπα" και τους πρωταγωνιστές που τον έφτασαν ως εδώ μέσα στη χρονιά.

Το 2-1 δεν δίνει καμιά πρόκριση, αποτελεί όμως ένα μεγάλο πλεονέκτημα, που ο Ολυμπιακός πρέπει να το χρησιμοποιήσει πιέζοντας όσο περισσότερο γίνεται τη Μονακό. Οι Μονεγάσκοι έχουν καλή ομάδα. Μπορούν, όμως, να κάνουν μια τεράστια υπέρβαση κερδίζοντας όχι μία αλλά δυο φορές (και τη δεύτερη στο ΣΕΦ) τους "ερυθρόλευκους"; Ή από την Παρασκευή το βράδυ θα αρχίσει στον Πειραιά η επιχείρηση Βελιγράδι; Υπομονή...

Στην Game Night της Τετάρτης, ο Παντελής Βλαχόπουλος μαζί με τους Παντελή Διαμαντόπουλο, Θέμη Καίσαρη, Σπύρο Καβαλιεράτο και Τσάρλυ αναλύουν τη μεγάλη πρόκριση του ΠΑΟΚ επί του Ολυμπιακού στο "Γ. Καραϊσκάκης", την επιστροφή του Παναθηναϊκού σε τελικό, ενώ ο απεσταλμένος του SPORT24, Χάρης Σταύρου μετέφερε όλες τις εξελίξεις μετά την τεράστια νίκη του Ολυμπιακού επί της Μονακό.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΟΝΑΚΟ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΒΕΖΕΝΚΟΒ ΤΑΙΛΕΡ ΝΤΟΡΣΕΪ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ