ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο "Ισπανός" Ολυμπιακός επιτέθηκε και νίκησε τον Ταβάρες

Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης και ο Σακίλ ΜακΚίσικ πανηγυρίζουν για το διπλό του Ολυμπιακού στη Μαδρίτη
Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης και ο Σακίλ ΜακΚίσικ πανηγυρίζουν για το διπλό του Ολυμπιακού στη Μαδρίτη INTIME

Το τρία στα τρία για τον Ολυμπιακό ήρθε με ένα μεγάλο διπλό στη Μαδρίτη και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τον τρόπο που οι "ερυθρόλευκοι" αχρήστευσαν το μεγαλύτερο αμυντικό όπλο της Ρεάλ, Έντι Ταβάρες. Πρώτο 3-0 μετά το 2017, πρώτη φορά νίκες σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη στο ενιαίο πρωτάθλημα της Ευρωλίγκας

Αυτά είναι. Τρίτη σερί νίκη για τον Ολυμπιακό στην EuroLeague, η δεύτερη στην Ισπανία. Αν επαναλάβει το ίδιο την Παρασκευή στη Βιτόρια, δεν έχει παρά να δηλώσει συμμετοχή και στη Liga Endesa. Προλαβαίνει να παίξει και στο Copa Del Rey!

Μετά την Μπαρτσελόνα, ήρθε και η σειρά της Ρεάλ να υποταχθεί στους φορμαρισμένους "ερυθρόλευκους" που στέλνουν διαρκώς μηνύματα για τη φετινή δυναμική τους, έστω κι αν ακόμη βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της σεζόν, άρα δεν έχει κριθεί κάτι πολύ σημαντικό. Από την άλλη, όμως, ο Ολυμπιακός βγάζοντας ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα, ελαχιστοποιεί τις απώλειες του, άρα χτίζει σιγά-σιγά την πορεία στη φετινή διαδρομή της Ευρωλίγκας.

Είναι η πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2017-18 που ο Ολυμπιακός κάνει τρεις σερί νίκες στην εκκίνηση (τότε μάλιστα είχε δυο ματς εντός και ένα έξω), ενώ από την ίδια περίοδο είχε να νικήσει και τη Ρεάλ μέσα στη Μαδρίτη. Μετρούσαν τέσσερις συνεχόμενες ήττες οι Πειραιώτες από μια ομάδα που δεν τους βόλευε, κυρίως ελέω του φοβερού και τρομερού Έντι Ταβάρες.

Ήρθε, όμως, το πλήρωμα του χρόνου και ο Ολυμπιακός όχι μόνο δεν φοβήθηκε τον πανύψηλο σέντερ των Μαδριλένιων, αλλά χτύπησε εκεί που υποτίθεται ότι είναι το δυνατό σημείο της άμυνας τους. Πάνω στον Ταβάρες!

Η ρακέτα της Ρεάλ στα προηγούμενα ματς θύμιζε ναρκοπέδιο είτε στην EuroLeague είτε στο ισπανικό πρωτάθλημα. Το 43% εντός παιδιάς των αντιπάλων της είναι χαρακτηριστικό.

Ε, ο Ολυμπιακός τελείωσε το ματς με 63%, επιμένοντας από την αρχή να παίζει χωρίς φόβο κόντρα στον Ταβάρες εκμαιεύοντας και την φθορά του με φάουλ. Είτε λόγω του Φαλ, που έτσι κι αλλιώς κοιτάζει τον σέντερ της Ρεάλ στα μάτια, είτε και με τους άλλους δυο ψηλούς που επίσης δεν δίστασαν να επιτεθούν (περισσότερο ο Μπολομπόι, πολύ λιγότερο ο Μπλακ) τελειώνοντας τα πικ εν ρολ, η τακτική του Μπαρτζώκα περιστράφηκε στην εξουδετέρωση του αμυντικού υπερόπλου των γηπεδούχων.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η χρησιμοποίηση του Σακίλ ΜακΚίσικ στο βασικό σχήμα στη θέση "3" είχε και αυτό το νόημα, καθώς ο Αμερικανός πήρε αρκετές προσπάθειες με ντράιβ, μπροστά στον Ταβάρες, κερδίζοντας δυο φάουλ (έχοντας πετύχει μάλιστα το καλάθι) από τα τέσσερα συνολικά, που χρεώθηκε ο ψηλός της Ρεάλ. Αν μάλιστα ο "Σακ" δεν τελείωνε με 2/5 βολές, θα προκαλούσε ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στη "βασίλισσα".

Ο Ταβάρες με εξαίρεση ένα κόψιμο στην αρχή του ματς, πάνω στον Βεζένκοβ, δεν έγινε ποτέ το σκιάχτρο που θα εμπόδιζε τις επόμενες απόπειρες του Ολυμπιακού να απειλήσει από κοντά.

Ακόμη και το τελευταίο καλάθι, με την υπέροχη προσποίηση του Σλούκα, πάνω στον Ταβάρες σημειώθηκε και αναδεικνύει, βεβαια, τη μοναδική αίσθηση του χώρου και του χρόνου που έχει το απόλυτα μπασκετικό μυαλό του διεθνή γκαρντ. Ένα ακόμη νικητήριο καλάθι, μέχρι το επόμενο στην καριέρα του 32χρονου άσου που δείχνει να ξεπερνάει όλα τα προβλήματα με τον τραυματισμό του και καθοδηγεί την ομάδα του με μαεστρία...

Βεζένκοβ εδώ, εκεί και λίγο παραπέρα

Την ίδια ώρα ο Σάσα Βεζένκοβ τελείωσε ένα ακόμη ματς με νταμπλ - νταμπλ και βαδίζει ολοταχώς στο να ανακηρυχθεί παίκτης του (πρώτου) μήνα της φετινής EuroLeague. Αν και λίγο άστοχος από μακριά (2/7τρ), έχασε μόλις ένα δίποντο (8/9), έβαλε 23 πόντους και μάζεψε 12 ριμπάουντ σε 32:45 λεπτά συμμετοχής.

Εδώ μπαίνει το "τι κάνει ο άνθρωπος". Παπάδες! Στους τρεις πρώτους αγώνες έχει μ.ο 22π και 11.2 ριμπ. Είναι δεύτερος σκόρερ της λίγκας, πρώτος ριμπάουντερ και καλύτερος απ' όλους στο σύστημα αξιολόγησης. Η Ρεάλ τον ένιωσε για τα καλά, με τον Σάσα να παίζει διαρκώς στα κόκκινα, έτοιμος να κάνει τα πάντα πάνω στο γήπεδο.

Θα σκοράρει από μακριά, θα παίξει χωρίς την μπάλα για να πάρει μια ασίστ και να τελειώσει ένα εύκολο καλάθι, θα πάει με δύναμη σε όλα τα ριμπάουντ, θα στηθεί απέναντι στον αντίπαλο του να κερδίσει ένα επιθετικό φάουλ, μοιάζει ασταμάτητος, ακούραστος και προς το παρόν ανίκητος...

Το τρίποντο του Λαρεντζάκη και ο Μπολομπόι

Ο Ολυμπιακός, βέβαια, δεν είναι η ομάδα του ενός, ή των δύο παικτών. Το είπε και την περασμένη εβδομάδα ο Μπαρτζώκας. "Είμαστε πολλοί". Μέτρησαν όλα για να έρθει η νίκη στη Μαδρίτη. Ακόμη και το μοναδικό τρίποντο του Κάναν, που έμεινε ολόκληρο το τρίτο δεκάλεπτο στην πεντάδα, έπαιξε τον ρόλο του.

Οι "ερυθρόλευκοι" ήταν άστοχοι από μακριά (6/21 τρ), στοιχείο που ενδεχομένως να τους στέρησε μια πιο εύκολη επικράτηση, ωστόσο, ένα τρίποντο πόνεσε πολύ τη Ρεάλ και μπήκε την στιγμή που ο Ολυμπιακός το είχε απόλυτη ανάγκη: 1:33 πριν από το τέλος κι ενώ οι γηπεδούχοι ήταν μπροστά με +4 πόντους, ο Λάρι πήρε την μπάλα, έκανε ένα βήμα πίσω και σημάδεψε σωστά από τη γωνία.

Ήταν το διάστημα που ο Ολυμπιακός έπαιζε διαρκώς με τον Τζόελ Μπολομπόι. Η επιστροφή του στο ρόστερ συνδυάστηκε με μια πολύ μεστή εμφάνιση, με συνεχόμενους πόντους στο τέλος όπου μαζί με τον Σλούκα και τον Λαρεντζάκη οριστικοποίησαν το μεγάλο διπλό. Γουόκαπ και Φαλ είχαν κάνει όλη τη δουλειά στο πρώτο μισό της μάχης κι ο Ολυμπιακός φρόντιζε να παίρνει κάθε φορά, όσα μπορούσαν να του δώσουν οι παίκτες που πατούσαν πάνω στο παρκέ.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Θα το ξαναπούμε. Δεν είναι όλα τέλεια στον Ολυμπιακό. Δεν βρίσκονται και όλοι οι παίκτες του στο ίδιο επίπεδο. Αυτό όμως δείχνει και τις ξεχωριστές ικανότητες που έχει το φετινό του ρόστερ. Ότι κερδίζει κάνοντας λάθη (όπως στο καλάθι του Γιουλ, που είχε φάουλ να δώσει και άφησε τον άσο της Ρεάλ ανενόχλητο να πάει μέχρι το καλάθι του), ή με τον Κάναν να έχει μόλις 3 πόντους.

Μια ομάδα, άλλωστε, που νικάει την Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ μέσα στη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη είναι πολύ ικανή και έτοιμη να διαδραματίσει πολύ σοβαρό ρόλο στη διοργάνωση.

Ναι είναι νωρίς ακόμη, στην Ευρωλίγκα, όμως, οι νίκες μετράνε από την αρχή. Έχουν την ίδια σημασία είτε γίνονται τον Οκτώβρη, είτε τον Απρίλη. Δεν θυμόμαστε κάποια άλλη φορά που ο Ολυμπιακός να έχει νικήσει τόσο στη Βαρκελώνη, όσο και στη Μαδρίτη. Από την εποχή που η Ευρωλίγκα έγινε ένα ενιαίο πρωτάθλημα είτε 16, είτε 18 ομάδων (το 2016) δεν το 'χει καταφέρει ξανά.

Αν καταφέρει και περάσει νικηφόρα κι από τη Φερνάντο Μπουέσα Αρένα, τότε θα μιλάμε για την απόλυτα επιτυχημένη εκκίνηση, αφού θα έχει νικήσει για τρίτη φορά επί ισπανικού εδάφους. Η Μπασκόνια σε αντίθεση με το μέτριο ξεκίνημα της στην ισπανική λίγκα (2-2 σε τέσσερα ματς), στην Ευρώπη μετράει μόνο νίκες και ο τρομερός Μάρκους Χάουαρντ είναι πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με μ.ο 25π και 58.6% τρίποντα (17/29).

Αυτή τη φορά ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί οπωσδήποτε και την καλή του άμυνα, για να επιστρέψει αλώβητος και αήττητος!

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΒΕΖΕΝΚΟΒ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ