ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο ατρόμητος Λαρεντζάκης, ο φόβος και οι γροθιές του Μπαρτζώκα

Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης
Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός λύγισε την Παρτιζάν στην παράταση κι ο Γιάννης Φιλέρης άκουσε με προσοχή τον Γιώργο Μπαρτζώκα να λέει τον πόνο του μετά το ματς και γράφει για τον... ατρόμητο Γιαννούλη Λαρεντζάκη σε ένα ματς που θύμιζε μια βόλτα στο τρενάκι του τρόμου.

Στο τέλος της χρονιάς όλες οι νίκες είναι ίδιες, υπάρχουν όμως και κάποιες που ξεχωρίζουν. Μια τέτοια, πολύ μεγάλη όπως την χαρακτήρισε ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ήταν αυτή εναντίον της Παρτίζαν. Το ματς θύμιζε το τρενάκι του τρόμου, με το πήγαινε έλα του Ολυμπιακού από το κρύο στη ζέστη και τούμπαλιν.

Υπήρχε ένα τεράστιο πρέπει πριν από το τζάμπολ, από τις δυο συνεχόμενες ήττες (η μία εντός έδρας) αλλά και δυο νέοι τραυματισμοί καθώς Μπραζντέικις και Σίκμα τέθηκαν νοκ-άουτ από τενοντίτιδα. Οι "ερυθρόλευκοι" έστω και κουτσουρεμένοι, έπρεπε να νικήσουν. Θα' ταν πολύ διαφορετικά αν είχαν χάσει το ματς, έστω κι αν βρισκόμαστε πολύ νωρίς στη σεζόν, άρα υπάρχει άπλετο έδαφος, να καλυφθεί το χαμένο έδαφος.

Ναι, μόνο που η ομάδα του Πειραιά, αυτή την εποχή, βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.

Ο προπονητής λέει τον πόνο του

Ο Μπαρτζώκας δεν αρνήθηκε τον φόβο του να εμπλακεί ο Ολυμπιακός στο γαϊτανάκι των συνεχόμενων τραυματισμών, που σε συνδυασμό με το φορτωμένο (και δύσκολο ομολογουμένως) πρόγραμμα δεν θέλει πολύ να πάρει μια ομάδα από κάτω. "Γι αυτό, στη δεδομένη χρονική στιγμή, πρέπει να κάνουμε όσες νίκες περισσότερες μπορούμε.

Όταν επιστρέψουν οι τραυματίες και βρούμε χρόνο να προπονηθούμε όλοι μαζί θα δείτε πόσο καλή ομάδα είμαστε...." σχολίασε, χαρακτηρίζοντας μάννα εξ ουρανού έστω και το ρεπό που έχουν οι παίκτες του την Παρασκευή, ή το ένα μόνο ματς που υπάρχει στο πρόγραμμα της ερχόμενης εβδομάδας (με την Εφές στο Φάληρο). Ακόμα και μέσα στα ματς ψάχνει τις ανάσες, είτε με αλλαγές των παικτών, είτε με τσάλεντζ που δεν είχαν τύχη (το έκανε στο Μιλάνο).

Θα μπορούσε κανείς να πει "ωραίες οι δικαιολογίες", αλλά ο 58χρονος κόουτς δεν είναι από τους ανθρώπους που κρύβονται πίσω από το δάχτυλο τους. Αντίθετα είναι πάντοτε ειλικρινής ακόμα κι όταν χρειάζεται να παραδεχτεί τα λάθη του ή τις αποφάσεις που καλείται να πάρει υπό πίεση και το βάρος των συνεχόμενων ματς τα οποία γυρίζουν στο κεφάλι του.

Λέγοντας, όμως, "τον πόνο του" δεν θέλει να καλύψει τις ήττες, ή τις αδυναμίες του Ολυμπιακού. Είχε -εκ των πραγμάτων- κακή προετοιμασία, η πίεση του αποτελέσματος σε ένα σκληρό σερί αγώνων (με δυο ντέρμπι εναντίον του Παναθηναϊκού) έφερε τραυματισμούς και έκανε τα προβλήματα να μοιάζουν βουνό.

Πάνω που ο Γουίλιαμς-Γκος προερχόταν από μια εντυπωσιακή εμφάνιση στο ΟΑΚΑ εναντίον του Παναθηναϊκού, βγήκε νοκ-άουτ με μίνι θλάση. Ο ΜακΚίσικ, με το που επέστρεψε βγήκε κι αυτός νοκ-άουτ. Ο Σίκμα έπαθε διπλό τραυματισμό, ο Μπραζντέικις ενώ γύρισε και πήρε αρκετό χρόνο στο Μιλάνο, έμεινε ξανά εκτός. Βάλτε μέσα και το μπες-βγες του Φαλ, αλλά και την κούραση των διεθνών θα καταλάβετε την σημασίας αυτής της νίκης, που λίγο έλειψε να θυμίζει μια "επιχείρηση αυτοκτονίας".

Ο Λάρι δεν είναι κότα, αλλά... κόμπρα

Μεγάλη νίκη, λοιπόν. Με ανατροπή στην ανατροπή για τις δυο ομάδες καθώς ο Ολυμπιακός προηγήθηκε 49-39 ένα λεπτό πριν τελειώσει το ημίχρονο, εννιά λεπτά αργότερα έχανε με 14π με την Παρτίζαν να έχει εξαρθρώσει την άμυνα των γηπεδούχων και με επικεφαλής τον καταπληκτικό Σμάιλαγκιτς, είχε κάνει ένα επι μέρους 28-4.

Το ΣΕΦ είχε παγώσει, αλλά οι οπαδοί του Ολυμπιακού δεν το έβαλαν κάτω. Άρχισαν να "σπρώχνουν" την ομάδα τους και παρότι ο Γκος δεν έκανε φάουλ στην τελευταία επίθεση των Σέρβων, την είδαν σε ένα σπέσιαλ 32-18, που έφερε την απόλυτη ισοπαλία.

Πρωταγωνιστής στην σπουδαία τέταρτη περίοδο, που σήκωσε τον κόσμο στο πόδι, ο ατρόμητος Λαρεντζάκης. Ο Μάικ Τζέιμς έχει δίκιο. Πείτε ό,τι θέλετε, παίκτες σαν τον "Λάρι" είναι ευλογία για κάθε ομάδα, που ψάχνει ένα αποφασιστικό χέρι στην τελευταία περίοδο κάθε αγώνα. Ο Έλληνας διεθνής προφανώς δεν είναι κότα, όπως τον αποκάλεσε ο προβοκάτορας Ζακ Λεντέι. Αντίθετα, κάθε φορά δικαιώνει το παρατσούκλι "κόμπρα".

Μπαίνοντας αντί του Κάναν και λειτουργώντας άψογα στην τριάδα των κοντών δίπλα σε Γουόκαπ-Γκος (η πεντάδα που πήρε τη νίκη, συμπληρωνόταν από τον ακούραστο Παπανικολάου στο "4" και τον Μιλουτίνοβ, με ολίγη βοήθεια από τον Φαλ, κάτω από το καλάθι) ο Λαρεντζάκης σκόραρε 15π στο τέταρτο δεκάλεπτο, οι δέκα μέσα σε ενάμιση λεπτό!

Η άμυνα και οι δυο ψηλοί

Ο Ολυμπιακός είδε την Παρτίζαν, η οποία επίσης καιγόταν για τη νίκη, καθώς προερχόταν από ήττα μέσα στην Σταρκ Αρένα, εναντίον της Μπαρτσελόνα, να ξεφεύγει με 14 πόντους δυο λεπτά πριν το χρονόμετρο σημαδέψει το 30ό λεπτό. Το τρίποντο του Πίτερς έριξε τη διαφορά στο -10, ο Μπαρτζώκας έβαλε το σχήμα με τους τρεις κοντούς και η άμυνα έγινε η αφετηρία για την ανατροπή.

Πρωταγωνιστής ο Τόμας Γουόκαπ, που έγινε βδέλλα στον Πάντερ, παρά το τέταρτο φάουλ που χρεώθηκε αρκετά νωρίς και εξώθησε τον αντίπαλο του στα άκρα και σε δυο μοιραία λάθη.

Από το κλέψιμο του ξανθομάλλη πλέι-μεικερ ξαναπήρε την κατοχή στην παράταση ο Ολυμπιακός. Ο Γουίλιαμς Γκος που είχε αμελήσει το φάουλ στο τελείωμα της κανονικής περιόδου, έβαλε το πιο σημαντικό καλάθι του ματς, πείθοντας ότι εκτός των άλλων είναι και ένας clutch player. Θα' χει κι άλλες ευκαιρίες στο μέλλον να επιβεβαιώσει τον χαρακτηρισμό.

Ο Ομπράντοβιτς μετά το ματς, αρκετά προβληματισμένος από την ήττα είναι αλήθεια, υποστήριξε ότι η ομάδα του έπαιξε χωρίς σέντερ για δεκατρία λεπτά, αφού Καμίνσκι και Σμάιγκαλιτς χρεώθηκαν με πέντε φάουλ. Μόνο, που στο "5" βρίσκεται φέτος η δύναμη του Ολυμπιακού και το δίδυμο Φαλ-Μιλουτίνοβ δεν αντιμετωπίζεται εύκολα, ειδικά από ένα αντίστοιχο σαν αυτό της Παρτίζαν.

Με 12/14 βολές ο "Μιλού" ήταν πολύ καθοριστικός στην εξέλιξη του ματς (μαζί με τον Λαρεντζάκη, είχαν +14 στην σύγκριση +/- των παικτών όλης της ομάδας) και ένα εμπόδιο, που λίγες ομάδες στην Ευρωλίγκα θα το ξεπεράσουν. Από την στιγμή που ο Φαλ επιστρέφει υγιής και παίρνει χρόνο, ο πονοκέφαλος για τους αντιπάλους θα' ναι ακόμα μεγαλύτερος...

Η Παρτίζαν λύγισε και γνώρισε την τρίτη της ήττα σε τέσσερις αγώνες. Φυσικά έχει και το χρόνο, αλλά και το ρόστερ να επιστρέψει και να ανακάμψει. Επειδή, όμως, πολλοί πιστεύουν ότι θα έρθει κάποιος ή κάποιοι από το ΝΒΑ και θα λύσουν όλα τα προβλήματα ως δια μαγείας, ας δουν τι προσφέρουν Ντόζιερ και Καμίνσκι και θα καταλάβουν πολλά για την πραγματικότητα της EuroLeague.

Το 2-2 είναι πολύ καλύτερο από το 1-3, με τον Ολυμπιακό να κερδίζει εκτός από τις νίκες και το χρόνο που τόσο πολύ χρειάζεται για να αναρρώσουν οι τραυματίες και κυρίως να ενσωματώσει τους νέους παίκτες στο στυλ μπάσκετ που τώρα -όπως είπε ο Μπαρτζώκας- το θυμάται και το επαναλαμβάνει όχι στις προπονήσεις που λόγω των συνεχόμενων ματς είναι ελάχιστες αλλά στα επίσημα ματς.

Αν τα κερδίζει, μάλιστα, ο προπονητής των "ερυθρολεύκων" θα ξανασφίξει τις γροθιές του, όπως έκανε μετά το ματς, με φόντο τους πανηγυρίζοντες οπαδούς στην εξέδρα, αλλά και θα βγάλει κι άλλες ομιλίες σαν την χθεσινή στα αποδυτήρια

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΠΑΡΤΙΖΑΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ