STOIXIMAN BASKET LEAGUE

Ο Ντ' Αρντανιάν Μακ Κίσικ και ο Ολυμπιακός παντός καιρού

Ο Σακίλ ΜακΚίσικ με την φανέλα του Ολυμπιακού
Ο Σακίλ ΜακΚίσικ με την φανέλα του Ολυμπιακού EUROKINISSI

Είτε στους 100, είτε στους 60, ο Ολυμπιακός μπορεί να επιβάλλεται του Παναθηναϊκού και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τον Μακ Κίσικ που είναι ένας Ντ' Αρντανιάν δίπλα σε σωματοφύλακες. Οι "ερυθρόλευκοι" τσέκαραν το αβαντάζ έδρας στα πλέι-οφ του πρωταθλήματος και σκέφτονται, πλέον, μόνο τη Μονακό

Για τον Σάσα Βεζένκοφ, το ντέρμπι στο ΟΑΚΑ ήταν μια ακόμη μέρα στη δουλειά. Ο κορυφαίος "ερυθρόλευκος" τελείωσε το ματς με νταμπλ-νταμπλ, σαρώνοντας τα ριμπάουντ (15) και σκοράροντας 13π, με 3/4 τρίποντα, το ένα πιο κρίσιμο από το άλλο. Καμιά έκπληξη για τον Βούλγαρο διεθνή, που κάνει τη χρονιά της ζωής του, έχοντας βελτιώσει τα πάντα στο παιχνίδι του, όντας άρμα μάχης σε άμυνα και επίθεση του Ολυμπιακού.

Ο Κώστας Σλούκας ζει για τέτοια μεγάλα ματς. Ακόμη κι όταν η άμυνα του Παναθηναϊκού που εστίαζε το μαρκάρισμα του (όπως και του Ντόρσεϊ) με το εκάστοτε τεσσάρι, ο ηγέτης του Ολυμπιακού, βρήκε τον τρόπο να εκτελέσει σε σημαντικές στιγμές του ματς και κυρίως να δημιουργήσει (7 ασίστ), κατευθύνοντας μαεστρικά την ομάδα του, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο.

Γεννημένος και για ντέρμπι μοιάζει και ο Τόμας Γουόκαπ. Στενός κορσές του Νεμάνια Νέντοβιτς, εξώθησε τον Σέρβο σε παρορμητικές ενέργειες, ακόμη και ένα άσκοπο (αντιαθλητικό) φάουλ στο κέντρο του γηπέδου. Ο Αμερικανός βάζει το κορμί και τα χέρια του, με απόλυτη αυτοθυσία, σε κάθε φάση. Και αυτή τη φορά ήταν καθοριστικός και στην επίθεση, δείχνοντας ότι μπορεί να προσφέρει και στο άλλο κομμάτι του γηπέδου.

Δίπλα σε αυτούς τους τρεις σωματοφύλακες του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ, έπρεπε να προστεθεί και ο Νταρντανιάν. Ο παράτολμος ζογκλέρ, που θα παρέσερνε την άμυνα του Παναθηναϊκού και θα καθόριζε τις εξελίξεις του ντέρμπι της Stoiximan Basket League. Συνήθως αυτό τον ρόλο αναλαμβάνει ο Τάιλερ Ντόρσεϊ, μόνο που τον ελληνοαμερικανό παγίδευσε εξ αρχής η δυναμική άμυνα του Παναθηναϊκού. Τον προβόκαρε, μάλιστα, τόσο πολύ, που έψαχνε εναγωνίως ένα σουτ για να ξεμπλοκάρει. Με 1/7 όμως, κάτι τέτοιο δεν ήρθε ποτέ.

Οι σωματοφύλακες βρήκαν (ξανά) τον Μακ Κίσικ

Ο Μπαρτζώκας πήγε στο plan B, που ενίοτε είναι και plan A, με τον Σακίλ Μακ Κίσικ σε αυτό τον ιδιαίτερο ρόλο του Ντ' Αρντανιάν. Η Ζορό, αν σας αρέσουν οι περιπέτειες Δον Ντιέγκο ντε λα Βέγκα. Ο Αμερικανός σε ένα ακόμη ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό έγινε καταλύτης και έκανε τη διαφορά. Βγάζοντας όλη την ενέργεια που κρύβει μέσα του, έκανε ένα σπουδαίο ματς, είτε παίζοντας δυναμικές άμυνες, είτε κάνοντας τα εντυπωσιακά όσο και θεαματικά ντράιβ που τον χαρακτηρίζουν, είτε σκοράροντας και από μακριά.

Ο Μακ Κίσικ έχει ξεκινήσει να σαρώνει τον Παναθηναϊκό από τον Μάρτιο του 2020 στο πρώτο ντέρμπι εναντίον των "πρασίνων". Μόλις είχε έρθει από την Τουρκία και συστηνόταν στο κοινό του ΣΕΦ με δυο-τρία εντυπωσιακά καρφώματα και 22 πόντους. Από τότε ο "Σακ" έχει παίξει άλλα 7 ματς κόντρα στον ΠΑΟ και συνήθως είναι από τους καλύτερους. Πέντε για την Ευρωλίγκα, δυο για το πρωτάθλημα και ο φετινός τελικός του Κυπέλλου.

Αν εξαιρέσει κανείς τον πρώτο αγώνα της Stoiximan Basket League τον περασμένο Νοέμβριο, σε όλα τα άλλα, είχε ρόλο και καθοριστική συμβολή στο παιχνίδι της ομάδας του. Ο Μακ Κίσικ εναντίον του Παναθηναϊκού αφηνιάζει και έχει μέσο όρο 13.8π, 3ρ και 2.1 ασίστ. Σουτάρει με 66.6%δ, 38.7%τρ και 76.6% β. Δεν σταματιέται εύκολα, κάτι που συνέβη και τη Δευτέρα στο ΟΑΚΑ όταν συμπλήρωσε ιδανικά την τριάδα των σωματοφυλάκων. Όπως ο Νταρντανιάν...

Ήταν ματς χωρίς επιστροφή για τον ΠΑΟ

Ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε αυτό το ντέρμπι σχεδόν σαν τελικό. Παίκτες προφυλάχτηκαν από τα ματς της Ευρώπης, ο κόσμος έκανε επίσκεψη στην προπόνηση για να εμψυχώσει το υλικό, Πρίφτης και παίκτες υποσχέθηκαν τον καλύτερο εαυτό τους, το αποτέλεσμα, ωστόσο, δεν άλλαξε.

Οι "πράσινοι" γνώρισαν την τέταρτη σερί ήττα από τον Ολυμπιακό και θα πρέπει να ζήσουν μέχρι τα πλέι-οφ με αρκετή μουρμούρα, εσωστρέφεια και υποθέσεις εργασίας για την επόμενη σεζόν. Ο Παναθηναϊκός έψαχνε με πείσμα τη νίκη για να αποφύγει αυτή την ατμόσφαιρα, που αντικατοπτρίζεται ανάγλυφα η εικόνα του Δημήτρη Διαμαντίδη με σκυμμένο το κεφάλι

Η αλήθεια είναι ότι οι "πράσινοι" προσπάθησαν. Πάλεψαν το ματς. Ο Πρίφτης εμπνεύστηκε μια άμυνα με το τεσσάρι πάνω στον σκόρερ του Ολυμπιακού (Ντόρσεϊ, Σλούκας), ο Παπαπέτρου έκανε ένα έξοχο πρώτο ημίχρονο, ο Μέικον και κυρίως ο Νέντοβιτς πήραν τα μεγάλα σουτ και ο Παπαγιάννης όσες φορές πήρε τη μπάλα την ... αξιοποίησε καταλλήλως.

Κάτι, πάλι, έλειπε. Σίγουρα ο παίκτης οργανωτής, ο "άσος" που βάζει όλους τους άλλους στη θέση του και κυκλοφορεί καλά την μπάλα. Φαίνεται, πάντα, στις κρίσιμες στιγμές όταν η μπάλα πρέπει να πάει σε συγκεκριμένα σημεία. Συνήθως γίνεται λάθος, που εκμεταλλεύεται ο αντίπαλος φεύγοντας σε ένα εύκολο καλάθι στον αιφνιδιασμό. Δεν απέφυγε την πεπατημένη, ούτε σε αυτό το ματς ο Παναθηναϊκός. Ειδικά όταν είτε ο Μέικον, είτε ο Νέντοβιτς, προσπαθούσαν να παίξουν ένας εναντίον πέντε. Απέναντι σε μια άμυνα όπως αυτή του Ολυμπιακού κάτι τέτοιο είναι σχεδόν απαγορευτικό.

Ραντεβού τον Ιούνιο, έδωσε ο Δημήτρης Πρίφτης. Τι μπορεί να αλλάξει μέχρι τότε στον Παναθηναϊκό, που σχεδόν κάθε μήνα γνωρίζει σταθερά την ήττα από τον Ολυμπιακό (20/2 ο τελικός του Κυπελλου, 17/3 το 101-73 στην Ευρωλίγκα, 11/4 το 62-68 μέσα στο ΟΑΚΑ). Πιστεύει ο "πράσινος" κόουτς ότι προλαβαίνει να γυρίσει τον διακόπτη, να μεταμορφώσει την ομάδα του και με (σχεδόν σίγουρο) το μεινονέκτημα έδρας να αλλάξει μια διαφαινόμενη επικράτηση του Ολυμπιακού; Θα του φτάσει η επιστροφή (εαν και εφόσον) του Γιόβιτς; Η μέχρι στιγμής εικόνα του Παναθηναϊκού και το 4-1 που μετράει ο αντίπαλός του στο φετινό γαϊτανάκι δεν πείθει.

Με όλους τους τρόπους για τη Μονακό

Ξεμπερδεύοντας και με το αβαντάζ έδρας στο ελληνικό πρωτάθλημα, ο Ολυμπιακός μπορεί, πλέον, να αφιερωθεί στον επόμενο στόχο. Υπέρτατο ίσως για τη χρονιά, καθώς μιλάμε για τα πλέι-οφ με τη Μονακό, τελευταίο εμπόδιο πριν από το φάιναλ-φορ. Οι "ερυθρόλευκοι" θέλουν πολύ να εμφανιστούν ξανά στο κορυφαίο ευρωπαϊκό ραντεβού μετά από πέντε χρόνια, έχοντας σιγά-σιγά τερματίσει τις πίστες τους.

Πήραν το Κύπελλο, το αβαντάζ έδρας στο πρωτάθλημα, μπήκαν στα πλέι-οφ, μένουν τώρα οι δυο επόμενες. Το φάιναλ-φορ του Βελιγραδίου και οι τελικοί του πρωταθλήματος. Ο Ολυμπιακός βαδίζει προς τα εκεί, χωρίς προβλήματα, με ανεβασμένο το ηθικό και την τεχνογνωσία, όπως είπε και ο προπονητής του, να κερδίζει είτε στους 100, είτε στους 60 πόντους.

Αυτή η προσαρμογή σε κάθε είδους παιχνίδι, απέναντι σε διαφορετικούς αντιπάλους, καθιστά τον Ολυμπιακό μια από τις κορυφαίες ομάδες της χρονιάς. Είναι και η ειδοποιός διαφορά για τους λεγόμενους μεγάλους και την ικανότητα στο τέλος, να κερδίζουν και τους τίτλους. Ο Ολυμπιακός μοιάζει έτοιμος για την τελική ευθεία...

TAGS STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΡΙΦΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΒΕΖΕΝΚΟΒ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ