ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Μπαρτζώκας, οι συνεντεύξεις και η απόλυτη διαστρέβλωση

Ο Μπαρτζώκας, οι συνεντεύξεις και η απόλυτη διαστρέβλωση
EUROKINISSI / 24MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την περίφημη συνέντευξη του Γιώργου Μπαρτζώκα την προηγούμενη Παρασκευή στο ΣΕΦ. Η σύγχρονη "δημοσιογραφία", τα ανθρωποφάγα σόσιαλ και μια πραγματική διαστρέβλωση λόγων και έργων.

Παλιότερα το να παρακολουθείς τη συνέντευξη Τύπου, μετά τον αγώνα, ήταν μια βασική αρχή της αθλητικής δημοσιογραφίας. Μεταξύ μας, ακόμα είναι. Στην εποχή του άκρατου ξερολισμού, μάλιστα, και την ανθρωποφαγία των social media, αποτελεί ένα λόγο παραπάνω για να διαμορφώσεις άποψη ή να λύσεις -εφόσον οι προπονητές απαντάνε χωρίς να μασάνε τα λόγια τους- τις όποιες απορίες δημιουργούνται από την εξέλιξη ενός αγώνα.

Έχει σημασία μάλιστα το ύφος και ο τρόπος κάθε κόουτς, προφανώς και η στάση που κρατάει είτε στις καλές, είτε (κυρίως) στις ανάποδες στιγμές. Την περασμένη Παρασκευή, λοιπόν, μετά τη νίκη της Βαλένθια στο ΣΕΦ βρέθηκα ξανά στην αίθουσα Τύπου. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν κρύβεται ποτέ και εκτός των άλλων απαντάει σε οποιαδήποτε ερώτηση του τίθεται, ακόμα κι όταν είναι σκασμένος, όπως ήταν αυτό το βράδυ μετά την ήττα και κυρίως την πολύ κακή εμφάνιση του Ολυμπιακού.

Ο προπονητής των "ερυθρολεύκων" δεν αρνήθηκε την πολύ άσχημη εικόνα της ομάδας του, δεν κρύφτηκε πίσω από δικαιολογίες και έκανε την αυτοκριτική του για την διαχείριση του ροτέισον στο δεύτερο δεκάλεπτο, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα όποια λάθη, ενδεχομένως να έκανε.

Απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις, ανάμεσα τους και σε εκείνη του Αλέξανδρου Σόμογλου, για την άδεια που έδωσε στον Άλεκ Πίτερς πριν από το τζάμπολ, ώστε ο Αμερικανός να βρεθεί στο πλευρό της γυναίκας του καθώς η γέννηση της κόρης τους συνέπεσε, εν τέλει, με την ώρα του αγώνα του Ολυμπιακού κόντρα στη Βαλένθια.

Ούτε ο δημοσιογράφος ήθελε να ψέξει κανέναν, ούτε ο Μπαρτζώκας να πει κάτι διαφορετικό από το αυτονόητο. Δεν θα μπορούσε να αρνηθεί στον Πίτερς το αναφαίρετο δικαίωμα να βρίσκεται στο πλευρό της συζύγου του, όπως έκανε άλλωστε άλλες δυο φορές, φέτος με τον Γκος, πέρσι με τον Κάναν.

Το ότι σημείωσε με χιούμορ το μάλλον πρωτόγνωρο γεγονός (για τις τρεις γέννες) θεωρήθηκε από εκείνους που δεν έκαναν καν τον κόπο να δουν την συνέντευξη (και απλά διάβασαν τις δηλώσεις) μαζί με μια αποστροφή περί εσωτερικής κουβέντας η οποία -αν δεν κάνουμε λάθος- αφορούσε την εμφάνιση με τη Βαλένθια και όχι τον τοκετό της Μάντισον Πίτερς, ως η απόλυτη αιχμή! Ισως αυτή η φράση του και γενικότερα απογοήτευση του από την ήττα να έδωσαν λαβή σε όσους ήθελαν να ανακαλύψουν πράγματα που δεν υπήρχαν...

Η συνέντευξη, βέβαια, συνεχίστηκε με δυο-τρεις επιπλέον ερωτήσεις σχετικά με το παιχνίδι, τα προβλήματα του Ολυμπιακού με τους τραυματισμούς και τις επιστροφές, τη διαβολοβδομάδα που έρχεται χωρίς η ομάδα να μπορεί να κάνει, έστω και μια προπόνηση κλπ. Κανείς από τους παριστάμενους δημοσιογράφους δεν έφυγε με την εντύπωση ότι ο Μπαρτζώκας άφησε αιχμές όχι μόνο για τον Πίτερς, αλλά και τις άλλες δυο γέννες που έτυχαν σε παίκτες του στη θητεία του στον Ολυμπιακό.

Το πως ξαφνικά δημιουργήθηκε "θέμα από το πουθενά" είναι μια απόδειξη ότι η σύγχρονη "δημοσιογραφία" σε συνδυασμό με τα social και τα διάφορα troll που κάνουν τη δική τους δουλειά μπορούν πολύ εύκολα να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα, να γράψουν ό,τι θέλουν, παρασύροντας τους πάντες. '

Κάπως έτσι δικαιολογείται και η άμεση αντίδραση της ΚΑΕ Ολυμπιακός, που θέλησε να προστατεύσει τον προπονητή της, ο οποίος ξαφνικά εμφανίστηκε με όλα τα στερητικά άλφα να τον συνοδεύουν: ανακόλουθος, ανάλγητος και υπόλογος.

Είχε προηγηθεί ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα του τιμ-μάνατζερ Χρήστου Μπαφέ, που υπογράμμισε τα αυτονόητα για το πως αξιολογεί ο Ολυμπιακός την υγεία και την ανθρώπινη ζωή των μελών της ερυθρόλευκης ΚΑΕ. Ο ίδιος ξέρει καλύτερα από τον καθένα την πραγματική σημασία, λέξη προς λέξη, της συγκεκριμένης φράσης, μετά από τη σοβαρή περιπέτεια που πέρασε το 2022.

Δεν υπάρχει πιο δυνατό συναίσθημα...

Υπάρχουν διάφορα "δεν", που έρχονται στο μυαλό για αυτή την υπόθεση.

Δεν θα υπήρχε κανένας λόγος για αυτό το σημείωμα, αν δεν ερμηνεύονταν τελείως διαφορετικά τα λόγια του προπονητή του Ολυμπιακού.

Στην αρθρογραφία του ματς, είχα επισημάνει: "Δεν τίθεται θέμα. Ο Ολυμπιακός έπρεπε να δώσει άδεια στον Πίτερς, γιατί η εγκυμοσύνη της συζύγου του ήταν δύσκολη και ο Αμερικανός ήθελε να βρίσκεται στο προσκέφαλό της. Ο οποιοσδήποτε επαγγελματίας θα έκανε το ίδιο και θα έκανε τα πάντα να μην πάει στη δουλειά του, για να συμπαρασταθεί στη γυναίκα του. Τελεία και παύλα".

Εν πολλοίς αυτό ήταν το συμπέρασμα και από την τοποθέτηση του Μπαρτζώκα στην ερώτηση που του έγινε.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο συναίσθημα από τη γέννηση των παιδιών μας. Όσοι -τυχεροί- το έχουμε ζήσει από κοντά, προφανώς δεν μπορούμε να φανταστούμε τον... Πίτερς να παίζει μπάσκετ, ενώ η γυναίκα του ήταν ετοιμόγεννη. Κανείς φυσιολογικός άνθρωπος δεν θα πήγαινε στη δουλειά του, αφήνοντας την μόνη στο μαιευτήριο, ειδικά μιας ξένης χώρας, στην οποία ζει ο παίκτης του Ολυμπιακού και η συζυγός του.

Δεν γίνεται επίσης να σκέφτεται κανείς ότι ο Μπαρτζώκας θα αρνιόταν να δώσει άδεια ή δυσφόρησε στο τέλος της ημέρας για την φυσιολογική και δεδομένη απουσία του Πίτερς. Ο ίδιος, άλλωστε, είχε δημιουργήσει αυτές τις συνθήκες με την στάση που κράτησε στο παρελθόν σε παρόμοιες καταστάσεις.

Ο Ολυμπιακός αν και δεν το συνηθίζει, αποφάσισε να παρέμβει δημόσια για να αναδείξει και την σχέση που έχει με τον προπονητή της ομάδας. Μια σχέση που χτίστηκε από την αμοιβαία εμπιστοσύνη, τη δουλειά και φυσικά τα αποτελέσματα στο γήπεδο. Οι "ερυθρόλευκοι" με τον Μπαρτζώκα στο τιμόνι της ομάδας βρέθηκαν ξανά στην κορυφή εντός και εκτός συνόρων. Πάνω απ' όλα όμως, όπως φαίνεται ξεκάθαρα, η ατμόσφαιρα μέσα στην ομάδα είναι εξαιρετική, κάτι που πιστώνεται και στον προπονητή.

Προφανώς κανείς δεν βρίσκεται υπεράνω κριτικής, πολύ περισσότερο δεν έχει το αλάθητο. Άλλο όμως το να κρίνει κανείς τις επιλογές ή την τακτική ενός κόουτς κι άλλο να βάζεις στο στόμα του υπαινιγμούς που δεν έκανε και αιχμές που δεν άφησε ποτέ. Υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ EUROLEAGUE STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ