EUROLEAGUE

Ο Ολυμπιακός κόντρα στη Φενέρ, ο "αέρας" της έδρας και ο Παναθηναϊκός που θέλει να αλλάξει

Ο Ολυμπιακός κόντρα στη Φενέρ, ο "αέρας" της έδρας και ο Παναθηναϊκός που θέλει να αλλάξει

Η συναρπαστική τελευταία αγωνιστική έβγαλε οριστικά την οκτάδα και τα πλέι-οφ της φετινής χρονιάς με τον Γιάννη Φιλέρη να αξιολογεί το ζευγάρι Ολυμπιακού-Φενέρ, τις πιθανότητες στις άλλες τρεις μονομαχίες αλλά και την πρόθεση του Παναθηναϊκού να αλλάξει πρόσωπο εν όψει της μάχης του ελληνικού πρωταθλήματος.

Ως το τέλος παίχθηκε το θρίλερ για την συμπλήρωση της οκτάδας των playoffs στην φετινή EuroLeague. Ο Παναθηναϊκός απείλησε στα ίσια την παθιασμένη Παρτίζαν, η Μπάγερν παραλίγο να προκαλέσει έμφραγμα στη Ζάλγκιρις που έδειχνε σίγουρη για την πρόκριση όταν 1:46 πριν τη λήξη προηγήθηκε με +10 πόντους και ξαφνικά είδε τους Βαυαρούς να την πλησιάζουν σε ματς μιας κατοχής (και τριών πόντων).

Τελικά "κρατήθηκε" όρθια και έφτασε σε μια παλικαρίσια πρόκριση καθώς στις τελευταίες τέσσερις αγωνιστικές έκανε μόνο νίκες, παίρνοντας την μπουκιά από το στόμα της Μπασκόνια.

Αυτός ο συνδυασμός των αποτελεσμάτων, έφερε τη Φενέρ στην 8η θέση και εν τέλει στο δρόμο του Ολυμπιακού. Οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο ήταν περίπου ...15%, ωστόσο, η ομάδα του Ιτούδη άρχισε να παραπατάει άσχημα τον τελευταίο μήνα. Κάνοντας 5 ήττες στα τελευταία 7 παιχνίδια που έδωσε, κατρακύλησε από την 5η θέση στην 8η και παραλίγο να μείνει ακόμα και εκτός playoffs!

Ναι, η Φενέρ δεν είναι το όνομα που θα ήθελε να αντιμετωπίσει στα playoffs ο Ολυμπιακός. Έχει ένα μπάτζετ σχεδόν 30 εκατομμυρίων, πολύ έμπειρο προπονητή, εξαιρετικά ταλαντούχους παίκτες και ειδικό βάρος, Από την άλλη η κατάσταση της δεν είναι η καλύτερη δυνατή, της λείπει πολύ ο τραυματίας Σκότι Γουίλμπεκιν, μοιάζει να αναζητά ξανά από την αρχή τη χημεία της και είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει με ένα κλικ να γυρίσει το τσιπ και να ανεβάσει στροφές μέσα σε 10-12 μέρες, που ξεκινούν τα playoffs.

Η τουρκική ομάδα βρίσκεται σε άσχημο φεγγάρι και θα επιδιώξει στους αγώνες με τον Ολυμπιακό να αντιστρέψει το κλίμα. Δεν είναι, όμως, μόνο στο δικό της χέρι. Οι "ερυθρόλευκοι" είναι πρώτοι και καλύτεροι στην κανονική περίοδο, τα δικά τους σκαμπανεβάσματα ήταν πολύ λίγα, μέσα στη χρονιά και τώρα, όπως λένε στο ΣΕΦ, είναι η ώρα να ξαναπατήσουν το γκάζι ώστε να βρεθούν, εν τέλει, στο φάιναλ-φορ (όπου αν περάσουν θα αντιμετωπίσουν το νικητή του ντέρμπι Μονακό-Μακάμπι).

Η έδρα είναι εγγύηση, όχι όμως σε απόλυτο βαθμό

Δεν παλεύουν άδικα για το πλεονέκτημα έδρας οι ομάδες στην κανονική περίοδο. Προφανώς δεν τους εξασφαλίζει α πριόρι την πρόκριση στο Final Fou είναι, όμως, μια πρώτη (και αρκετά σοβαρή) εγγύηση. Στα τελευταία πέντε χρόνια όπου έχουμε το πρωτάθλημα των 16 και 18 ομάδων, συνήθως το αβαντάζ έδρας δίνει στο τέλος την πρόκριση στο κορυφαίο ραντεβού.

Πέρσι την έδρα έσπασε η Εφές, πετώντας έξω το Μιλάνο, με Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Ολυμπιακό που είχαν το πλεονέκτημα, πήγαν στο Βελιγράδι. Οι Τούρκοι είχαν τερματίσει στην 6η θέση με μια αλλοπρόσαλλη κανονική περίοδο την οποία έσωσαν στο τέλος με το θριαμβευτικό καμπ-μπακ σε playoffs και Final Four, που ολοκληρώθηκε με τη νίκη τους στον τελικό κόντρα στη Ρεάλ.

Σε δυο σεζόν, η πρώτη τετράδα πήγε "σούμπιτη" στο Final Four. Το 2020-21 οι Μπαρτσελόνα, ΤΣΣΚΑ, Εφές και Μιλάνο που είχαν το αβαντάζ ταξίδεψαν στη Κολωνία, ενώ το ίδιο συνέβη και στην περίοδο 2018-19 όταν Φενέρ, ΤΣΣΚΑ, Ρεάλ και Εφές εκμεταλλεύτηκαν την έδρα τους και πήγαν στη Βιτόρια και στη Φερνάντο Μπουέσα Αρένα.

Αντίθετα το 2018, στο δρόμο πάλι για το Βελιγράδι, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, παρότι είχαν το πλεονέκτημα, έμειναν εκτός Final Four. Οι "ερυθρόλευκοι" με σχεδόν μισή ομάδα λόγω των τραυματισμών τους αποκλείστηκαν με 3-1 από την Ζάλγκιρις του Γιασικεβίτσιους. Με το ίδιο σκορ πέταξε έξω και τον Παναθηναϊκό, η Ρεάλ Μαδρίτης που είχε μείνει στην 5η θέση σε μια τριπλή ισοβαθμία με τις δυο ελληνικές ομάδες.

Ο Παναθηναϊκός δεν είχε εκμεταλλευτεί το αβαντάζ έδρας και το 2017, όταν αποκλείστηκε (με 3-0) από τη Φενέρ του Ομπράντοβιτς που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης μέσα στην Κωνσταντινούπολη στον τελικό κόντρα στον Ολυμπιακό. Οι "ερυθρόλευκοι" είχαν κρατήσει το πλεονέκτημα, όπως και οι Ρεάλ-ΤΣΣΚΑ που επίσης προκρίθηκαν στο Final Four.

Όπως γράψαμε και χθες (14/4), ο Ολυμπιακός όταν έχει πλεονέκτημα συνήθως περνάει. Στις 11 φορές που είχε αβαντάζ, πήρε το εισιτήριο σε οκτώ Final Four και το ίδιο αισιοδοξεί ότι θα κάνει και φέτος στις μάχες με τη Φενέρ, που ξεκινούν στις 26 Απριλίου στο ΣΕΦ...

Οι παλιοί είναι (;) αλλιώς

Η τελική διαμόρφωση των playoffs, εκτός από το Ολυμπιακός-Φενέρ, έβγαλε και τα εξής ζευγάρια: Μπαρτσελόνα-Ζάλγκιρις, Ρεάλ-Παρτίζαν και Μονακό-Μακάμπι. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχουμε τους ... παλιούς, κόντρα στους νέους.

Τις ομάδες κατεστημένο όπως η Ρεάλ, η Μπαρτσελόνα και η Μακάμπι, απέναντι σε ομάδες που σίγουρα δεν θα τις έλεγε κανείς φαβορί, αν και η Μονακό είχε δείξει από πέρσι τις υψηλές φιλοδοξίες της. Το ντέρμπι που θα δώσουν οι Μονεγάσκοι με τη Μακάμπι είναι, ενδεχομένως, και το πιο ενδιαφέρον αν σκεφτεί κανείς τις ιδιαιτερότητες αλλά και τις ομοιότητες των δυο ομάδων.

Η Ζάλγκιρις που έκανε μια υπερπροσπάθεια για να βρεθεί στους "8" (έχοντας το κίνητρο του Final Four που διοργανώνεται στο Κάουνας) θα δυσκολέψει, αλλά δύσκολα θα απειλήσει την έμπειρη και πολύ πρακτική Μπαρτσελόνα, ενώ η Παρτίζαν κρύβει κρυφές φιλοδοξίες κόντρα στη βασίλισσα Ρεάλ. Ποντάρει στην τεχνογνωσία του Ομπράντοβιτς και τον ενθουσιασμό μιας φουριόζας και νεανικής ομάδας, όμως το ρόστερ της Ρεάλ ξεχειλίζει από εμπειρία, ποιότητα και το ύψος του Ταβάρες.

Πολύ καλός για να ... χάσει ο Παναθηναϊκός

Την ίδια ώρα ο Παναθηναϊκός αποχαιρέτησε τη διοργάνωση με αρνητικό ρεκόρ (9-23, οι αφαίρεση των δυο νικών με απόφαση της EuroLeague λόγω παραβίασης κανόνων του οικονομικού φερ-πλέι) και ίσως με την καλύτερη εμφάνιση του το τελευταίο διάστημα. Οι "πράσινοι" όχι μόνο άντεξαν στην ατμόσφαιρα της κατάμεστης Σταρκ Αρένα, αλλά επί της ουσίας μπορούσαν ακόμα και να φύγουν νικητές. Λίγο ήθελαν.

Αν στο τέλος ο Μπέικον δεν επιχειρούσε ξανά να γίνει ήρωας με κάρφωμα στο σίδερο (!) χάνοντας ένα ακόμη καλάθι νίκης ή ισοφάρισης, η ο Γκριγκόνις πρόσεχε την πάσα του προς τον Πονίτκα, στη φάση που απέφερε εν συνεχεία το τρίποντο του Νάναλι και τη νίκη της Παρτίζαν.

Οι Σέρβοι πανηγύριζαν έξαλλα σε ένα αγώνα που έχαναν ακόμη και με 18 πόντους, με τον Παναθηναϊκό να γυρίζει καλά την μπάλα, να ψάχνει ελεύθερα σουτ και μις-ματς, να παίζει μερικές καταπληκτικές άμυνες αλλά στο τέλος να χάνει στις λεπτομέρειες. Οι "πράσινοι" έφυγαν ικανοποιημένοι, αλλά και ηττημένοι. Αν πήραν δύναμη για τα ελληνικά πλέι-οφ θα το μάθουμε εν ευθέτω χρόνω γιατί ουκ ολίγες φορές φέτος μια καλή εμφάνιση διαδεχόταν ένα πατατράκ...

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΡΤΙΖΑΝ ΖΕΛΙΚΟ ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΜΠΑΓΕΡΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ