EUROLEAGUE

Ο Ολυμπιακός φαβορί και στα σενάρια της EuroLeague

Ο Ολυμπιακός φαβορί και στα σενάρια της EuroLeague
24 MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Βαδίζοντας προς τη λήξη της κανονικής περιόδου αρχίζουν και τα σενάρια για την τελική κατάταξη που καθορίζουν τη μάχη για το φάιναλ-φορ Ο Γιάννης Φιλέρης κάνει τους πρώτους υπολογισμούς, με τον Ολυμπιακό να είναι και εκεί φαβορί για την πρώτη (ή δεύτερη) θέση. Ποιο είναι το πιθανότερο ζευγάρι των πλέι-οφ και το προβάδισμα της Εφές για την 6η θέση

Η τελική ευθεία για τη φετινή κανονική περίοδο της EuroLeague έχει, ήδη, ξεκινήσει. Εννιά αγωνιστικές πριν από το τέλος, η μάχη θα κορυφωθεί για τη διαμόρφωση της πρώτης οκτάδας, που θα συνεχίσει στα πλέι-οφ. Αν δει κανείς τη βαθμολογία, καταλαβαίνει. Ειδικά για τα τρία εισιτήρια - μετά δηλαδή την 5η θέση που αυτή τη στιγμή κατέχει η Μονακό- εφτά μπορεί και οκτώ ομάδες να παλέψουν με πάθος και κάποιες ισοβαθμίες να είναι αρκετά πιθανές.

Ενάμιση μήνα, μέχρι να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση και ο Ολυμπιακός οδηγεί την κούρσα, πλησιάζοντας πρώτος απ' όλους το όριο των 19 νικών, που δίνει εισιτήριο για τους "8" και διατηρώντας το προβάδισμα να μπει στα πλέι-οφ με πλεονέκτημα έδρας. Με βάση την έως τώρα πορεία τους, το ρεκόρ τους, τη φόρμα τους και το πρόγραμμα τους, οι "ερυθρόλευκοι" μοιάζει απίθανο να μη βρίσκονται στην πρώτη τετράδα.

Στην πραγματικότητα πολύ δύσκολα θα πέσουν και από τη δεύτερη θέση, ειδικά αν νικήσουν την ερχόμενη εβδομάδα στο ΣΕΦ την Μπαρτσελόνα. Σε αυτή την περίπτωση θα έχουν "κλειδώσει" την ισοβαθμία και απέναντι στους Καταλανούς, οι οποίοι για να ξεπεράσουν τον Ολυμπιακό, θα πρέπει να κάνουν μια νίκη παραπάνω.

Η ομάδα του Μπαρτζώκα (18-7) μετράει 9 νίκες στα τελευταία 10 ματς (7 σερί αήττητη) το καλύτερο ρεκόρ απ' όλους, δείγμα και της σπουδαίας φόρμας στην οποία βρίσκεται. Για να ολοκληρώσει την κανονική περίοδο θα παίξει πέντε ματς στο γήπεδό του και άλλα τέσσερα μακριά απ' αυτό. Ας δούμε πρώτα αναλυτικότερα το πρόγραμμα της:

  • ΕΝΤΟΣ: Μπαρτσελόνα (7/3), Μπάγερν (9/3), Βιλερμπάν (29/3), Παναθηναϊκός (31/3), Μπασκόνια (13/4)
  • ΕΚΤΟΣ: Μιλάνο (3/3), Ζαλγκίρις (16/3), Παρτιζάν (24/3), Ερυθρός Αστέρας (6/4)

Από τις ομάδες της πρώτης τετράδας ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει μόνο την Μπαρτσελόνα (εντός έδρας), ενώ θα δώσει άλλα τέσσερα παιχνίδια (Μπασκόνα εντός, Ζαλγκίρις, Παρτιζάν, Ερ.Αστέρας) κόντρα σε κλαμπ που διεκδικούν την πρόκριση (ο Αστέρας υπό προϋποθέσεις). Πάμε και στα μαθηματικά.

Σύμφωνα με τον Λιθουανό δημοσιογράφο Ντονάτας Ουρμπόνας, που έκανε τους σχετικούς υπολογισμούς, ο μέσος όρος του ποσοστού των αντιπάλων του Ολυμπιακού είναι 45.1%, το πιο ανίσχυρο απ' όλα, τουτέστιν οι Πειραιώτες έχουν στη θεωρία το πιο "εύκολο" πρόγραμμα, κάτι βέβαια που πολλές φορές μπορεί να αποδειχθεί και παγίδα (ας πούμε κι ότι το ματς με τον Παναθηναϊκό έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες)

Η "ερυθρόλευκη" ομάδα νικάει με 72%, κάτι που μεταφράζεται σίγουρα σε 6 νίκες στα 9 παιχνίδια που απομένουν, μπορεί και 7. Αυτό σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός είναι σε θέση να φτάσει τις 24 ή 25 νίκες, ρεκόρ που πιθανότατα θα του δώσει την πρώτη θέση. Προφανώς αν συνεχίσει όπως κάνει, το τελευταίο δίμηνο, ενδεχομένως να αγγίξει και τις 26.

Στο κυνήγι του Ολυμπιακού βρίσκονται οι δυο κορυφαίες ισπανικές ομάδες, Ρεάλ και Μπαρτσελόνα. Τι λέει η συνέχεια για αυτούς; Οι Μαδριλένιοι μπορεί να έχασαν το Κύπελλο, έχουν ωστόσο το δεύτερο καλύτερο ρεκόρ μετά τους "ερυθρολεύκους" (8-2) και παρά τις απώλειες τους αποδεικνύουν μια αξιοθαύμαστη σταθερότητα. Όσο είναι υγιής ο Ταβάρες, άλλωστε, δεν φοβούνται τίποτε.

Η Ρεάλ (17-7) έχει ένα ματς περισσότερο, καθώς χρωστάει εκείνο με την Εφές στην Κωνσταντινούπολη το οποίο είχε αναβληθεί λόγω των σεισμών στην Τουρκία. Η προσθήκη του ματς της φέρνει μια ακόμη διαβολοβδομάδα πάνω στην άλλη. Το πλήρες πρόγραμμα της:

  • ΕΝΤΟΣ: Μπασκόνια (7/3), Βαλένθια (9/3), Μιλάνο (16/3), Φενέρ (29/3), Μπάγερν (6/4)
  • ΕΚΤΟΣ: Βιλερμπάν (3/3), Εφές (14/3), Μπολόνια (24/3), Παρτιζάν (31/3), Μακάμπι (13/4).

Από τους αντιπάλους της σε επίπεδο τετράδας βρίσκεται μόνο η Φενέρ, ωστόσο με εξαίρεση Μπάγερν και Βιλερμάν όλοι οι υπόλοιποι που θα αντιμετωπίσει η "βασίλισσα" διεκδικούν την πρόκριση. Συν τοις άλλοις τα δυο ισπανικά ντέρμπι στη Μαδρίτη, κόντρα σε Μπασκόνια και Βαλένθια, έχουν τις ιδιαιτερότητες της εγχώριας μονομαχίας.

Με βάση του ρεκόρ της η Ρεάλ μπορεί να κάνει 7 νίκες μέχρι το τέλος, εμείς θα της δίναμε ένα περιθώριο μεταξύ 6 και 8 και μια τελική επίδοση μεταξύ 23 και 25 νικών. Ο Ολυμπιακός για να μείνει πίσω από τη Ρεάλ, πρέπει να κάνει μια ήττα παραπάνω.

Ούτε η Μπαρτσελόνα (17-8) τα κατάφερε στο ισπανικό Κύπελλο, δεν θα έλεγε κανείς ότι έχει πείσει απόλυτα για υπεροπλία της, παραμένει, ωστόσο, ένα πληρέστατο σύνολο με απαιτητικό προπονητή και πολύ σκληρή ομάδα στα ματς που μπαίνει μπροστά ένα πρέπει. Να δούμε τι λέει το πρόγραμμα της:

  • ΕΝΤΟΣ: Ζαλγκίρις (2/3), Ερ.Αστέρας (23/3), Άλμπα (30/3), Βαλένθια (14/3)
  • ΕΚΤΟΣ: Ολυμπιακός (7/3), Φενέρ (20/3), Παρτιζάν (28/3), Παναθηναϊκός (28/3), Μιλάνο (7/4)

Σίγουρα έχει πιο δύσκολο πρόγραμμα αφού δίνει ένα ματς λιγότερο μέσα στο γήπεδό της, ενώ εκτός έδρας θα παίξει με δυο ομάδες της τετράδας (Ολυμπιακό, Φενέρ) και ένα ακόμη ματς-φωτιά στο Βελιγράδι κόντρα στην Παρτιζάν. Όλα τα υπόλοιπα, ωστόσο, μπορεί να κερδίσει.

Ματς-κλειδί δεν είναι τόσο αυτό με τον Ολυμπιακό (αν χάσει, υστερεί και στην ισοβαθμία) όσο εκείνο με τη Φενέρ καθώς αν περάσει νικηφόρα από την Κωνσταντινούπολη δύσκολα θα μείνει εκτός τετράδας, άρα θα έχει σχεδόν σίγουρα αβαντάζ έδρας. Οι πιθανότητες λένε 6-7 νίκες, μέχρι τη λήξη της κανονικής περιόδου άλλα 23-24 νίκες απολογισμό.

Τους τρεις πρωτοπόρους καταδιώκει η Φενέρ (15-9) που συνεχίζει να ενισχύεται -ο Ντόρσεϊ συμφώνησε ήδη- αλλά εξακολουθεί να παρουσιάζει αστάθεια (5 νίκες στα τελευταία 10 ματς) την οποία θα χρειαστεί να αφήσει πίσω της για να μπει στα πλέι-οφ με πλεονέκτημα έδρας. Έχοντας ένα ματς λιγότερο από τη Μονακό, με την οποία θεωρητικά μονομαχεί για την 4η θέση, διαθέτει και το αβαντάζ της ισοβαθμίας (έχει νικήσει δυο φορές τους Μονεγάσκους).

Το πρόγραμμά της:

  • ΕΝΤΟΣ: Μπολόνια (3/3), Μπαρτσελόνα (10/3), Μιλάνο (21/3), Ζαλγκίρις (24/3), Εφές (6/4)
  • ΕΚΤΟΣ: Μακάμπι (8/3), Βαλένθια (16/3), Ρεάλ (29/3), Μπασκόνια (30/3), Ερ.Αστέρας (13/4)

Δύσκολα τα πράγματα για τον Ιτούδη και τους παίκτες του, με τη Φενέρ να έχει πρόγραμμα-φωτιά μακριά από την Κωνσταντινούπολη (τρια παιχνίδια στην Ισπανία επίσκεψη στο Τελ Αβίβ και δυο σπουδαία ντέρμπι εντός έδρας (με Μπαρτσελόνα και Εφές, στο τουρκικό κλάσικο).

Οι 6-7 νίκες θα είναι ένας λογικός απολογισμός για τη Φενέρ, που μπορεί να φτάσει σε 21-22 νίκες. Οι 8 μοιάζουν με το ταβάνι της.

Ούτε η Μονακό (15-10) είναι η πιο σταθερή ομάδα της λίγκας το τελευταίο διάστημα. Οι μισές από τις ήττες της ήρθαν τον τελευταίο μήνα, μοιάζει ίσως λίγο κουρασμένη-μπερδεμένη, αν και λόγω της ... τρέλας που χαρακτηρίζει την ομάδα να κάνει μια στροφή και να μην χάνει πουθενά. Τελείως απρόβλεπτη, όπως ο σουπερ-σταρ της, Μάικ Τζέιμς.

Η σειρά των αγώνων της:

  • ΕΝΤΟΣ: Μακάμπι (2/3), Παναθηναϊκός (8/3), Μπολόνια (16/3), Βαλένθια (24/3), Παρτιζάν (7/4)
  • ΕΚΤΟΣ: Μπασκόνια (10/3), Ζαλγκίρις (29/3), Μπάγερν (31/3), Εφές (14/3)

Το πρόγραμμα της είναι -θεωρητικά- πιο ευνοϊκό από εκείνο της Φενέρ, θα κυνηγήσει σίγουρα τις 7 νίκες, για να αγγίξει τις 22 νίκες, ελπίζοντας ότι η Φενέρ θα κάνει μια λιγότερη και θα την περάσει στη βαθμολογία. Αυτή τη στιγμή το ζευγάρι Φενέρ-Μονακό (με μόνο ερωτηματικό ποιος θα έχει το αβαντάζ έδρας) είναι αυτό που μπορεί κανείς να προβλέψει με ασφάλεια εν όψει των πλέι-οφ

Ο χαμός για την οκτάδα

Αυτές οι πέντε ομάδες έχουν ξεχωρίσει. Δύσκολα κάποιος από αυτούς που έρχονται με φόρα από πίσω θα τους ξεπεράσει αφού οι περισσότεροι θα ... αλληλοφαγωθούν μεταξύ τους για να συμπληρώσουν τις τρεις θέσεις, που απομένουν.

Θυμίζουμε ότι οι 18-19 νίκες δίνουν πρόκριση.

✐ Με ρεκόρ 13-12 βρίσκονται ισόβαθμοι Παρτιζάν, Μπασκόνια, Μακάμπι, Βαλένθια και Ζαλγκίρις.

✎ Η Εφές έχει ένα ματς λιγότερο και ακολουθεί με 12-12

✏ Η Βίρτους Μπολόνια έχει επίσης 12 νίκες (αλλά σε 25 αγώνες) και στη θεωρία βρίσκεται σε τροχιά πρόκρισης, όπως και (πολύ λιγότερο) ο Ερυθρός Αστέρας με 11-14.

Οι υπολογισμοί μας λένε ότι:

Η Εφές και λόγω εμπειρίας και λόγω ρόστερ (ακόμη κι αν της λείπει ο Μίτσιτς) και κυρίως λόγω προγράμματος ίσως να έχει τον πρώτο λόγο για την 6η θέση. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης σίγουρα έχει χάσει πολλά λάδια φέτος, θα προσπαθήσει όμως να κάνει ένα ντεμαράζ ανάλογο με εκείνα που επιχείρησε τα τελευταία χρόνια. Έχοντας έξι αγώνες εντός και τέσσερις εκτός, εφόσον παίξει με βάση την αξία των παικτών της, μπορεί να φτάσει ακόμη και στις 20 νίκες. Θα εξαρτηθεί από τη δική της σοβαρότητα και επιθυμία, μέρος των οποίων θα δούμε εναντίον του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ...

Παρτιζάν, Μπασκόνια και Μακάμπι, βράζουν στο ίδιο καζάνι, το πρόγραμμα τους μέχρι το τέλος έχει τον ίδιο βαθμό δυσκολίας και οι πιθανότητες τους για 18-19 νίκες μοιρασμένες. Ίσως το πιο δύσκολο πρόγραμμα να έχει η ομάδα του Ομπράντοβιτς που υποδέχεται Ολυμπιακό, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ στην έδρα της, ενώ παίζει και εναντίον της Εφές στην Κωνσταντινούπολη, όμως λίγο πολύ, τα ίδια εμπόδια ισχύουν και για τους άλλους δυο.

Στις 19 νίκες είναι σε θέση να φτάσει η Ζαλγκίρις (που έχει κι ένα έξτρα κίνητρο να μπει στα πλέι-οφ, γιατί το φάιναλ-φορ γίνεται στο Κάουνας) αν μπορέσει, βέβαια, να ξεπεράσει και την αγωνιστική κρίση των τελευταίων εβδομάδων, αφού μετράει 4 ήττες σε 5 αγώνες. Αντίθετα η Βαλένθια έχει πολύ δύσκολο πρόγραμμα (έξι ματς εκτός, ανάμεσα τους και όλα εναντίον των ισπανικών ομάδων) και θα πρέπει να κάνει διαδοχικές υπερβάσεις για να πλησιάσει το όριο πρόκρισης.

Βουνό είναι και το πρόγραμμα της Βίρτους Μπολόνια που θα παίξει μόλις τρία ματς στο γήπεδο της, ενώ και ο Ερυθρός Αστέρας έχει ελπίδες, περισσότερο στη θεωρία, παρά στην πράξη. Εκτός αν ο Καμπάτσο που πήρε δικαίωμα συμμετοχής τον κάνει ... ανίκητο!

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ