EUROLEAGUE

Μονακό - Ολυμπιακός 83-87: Μέταλλο νικητή στο Μόντε Κάρλο και ένα βήμα από το Βελιγράδι

Μονακό - Ολυμπιακός 83-87: Μέταλλο νικητή στο Μόντε Κάρλο και ένα βήμα από το Βελιγράδι

Μεγάλη εμφάνιση, μεγάλη νίκη για τον Ολυμπιακό στο Μόντε Κάρλο. Οι Πειραιώτες επικράτησαν με 87-83 της ομάδας του Μάικ Τζέιμς, πήραν πίσω το πλεονέκτημα έδρας και έχουν δύο ευκαιρίες για το Final Four του Βελιγραδίου.

Το μήνυμα που έστειλε η Μονακό στο Game 2 της σειράς των playoffs της EuroLeague, ήταν ξεκάθαρο. Η προσαρμογή τους από το πρώτο στο δεύτερο παιχνίδι ήταν σπουδαία, όμως εξίσου σπουδαία ήταν και αυτή του Ολυμπιακού που απάντησε με μπρέικ στο μπρέικ, νίκησε με 87-83 στη Σάλα Γκαστόν Μεντεσάν το βράδυ της Τετάρτης (27/4) και απέκτησε δύο ευκαιρίες για να πάρει το αποτέλεσμα που θα τον στείλει στο Final Four της διοργάνωσης (19-21/5).

Τεράστιο ματς από τον Κώστα Σλούκα, απίθανος ο Κώστας Παπανικολάου που βρισκόταν παντού, ειδικά στο τρίτο δεκάλεπτο, ένα ριμπάουντ έλειψε από τον Σάσα Βεζένκοβ για το double-double, σε μια βραδιά που ο Γιώργος Μπαρτζώκας πήγε σε ροτέισον επτά παικτών, αλλά πήρε πράγματα ακόμη και από τον Μιχάλη Λούντζη ο οποίος κάλυψε την 12η θέση και την απουσία του Χασάν Μάρτιν.

Ο MVP

Σάσα Βεζένκοβ και Κώστας Σλούκας έκαναν μεγάλο παιχνίδι, ήταν αυτοί που έπρεπε να είναι σε έναν αγώνα αυτής της κρισιμότητας, όμως ο πραγματικά σπουδαίος ήταν ο Κώστας Παπανικολάου που έπαιξε με αστείρευτη ενέργεια, με ασύλληπτο πείσμα στο τρίτο δεκάλεπτο και ήταν παντού όταν ο Ολυμπιακός έτρεξε το καλό του σερί για να βάλει τα θεμέλια της νίκης. Ήταν από αυτά τα ματς που πρέπει να δει κάποιος από κοντά για να κατανοήσει την συμβολή ενός παίκτη που μπορεί να κρίνει αγώνες χωρίς να χρειάζεται την μπάλα στα χέρια του. Και ο "Παπ" το έκανε και με το παραπανω, ενώ βοήθησε και στο σκοράρισμα. Αυτό ήταν όμως το τελευταίο που θα του ζητούσε ο προπονητής του.

Για τον Σλούκα, ό,τι κι αν πει κάποιος θα είναι λίγο. Οι 21 πόντοι; Όχι. Ο συνδυασμός της εκτέλεσης και της δημιουργίας, το κρύο αίμα στα δύσκολα και στα κρίσιμα σημεία του ματς, ο Έλληνας πόιντ γκαρντ ήταν πραγματικός ηγέτης. Ξέρει όμως ότι η δουλειά δεν έχει τελειώσει, όπως το ξέρουν και όσοι βρίσκονται γύρω του.

Ο αδύναμος κρίκος

Ο Μάικ Τζέιμς άφησε το παιχνίδι να του δώσει ρυθμό, έκλεισε την πρώτη περίοδο με 8/8 βολές, ωστόσο έκλεισε και το ματς με 1/9 σουτ. Ένα καλάθι έβαλε, στο κρισιμότερο -όπως το είχε χαρακτηρίσει ο προπονητής του- παιχνίδι της σεζόν. Ο Αμερικανός έμεινε 35 λεπτά στο παρκέ, ήταν πολύ άστοχος, ήταν κακός. Και η Μονακό έχει μάθει και να ζει και να πεθαίνει από την απόδοσή του.

Τα στατιστικά που ξεχώρισαν

Με 2/7 βολές έκλεισε την πρώτη περίοδο ο Ολυμπιακός, με 11/14 η Μονακό. Τεράστια η διαφορά και στις εύστοχες, αλλά και στις εκτελεσμένες, για ένα τόσο κρίσιμο ματς, στο οποίο οι Μονεγάσκοι μέτρησαν τέσσερα επιθετικά ριμπάουντ στο δεκάλεπτο, στο οποίο δεν έκαναν λάθος. Στο τέλος της βραδιάς ο Τζέιμς είχε ένα καλάθι σε εννέα προσπάθειες, η ομάδα του έμεινε στα 9/28 τρίποντα, δεν εκμεταλλεύθηκε τα μόλις οκτώ λάθη που έκανε, την ώρα που ο Ολυμπιακός έκρυβε τις οκτώ άστοχες βολές και σούταρε με 42% από την περιφέρεια.

Ο αγώνας

Με την κλασική του πεντάδα (Γουόκαπ, Ντόρσεϊ, Παπανικολάου, Βεζένκοβ, Φαλ), ο Ολυμπιακός έκανε νωρίς το πρώτο του φάουλ στον Τζέιμς. Στην πρώτη φάση του αγώνα, δίνοντάς του τρεις βολές και ισάριθμους πόντους. Οι γηπεδούχοι είχαν νευρικότητα, οι Πειραιώτες έβρισκαν σίδερο στα ανοιχτά περιφερειακά σουτ, πετούσαν στα σκουπίδια τις βολές, κρατούσαν ωστόσο τον έλεγχο και με άστο στο μανίκι τον Λούντζη που σκόραρε πέντε πόντους, έγραψαν το 9-11 στα μέσα της περιόδου. Ο Ολυμπιακός κακώς δεν έψαξε το τρίτο φάουλ του Τζέιμς, ο Φαλ δεν είχε αντίπαλο κοντά στο καλάθι, όμως κάτι έλειπε από τους ερυθρόλευκους. Ίσως η αποφασιστικότητα, η οποία έδωσε δεύτερες ευκαιρίες στους γηπεδούχους για να ισορροπήσουν το παιχνίδι και να περάσουν μπροστά με τέσσερις χάρη στις βολές του Τζέιμς από το φάουλ του ΜακΚίσικ που έδωσε στον Αμερικανό την ευκαιρία να κλείσει την περίοδο με 8/8 από τη γραμμή.

Η σκληράδα της Μονακό και η πίεση σε Γουόκαπ - Ντόρσεϊ άφησε παραπονεμένους τους παίκτες του Ολυμπιακού, όμως ο Ζαν-Σαρλ με κάρφωμα και ο Βεζένκοβ με τρίποντο για το 28-27 σίγησαν το Γκαστόν Μεντεσάν. Ο Σάσα κέρδισε επιθετικό φάουλ στην επόμενη φάση, αμυντικό στην μεθεπόμενη και με βολές έγραψε το 28-29, ο ίδιος έκανε και το 28-31 μετά από ωραία συνεργασία με τον Γουόκαπ, που οδήγησε σε timeout του Ομπράντοβιτς. Τι προέκυψε από αυτό; Ανάσες για τους Πειραιώτες, που συνέχισαν να είναι σοβαροί, έστω κι αν μπορούσαν να αποφύγουν ένα-δύο λάθη όπως μία παράβαση οκτώ δευτερολέπτων και ένα επιθετικό του Βεζένκοβ στο 17'. Πέντε σερί από τον Σλούκα, από mid-range και ανοιχτό τρίποντο, έγραψαν το 41-45 του ημιχρόνου, καθώς ο Ολυμπιακός χρησιμοποίησε σωστά τα φάουλ στο τέλος του πρώτου μέρους.

Με τρίποντα από Ντόρσεϊ και Παπανικολάου, οι ερυθρόλευκοι έχτισαν ένα προβάδισμα οκτώ πόντων στο ξεκίνημα του β' μέρους. Ένα προβάδισμα που χάθηκε γρήγορα, καθώς η Μονακό απάντησε με σερί 8-0 για την ισοπαλία. Η ένταση και η αφοσίωση του Παπανικολάου στην άμυνα κράτησε τους Πειραιώτες μπροστά, ο Φαλ έβαλε νέο αυτοκρατορικό καλάθι για το 51-58 και το ματς συνέχισε να είναι αγώνας των σερί, με τους γηπεδούχους να συμπληρώνουν σχετικά νωρίς τα φάουλ, τον Βεζένκοβ να σκοράρει τεράστιο τρίποντο από τη γωνία (51-62), από την οποία λίγο πριν είχε... δοκάρι και τον Σλούκα να ηγείται οργανωτικά. Ένα αντιαθλητικό χτύπημα του Μπέικον στον Παπανικολάου "έφτιαξε" το 56-71 στο 29', με την Μονακό να ψάχνει πλέον μια μεγάλη ανατροπή στο τέταρτο δεκάλεπτο.

Η αντίδραση των γηπεδούχων ήρθε στο διάστημα 311' - 33', όταν μείωσε τη διαφορά στους εννέα (64-73) και ανάγκασε τον Μπαρτζώκα να πάρει timeout. Ένα αντιαθλητικό του Σλούκα στα 6:43 έδωσε στους Μονεγάσκους ακόμη περισσότερη αυτοπεποίθηση, με τον Τόμας να βάζει τεράστιο τρίποντο για το 69-73, με τον Μπαρτζώκα να δέχεται αμέσως μετά τεχνική ποινή και τον Ολυμπιακό να χάνει την συνοχή του μέσα σε λίγες μόνο φάσεις. Δύο βολές του Σλούκα και ένα δύσκολο μακρινό δίποντο για το 66-77 στο 36' ήταν... βάλσαμο, ο Μπέικον απάντησε με δικούς του πεντε για το 74-77 και το θρίλερ συνεχίστηκε. Ο Λι με τρίποντο ισοφάρισε στο 77-77 μέσα σε πανδαιμόνιο, αυτός έβαλε το σουτ του 80-79, με τον Γουόκαπ και τον Βεζένκοβ να βάζουν 4/4 για το 80-83 και την κρίσιμη άμυνα να βγαίνει για τον θρίαμβο πριν από το τελευταίο βήμα για το Βελιγράδι.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Πουκλ, Γκαρσία, Πάντερ

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 23-19, 41-45, 58-71, 83-87.

ΜΟΝΑΚΟ (Ομπράντοβιτς): Λι 8 (2/5 τρίποντα, 2 λάθη), Μπέικον 23 (4/9 δίποντα, 5/9 τρίποντα, 0/2 βολές), Βέστερμαν (0/5 σουτ, 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Τόμας 15 (6/9 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 8 ριμπάουντ), Μότουμ, Μοτιεγιούνας 9 (4/4 δίποντα, 0/1 τρίποντο, 1/2 βολές, 4 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Ουαταρά, Άντζουσιτς 3 (1/6 σουτ, 1/2 βολές, Χολ 12 (5/5 δίποντα, 2/3 βολές, 4 ριμπάουντ), Τζέιμς 13 (0/3 δίποντα, 1/6 τρίποντα, 10/10 βολές, 5 ριμπάουντ, 8 ασίστ, 1 κλέψιμο, 2 λάθη).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπαρτζώκας): Γουόκαπ 13 (1/1 δίποντο, 2/5 τρίποντα, 5/5 βολές, 5 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 1 λάθος), Ντόρσεϊ 11 (2/8 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 1/3 βολές), Λούντζης 5 (1), Λαρεντζάκης, Φαλ 8 (4/5 δίποντα, 1/5 βολές, 5 ριμπάουντ, 2 μπλοκ), Σλούκας 21 (5/6 δίποντα, 2/3 τρίποντα, 5/6 βολές, 4 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 5 λάθη), Βεζένκοβ 17 (2/4 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 7/8 βολές, 9 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 3 λάθη), Πρίντεζης, Παπανικολάου 7 (1/4 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα, 2 λάθη, 2 μπλοκ), Ζαν Σαρλ 4 (4 ριμπάουντ), ΜακΚίσικ.

Τα ομαδικά στατιστικά της Μονακό: 20/38 δίποντα, 9/28 τρίποντα, 16/21 βολές, 31 ριμπάουντ (20 αμυντικά + 11 επιθετικά), 15 ασίστ, 7 κλεψίματα, 8 λάθη, 3 μπλοκ.

Τα ομαδικά στατιστικά του Ολυμπιακού: 18/31 δίποντα, 10/24 τρίποντα, 21/29 βολές, 36 ριμπάουντ (25 αμυντικά + 11 επιθετικά), 15 ασίστ, 5 κλεψίματα, 15 λάθη, 4 μπλοκ.

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ FINAL FOUR ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΟΝΑΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΜΟΝΑΚΟ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ