ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ

Νίκη έξι αστέρων, δηλαδή ένας καθαρά... εξάστερος Παναθηναϊκός AKTOR

Νίκη έξι αστέρων, δηλαδή ένας καθαρά... εξάστερος Παναθηναϊκός AKTOR
ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ / INTIME SPORTS

Εξάστερη νίκη για τον Παναθηναϊκό AKTOR κόντρα στην Μπάρτσελόνα. Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τους υπέροχους έξι που είχαν αρχηγό τον Σλούκα και άλλαξαν τα δεδομένα στο ΟΑΚΑ από το -16!

Πως το' πε ο Εργκίν Αταμάν; Δεν θα φτάσουν οι έξι παίκτες για να στείλουν τον Παναθηναϊκό AKTOR όσο ψηλότερα γίνεται; Εντάξει, καταλαβαίνουμε ότι ο Τούρκος κόουτς ήθελε να βάλει έξτρα κίνητρα στους παίκτες του πάγκου, όμως αν οι έξι βασικοί του παίζουν έτσι τι να τις κάνει τις εφεδρείες;

Ένας πραγματικός ... εξάστερος Παναθηναϊκός AKTOR, όχι λόγω των έξι τροπαίων που έχει κατακτήσει αλλά των ισάριθμων σούπερ αστέρων του, κονιορτοποίησε την Μπαρτσελόνα στο δεύτερο ημίχρονο, κάνοντας τη διαφορά του -16 και το προβληματικό πρώτο ημίχρονο μακρινή ανάμνηση.

Στο τέλος της βραδιάς όλα είχαν τελειώσει ιδανικά. Οι "πράσινοι" όχι μόνο είχαν ανατρέψει πλήρως το παιχνίδι αλλά ισοφάρισαν και τη διαφορά του πρώτου αγώνα (+8π για την Μπαρτσελόνα). Έστω κι αν δεν την υπερκάλυψαν, αυτή την στιγμή διατηρούν το πλεονέκτημα σε ισοβαθμία με τους Καταλανούς στο συνολικό γκολ-αβερέιτζ. Πιο πολύ όμως μετράνε οι δυο νίκες κόντρα στη Μονακό, καθώς στην τριπλή ισοβαθμία που υπάρχει τώρα (με Μονακό και Μπάρτσα), οι "πράσινοι" σκαρφάλωσαν στη δεύτερη θέση.

Με τρεις νίκες στα ισάριθμα ματς που απομένουν (Βίρτους, Μπάγερν εκτός, Άλμπα εντός) ο ΠΑΟ θα παραμείνει εκεί. Η καλύτερη ομάδα απ' όλες τις άλλες, εκτός βέβαια της Ρεάλ που δεν χάνει με τίποτα την πρωτιά της κανονικής περιόδου. Χωρίς αμφιβολία το επίτευγμα (θα) είναι μεγάλο, αλλά ας περιμένουμε πρώτα να επιτευχθεί. Προς το παρόν ολόκληρος ο οργανισμός του Παναθηναϊκού AKTOR καμαρώνει για ένα ακόμη βράδυ της φετινής EuroLeague.

Τα πάρτι και τα Sold Out στο ΟΑΚΑ, διαδέχονται το ένα το άλλο. Ο Παναθηναϊκός AKTOR μετράει οκτώ σερί νίκες στο γήπεδό του, παραμένοντας αήττητος από τις 7 Δεκεμβρίου και την ήττα από τη Ρεάλ. Ούτε η Μπαρτσελόνα κατάφερε να αποφύγει το μοιραίο κι ας έκανε ένα σπουδαίο πρώτο ημίχρονο, φτάνοντας να προηγείται με +16 πόντους, απόρροια του σερί 17-0 που έκανε, μετά το προσπέρασμα του Παναθηναϊκού στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου.

Οι υπέροχοι έξι με αρχηγό τον Σλούκα

Η εκ διαμέρου αντίθετη διαδρομή των ομάδων στο δεύτερο ημίχρονο φαίνεται και από το σκορ (ο Παναθηναϊκός AKTOR κέρδισε στην επανάληψη με επι μέρους σκορ 55-35) και ήρθε χάρη στην απόδοση της ... υπέροχης εξάδας του Αταμάν, που είχε ενορχηστρωτή τον Κώστα Σλούκα. Στην καλύτερη ίσως εμφάνιση του με τα "πράσινα" ο κάπτεν του ΠΑΟ, έδωσε ρεσιτάλ, αποθεώθηκε από το κοινό και τον Λεσόρ, ο οποίος στο καθιερωμένο μπιζάρισμα της εξέδρας πήρε τη φανέλα του Έλληνα άσου και την ανέμιζε σαν σημαία.

Χρειαζόταν η μαεστρική κατεύθυνση του Σλούκα, γιατί ο Παναθηναϊκός AKTOR του πρώτου ημιχρόνου είχε πολλά προβλήματα και κυρίως τρομερή έλλειψη δημιουργίας.

Οι "πράσινοι" τα είχαν θαλασσώσει με 10 λάθη για μόλις 6 ασίστ, σούταραν με 1/8 τρίποντα και είχαν χάσει τη μάχη των ριμπάουντ (17-13). Όταν γύρισαν ανάποδα το ματς, όλα είχαν αλλάξει προς το καλύτερο για την ομάδα του Αταμάν, που στα δυο δεκάλεπτα του δεύτερου ημιχρόνου εκτός των 55 πόντων, είχε ακόμα 12 ασίστ (τις διπλάσιες σε σχέση με τα είκοσι πρώτα λεπτά), μόλις 4 λάθη και 6/12 από τα 6.75μ!

Αυτή που άρχισε να πελαγοδρομεί και να ... κουτουλάει ήταν η Μπάρτσα. Η άμυνα του Παναθηναϊκού AKTOR την απορρύθμισε πλήρως, την υποχρέωσε σε ένα σωρό λάθη (συνολικά 15, που απέφεραν στο "τριφύλλι" 24 πόντους) και κυρίως της έριξε την ψυχολογία στα τάρταρα.

Ο Σλούκας φρόντισε να οργανώσει καλά (8 τελικές πάσες), να σκοράρει όταν χρειάστηκε (16π στο δεύτερο ημίχρονο), να παίξει σπουδαίες άμυνες, μέχρι και κόψιμο δοκίμασε στο τέλος κόντρα στον Λαπροβίτολα, που του σφυρίστηκε φάουλ. Συνολικά ο διεθνής άσος είχε συμμετοχή στους 34 από τους 89 πόντους της ομάδας του (18 που έβαλε ο ίδιος κι άλλους 16 από τις ασίστ που μοίρασε).

Η εξέδρα ενθουσιάστηκε, σιγά-σιγά ανακαλύπτει και αυτή την "γοητεία" του νέου αρχηγού της ομάδας, που ανταπέδωσε τις υπέρ του ζητωκραυγές με δημόσια ευχαριστώ και μια υπόσχεση μάχης για τα πλέι-οφ.

Φυσικά δεν ήταν μόνος του. Ο Κέντρικ Ναν, παρότι σε κάποιες στιγμές έδειξε να παγιδεύεται στα νταμπλ-τιμ των Καταλανών, έδωσε ένα ακόμη επιθετικό ρεσιτάλ με 22 πόντους (8/16 σουτ) και κερασάκι στην τούρτα ένα μαγικό κάρφωμα σε επαναφορά και πάσα του Σλούκα. Οι πλαστικές κινήσεις του, η ψυχραιμία αλλά και το διάβασμα της φάσης όταν αποφασίζει να επιτεθεί είναι ένα μοναδικό προσόν, που έρχεται κατευθείαν από το ΝΒΑ.

Ο Ντίνος Μήτογλου έπαιξε ξανά ένα μεγάλο ματς. Με νταμπλ-νταμπλ (19π και 10 ρ) ο διεθνής πάουερ-φόργουορντ ήταν παρών σε κάθε φάση, που η ομάδα του τον είχε ανάγκη. Είναι η χρονιά του η φετινή και κάθε φορά παίζει και καλύτερα. Ούτε ο Πάρκερ, ούτε ο Ντα Σίλβα μπόρεσαν να τον σταματήσουν. Παίζοντας και στο "5", ο Μήτογλου είναι ένας μαχητής, με απανωτές νίκες μέσα στη σεζόν, που τώρα κορυφώνεται.

Ο Ματίας Λεσόρ, από κοντά. Με αρκετά προβλήματα στην άμυνα του απέναντι σε Βέσελι και Γουίλι Ερνανγκόμεθ, ο Γάλλος όρθωσε το ανάστημα του στο εντυπωσιακό δεύτερο ημίχρονο και βοήθησε σημαντικά στο να κυριαρχήσει εν τέλει η ομάδα του. Αυτή τη φορά έδειξε να διαβάζει καλά το παιχνίδι με 4 ασίστ, σε 35 λεπτά συμμετοχής, που θυμίζουν άλλες εποχές όταν ο Κοκολάκης ή ο Στεργάκος αργότερα, δεν έβγαιναν ποτέ!

Δίπλα σε αυτούς τους τέσσερις οι πολύπλευροι Γκραντ και Γκριγκόνις συμπλήρωσαν αυτό το παζλ των έξι αστέρων. Ακόμα κι αν κανείς άλλος από τον πάγκο -πλην του Σλούκα)- δεν πρόσφερε το παραμικρό (απαρατήρητοι σχεδόν οι Καλαϊτζάκης, Ερνανγκόμεθ και Μπαλτσερόφσκι, έπαιξε ελάχιστα ο Βιλντόσα) οι έξι αστέρες, έκαναν τη δουλειά με απόλυτη επάρκεια.

Η Μπαρτσελόνα δεν μπόρεσε να απαντήσει. Ο Γκριμάου επέμενε σε αδόκιμα σχήματα, ξέχασε για αρκετή ώρα τον καλύτερο του σουτέρ (Αμπρίνες) και στο τέλος έχασε και τη διαφορά. Ο κόσμος του ΠΑΟ το χάρηκε ιδιαιτέρως όλο αυτό, αποθεώνοντας ξανά την πράσινη ομάδα και αφιερώνοντας συνθήματα αλλά και ένα σπουδαίο πανό στον Θανάση Γιαννακόπουλο, που έφυγε από τη ζωή πριν από πέντε χρόνια.

Ο Αταμάν ξέρει τι λέει

Το βράδυ τελείωσε με τον Εργκίν Αταμάν να υψώνει τις γροθιές του και να πανηγυρίζει μια πολύ μεγάλη νίκη. Ο κόουτς του Παναθηναϊκού AKTOR γνωρίζει ότι αν πάρει και τα τρία ματς που του απομένουν διατηρεί το αβαντάζ έδρας. Με δυο νίκες, θα είναι τουλάχιστον τέταρτος.

Όμως ο Τούρκος προπονητής είχε δίκιο όταν έλεγε ότι ακόμα κι αν οι έξι που παίζουν αδιαλείπτως από το ξεκίνημα της χρονιάς, ενδεχομένως να μη του φτάσουν, αν δεν έρθουν οι λύσεις από τον πάγκο. Μπορεί το βράδυ της Παρασκευής να ήταν οργιαστικό, όμως τα play offs δεν είναι ένα ματς, αλλά μια σειρά αγώνων, εντός και εκτός έδρας, που απαιτεί πλήρη ετοιμότητα και λύσεις από τον πάγκο.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΡΓΚΙΝ ΑΤΑΜΑΝ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ