EUROLEAGUE

Ο Ολυμπιακός φαβορί, η οκτάδα κλείνει και κάνουμε πρόβλεψη

Ο Ολυμπιακός φαβορί, η οκτάδα κλείνει και κάνουμε πρόβλεψη
ΜΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ / INTIME SPORTS

Έξι αγωνιστικές μένουν για το τέλος της κανονικής περιόδου και ο Γιάννης Φιλέρης επιχειρεί μια ακόμη προσέγγιση της τελικής κατάταξης κάνοντας και μια πρώτη πρόβλεψη για τη διαμόρφωση της

Η μεγάλη νίκη της Εφές κόντρα στη Ρεάλ στο εμβόλιμο ματς αυτής της εβδομάδας για Τούρκους και Ισπανούς, έβαλε στην τελική ευθεία τις ομάδες που θα διαμορφώσουν και τα ζευγάρια των πλέι-οφ, εν όψει του φάιναλ-φορ του Κάουνας. Οι πρώτοι πέντε (Ολυμπιακός, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μονακό και Φενέρ) έχουν λίγο-πολύ εξασφαλίσει το εισιτήριο, αν και μαθηματικά ακόμη κανείς δεν έχει προκριθεί.

Τις υπόλοιπες τρεις θέσεις διεκδικούν οκτώ, δηλαδή ... πέντε ομάδες. Οι άλλοι ελπίζουν μεν, στη θεωρία δε. Έξι αγωνιστικές έμειναν για το τέλος της κανονικής περιόδου και η ήττα της Ρεάλ, έδωσε το απόλυτο προβάδισμα στον Ολυμπιακό, που εξακολουθεί να παραμένει το πιο μεγάλο φαβορί.

Οι "ερυθρόλευκοι" είναι επικεφαλής στη βαθμολογία και σε απόσταση ασφαλείας από τη Ρεάλ, αφού υπερέχουν και στην ισοβαθμία με τη "βασίλισσα". Γράφαμε και τις προάλλες ότι ενδεχομένως στον Ολυμπιακό να φτάνουν οι τρεις εντός έδρας νίκες (με Βιλερμπάν, Παναθηναϊκό και Μπασκόνια) για να εξασφαλίσει την πρωτιά της κανονικής περιόδου.

Για να τον περάσουν σε ένα υποθετικό τελείωμα με 23 νίκες, Ρεάλ και Μονακό πρέπει να κάνουν 5/6 (οι Μονεγάσκοι είναι η μόνη ομάδα που υπερτερεί σε ισοβαθμία με τους Πειραιώτες) και η Μπαρτσελόνα να μη χάσει ούτε ένα παιχνίδι. Το ίδιο ισχύει και για τη Φενέρ η οποία μάλιστα έχει και ένα ματς λιγότερο, άρα πρέπει να κερδίσει και τους εφτά αγώνες που της απομένουν.

Φυσικά, ο Ολυμπιακός με μια νίκη εκτός έδρας γίνεται ακόμη πιο ... φαβορί να ανακηρυχθεί πρωταθλητής κανονικής περιόδου, ενώ μοιάζει απίθανο να πέσει και κάτω από τη δεύτερη θέση. Ναι, δεν έχει ακόμα εξασφαλίσει το αβαντάζ έδρας στα πλέι-οφ, αλλά το πλησιάζει ολοταχώς.

Το πλήρες πρόγραμμα του Ολυμπιακού (ρεκόρ 20-8, εντός 11-3, εκτός 9-5)

  • ΕΝΤΟΣ: Βιλερμπάν (29/3), Παναθηναϊκός (31/3), Μπασκόνια (13/4)
  • ΕΚΤΟΣ: Ζαλγκίρις (16/3), Παρτιζάν (24/3), Ερυθρός Αστέρας (6/4)

Οι Πειραιώτες έχουν πιθανότητες να πάρουν τρία μέχρι πέντε από τα έξι εναπομείναντα ματς, επίδοση που τους δίνει ένα τελικό απολογισμό 23-25 νικών...

Πίσω από τον Ολυμπιακό, η πεντάδα δείχνει να κλείνει οριστικά με τις τέσσερις ομάδες που κυνηγούν την "ερυθρόλευκη" ομάδα. Η Φενέρ έχασε έδαφος με την ήττα της στο Τελ Αβίβ, αλλά όπως είπαμε έχει και ένα ματς λιγότερο Η Ρεάλ παρά την ήττα της από την Εφές, εξακολουθεί να υπερέχει κατά μία νίκη και μοιάζει επικρατέστερη για τη δεύτερη θέση, αφού υπερέχει στις ισοβαθμίες με Μπάρτσα και Μονακό ενώ μετράει και μια εκτός έδρας νίκη επί της Φενέρ, την οποία υποδέχεται στην Μαδρίτη.

Το πρόγραμμα των μερένγκες (ρεκόρ 19-9, εντός 10-4, εκτός 9-5)

  • ΕΝΤΟΣ: Μιλάνο (16/3), Φενέρ (29/3), Μπάγερν (6/4)
  • ΕΚΤΟΣ: Μπολόνια (24/3), Παρτιζάν (31/3), Μακάμπι (13/4)

Πιθανός απολογισμός 3-5 νίκες (συνολικά:22-24)

Η Μπαρτσελόνα ηττήθηκε και στα δυο μεγάλα ματς που έδωσε στον Πειραιά (με Ολυμπιακό) και Κωνσταντινούπολη (από Φενέρ) και δείχνει αρκετά ευάλωτη όταν την πιέζει η εξέδρα, το σκορ και ο αντίπαλος. Παραμένει στην τρίτη θέση, έχει αβαντάζ με τη Μονακό στις ισοβαθμίες (τη νίκησε δυο φορές) αλλά υστερεί απέναντι σε Ρεάλ και Φενέρ.

Συν τοις άλλοις οι Καταλανοί είναι ικανοί-ακόμη και μέσα στο ίδιο παιχνίδι- για το χειρότερο και το καλύτερο.

Το πρόγραμμα της Μπάρτσα (ρεκόρ 18-10, εντός 10-4, εκτός 8-6)

  • ΕΝΤΟΣ: Ερ.Αστέρας (17/3), Άλμπα (30/3), Βαλένθια (14/4)
  • ΕΚΤΟΣ: Παναθηναϊκός (23/3),Παρτιζάν (28/3), Μιλάνο (7/4)

Πιθανός απολογισμός: 3-4 νίκες (συνολικά 21-22)

Η Μονακό μετράει τρεις σερί νίκες ανάμεσα τους και αυτή μέσα στη Βιτόρια σε ένα τρομερό ματς, όπου έπεσαν κορμιά (και τα τρίποντα βροχή) αλλά αντιμετωπίζει ένα εσωτερικό πρόβλημα με τον Μάικ Τζέιμς που για ένα αδιευκρίνιστο παράπτωμα, τέθηκε εκτός ομάδας. Κάποια στιγμή, προφανώς θα επιστρέψει, αλλά όσο να΄ναι μια τέτοια απουσία δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Οι Μονεγάσκοι έχουν καλό ρόστερ, υστερούν σε δυναμική έδρας σε σχέση με την ατμόσφαιρα, δεν χάνουν, όμως, και εύκολα στο γήπεδο τους. Μακριά απ' αυτό βρίσκονται στο 50%

Το πρόγραμμα της Μονακό (ρεκόρ 18-10, εντός 11-3, εκτός 7-7)

  • ΕΝΤΟΣ: Βίρτους (16/3), Βαλένθια (24/3), Παρτιζάν (7/4)
  • ΕΚΤΟΣ: Ζαλγκίρις (29/3), Μπάγερν (31/3), Εφές (14/3)

Πιθανός απολογισμός: 3-4 νίκες (συνολικά 21-22)

Η Φενέρ έχει πάνω-κάτω τα ίδια χαρακτηριστικά με τη Μονακό. Πολύ δυνατή έδρα (και με ... κόσμο πολύ πιο φασαριόζο) αλλά όχι τόσο μεγάλη ισχύς μακριά από την Κωνσταντινούπολη (έξι ήττες σε 13 αγώνες). Και επειδή θα δώσει τέσσερα ματς εκτός και τρία εντός (χρωστάει το παιχνίδι με το Μιλάνο, άρα θα έχει δυο διαδοχικές διαβολοβδομάδες) θα πρέπει να κυνηγήσει ένα ή δυο μεγάλα διπλά.

Η προσθήκη του Ντόρσεϊ προς το παρόν δεν δίνει κάτι στην ομάδα του Ιτούδη με τον Έλληνα διεθνή να παίρνει το χρόνο του και να ετοιμάζεται για τα πλέι-οφ. Η Φενέρ έχει αβαντάζ τις δυο νίκες επί της Μονακό, άρα σε διπλή η τριπλή ισοβαθμία είναι καλύτερη

Το πρόγραμμα της Φενέρ (ρεκόρ 17-10, εντός 10-4, εκτός 7-6)

  • ΕΝΤΟΣ: Μιλάνο (21/3), Ζαλγκίρις (24/3), Εφές (6/4)
  • ΕΚΤΟΣ: Βαλένθια (16/3), Ρεάλ (29/3), Μπασκόνια (31/3), Ερ.Αστέρας (13/4)

Πιθανός απολογισμός: 3-5 νίκες (συνολικά 20-22)

Πέντε για τρεις θέσεις

Έξι αγωνιστικές πριν από το τέλος η οκτάδα παραμένει ανοιχτή. Στη θεωρία ελπίζουν οκτώ ομάδες, επί του πρακτέου, όμως, είναι πέντε τα κλαμπ που θα κυνηγήσουν το εισιτήριο μέχρι τη λήξη της κανονικής περιόδου. Ήδη βγήκε οριστικά νοκ-άουτ ο Ερυθρός Αστέρας μετά την ήττα του από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ.

Οι ομάδες που βρίσκονται στο 13-15 (Βίρτους-Βαλένθια) και το Μιλάνο που έχει 12-15 αλλά και ένα ματς λιγότερο, πολύ δύσκολα μπορούν να ξεπεράσουν τις 15-16 νίκες. Το ότι δεν έχουν αποκλειστεί και μαθηματικά, σημαίνει ότι θα κοντράρουν όσο μπορούν περισσότεορ τους αντιπάλους τους.

✍ Η Εφές με τη μεγάλη νίκη της κόντρα στη Ρεάλ έμεινε όρθια, γιατί αν δεν πήγαινε στις 14 νίκες, θα βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης έχασε πολύτιμο έδαφος με τις ήττες σοκ από Ερυθρό Αστέρα και Μακάμπι (μέσα στην Κωνσταντινούπολη) παραμένει πάντως σε τροχιά πρόκρισης, καθώς μοιάζει να έχει και το πιο εύκολο πρόγραμμα. Τέσσερα ματς εντός έδρας (Παρτιζάν, Μιλάνο, Βίρτους Μονακό), ένα ακόμη στην Κωνσταντινούπολη (το ντέρμπι στο γήπεδο της Φενέρ) και μόλις ένα ταξίδι (στη Γερμανία για την Άλμπα).

Υπό ... κανονικές συνθήκες η ομάδα του Αταμάν θα μπορούσε να ελπίζει σε ένα ωραιότατο έξι στα έξι, δύσκολα όμως θα φτάσει ακόμη και στις πέντε νίκες. Αυτό σημαίνει ένα τελικό απολογισμό 18-19 νικών.

Σε αυτό το όριο προσδιορίζουμε και το ρεκόρ της απολαυστικής να τη βλέπεις (αλλά και αρκετά αφελή, ειδικά στην άμυνα) Μπασκόνια (15-13), που έχει να παίξει με Άλμπα, Φενέρ και Βιλερμπάν στο γήπεδο της, ενώ μακριά απ' αυτό (όπου μετράει μόλις τέσσερις νίκες σε 10 παιχνίδια) θα αντιμετωπίσει Μακάμπι, Ερ.Αστέρα και Ολυμπιακό. Σημειώστε ότι σε μια πιθανή ισοβαθμία Μπασκόνια-Εφές υπερτερούν οι Βάσκοι, που έχουν νικήσει δυο φορές την πρωταθλήτρια Ευρώπης.

✍ Η Παρτιζάν (15-13) έχει τέσσερα ματς στην κολασμένη της έδρα (μέσος όρος εισιτηρίων 17.090 ανά αγώνα) στο Βελιγράδι, αλλά θα υποδεχθεί τις τρεις από τις τέσσερις ομάδες της κορυφής (Ολυμπιακό, Ρεάλ και Μπαρτσελόνα) ενώ θα κλείσει την σεζόν κόντρα στον Παναθηναϊκό. Θα πάρει και τα τέσσερα παιχνίδια στο γήπεδό της. Αν ναι, τότε έχει τύχη να φτάσει μέχρι και τις 21 νίκες σε περίπτωση που κάνει ένα μεγάλο διπλό με Εφές ή Μονακό. Πιο λογικό πάντως είναι να φτάσει ανάμεσα σε 18 και 20.

✍ Πιο κοντά στο 19-21 βρίσκεται η Μακάμπι (15-13) που πήρε μεγάλη ώθηση με τις νίκες της επί Εφές και Φενέρ. Η ισραηλινή ομάδα έχει ένα βατό πρόγραμμα στο Τελ Αβίβ (Μπασκόνια, Βίρτους, Μιλάνο και Ρεάλ) όπου έχει χάσει μόλις δυο φορές σε 13 αγώνες. Αλλά και μακριά από εκεί μπορεί να πάρει ένα σπουδαίο διπλό, κυρίως με τη Βιλερμπάν στη Λιόν, αφού κόντρα στη Ζαλκίρις θα δώσει ένα πολύ μεγάλο ντέρμπι.

✍ Η ομάδα του Κάουνας (ρεκόρ 15-13), βέβαια, έχει το μεγάλο κίνητρο του ... φάιναλ-φορ, που γίνεται στο δικό της γήπεδο. Με ρεκόρ 10-3 στη Ζαλγκίριο Αρένα οι Λιθουανοί έχουν κάθε λόγο να αισιοδοξούν ότι θα έχουν ένα καλό πλασάρισμα στην οκτάδα. Περιμένουν Ολυμπιακό, Μονακό, Βαλένθια και Μακάμπι, ενώ εκτός έδρας θα παίξουν με Φενέρ και Μπάγερν.

Όλα θα κριθούν, λοιπόν, σε ένα μήνα. Η τελική ευθεία μόλις αρχίζει και πιστέψτε με θα έχει πολύ ενδιαφέρον. Η πρώτη μας πρόβλεψη για τους οκτώ: 1. Ολυμπιακός, 2.Ρεάλ, 3. Φενέρ, 4. Μπαρτσελόνα, 5. Μονακό 6. Μακάμπι, 7. Ζαλγκίρις, 8. Παρτιζάν (έξω Μπασκόνια-Εφές). Δεκτές όλες οι αντιρρήσεις, ενστάσεις κλπ...

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ ΜΟΝΑΚΟ ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΠΑΡΤΙΖΑΝ ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ