ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ

Με 20.000 ευχές για το Ευρωμπάσκετ, ο Ιτούδης περιμένει τους γιατρούς

/  -  (  / EUROKINISSI)
/ - ( / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το Βέλγιο δεν θα μπορούσε να αντισταθεί περισσότερο στην Ελλάδα και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την εμπλοκή του ιατρικού επιτελείου στην συγκρότηση της δωδεκάδας εν όψει Ευρωμπάσκετ, την πρόκριση για το Παγκόσμιο που είναι ακόμα ανοιχτή και τον Αύγουστο που έκανε ξανά μόδα την Εθνική Ομάδα ο σταρ Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Η Εθνική πήρε την ευχή 20.000 φιλάθλων που κατέκλυσαν ξανά το ΟΑΚΑ, η δουλειά με το Βέλγιο τελείωσε από το πρώτο δεκάλεπτο όταν ο Καλάθης πάτησε το γκάζι, ο Γιάννης πρόσφερε απλόχερα θέαμα, η Εθνική είχε 4/4 τρίποντα και νταμπλ-σκορ στο τελείωμα της περιόδου (30-15), ο Ιτούδης έκανε διάφορα πειράματα, έχοντας στο μυαλό του την συγκρότηση της δωδεκάδας εν όψει Ευρωμπάσκετ που ξεκινάει (για την Ελλάδα) την Πέμπτη εναντίον της Κροατίας.

Δεν είναι και λίγα αυτά που πονοκεφαλιάζουν τον ομοσπονδιακό προπονητή. Σε όλη την προετοιμασία δεν είχε τον Παπαγιάννη, ο οποίος λέει θα είναι έτοιμος να παίξει στην Ιταλία, χωρίς όμως να έχει δώσει ένα φιλικό αλλά και να κάνει προπόνηση μαζί με τους υπόλοιπους. Σα να μην έφτανε αυτό, ο Κώστας Αντετοκούνμπο πόνεσε στο γόνατο στο ματς με τη Σερβία και η Εθνική παίζει ουσιαστικά χωρίς κλασικό σέντερ.

Το πρόβλημα δεν είναι μικρό, κάθε άλλο. Η Εθνική είχε την πολυτέλεια (λέμε τώρα) να περιμένει την επάνοδο του Παπαγιάννη στο παρκέ, αλλά δεν μπορεί να πάει στο Ευρωμπάσκετ με ανέτοιμους και τον "Μπιγκ Πάπα" και τον Κώστα. Εδώ και καιρό, βέβαια, στο μυαλό του Ιτούδη ο Αγραβάνης (εκτός του Γιάννη Αντετοκούνμπο) είναι εναλακτική λύση στο "5", όμως ο τραυματισμός και του Παπαπέτρου έχει περιπλέξει τα πράγματα.

Ξαφνικά η Εθνική έχει μείνει μόνο με ένα κλασικό τριάρι (Παπανικολάου), ο Θανάσης γίνεται βασικός στο "4", ο Κασελάκης παίρνει χρόνο, ο προπονητής -όπως φαίνεται- βάζει στο μυαλό του σχήματα με τρεις γκαρντ και κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα και για την περίπτωση του Κώστα Σλούκα. Το οστικό οίδημα δεν είναι ένας εύκολος τραυματισμός, απαιτεί χρόνο, άρα ένας ακόμη παίκτης μπορεί να ταξιδέψει στο Βελιγράδι όχι απόλυτα έτοιμος να μπει απευθείας στη μάχη.

Εν όψει της αναχώρησης για το Μιλάνο ο Ιτούδης δεν θα μιλάει μόνο με τους συνεργάτες του στο προπονητικό επιτελείο, αλλά θα βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τους γιατρούς και τους φυσιοθεραπευτές ώστε να οριστικοποιήσει την αποστολή.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ιτούδη Παπαπέτρου και Παπαγιάννης θα κάνουν την πρώτη προπόνηση με επαφή την Τρίτη, ο Κώστας Αντετοκούνμπο πάει καλύτερα (όπως του είπε ο γιατρός) και ο Σλούκας πάει από θεραπεία σε θεραπεία, για να προλάβει. Ελπίζει ότι θα τους έχει όλους, περιμένει όμως και το τελικό ιατρικό δελτίο για να αποφασίσει.

Η πρόκριση (στο παγκόσμιο) δεν είναι δεδομένη

Η νίκη ήταν ... κανονικό ζητούμενο στο ΟΑΚΑ. Δεν ήταν ένα απλό φιλικό το ματς, η Ελλάδα ήθελε οπωσδήποτε τη νίκη (και γι αυτό δεν σταμάτησε να πιέζει μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο) γιατί η πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του χρόνου στην Ασία (Ινδονησία, Φιλιππίνες, Ιαπωνία) δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Οι Λετονοί συνεχίζουν την προέλαση τους, καθώς κέρδισαν εκτός έδρας τους Βρετανούς, ενώ οι Σέρβοι πέτυχαν δεύτερη σερί σημαντική νίκη, επικρατώντας μέσα στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, ένα όχι τόσο "βολικό" αποτέλεσμα για την Ελλάδα, αν δεχθούμε ότι οι Τούρκοι τους οποίους έχουμε κερδίσει δυο φορές, δεν θα διεκδικήσουν ένα από τα τρία εισιτήρια.

Η Εθνική, βέβαια, πήρε τη νίκη που ήθελε έφτασε στο 4-2 και βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από την πρωτοπόρο Λετονία (5-1). Οι Σέρβοι έπιασαν το Βέλγιο στην τρίτη θέση με 3-2, οι Τούρκοι υποχώρησαν στο 2-4 και οι Βρετανοί παρέμειναν τελευταίοι (με 1-5).

Στα τελικά του Παγκοσμίου περνάνε οι τρεις πρώτοι του γκρουπ. Η Εθνική θέλει ουσιαστικά δυο νίκες στα τέσσερα ματς που την απομένουν. Μόνο που στα επόμενα παράθυρα και με βάση το αλαλούμ που επικρατεί στο παγκόσμιο μπάσκετ δεν θα παίζουν ούτε ΝΒΑερς, ούτε παίκτες της Ευρωλίγκας. Θεωρητικά κάτι τέτοιο ευνοεί τις ομάδες μικρότερης δυναμικότητας, όπως το Βέλγιο, ή η Λετονία, αν και η προϊστορία της ελληνικής ομάδας με παίκτες-παραθύρων είναι θετικότατη.

Μιλάμε φυσικά για μια τελείως διαφορετική ομάδα (άλλοι παίκτες, άλλος κόουτς) που θα παίξει το Νοέμβριο με Λετονία (σε ένα πολύ καθοριστικό ματς, εντός έδρας)-Βέλγιο (εκτός) και τον Φεβρουάριο εναντίον Σερβίας (εντός) και Λετονίας (εκτός). Να τα χαίρεται τα παράθυρα η διεθνής ομοσπονδία, αλλά στο τέλος η πραγματική δυναμική των εθνικών ομάδων θα είναι δυσδιάκριτη με τις μεγάλες διαφορές χειμώνα και καλοκαιριού.

Αυτιά, βέβαια, δεν ιδρώνουν. Η FIBA μοιάζει ευχαριστημένη επειδή τα γήπεδα γεμίζουν, ο κόσμος ενθουσιάζεται και βλέπει από κοντά τα αστέρια, όπως συνέβη με τους Έλληνες που πήγαν σωρηδόν στο ΟΑΚΑ για χάρη της Εθνικής και κυρίως του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Αυτή είναι ή μια όψη του νομίσματος.

Η άλλη είναι οι συνεχείς τραυματισμοί (μετά τον Γκαλινάρι που βγήκε νοκ-άουτ, έπαθε διάστρεμμα και ο Ντόντσιτς στο ματς της Σλοβενίας με τη Γερμανία, έχουν προηγηθεί Σενγκέλια, Μίτσιτς, Σλούκας, Κώστας Αντετοκούνμπο και άλλοι), απόρροια της μεγάλης έντασης που υπάρχουν στα επίσημα ματς, λίγο πριν από ένα μεγάλο τουρνουά όπως το Ευρωμπάσκετ. Τα παράθυρα κόντεψαν να το ... αφανίσουν!

Εθνική-Εθνική και MVP-MVP

Γκρίνια τέλος (για σήμερα). Επιστρέφουμε στο κατάμεστο ΟΑΚΑ, με τις εικόνες χιλιάδων φιλάθλων να διψάνε για ένα κάρφωμα του σουπερ-σταρ Γιάννη, ή για μια θεαματική φάση που θα έβγαζαν ο φορμαρισμένος Ντόρσεϊ (που βρήκε πλέον το κίνητρο να φοράει τα γαλανόλευκα), ο Νικ Καλάθης που μοίραζε με τη σέσουλα τις ασίστ και ο δυναμικός Παπανικολάου.

Είκοσι χιλιάδες κατέκλυσαν κάθε γωνιά του ΟΑΚΑ σε ένα Αύγουστο που υπήρξε ένας παροξυσμός σχεδόν εφάμιλλος του 1987. Η ιαχή MVP-MVP είναι αμερικάνικη, παραπέμπει στο ΝΒΑ, αλλά για να παραφράσουμε τον Γιώργο Βασιλακόπουλο, είναι σα να τραγουδούσαν όλοι "Εθνική-Εθνική".

Κεφαλοποίησε πάρα πολλά το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, όχι μόνο για το άμεσο μέλλον και το επικείμενο Ευρωμπάσκετ. Το χαμογελαστό πρόσωπο του Γιάννη και το τεράστιο κορμί του μαζί με το ταλέντο του (Γκίλμπερτ Αρίνας λέγε ό,τι θες, τζάμα είναι) έφτιαξαν το κλίμα και δημιούργησαν όλες αυτές τις θαυμάσιες εικόνες και την ακόμη πιο ωραία ατμόσφαιρα.

Πάνω απ' όλα η Εθνική έκανε βήματα προς τα μπρος για να τη δούμε ακόμη καλύτερη του χρόνου και εφόσον προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Αν όλα πάνε κατ' ευχήν, ακόμη κι αν στο Ευρωμπάσκετ δεν έρθει η διάκριση (για την οποία βέβαια η Ελλάδα θα παλέψει και έχει τα φόντα να την πετύχει) να' στε σίγουροι ότι το φετινό καλοκαίρι θα χρησιμεύσει πάρα πολύ για το επόμενο στην Ασία.

Το μόνο που λείπει από αυτή την ομάδα είναι οι αγώνες, οι παραστάσεις, ο ένας να συνηθίσει τον άλλον, στα καλά και τα κακά του. Όπως παραδέχθηκε ο Ιτούδης, η πρώτη φάση του Ευρωμπάσκετ θα χρησιμεύσει σαν περίοδος προετοιμασίας, για να βάλει πράγματα στην ομάδα του. Κι αυτός, άλλωστε, "καινούργιος" είναι. Του χρόνου όλα αυτά δεν θα ισχύουν, θα υπάρχει το φετινό καλοκαίρι και το Ευρωμπάσκετ του Σεπτέμβρη...

Στην Game Night της Κυριακής, ο Παντελής Βλαχόπουλος, μαζί με τον Θέμη Καίσαρη, τον Τσάρλυ και τον Παντελή Διαμαντόπουλο σχολίασαν τη νίκη της Εθνικής κόντρα στο Βέλγιο, όπως και τα τεκταινόμενα της 2ης αγωνιστικής.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROBASKET ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΤΟΥΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΒΕΛΓΙΟ FIBA WORLD CUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ