ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ

Κομβική νίκη του Ολυμπιακού με πίστη στο δόγμα, κανείς πάνω από την ομάδα

Κομβική νίκη του Ολυμπιακού με πίστη στο δόγμα, κανείς πάνω από την ομάδα
INTIME

Οι πολλοί πρωταγωνιστές, η άμυνα με στόχο τον Τζέιμς, τα 7/13 τρίποντα του β μέρους και το πιο μεγάλο του Μακ Κίσικ. Οι "ερυθρόλευκοι" δικαιώνουν το δόγμα του Μπαρτζώκα που δεν βάζει κανέναν πάνω από την ομάδα. Γράφει ο Γιάννης Φιλέρης

Τι κέρδισε ο Ολυμπιακός, εκτός από τη Μονακό, χθες (4/1) το βράδυ, στο κατάμεστο για ένα ακόμη παιχνίδι ΣΕΦ;

Πρώτα απ' όλα σημαντικό έδαφος στη βαθμολογία, καθώς ολοκλήρωσε την πρώτη διπλή εβδομάδα με δυο νίκες, έφτασε τις τέσσερις σερί και συνολικά τις 11 στις 19 αγωνιστικές που έχουν γίνει ως τώρα. Σίγουρα πολλούς πόντους για τον χαρακτήρα του, σε ένα πολύ κλειστό ματς, που οι Μονεγάσκοι έδειξαν να ελέγχουν στο μεγαλύτερο διάστημα του.

Εν μέρει ρεβάνς για τα χαμένα στο φινάλε ματς του πρόσφατου παρελθόντος και μια νέα απάντηση στο σύνηθες ερώτημα του καλοκαιριού -και μέσα στο χειμώνα είναι αλήθεια- ποιος θα κάνει το τελευταίο σουτ; Στο ματς με το Μιλάνο ήταν ο Γκος. Εναντίον της Μονακό ο Σακίλ ΜακΚίσικ, που πήρε την ωραία πάσα του Πίτερς και δεν λάθεψε στο πιο κρίσιμο σουτ του αγώνα, το οποίο εν πολλοίς έκρινε τον νικητή. Προσέξτε. Όχι ο Πίτερς, ή ο Κάναν που θεωρητικά είναι οι καλύτεροι σουτέρ της ομάδας, αλλά δυο παίκτες από τον πάγκο. Έτοιμοι όμως να σκοράρουν και να δικαιώσουν το δόγμα του Μπαρτζώκα, ότι ουδείς είναι υπεράνω της ομάδας...

Ο Ομπράντοβιτς δήλωσε μετά το ματς ότι οι λεπτομέρειες κρίνουν συνήθως τα ντέρμπι Ολυμπιακού-Μονακό, αλλά αυτή με τον "Σακ" να παίρνει το τελευταίο σουτ δεν ήταν μια συνηθισμένη κίνηση των "ερυθρολεύκων". Ο ΜακΚίσικ του απάντησε ότι ... περίμενε πως και πως την μπάλα, ξέροντας ότι θα πάρει αυτός την προσπάθεια.

Εκτός των άλλων ο παίκτης που έλειψε περισσότερο από κάθε άλλον στο πρώτο μισό της χρονιάς, είχε ευστοχήσει στο πρώτο σουτ που επιχείρησε. Κι όταν συνήθως συμβαίνει αυτό, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ευστοχήσει σε όλα, ή σχεδόν σε όλα όσα πάρει στη συνέχεια!

Βασικός στόχος ο Τζέιμς

Το ματς θύμιζε πλέι-οφ, χωρίς αμφιβολία. Πολύ ξύλο στο γήπεδο, κανονική σκυλομαχία, όπως μας έχουν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια οι δυο ομάδες, είτε σε πλέι-οφ (το 2022) είτε σε ημιτελικό φάιναλ-φορ (το 2023). Ο Ολυμπιακός κατάφερε να κατεβάσει την επίθεση της Μονακό, που βάζει κάτι περισσότερο από 81 πόντους στους 70. Το να καθηλώσει σε αυτό το νούμερο την λειψή Αρμάνι Μιλάνου, μοιάζει λογικό. Κόντρα όμως στη Μονακό από την οποία απουσίαζε μόνο ο Τζόρνταν Λόιντ, αλλά ήταν παρόντες όλοι οι υπόλοιποι αστέρες, έπρεπε η άμυνα του να λειτουργήσει υποδειγματικά.

Το βασικό σχέδιο του Μπαρτζώκα είχε σαν στόχο την εξουδετέρωση του Μάικ Τζέιμς. Ο Αμερικανός πρώτος σκόρερ της EuroLeague είναι ο κινητήριος μοχλός όλων των plays του Ομπράντοβιτς, είτε σκοράροντας, είτε δημιουργώντας. Κρατάει πολύ την μπάλα στα χέρια του, κάτι που ο Ολυμπιακός επιχείρησε να το σταματήσει με παγίδα που έστηνε σε κάθε προσπάθεια του Natural να εκδηλώσει επίθεση.

Δίπλα στον Γουόκαπ που είχε αναλάβει εξαρχής το μαρκάρισμα του κορυφαίου Αμερικανού ερχόταν για βοήθεια, όχι ο Φαλ όπως θα περίμενε κανείς, αλλά ο Πίτερς ή ο Πετρούσεβ, σε μια καινοτομία που επέλεξε το προπονητικό επιτελείο του Ολυμπιακού. Ο Τζέιμς αναγκάστηκε να πασάρει. Έδωσε 7 ασίστ, οι περισσότερες στον Μαμ Τζαϊτέ που έκανε ρεκόρ πόντων για φέτος, ωστόσο το ότι αποφάσισαν οι... άλλοι παίκτες της Μονακό για την τύχη του ματς, ήταν μια πρώτη νίκη του Ολυμπιακού.

Ο Τζέιμς σκόραρε μόλις 10 πόντους (τους μισούς απ' όσους βάζει συνήθως) εκ των οποίων οι τρεις ήρθαν με ένα τρίποντο στο τέλος. Πέρασε δύσκολο βράδυ, προσπαθώντας να ξεφύγει από τις αμυντικές δαγκάνες που είχε στήσει ο Ολυμπιακός, δεν πήγε ποτέ σε iso καταστάσεις και το σχέδιο των "ερυθρολεύκων" έκανε τη μισή δουλειά...

Το μακρινό σουτ, όχι μόνο του ΜακΚίσικ

Η Μονακό πάντως έβρισκε τον τρόπο να ελέγχει το ματς, περνώντας είτε με οκτώ, είτε με πέντε και έξι πόντους διαφορά. Έδειχνε ψύχραιμη, έβρισκε λύσεις -όχι βέβαια στην επιθετική συχνότητα που είχε συνηθίσει- και κυρίως κέρδιζε επιθετικά ριμπάουντ. Συνολικά 14 πήραν οι φιλοξενούμενοι, από τα οποία πήραν ισάριθμους πόντους. Σε ένα ματς που πήγαινε πόντο-πόντο, η λεπτομέρεια των ριμπάουντ θα μπορούσε να γείρει την πλάστιγγα υπέρ των Μονεγάσκων.

Ο Ολυμπιακός έπρεπε να βρει και το υπόλοιπο ... ήμισυ του παντός. Καλή η άμυνα του, το σχέδιο εξουθένωσης του Τζέιμς, καλύτερα όμως τα μακρινά σουτ. Στο πρώτο ημίχρονο είχε αγχωθεί ιδιαίτερα με 2/10 από τα 6.75μ, εκμαιεύοντας στη συνέχεια προσπάθειες στρώνοντας επί της ουσίας βούτυρο στο ψωμί της Μονακό.

Καθώς η μπάλα άρχισε να κυκλοφορεί πιο γρήγορα με το ξεκίνημα της επανάληψης κι έτσι ο Ολυμπιακός έβγαλε ελεύθερα (και κάποια μαρκαρισμένα που μπήκαν) μεγάλα σουτ και σιγά-σιγά άλλαξε τη ροή του ματς. Δεν φαινόταν ... αλλά η Μονακό, που απαντούσε κάθε φορά στα ξεσπάσματα του Ολυμπιακού, σταδιακά άρχισε να χάνει δυνάμεις.

Όταν ο Κάναν άρχισε να ακολουθεί τον Πίτερς, ο Γουόκαπ και ο Μακ Κίσικ έβαλαν τα δικά τους σουτ, οι "ερυθρόλευκοι" είχαν ένα εντυπωσιακό 7/13 από τα 6.75μ. Άλλο το 20% του πρώτου ημιχρόνου, άλλο το ... 53.8% της επανάληψης. Ειδικά στην τέταρτη περίοδο οι "ερυθρόλευκοι" έβαλαν τα τέσσερα από τα πέντε τρίποντα που επιχείρησαν, συμπεριλαμβανομένου και του πιο κρίσιμου, από τα χέρια του Μακ Κίσικ...

Όλα τα χαρτιά στο τραπέζι

Ο Ολυμπιακός μπαίνει πια στην τελική ευθεία της EuroLeague και θέλει να παίξει την παρτίδα, ως το τέλος, με όλα του τα χαρτιά. Η δωδεκάδα του είναι γεμάτη, αν σκεφτεί κανείς ότι ο Μήτρου-Λονγκ δεν έπαιξε δευτερόλεπτο, ενώ ο Μπραζντέικις αγωνίστηκε έξι λεπτά και ο Λουκ Σκίμα με τον Μιχάλη Λούτζη είδαν το ματς με πολιτικά. Ο Μπαρτζώκας επισήμανε ότι δεν βρίσκονται όλοι στην ίδια κατάσταση -λογικό είναι - κάποια στιγμή, όμως, θα συγχρονιστούν άπαντες.

Τους έχει όμως όλους στην πρίζα και έτοιμους να δώσουν τα πάντα για το αυγάτισμα των νικών. Ο Γουόκαπ που άγγιξε το τριπλ-νταμπλ έδωσε ρεσιτάλ λες και ερχόταν κατευθείαν από την περσινή σεζόν,ο Πίτερς έκανε ξανά μια εμφάνιση ανάλογη των φετινών επιδόσεων του παρά το ανελέητο μαν του μαν από τον Μπράουν, ο Κάναν ανέβηκε στο δεύτερο ημίχρονο προσφέροντας πόντους (και άμυνες που δύσκολα βγάζουν ισοϋψείς του παίκτες) κι ο Σακίλ Μακ Κίσικ ήταν ξανά πολύ σημαντικός, ερχόμενος από τον πάγκο.

Μαζί τους και οι υπόλοιποι να δίνουν μάχες σαράντα λεπτών απέναντι σε μια ομάδα που καιγόταν για το διπλό, αλλά στο τέλος έφυγε ηττημένη. Οι 11 νίκες και η βαθμολογία του δίνουν ελπίδες που έμοιαζαν να λιγοστεύουν πριν από είκοσι μέρες όταν έχανε διαδοχικά από τη Βαλένθια στο ΣΕΦ και την Μπολόνια στο τέλος του ματς στην Segafredo Arena.

Το 4-0 που ακολούθησε και η βελτίωση της ομάδας μέσα από τη διαδικασία των συνεχόμενων ματς, επανέφερε τα χαμόγελα. Ακολουθεί, ωστόσο, κι άλλη διπλή εβδομάδα με περιοδεία στην Ισπανία και τους αγώνες εναντίον Μπαρτσελόνα και Μπασκόνια. Φέτος ο Ολυμπιακός δεν έχει κερδίσει ούτε ένα παιχνίδι κόντρα σε ομάδες από την Ισπανία. Αν τα καταφέρει για πρώτη φορά είτε την Τετάρτη, είτε την Παρασκευή θα έχει κάνει ένα πολύ αποφασιστικό βήμα για πρόκριση είτε με αβαντάζ έδρας (στην πρώτη τετράδα δηλαδή), είτε χωρίς να χρειαστεί να μπει στη διαδικασία των πλέι-ιν (στην πρώτη εξάδα).

Εντάξει, οι "ερυθρόλευκοι" δεν κοιτάνε τόσο μακριά. Περισσότερο, άλλωστε, αυτή τη στιγμή τους νοιάζει το ματς με την ΑΕΚ, την Κυριακή στο κλειστό των Ανω Λιοσίων...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΜΟΝΑΚΟ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ