ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Η ξεκούρδιστη ορχήστρα του Ολυμπιακού σε ολική ισπανική υποχώρηση

Η ξεκούρδιστη ορχήστρα του Ολυμπιακού σε ολική ισπανική υποχώρηση
ΜΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ/INTIME

Η τέταρτη σερί ήττα από ισπανική ομάδα ήρθε στο ΣΕΦ και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την αποτυχία συγχρονισμού των ... δυο ομάδων που έχει ο Ολυμπιακός, με αποτέλεσμα το απόλυτο ξεκούρδισμα της "ερυθρόλευκης" ορχήστρας

Η ισπανική υποχώρηση του Ολυμπιακού ολοκληρώθηκε (για τον πρώτο γύρο της φετινής EuroLeague) με την τέταρτη σερί ήττα από τις ομάδες της ACB και μάλιστα, μέσα στο ΣΕΦ! Μετά την Μπαρτσελόνα, τη Ρεάλ και την Μπασκόνια, ήταν σειρά της Βαλένθια να στείλει τους "ερυθρόλευκους" για τσάι και να σωπάσει το κατά διαστήματα ηφαιστειώδες ΣΕΦ κι ας μη γέμισε ολότελα η εξέδρα των οργανωμένων.

Αν κάποιος κάνει μια σύγκριση με τα περσινά δεδομένα θα δει ότι εντός έδρας ο Ολυμπιακός είχε 3/4, χάνοντας μόνο από τη Βαλένθια, ενώ μέσα στην Ισπανία έκανε ένα εντυπωσιακό τέσσερα στα τέσσερα! Εντάξει, οι συγκρίσεις με την χρονιά που πέρασε δεν ευνοούν τους Πειραιώτες.

Η εύκολη διαπίστωση είναι ότι αποχώρησαν οι δυο σκόρερ της ομάδας (Βεζένκοβ και Σλούκας). Και η ακόμα πιο εύκολη πως δυο -τουλάχιστον- από εκείνους, που προστέθηκαν στο ρόστερ (Σίκμα και Μπραζντέικις) δεν ανταποκρίνονται -μέχρι στιγμής- στις απαιτήσεις του Ολυμπιακού. Ισχύουν κι αυτά, αλλά το πιο σημαντικό απ' όλα είναι άλλο. Πέρσι ο Ολυμπιακός ξεκίνησε και τελείωσε τη χρονιά σχεδόν χωρίς καμιά σοβαρή απώλεια. Φέτος του ήρθαν όλοι μαζεμένοι.

Μακ Κίσικ, Γκος, Μιλουτίνοβ, Σίκμα (νωρίτερα μέσα στη χρονιά, είχε χτυπήσει και ο Φαλ) τέθηκαν νοκ-άουτ, ενώ πρόσφατα προστέθηκαν και δυο έξτρα παίκτες, Πετρούσεβ και Μήτρου Λονγκ, ο οποίος έχει δικαίωμα συμμετοχής από το Γενάρη. Ουσιαστικά, ο Ολυμπιακός έχει ... δυο ομάδες. Αυτή με τους παίκτες που είναι ζεστοί, έχουν αγώνες στα πόδια τους και ρυθμό και η άλλη με εκείνους που είτε λόγω τραυματισμού, είτε επειδή είναι νεοφερμένοι, πρέπει να φτάσουν τους υπόλοιπους, εν μέσω συνεχόμενων αγώνων και ελάχιστων προπονήσεων.

Αναγκαστικά το ροτέισον και το "ψήσιμο" της δεύτερης ομάδας πρέπει να γίνει σε παιχνίδια, όπου κάθε λεπτομέρεια μετράει. Το χαμε επισημάνει και παλιότερα. Οι τραυματισμοί υποχρεώνουν εκείνους που μένουν πίσω να υπερβάλλουν εαυτόν, άρα να υπάρχει ο κίνδυνος δικού τους τραυματισμού, ενώ όσοι επιστρέφουν χρειάζονται χρόνο ο οποίος δεν υπάρχει. Το γαϊτανάκι είναι συνεχόμενο και καμιά φορά περνάει μια χρονιά, χωρίς κανείς να το καταλάβει.

Ο Μπαρτζώκας, σκεφτόμενος ότι πρέπει να συγχρονίσει τις δυο ομάδες του, ξεκίνησε το ροτέισον από νωρίς. Ήξερε ότι δεν θα είχε τον Πίτερς από το τζάμπολ, άρα στο "4" θα έπαιζε πρώτα ο Σίκμα και εν συνεχεία ο Πετρούσεβ. Ο Μιλουτίνοβ θα άλλαζε τον Φαλ, ο Γκος τον Γουόκαπ, ο Μακ Κίσικ τον Παπανικολάου, ο Λαρετζάκης τον Κάναν. Η αλήθεια είναι ότι με τη βασική του πεντάδα κι ας έχασε ... πέναλτι κάτω από το καλάθι, κι ας έκανε 6 (!) λάθη στο δεκάλεπτο, πολύ εύκολα και "φτηνά" μάλιστα, ο Ολυμπιακός είχε ένα ρυθμό, έκανε ένα σερί 12-0, πέρασε μπροστά και έδωσε το δικαίωμα στον προπονητή του να σκεφτεί τις αλλαγές.

Όπως ο ίδιος παραδέχθηκε μετά το ματς ίσως έκανε λάθος στη διαχείριση του ματς. Μιλούσε, βέβαια, εκ του αποτελέσματος και της εικόνας που είχε η ομάδα του στο δεύτερο δεκάλεπτο, όταν "βγήκαμε εντελώς από το πλάνο, δεν ακολουθήσαμε την τακτική που είχαμε επιλέξει. Αποτέλεσμα να βρεθούμε πίσω στο σκορ, να χάνουμε με εννιά πόντους και να αγχωθοούμε πάρα πολύ, νιώθοντας σχεδόν αφόρητη πίεση".

Όλα στραβά κι ανάποδα

Κάπως έτσι αντί να συγχρονιστεί η "ερυθρόλευκη" ορχήστα ξεκουρδίστηκε ολότελα. Ο Ολυμπιακός έκανε ένα από τα χειρότερα ματς της τελευταίας τριετίας καθώς:

✐ Σκόραρε μόλις 58 πόντους, με έξι χαμένα λέι-απ και εφτα βολές (9/16), έχοντας πολύ άσχημα ποσοστά 41% δίποντα και 29% τρίποντα! Μια τόσο κακή επίθεση δεν μπορεί να κερδίσει κανέναν.

✎ Έκανε 15 λάθη, αριθμός υπερβολικός ειδικά για μια γηπεδούχο ομάδα. Όσο σφοδρή κι αν ήταν η πίεση της Βαλένθια δεν δικαιλογούνται, ειδικά εκείνα που η μπάλα έφευγε μέσα από τα χέρια των παικτών του, ή οι πάσες σημάδευαν κάποιο ... υπερφυσικό γίγαντα και όχι ένα συμπαίκτη τους. Το Ratio ασίστ (15) και λαθών (15) είναι απογοητευτικό και εξίσου απαγορευτικό για τη νίκη.

✏ Τα 11 επιθετικά ριμπάουντ που πήραν οι φιλοξενούμενοι πλήγωσαν επίσης τον Ολυμπιακό. Κάποια απ' αυτά πήγαν στα χέρια των παικτών του Μουμπρού, ενώ οι Πειραιώτες ήθελαν να βγουν στον αιφνιδιασμό για να μειώσουν τη διαφορά. Μια, δυο, τρεις, την τέταρτη φορά ... ευστοχούσε η Βαλένθια και η προσπάθεια των γηπεδούχων είχε διαρκώς την ίδια κατάληξη: τζίφος!

Η σκληρή Βαλένθια παρά τις απουσίες της (Χάρπερ, Αροστέγκι, Οτζελέγιε) δεν έχασε την ευκαιρία. Η άμυνα της τσάκιζε κόκκαλα και η μάχη δόθηκε χωρίς έλεος μέχρι την κόρνα της λήξης. Ίσως αν ένα τρίποντο του Μακ Κίσικ που "ξέρασε" το καλάθι της ισπανικής ομάδας, έβρισκε τον τρόπο, ή αν Γάλλος ρέφερι Ζοσέφ Μπισάν δεν ανακάλυπτε επιθετικό φάουλ σε ένα ορθόδοξο μπάσιμο του Κάναν, τα πράγματα να ήταν διαφορετικά. Προφανώς με τα "αν" δεν παίζεται μπάσκετ και φυσικά ο Ολυμπιακός δεν έχασε εξ αιτίας των διαιτητών.

Όρθιος εκτός έδρας;

Η ήττα ήρθε σε ένα δύσκολο χρονικό σημείο, καθώς ακολουθεί διαβολοβδομάδα και ο Ολυμπιακός θα πρέπει να αρχίζει να ρεφάρει παίρνοντας μεγάλα διπλά μακριά από το Ειρήνης και Φιλίας. Οι "ερυθρόλευκοι" ταξιδεύουν σε Μπολόνια (για τη Βίρτους) και Λιόν (περιμένει η Βιλερμπάν) με την πλάτη στον τοίχο και ξέροντας ότι πρέπει να αλλάξουν τη ρότα τους. Πριν από το τζάμπολ με τη Βαλένθια έψαχναν το 8-6, η βαθμολογία τους ωστόσο έγραψε 7-7.

Ναι, δεν έχει χαθεί τίποτε ακόμα, καθώς λίγο πολύ δέκα ομάδες βράζουν στο ίδιο καζάνι (με διαφορά μιας μόλις νίκης) ωστόσο ο Ολυμπιακός είναι υποχρεωμένος να σταθεί στα πόδια του μακριά από το γήπεδο του, καθώς μετά τη Λιόν, ακολουθεί και επίσκεψη στην Mercedes Benz Arena για το ματς με την Άλμπα Βερολίνου.

Κερδίζοντας ξανά, ο Ολυμπιακός θα σβήσει τις γκέλες που έκανε ήδη στο ΣΕΦ, ώστε ο δεύτερος γύρος που ξεκινάει με δυο εντός έδρας αγώνες (Μονακό, Μιλάνο) να βάλει την ομάδα στον ... ίσιο δρόμο. Η ερώτηση, όμως, είναι δεδομένη. Μπορεί ο να βελτιώσει τις όποιες αδυναμίες του και εν τέλει να βρει χημεία και ρυθμό, που θα τον επαναφέρουν στα πιο ψηλά σκαλοπάτια της βαθμολογίας;

Αν ήταν θέμα ενός παίκτη, ίσως να μην υπήρχε η παραμικρή αμφιβολία πως η ομάδα θα έβρισκε την πορεία της. Τώρα όμως ο Μπαρτζώκας καλείται να λύσει πολλές και διαφορετικές εξισώσεις και ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος για το κούρδισμα της ορχήστρας και την αντήχηση της μπασκετικής της μελωδίας στα παρκέ της EuroLeague. Ο Γουόακπ το είπε με δικά του λόγια, μετά το ματς. Νίκες ώστε να σωθεί το καράβι για να ξαναβρεθούν, όλοι μαζί, στη διάρκεια της σεζόν που μη ξεχνάτε ότι είναι πολύ μεγάλη σε διάρκεια.

ΥΓ: Δεν τίθεται θέμα. Ο Ολυμπιακός έπρεπε να δώσει άδεια στον Πίτερς, γιατί η εγκυμοσύνη της συζύγου του ήταν δύσκολη και ο Αμερικανός ήθελε να βρίσκεται στο προσκέφαλό της. Ο οποιοσδήποτε επαγγελματίας θα έκανε το ίδιο και θα έκανε τα πάντα να μην πάει στη δουλειά του, για να συμπαρασταθεί στη γυναίκα του. Τελεία και παύλα.

ΥΓ 2: Πολύ σωστά η ΚΑΕ Ολυμπιακός καταδίκασε την ρατσιστική επίθεση σε βάρος του Γάλλου ρέφερι, αφαιρώντας μάλιστα το εισιτήριο του συγκεκριμένου οπαδού. Το ότι έχει πληρώσει κάποιος ένα ακριβό διαρκείας δεν του δίνει το δικαίωμα να συμπεριφέρεται με τον χειρότερο τρόπο. Αντίθετα τον υποχρεώνει πολύ περισσότερο -καθώς βρίσκεται και πολύ κοντά στον αγωνιστικό χώρο- να τηρεί τους στοιχειώδεις κανόνες φίλαθλης συμπεριφοράς. Κάθε τι άλλο συνιστούν ασέβεια προς την ομάδα του και τον ίδιο του τον εαυτό...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΒΑΛΕΝΘΙΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ