ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Ολυμπιακός κουράστηκε να δίνει την μπάλα στον αντίπαλο και ψάχνει νέες ιδέες κι ένα ηλεκτροσόκ

Ο Αϊζέια Κάναν
Ο Αϊζέια Κάναν EUROKINISSI SPORTS

Με 69 πόντους και 17 λάθη δεν κερδίζεις κανέναν. Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την "εύκολη" ήττα στη Βιτόρια, την κούραση, την φτωχή εικόνα μιας ομάδας που ψάχνει λύσεις και μια μεγάλη νίκη ηλεκτροσόκ.

Έχασε ο Ολυμπιακός από την Μπασκόνια και μάλιστα καθαρά, ενώ ο Μιλουτίνοβ έκανε νταμπλ-νταμπλ (12π-14ρ), ο Πετρούσεβ έβαλε 14π (με 4/5δ, 2/3τρ), ο Κάναν είχε 19π (5/9τρ) και ο Γκος 12π και 8 ασίστ; Ναι, γιατί οι υπόλοιποι που χρησιμοποιήθηκαν έβαλαν όλοι μαζί ... 12π, πήραν 11 ριμπ και έδωσαν 7 ασίστ. Αυτή είναι καλή στατιστική για ένα παίκτη και όχι εφτά!

Προσθέστε και τα 17 λάθη που έκαναν όλοι μαζί οι "ερυθρόλευκοι" και θα καταλάβετε γιατί η πολύ φτωχή εικόνα τους πάνω στο παρκέ, έδωσε την ευκαιρία στην ομάδα των Βάσκων να βάλει σχεδόν 50 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο και να πάρει με άνεση τη νίκη!

Δεν γίνεται να διεδκικήσει κάτι καλύτερο όταν βγαίνεις τόσο εύκολα έξω από το πλάνο σου, όταν χάνεις την μπάλα μέσα από τα χέρια σου (δέκα κλεψίματα η Μπασκόνια) ακόμα και χωρίς πίεση. Δυο φορές δεν υπήρχε καν παίκτης των αντιπάλων για να διεκδικήσει την μπάλα κι όμως η κατοχή για τον Ολυμπιακό, πήγε περίπατο! Σε μια απ' αυτές τις φάσεις ο Παπανικολάου, άθελα του τραυμάτισε τον ... Πίτερς και τον έστειλε στα αποδυτήρια με αιμορραγία στη μύτη.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αν θυμηθούμε και τα τέσσερα-πέντε χαμένα λέι-απ, τότε το τελικό +11 μάλλον κολακεύει στο τέλος της βραδιάς τον Ολυμπιακό, που έλεγξε τον ρυθμό στα πρώτα δυο δεκάλεπτα, ξαφνικά όμως είδε την Μπασκόνια να πατάει γκάζι, να βάζει πιο πολλή δύναμη και ενέργεια, να πηγαίνει το ματς εκεί που της αρέσει (υψηλό τέμπο, πολλά σουτ τριών πόντων) και το πουλάκι πέταξε για τα καλά.

Αν υπάρχει ένα παιχνίδι που ο Μπαρτζώκας πρέπει να δείχνει στο βίντεο με τίτλο "τι δεν πρέπει να τα ξανακάνουμε", αυτό της Παρασκευής στη Φερνάντο Μπουέσα Αρένα είναι το πρώτο υποψήφιο. Υποτίθεται ότι μετά την ήττα στη Βαρκελώνη, οι Πειραιώτες θα πήγαιναν στη Βιτόρια για να φάνε σίδερα. Τελικά, έφαγαν μια καλή σφαλιάρα και επιστρέφουν από την περιοδεία τους στην Ισπανία με άδεια χέρια.

Ούτε δράση, ούτε αντίδραση

Σε έξι παιχνίδια με ισπανικές ομάδες ο Ολυμπιακός μετράει φέτος ισάριθμες ήττες! Πέρσι στα οκτώ παιχνίδια της κανονικής περιόδου κόντρα στους Ίβηρες έχασε μόλις μια φορά, από τη Βαλένθια στο ΣΕΦ. Αλλά πέρσι ήταν μια άλλη σεζόν, ίσως η κορυφαία των τελευταίων ετών για την ομάδα του Πειραιά (ακόμα και σε σχέση με εκείνες που πήραν την Ευρωλίγκα, έπαιξε καλύτερο μπάσκετ).

Φέτος, πρέπει να δει τι μπορεί να κάνει σε αυτή την Ευρωλίγκα που γίνεται χαμός και τα λάθη, σαν αυτά που έκανε μαζεμένα στη Βιτόρια, απαγορεύονται. Ο Μπαρτζώκας είπε πριν από το ματς ότι ο Ολυμπιακός πρέπει να δρά και όχι να αντιδρά. Να κάνει, δηλαδή, αυτός την πρώτη κίνηση και όχι ο αντίπαλος. Αυτός τα είπε, αυτός τα άκουσε. Η ομάδα του (προφανώς και με δική του ευθύνη) είδε πάλι όσους είχε απέναντι του να τον ρίχνουν στο καναβάτσο και με απανωτά ντιρέκτ να τον βγάζουν νοκ-άουτ.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Ολυμπιακός παραμένει ίσως η καλύτερη αμυντική ομάδα στην Ευρωλίγκα, δεν είναι, ωστόσο, το ίδιο σκληρή σε όλα της τα παιχνίδια. Κάποιες φορές, όπως στη Βιτόρια, δείχνει ιδιαίτερα ευάλωτος. Και αρκετά σοφτ, θα έλεγε κανείς. Δεν ξέρουμε, αλλά κάποιες στιγμές εναντίον της Μπασκόνια έδειχνε και κουρασμένος, ανήμπορος να ακολουθήσει τον ρυθμό των γηπεδούχων. Ίσως να ήταν η υπερπροσπάθεια με την Μπαρτσελόνα; Μπορεί.

Στην μπάλα, πάντως, πήγαιναν ως επί το πλείστον πρώτοι οι Βάσκοι. Άλλωστε όταν δεν έφταναν σε αυτήν, τους την έδιναν ... χωρίς πρόβλημα οι ολυμπιακοί. Κακή βραδιά, σε κακό τάιμινγκ και ένα ματς που χάθηκε πολύ εύκολα, δεν αντέχει σε υψηλή κριτική. Για να παραφράσουμε τον Μπαρτζώκα, κόντρα στην Μπασκόνια, ο Ολυμπιακός δεν είχε δράση, μα ούτε και αντίδραση...

Μαζεύονται οι ήττες και οι δυο Σέρβοι

Τα συναισθήματα στην Ευρωλίγκα είναι γνωστό ότι αλλάζουν από εβδομάδα σε εβδομάδα. Την προηγούμενη, ο Ολυμπιακός είχε νικήσει εντός έδρας Μιλάνο και (κυρίως) Μονακό και αισθανόταν πολύ καλά, βλέποντας τη συνέχεια με αισιοδοξία. Γυρίζοντας από την Ισπανία με μηδέν στα δυο, βλέπει το ρεκόρ του να γίνεται 11-10 και οι ήττες που μαζεύονται είναι, πλέον, πολλές. Κάθε χαμένο ματς, από δω και πέρα, θα φορτώνεται διπλά στους ώμους της ομάδας.

Προφανώς από την 21η αγωνιστική δεν αποκλείστηκε κανείς, ωστόσο, χρειάζεται και ανασύσταση, συστράτευση και μια μαχητική συνέχεια, χωρίς εγωισμούς. Ό,τι πέτυχε τα τελευταία χρόνια ο Ολυμπιακός, το κατάφερε επειδή έγινε μια γροθιά σε δύσκολες καταστάσεις, που ξεπέρασε μέσα από τον αλτρουισμό και την ομαδικότητα.

Υπάρχουν και θετικά σημάδια από την καταστροφική βραδιά στη Βιτόρια; Σε μια ήττα δεν μπορεί κανείς να ψάχνει κάτι για να χρυσώνει το χάπι. Ωστόσο:

  • Ο Μιλουτίνοβ έδειξε ότι αρχίζει και πατάει πιο γερά στα πόδια του, τον έχει ανάγκη ο Ολυμπιακός για να ακουμπάει την μπάλα στο ποστ αλλά και να σκεπάζει τα καλάθια, γιατί ο Φαλ είναι αλήθεια ότι τράβηξε πολύ κουπί μόνος του. Ο "Μιλού" ταλαιπωρήθηκε από τον πρόσφατο τραυματισμό του, αν όμως φτάσει στα στάνταρ που βρισκόταν στο ξεκίνημα της σεζόν, αλλάζει ολόκληρο το πρόσωπο της ομάδας.
  • Και ο Πετρούσεβ έκανε το πρώτο ουσιαστικά καλό παιχνίδι του με τους Πειραιώτες και στην άμυνα και στην επίθεση. Είναι κομβικός ο Σέρβος, μπορεί να γίνει ένα σπουδαίο δίδυμο με τον συμπατριώτη του, αρκεί βέβαια να έχει ανάλογη συνέχεια. Αυτή τη φορά δεν περιορίστηκε στο να μαρκάρει τους αντιπάλους του, αλλά επιτέθηκε στο καλάθι, δεν φοβήθηκε τα σουτ και έδειξε πόσο χρήσιμος μπορεί να αποδειχθεί...

Αν ο Ολυμπιακός βρει στο ντουέτο των Σέρβων δυο ακόμα μοχλούς, τότε μπορεί να ξεκολλήσει και η επίθεση του, που παραμένει γεμάτη από ερωτηματικά και κυρίως "εύκολη" να την μπλοκάρει κανείς, επικεντρώνοντας την προσοχή του στους σταθερά από το ξεκίνημα της σεζόν καλούς επιθετικούς Κάναν και Πίτερς. Ήδη ο Γκος προσφέρει πόντους (αλλά πρέπει να τελειώνει ακόμα πιο αποφασιστικά τις φάσεις), ενώ ο Μπαρτζώκας ψάχνει έξτρα λύσεις είτε από τα ντράιβ του Μακ Κίσικ (δεν πήρε τίποτε στη Βιτόρια) και τις προσωπικές προσπάθειες του Μπραζντέικις (επίσης μηδέν).

Ο Πετρούσεβ, όμως, είναι μια άλλη περίπτωση. Η προσαρμογή του είναι ένα βασικό ζητούμενο για το (άμεσο) μέλλον. Και η συνύπαρξη του με τον Μιλουτίνοβ, ένα όπλο του Ολυμπιακού...

Οι διπλές εβδομάδες στο ξεκίνημα της χρονιάς, οι "ερυθρόλευκοι" έκαναν δυο στις τέσσερις νίκες. Τώρα, περιμένουν την Μακάμπι σε ένα σημαντικό ματς για να επιστρέψουν στις ευρωπαϊκές νίκες και ακολουθεί το μεγάλο ντέρμπι στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό για το πρωτάθλημα. Ίσως ένας από τους μεγάλους σταθμούς της χρονιάς. Ειδικά σε περίπτωση νίκης, που θα μοιάζει (και θα είναι) ένα ηλεκτροσόκ για την ομάδα...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ