ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός δεν έχει ανάγκη τους πόντους, αλλά την τρέλα του Ντόρσεϊ

Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ
Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ EUROKINISSI SPORTS

Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ έγινε ξαφνικά το πιο καυτό όνομα της επικαιρότητας και ο Γιάννης Φιλέρης εξηγεί γιατί κουμπώνει ιδανικά στον Ολυμπιακό, που έχει καλύψει και με το παραπάνω το κενό του σε πόντους και δημιουργία.

Και να μην ήθελε ο Ολυμπιακός να ασχοληθεί με τον "ελεύθερο" Τάιλερ Ντόρσεϊ δεν θα μπορούσε να παρακάμψει την περίπτωση του. Μοιάζει σαν νομοτελειακή εξέλιξη να ξανακαθίσουν, τουλάχιστον, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι "ερυθρόλευκοι" και ένας από τους κορυφαίους παίκτες του περσινού ρόστερ. Από την ημέρα που πήγαινε στο Ντάλας, για να υπογράψει ένα two way contract με τους Μάβερικς, υπήρχε και το ενδεχόμενο και του third way. Του τρίτου δρόμου, δηλαδή, που οδηγεί ξανά τον διεθνή γκαρντ στην Ευρώπη.

Έχουν γραφτεί δεκάδες αράδες για τον 26χρονο άσο, που γύρισε στην Αμερική, πιστεύοντας ότι η θητεία του στην Ευρώπη και η περσινή σπουδαία του σεζόν με τον Ολυμπιακό (αλλά και την Εθνική Ομάδα) θα του ανέβαζαν τις μετοχές για να ξαναπαίξει και να πετύχει στο ΝΒΑ. Μπορεί ο Τζέισον Κιντ να μην ήταν ποτέ πολύ ζεστός για τον ελληνικής καταγωγής σκόρερ από το κολέγιο του Όρεγκον, η άποψη όμως του τζένεραλ-μάνατζερ των Μαβς, Νίκο Χάρισον, ήταν τελείως διαφορετική και ενίσχυε τις φιλοδοξίες του παίκτη.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η περίφημη "σύνταξη" από το επαγγελματικό πρωτάθλημα, επίσης ήταν ένα κίνητρο, όπως και η θέληση της συντρόφου του, Λορίν Γίαργουντ (έπαιζε κι αυτή κολεγιακό μπάσκετ στο Όρεγκον) για μόνιμη εγκατάσταση στο Ντάλας. Κάπως έτσι ο Ντόρσεϊ απέρριψε σπουδαίες προσφορές που είχε στα χέρια του από Ολυμπιακό (1.2 εκατ. δολάρια) και Εφές (1.5 εκατ.) για να παίξει στους Μάβερικς και στη θυγατρική τους στη G League, για λιγότερα από 500 χιλιάρικα.

Όλα αυτά, ωστόσο, έγιναν πλέον παρένθεση, καθώς η ομάδα του Ντάλας αποδέσμευσε τον Τάιλερ, που κηρύσσεται επισήμως φρι-έιτζεν μετά από την παρέλευση άλλων 24 ωρών.

Οι πρώτοι μνηστήρες κι ο Ιτούδης

Ξαφνικά, η επιστροφή του στην Ευρώπη γίνεται μείζον μεταγραφικό θέμα, αφού εν μέσω της πιο ανταγωνιστικής Ευρωλίγκας των τελευταίων ετών, ένας κατεξοχήν σκόρερ που μπορεί να δημιουργήσει... προσωπικές φάσεις, μοιάζει με δώρο πολυτελείας για τις ομάδες υψηλών φιλοδοξιών, που θα ήθελαν τον Τάιλερ και ως ουσιαστική ενίσχυση-βελτίωση των όποιων αδυναμιών τους.

Προσοχή, ωστόσο. Άλλο τι γράφεται στο twitter από τους λογής insiders κι άλλο η πραγματικότητα. Μη ξεχνάτε ότι το παιχνίδι παίζεται κι από την άλλη πλευρά, εκείνη του Ντόρσεϊ, που με "τυχαίες διαρροές" ενδεχομένως να κοινοποιεί εμμέσως, πλην σαφώς, τις απαιτήσεις της.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ένα παιχνίδι επίσης, που έχει και στρατηγική εκ μέρους των ομάδων που μπορεί να μην καίγονται για τον παίκτη, αλλά ανεβάζοντας την τιμή του, δυσκολεύουν την απόκτηση τους από τους ανταγωνίστριες τους.

  • Η Μονακό, λένε, έκανε πρώτη την κίνηση καταθέτοντας προσφορά 1.2 εκατ. δολαρίων για συμβόλαιο ως τη λήξη της σεζόν. Ο τραυματισμός του Τζόρνταν Λόιντ αδειάζει λίγο το χώρο σε μια ομάδα, ωστόσο, που τα νήματα κινούν ο Μάικ Τζέιμς και ο Έλι Οκόμπο. Θα δεχόταν ο Ντόρσεϊ να πάει σαν τρίτος πόλος, σε μια ομάδα που ξέρει ότι η μπάλα θα βρίσκεται .. περισσότερο στα χέρια άλλων; Ο Σάσα Ομπράντοβιτς έχει δείξει ότι μπορεί να τους "βολέψει" όλους και σίγουρα η ουκρανορωσική σύμπραξη στους Μονεγάσκους, έχει κάνει το κλαμπ ιδιαίτερα εύρωστο σε κάθε επίπεδο.
  • Σίγουρα, η Φενέρ (που επίσης έχει αρκετά χρήματα) είναι πιο ελκυστικός προορισμός, αν κι εκεί υπάρχει η σκιά του Σκότι Γουίλμπεκιν του οποίου ο Ντόρσεϊ συνυπήρξε συμπαίκτης (στη Μακάμπι) όχι πάντως με τις καλύτερες αναμνήσεις. Το ατού της τουρκικής ομάδας ίσως είναι ο ομοσπονδιακός τεχνικός Δημήτρης Ιτούδης, που το καλοκαίρι είχε μια εξαιρετική σχέση και συνεργασία με τον ομογενή άσο. Θα ενδιαφερθεί εκ νέου η Φενέρ για τον Τάιλερ; Αν συμβεί κάτι τέτοιο περνάει στο περιθώριο ο Κάρσεν Έντουαρντς, που αποκτήθηκε με πολλές προσδοκίες, χωρίς πάντως να δικαιώσει πολλές απ' αυτές, με τις μέχρι τώρα εμφανίσεις του (7.9π-1.4ασ).
  • Για τη Μακάμπι την περιφέρεια της οποίας διαφεντεύουν Μπράουν και Μπόλντγουϊν (παίρνοντας τις πιο πολλές μπάλες) ο Ντόρσεϊ θα ήταν μια καλή λύση στο "2", αλλά την επιστροφή του στο Τελ Αβίβ, δύσκολα θα την έβλεπε με καλό μάτι ο παίκτης.

Υπάρχει -τέλος- και η περίπτωση του Μιλάνου, που πέρασε μια παρατεταμένη κρίση και θα ήθελε τον εκρηκτικό Ντόρσεϊ να δώσει πνοή στην περιφέρεια της. Αγωνιστικό θέμα, ενδεχομένως να υπάρξει και εκεί, καθώς σε λίγο καιρό επιστρέφει ο Σιλντς που έχει απόλυτη ελευθερία πάνω στο παρκέ. Αν αληθεύουν πάντως οι πληροφορίες ότι η Αρμάνι δεν είναι τόσο ικανοποιημένη από τον Ναζ Μήτρου Λονγκ, ένας άλλος Έλληνας, πιο δοκιμασμένος, μάλλον θα της κάνει καλύτερα τη δουλειά.

Που και πως κολλάει ο Ολυμπιακός...

Οι πρώτες πληροφορίες από τα social media έκαναν λόγο για ενδιαφέρον του Ολυμπιακού, που μεταφράστηκε σε προσφορά μέχρι το τέλος του 2024, έναντι 2.5 εκατομμυρίων δολαρίων. Για να γίνουν όλα αυτά πράξη και να αντιστοιχούν σε κανονική διαπραγμάτευση, θα πρέπει να περιμένουμε κάνα δυο εικοσιτετράωρα ακόμα.

Δεν υπάρχει, βέβαια, απεριόριστος χρόνος. Οι αλλαγές παικτών στην EuroLeague επιτρέπονται μέχρι να ξεκινήσει ο πρώτος γύρος (10/1). Προφανώς μιλάμε για αλλαγή, αφού σε περίπτωση που ο Ολυμπιακός συμφωνήσει ξανά με τον Ντόρσεϊ θα πρέπει να αποδεσμεύσει τον Αιζάια Κάναν. Κάπως έτσι θα υπάρχει και αξία να πληρωθεί ακριβά το φετινό συβόλαιο του Τάιλερ (17 ματς κανονικής περιόδου, πλέι-οφ κλπ).

Λείπει, όμως, ο Ντόρσεϊ από τον Ολυμπιακό; Η απάντηση δεν είναι τόσο εύκολη. Ο θόρυβος που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες έρχεται μέσω των κοινωνικών δικτύων, που θεωρητικά αφουγκράζονται και την θέληση του κόσμου της ομάδας. Για να δούμε, όμως, τις πραγματικές ανάγκες των "ερυθρολεύκων".

Σίγουρα, οι πόντοι του Ντόρσεϊ δεν λείπουν από τον φετινό Ολυμπιακό, που σκοράρει περισσότερους πόντους από την αντίστοιχη περσινή ομάδα. Συνολικά 86.4 κατά μέσο όρο, ενώ η ομάδα της προηγούμενης σεζόν είχε μ.ο 80π. Φέτος, μάλιστα, οι "ερυθρόλευκοι" -όπως δείχνουν τα στατιστικά- είναι πιο εύστοχοι, δημιουργικοί και πιέζουν περισσότερο για να κλέψουν την μπάλα. Δείτε τους αριθμούς:

Πέρσι: 80π, 58.1%δ, 35.3%τρ, 75.3% βολές, 17.3 ασίστ, 6.4 κλεψ

Φέτος: 86.4π, 60.2%δ, 38.1%τρ, 83.5%β, 22.5 ασίστ, 8.4 κλεψ

Ο Τάιλερ ολοκλήρωσε τη χρονιά με 12.8 πόντους (51.7%δ, 37.4%τρ, 78.1%β) 2.3 ριμπάουντ και 2 ασίστ, αλλά όπως είπαμε δεν είναι αυτά που λείπουν από τον Ολυμπιακό. Μπορεί ο Κάναν που παίζει στην θέση του να μην είναι τόσο παραγωγικός (αλλά και άλλου είδους παίκτης, χωρίς αμφιβολία) καθώς σκοράρει 5.5π (με 42.1%τρ) οι πόντοι, ωστόσο, του Ντόρσεϊ έχουν καλυφθεί από τον Σάσα Βεζένκοβ (19.3π φέτος, έναντι 13.7π πέρσι) και τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη (9.8 έναντι 4.2).

Μόνο, που ο Ντόρσεϊ δεν έδινε μόνο "ξερούς πόντους", οπότε κάνοντας πρόσθεση και αφαίρεση, λύνεται το πρόβλημα. Το απρόβλεπτο στοιχείο που έχει στο παιχνίδι του, η τρέλα του, τα μεγάλα σουτ σε κρίσιμες στιγμές και σίγουρα το πως και πόσο απασχολεί τις αντίπαλες άμυνες, είναι αυτά που τον κάνουν ξεχωριστό, ενδεχομένως και μοναδικό για τα δεδομένα του Ολυμπιακού.

Ο αντίλογος λέει ότι ο Ντόρσεϊ πέρσι φάνηκε να υστερεί στο τελείωμα της σεζόν, ειδικά στα περισσότερα από τα πλέι-οφ με τη Μονακό αλλά και στο φάιναλ-φορ του Βελιγραδίου. Μόνο, που ο φετινός Ολυμπιακός, έχει μεγαλύτερη ποιότητα και επιλογές, ώστε η "τρέλα" του Ντόρσεϊ να τον βοηθήσει ένα επίπεδο πιο πάνω.

Η επιστροφή του στον Πειραιά έχει ένα μεγάλο ατού και για τους δυο. Και ο Ολυμπιακός γνωρίζει τι και ποιον παίκτη παίρνει και κυρίως ο Ντόρσεϊ ξέρει καλά που επιστρέφει. Ούτε καν προπόνηση -που λέει ο λόγος- χρειάζεται για να μάθει τους συμπαίκτες, τα συστήματα και το περιβάλλον της ομάδας του. Κατεβαίνει από το αεροπλάνο, πάει στο ΣΕΦ και παίζει αμέσως...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΤΑΙΛΕΡ ΝΤΟΡΣΕΪ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ