ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο αποφασισμένος κόουτς Σπανούλης, η "συμβουλή" του Μπαρτζώκα και ο οίστρος του Σλούκα

Ο αποφασισμένος κόουτς Σπανούλης, η "συμβουλή" του Μπαρτζώκα και ο οίστρος του Σλούκα
INTIME SPORTS

Μια άκρως "ερυθρόλευκη" γιορτή έγινε στο ΣΕΦ στην επιστροφή του Σπανούλη και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τον αποφασισμένο να πετύχει προπονητή Βασίλη, αποκρυπτογραφεί την "συμβουλή" Μπαρτζώκα και θυμίζει την ηγετική πλέον παρουσία του Κώστα Σλούκα.

Τα παιδιά του πανηγύριζαν τα καλάθια του Ολυμπιακού, η Ολυμπία σχεδόν τραγουδούσε τα συνθήματα των "ερυθρόλευκων" οπαδών. Του ίδιου, όπως παραδέχθηκε, του ... κακοφάνηκε, που επιστρέφοντας στο ΣΕΦ, πήγε στα αποδυτήρια των αντιπάλων. Ο κόσμος, βέβαια, τον αποθέωσε, σε ένα άκρως "ολυμπιακό" απόγευμα με πολύ Βασίλη Σπανούλη και γκεστ τον Γιώργο Πρίντεζη.

Περνάνε τα χρόνια, τα άτιμα. Οι δυο αρχηγοί που οδήγησαν τον Ολυμπιακό ξανά στην κορυφή βρίσκονται, πλέον, εν αποστρατεία. Πότε ήταν που οι δικές τους συνεργασίες, υπέγραφαν τις μεγαλύτερες νίκες των Πειραιωτών, σαν χθες μοιάζει η πάσα του Σπανούλη και το πεταχτάρι του Πρίντεζη στον τελικό της Κωνσταντινούπολης. Κι όμως έχει συμπληρωθεί, ήδη, μια δεκαετία!

Κι αν ο Πρίντεζης απόλαυσε το πρώτο καλοκαίρι και φθινόπωρο της ζωής του, που δεν έχει μια μπάλα στα χέρια, δεν τρέχει πέρα δώθε στο γήπεδο, ο Σπανούλης έχει φορέσει για τα καλά το κουστούμι του προπονητή, όπως φαινόταν και είχαμε διαβλέψει από την αποχαιρετιστήρια συνέντευξη του, τον Σεπτέμβρη του 2021.

Δεν γινόταν, εδώ που τα λέμε, αυτός ο μανιακός με το μπάσκετ άνθρωπος να μείνει μακριά από τα γήπεδα. Κι είναι από τις περιπτώσεις που σπάνε τον κανόνα ότι "οι μεγάλοι παίκτες, σπάνια γίνονται μεγάλοι προπονητές". Ο "Σπαν", άλλωστε, δεν έχει αποτύχει πολλές φορές στη ζωή του. Αφού αποφάσισε να ακολουθήσει την προπονητική, να είστε βέβαιοι ότι θα πετύχει.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ήδη, άλλωστε, βλέπουμε την πρώτη του ομάδα, να έχει μπασκετικές αρχές και να εκφράζει τη φιλοσοφία του άλλοτε παίκτη και νυν κόουτς Σπανούλη, όπως την διαμόρφωσε, όλα αυτά τα χρόνια, έχοντας την τύχη να δουλέψει με τους κορυφαίους πρτοπονητήες στην Ευρώπη.

Ναι, ο Σπανούλης είναι, πλέον, ένας συνειδητοποιημένος νέος προπονητής. Φάνηκε και στις δηλώσεις του, μετά το ματς. Όχι τις μόνο τις ευχαριστήριες, για την αποθεωτική υποδοχή του απ' ολόκληρο τον οργανισμό του Ολυμπιακού, αλλά τις υπόλοιπες, κυρίως για τον τρόπο που θέλει να παίξει το Περιστέρι, τον τρόπο που διαχειρίστηκε τους παίκτες του, εν όψει του αγώνα που έρχεται.

Φαινόταν στο πρόσωπο του ότι έχοντας απολαύσει ένα διαφορετικό, φιλόξενο απόγευμα στο δεύτερο σπίτι του, σκεφτόταν μόνο τον αγώνα της Τρίτης, που θεωρεί πολύ σημαντικό για την ευρωπαϊκή πορεία της ομάδας του.

Είμαι σίγουρος ότι το βράδυ της Κυριακής, αφού απόλαυσε το φαγητό του και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, όπως είπε, θα άρχισε και το ...σκάουτινγκ για την Τενερίφη, αντίπαλος του Περιστερίου την Τρίτη για το Basketball Champions League. Ο Σπανούλης βρίσκεται, ακόμη, στο ξεκίνημα της προπονητικής του καριέρας, αλλά δεν θα είναι ένας τυχαίος κόουτς. Όπως δεν ήταν και ένας τυχαίος παίκτης.

Είναι, όμως, τόσο τελεοιομανής σαν άνθρωπος, που ξέρει καλά ότι μόνο αν δουλέψει σκληρά, θα πετύχει τα ίδια (ίσως και περισσότερα, αν λάβουμε υπόψη ότι οι προπονητές δεν έχουν ... όριο ηλικίας) που κέρδισε φορώντας φανέλα και σορτσάκι.

Αν ο παίκτης Σπανούλης μιλούσε και έβλεπε διαρκώς μπάσκετ, ο προπονητής θα το κάνει δέκα φορές πιο πολύ, γιατί τώρα πρέπει να μεταδώσει τις πληροφορίες στους παίκτες του. Και κατά πως φαίνεται, μέχρι στιγμής, τις μεταφέρει μια χαρά.

Τι εννοούσε ο Μπαρτζώκας

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας μεταξύ σοβαρού κι αστείου κι όταν τον ρώτησα τι μπορεί να συμβουλέψει τον κόουτς Σπανούλη, είπε ότι το καλύτερο που μπορεί να συμβεί σε ένα νέο, ή μάλλον σε οποιονδήποτε προπονητή, είναι να απολυθεί! Δεν είναι ακριβώς η συμβουλή του, έτσι κι αλλιώς όπως είπε συνήθως αποφεύγει να κάνει τον ...σοφό, αλλά η φιλοσοφία που έχει αναπτύξει, μέσα από τις εμπειρίες του στους πάγκους.

Είναι γνωστό ότι ο όταν ένας προπονητής προσλαμβάνεται, μετράει αντίστροφα για την ημέρα της απόλυσής του, ή της αποχώρησης του από τον πάγκο: "Εμένα μου έκανε καλό, εν τέλει, που το 2014 έφυγα από τον Ολυμπιακό" σχολίασε ο 57χρονος κόουτς.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Τι ήθελε να πει ο Μπαρτζώκας. Ότι η καριέρα των κόουτς είναι συνυφασμένη και με τις αποτυχίες, τις άσχημες στιγμές, που θα τους ατσαλώσουν και θα τους κάνουν καλύτερο στην επόμενη δουλειά τους. Η τριβή με τους παράγοντες, με τους παίκτες τους και φυσικά το γερό στομάχι, [πυ πρέπει να διαθέτουν, είναι τα εχέγγυα για να πετύχει ένας προπονητής.

Νομίζω, πάντως, ότι και ο Σπανούλης είναι προετοιμασμένος και γι αυτά. Ξέρει ότι δεν θα είναι όλα ρόδινα, από κάποιο σημείο και μετά θα είναι μόνο προπονητής και θα κρίνεται για τη δουλειά του στην εκάστοτε ομάδα, χωρίς να τον συντροφεύει ο μύθος του τεράστιου σούπερ-σταρ που όσο να' ναι υπάρχει ακόμη σε κάθε εμφάνιση του. Κρατάμε άλλωστε την αποστροφή των δηλώσεων του, στο πρες-ρουμ του ΣΕΦ: "Τίποτε δεν μου χαρίστηκε, τα κέρδισα όλα με τη δουλειά και την βοήθεια, βέβαια, των συμπαικτών μου".

Ο παίκτης Σπανούλης ξόδεψε χιλιάδες ώρες στο γήπεδο, προσπαθώντας να γίνει καλύτερος, να βελτιώσει την ντρίπλα, το σουτ, την έκρηξή του. Τον έχουμε δει να κάνει ατομική προπόνηση μετά από μεγάλες νίκες των ομάδων του, λες και το προηγούμενο βράδυ είχε ηττηθεί και έπρεπε να "τιμωρήσει" τον εαυτό του. Στην ουσία τον βελτίωνε ακόμη περισσότερο.

Αυτή η νοοτροπία δεν πρόκειται ποτέ να τον εγκαταλείψει, είναι η αθλητική του παρακαταθήκη και ο δικός του τρόπος να ανταγωνιστεί και να προσπαθήσει να ξεπεράσει τους εμπειρότερους συναδέλφους του....

Σλούκας: "Τώρα είμαι εγώ..."

Εν τω μεταξύ βλέποντας τον Σπανούλη στον αντίπαλο πάγκο και τον Πρίντεζη στα court seats, ο Κώστας Σλούκας εμπνεύστηκε για ένα μαγικό παιχνίδι, λες και έλεγε στους δυο άλλοτε τεράστιους συμπαίκτες του "είμαι εδώ, μην ανησυχείτε για την τύχη της ομάδας".

Στα 32 του, πλέον, ο Σλούκας δεν είναι το παιδάκι που είχε έρθει στον Ολυμπιακό πριν από 14 χρόνια, αλλά ένας ολοκληρωμένος σύγχρονος μπασκετμπολίστας, από τους κορυφαίους γκαρντ που κυκλοφορούν στην Ευρωλίγκα. Είναι στην ωριμότερη φάση της καριέρας του και ένα από τα υπερόπλα της φετινής ομάδας των "ερυθρολεύκων".

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Με 23 πόντους (5/5 τρίποντα) και ... 13 ασίστ, ο διεθνής άσος έδωσε ρεσιτάλ σε δημιουργία και εκτέλεση, έβαλε ορισμένα πολύ θεαματικά όσο και δύσκολα καλάθια. Σε ένα απ' αυτά μάλιστα, ο Σπανούλης πρόλαβε να του δώσει το χέρι για να τον συγχαρεί λες και ακόμη ... έπαιζαν μαζί!

Όπως και το Περιστέρι, έτσι και ο Ολυμπιακός, που έφτασε στη νίκη με 17/30 τρίποντα, από κάποια στιγμή και μετά σκέφτηκε όχι το, αλλά τα ματς που έρχονται. Η "διαβολοβδομάδα" στην Ισπανία δεν θα έχει την γιορτινή, λίγο χαλαρή είναι αλήθεια, ατμόσφαιρα του ματς με το Περιστέρι, αλλά δυο σούπερ-κόντρες με Ρεάλ Μαδρίτης και Μπασκόνια.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ BWIN STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ