ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Ολυμπιακός θα μπει στα playoffs με πλεονέκτημα έδρας και εγγύηση το δικό του μπάσκετ

Ο Ολυμπιακός θα μπει στα playoffs με πλεονέκτημα έδρας και εγγύηση το δικό του μπάσκετ

Ο Ολυμπιακός βαρέθηκε να σκοράρει τρίποντα, έκανε φύλλο και φτερό τη μισή Μπάγερν και ο Γιάννης Φιλέρης εξηγεί γιατί είναι απίθανο να πέσει κάτω από τη δεύτερη θέση και πόσο μεγάλη είναι η εγγύηση του συναρπαστικού μπάσκετ που παίζει από το ξεκίνημα της χρονιάς!

Η Μπάγερν ήρθε στην Ελλάδα χωρίς τέσσερις από τους βασικούς της παίκτες (Γουίλερ-Μπαμπ, Λούτσιτς, Ρούμπιτ και Γουόλντεν), ο Ολυμπιακός έχοντας πάρει τη μεγάλη νίκη πριν δυο βράδια κόντρα στην Μπαρτσελόνα κατέβηκε με λυμένο το ζωνάρι και με μια τρίποντη ραψωδία, πέτυχε τη δεύτερη κατοστάρα της χρονιάς στην EuroLeague, παίζοντας το γνωστό απολαυστικό μπάσκετ που θέλγει τον κόσμο του από το ξεκίνημα της χρονιάς.

Πριν καταλάβει τι γινόταν στο παρκέ η γερμανική ομάδα, ο Ολυμπιακός περνούσε με 15-0 με τα τρίποντα να πέφτουν βροχή. Στο ημίχρονο οι "ερυθρόλευκοι" τελείωσαν με το εντυπωσιακό 10/15, ολοκλήρωσαν με 19/30, έκαναν νέο ρεκόρ στην ιστορία του κλαμπ στα σουτ τριών πόντων, έδωσαν 27 ασίστ και χόρτασαν τους 10.000 που πήγαν στο ΣΕΦ... πολύ μπάσκετ.

Πέντε παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων (και τον εξαιρετικό Κάναν, να τελειώνει με 9), πρώτο σκόρερ τον συνήθη ύποπτο Σάσα Βεζένκοβ, σε ρυθμούς Μπαρτσελόνα το δίδυμο Λαρεντζάκη (4/5τρ, σουτάρει με αυτοπεποίθηση ... Κάρι) και Μακ Κίσικ (3/4τρ) από κοντά ο Γουόκαπ (3/4τρ, 13π και 5 ασίστ) αλλά και ο Σλούκας που ταλαιπωρήθηκε με τους Καταλανούς και είχε μπει αγριεμένος (10π και 5 ασίστ σε 11:22 λεπτά). Το τράβηγμα στην γάμπα τον κράτησε στον πάγκο, διαφορετικά θα βλέπαμε ακόμη περισσότερα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Όλα αυτά με τη γνωστή ταχύτητα στην κυκλοφορία της μπάλας, καλές άμυνες (με εξαίρεση το τρίτο δεκάλεπτο, όπου η Μπάγερν σκόραρε 30 πόντους με 6/8δ, 4/6τρ) και τρίποντα που θύμιζαν βότσαλα στη λίμνη...

Σκόραραν όλοι όσοι μπήκαν, πλην του Λούντζη και το βράδυ κύλησε με τον ενθουσιασμό του παρκέ να μεταδίδεται και στην "ερυθρόλευκη" εξέδρα. Με φάσεις σαν αυτή που ο Μακ Κίσικ πασάρει εντυπωσιακά στον Μπολομπόι για το κάρφωμα της βραδιάς

Δεν είναι υπερβολή, οι οπαδοί του Ολυμπιακού κάθε φορά που τελειώνει ένα ματς, ανυπομονούν για το επόμενο. Τόσο πολύ κάνουν γούστο την φετινή ομάδα, που παραμένει στην κορυφή της EuroLeague, προσφέροντας ουσία και θέαμα και όπως παρατήρησε ο Σπύρος Καβαλιεράτος στο πρες-ρουμ, έχει στο ρόστερ της:

  • Τον πρώτο σκόρερ, ριμπάουντερ και σε αξιολόγηση παίκτη της διοργάνωσης (Βεζένκοβ)
  • Τον καλύτερο πασέρ της σεζόν (Σλούκας)
  • Τον πρώτο στα κλεψίματα (Γουόκαπ)
  • Και τον πιο εύστοχο στα σουτ 2π (Φαλ)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας βρήκε την ευκαιρία να αναλύσει τη φιλοσοφία της ομάδας του: "Δεν είναι εύκολο να πείσεις ότι μπορούν να διακριθούν όλοι, με τον τρόπο που παίζουμε, κυκλοφορώντας δηλαδή πολύ καλά την μπάλα, ψάχνοντας πάντα το ελεύθερο σουτ και μοιράζοντας το χρόνο. Έχουμε ωστόσο παίκτες που δεν είναι εγωιστές, ενστερνίστηκαν το μοτίβο και βλέπουμε τα αποτελέσματα στο παρκέ..."

Άλλωστε, οι εξαιρετικές ατομικές επιδόσεις, φέρνουν και τις ομαδικές πρωτιές του Ολυμπιακού που:

  • Έχει τις περισσότερες νίκες με τη δεύτερη καλύτερη επίθεση της EuroLeague και την κορυφαία άμυνα.
  • Είναι μακράν η πρώτη ομάδα στο σύστημα αξιολόγησης
  • Σουτάρει καλύτερα από κάθε άλλη στα δίποντα
  • Είναι πρώτη στις ασίστ και στα κλεψίματα...

Για τον Ολυμπιακό μιλάνε τα έργα του, οι αριθμοί του αλλά και τα λόγια των αντιπάλων. Ο Αντρέα Τρινκιέρι έλεγε μετά το ματς για τους "ερυθρόλευκους": "Κινούν καταπληκτικά την μπάλα και σήμερα σκόραραν 19 τρίποντα. Ακόμη και χωρίς αντίπαλο να παίζεις είναι δύσκολο να βάλεις τόσα πολλά μακρινά σουτ..."

Θα του φτάσουν οι νίκες μόνο στο ΣΕΦ;

Είναι φανερό ότι ο Ολυμπιακός τρέχει προς το Κάουνας και το Final Four. Γράφαμε και τις προάλλες ότι πολύ δύσκολα θα χάσει την πρώτη ή τη δεύτερη θέση, άρα το αβαντάζ έδρας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Οι Πειραιώτες έχουν φτάσει ήδη στις 20 νίκες και μένουν ακόμη έξι αγωνιστικές για το φινάλε. Αν ισχύσει αυτό το +70% ,η συχνότητα δηλαδή με την οποία κερδίζει, μπορεί να φτάσει στις 24 νίκες που σχεδόν του εξασφαλίζουν την πρωτιά.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Το πρόγραμμα του, ως το τέλος της κανονικής περιόδου περιλαμβάνει τρία ματς στο ΣΕΦ (Βιλερμπάν 29/3, Παναθηναϊκός 31/3 σε μια ιδιαίτερη "διαβολοβδομάδα" και Μπασκόνια 13/4) και άλλα τόσα μακριά από το γήπεδο του (Ζαλγκίρις 16/3, Παρτιζάν 24/3 και Ερ.Αστέρας 6/4).

Ενδεχομένως να του φτάσουν μόνο οι νίκες στο Ειρήνης και Φιλίας. Αν υποθέσουμε ότι τερματίζει με 23 νίκες, η Ρεάλ Μαδρίτης που τον ακολουθεί θα πρέπει να κάνει 5 νίκες στα 7 ματς που της απομένουν και είναι:

  • Εντός έδρας: Μιλάνο (16/3), Φενέρ (29/3), Μπάγερν (6/4)
  • Εκτός έδρας: Εφές (14/3), Βίρτους (24/3), Παρτιζάν (31/3), Μακάμπι (13/4)

Εξυπακούεται ότι αν ο Ολυμπιακός κάνει τέσσερις νίκες, η Ρεάλ θα πρέπει να ολοκληρώσει με 6/7, αφού για να ξεπεράσει την χειρότερη για αυτήν ισοβαθμία με τους "ερυθρόλευκους" θα πρέπει να κάνει μια επιπλέον νίκη.

Η Μπαρτσελόνα που βρίσκεται στην τρίτη θέση (18-9) και σήμερα δοκιμάζεται στην Κωνσταντινούπολη εναντίον της Φενέρ θέλει ακόμη πιο πολλά πράγματα. Στις 3 νίκες του Ολυμπιακού, η ίδια πρέπει να κάνει 6, ενώ στις 4 των "ερυθρολεύκων" για να τους προσπεράσει δεν θα πρέπει να χάσει κανένα ματς ως το τέλος! Η ισοβαθμία και με την Μπάρτσα, μετά το 77-70 της Τρίτης είναι αντίστοιχη με εκείνη κόντρα στη Ρεάλ. Δυο νίκες για τον Ολυμπιακό.

Το πρόγραμμα των Καταλανών:

  • Εντός έδρας: Ερυθρός Αστέρας (17/3), Άλμπα (30/3), Βαλένθια (13/4)
  • Εκτός έδρας: Φενέρ (10/3), Παναθηναϊκός (23/3), Παρτιζάν (28/3), Μιλάνο (7/4)

Συμπέρασμα: Ο Ολυμπιακός δεν μπορεί - με βάση την φόρμα και τη λογική όλη της σεζόν- να μείνει κάτω από τη δεύτερη θέση. Εν τω μεταξύ και η 3η και η 4η δίνουν πλεονέκτημα έδρας στα πλέι-οφ.

Τα σενάρια αφορούν τους άλλους

Καλά είναι όλα αυτά, αλλά ξέρετε κάτι; Ίσως είναι η πρώτη χρονιά που τα σενάρια και οι υπολογισμοί αφορούν περισσότερο τους άλλους παρά τον Ολυμπιακό. Είναι το μπάσκετ που παίζει το κυρίαρχο, αυτό που αρέσει στον κόσμο του, αλλά και τον έχει φέρει στις πρώτες θέσεις από το ξεκίνημα του Οκτωβρίου.

Αν δεν συμβεί κάτι απρόοπτο οι "ερυθρόλευκοι" θα μπουν στα πλέι-οφ με τον αέρα του φαβορί, χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι θα πάνε στο Κάουνας με... περίπατο.

Βλέποντας, ωστόσο, αυτή την ομάδα να τρέχει με χίλια, να δημιουργεί και να σκοράρει με ιδιαίτερη μπασκετική ομορφιά οι οπαδοί του περισσότερο σκέφτονται αν θα βρουν τρόπο να βρεθούν στη Λιθουανία στο φάιναλ-φορ παρά τον αντίπαλο που θα προκύψει από την τελική κατάταξη. Ακόμη και σε ένα στραβοπάτημα όπως στο Μιλάνο την περασμένη Παρασκευή, ελάχιστοι έχασαν την πίστη τους.

Ήταν σίγουροι ότι ο Ολυμπιακός θα έβρισκε τον τρόπο να επιστρέψει δριμύτερος κερδίζοντας το κομβικό ματς με την Μπαρτσα και κάνοντας το δυο στα δυο, απέναντι στην Μπάγερν. Ό,τι συνέβη δηλαδή σε αυτά τα συναρπαστικά διαδοχικά βράδια στο Ειρήνης και Φιλίας.

Η δουλειά, φυσικά, δεν έχει τελειώσει. Το πρόγραμμα είναι αρκετά σκληρό, έχει δυο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό (19/3 για το πρωτάθλημα στο ΟΑΚΑ, 31/3 στο ΣΕΦ για την EuroLeague), διπλό ταξίδι στο Βελιγράδι και κατ' αρχήν επίσκεψη στο Κάουνας για το ματς με τη Ζαλγκίρις την ερχόμενη Πέμπτη . Όμως ο Ολυμπιακός, για να τα βγάλει πέρα, έχει σα μεγαλύτερη εγγύηση το δικό του μπάσκετ και τη φιλοσοφία που τόσο απλά ανέλυσε ο κόουτς Μπαρτζώκας...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΜΠΑΓΕΡΝ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΒΕΖΕΝΚΟΒ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ