ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ίγκνας Μπραζντέικις όπως λέμε Τόμας Γουόκαπ για τον Ολυμπιακό

Ίγκνας Μπραζντέικις όπως λέμε Τόμας Γουόκαπ για τον Ολυμπιακό
ZALGIRIS KAUNAS

Με δύο νίκες και παίκτη παραπάνω επιστρέφει ο Ολυμπιακός από την Κύπρο, που έδειξε καλό πρόσωπο στο Νεόφυτος Χανδριώτης και συνάμα έκλεισε το ρόστερ του με την μεταγραφή του Ίγκνας Μπραζντέικις

Ο Αλεκ Πίτερς και ο Νίκολα Μιλουτίνοβ έκλεψαν την παράσταση στα δύο ματς του Ολυμπιακού στην Κύπρο, ειδικά ο Αμερικανός μοιάζει να απολαμβάνει το νέο αναβαθμισμένο του ρόλο. Στον τελικό του Νεόφυτος Χανδριώτης ήταν ο MVP, έβαλε και το καθοριστικό τρίποντο και γενικά έδειξε ικανός να κάνει περισσότερα πράγματα σε σχέση με πέρυσι. Λογικό αν αναλογιστούμε πόσο και με ποιο τρόπο έπαιζε την περασμένη σεζόν και τι ακριβώς του ζητάει ο Μπαρτζώκας φέτος.

Όμως η συζήτηση μετά το ταξίδι στην Κύπρο δεν θα επικεντρωθεί ούτε στον Πίτερς, ούτε στον Μιλουτίνοβ, ούτε σε κάποιον άλλο που έπαιξε στα δύο παιχνίδια.

Διότι ο Ολυμπιακός πήγε στην Κύπρο για να δώσει τα δυο πρώτα φιλικά της απαιτητικής σεζόν που έρχεται και επιστρέφει με τον ξένο παίκτη που θα συμπληρώσει, εν τέλει, το φετινό ρόστερ. Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια; Κάπως έτσι.

Ο Ιγκνας Μπραζντέικις ήταν τελικά το τελευταίο κομμάτι του παζλ που έφτιαξαν φέτος στον Πειραιά. Χρειάστηκαν, βέβαια, 500.000 δολάρια που μπήκαν στο ταμείο της λιθουανικής ομάδας, ώστε να αφήσει τον 24χρονο γκαρντ - φόργουορντ να υπογράψει συμβόλαιο στους νταμπλούχους Ελλάδας (πιθανότατα για 2+1 χρόνια) έναντι περίπου 900.000 ευρώ το χρόνο..

Εδώ και καιρό ο Ολυμπιακός είχε εγκαταλείψει την ιδέα ενός ΝΒΑερ βλέποντας ότι όσες πόρτες κι αν χτύπησε (ιδίως αυτές του Κέντρικ Ναν και του Τέρενς Ντέιβιτς) πήρε την ίδια απάντηση: Αναμείνατε στο ακουστικό σας. Η Ευρώπη ήταν η τελευταία επιλογή των παικτών που είναι μεν ελεύθεροι, αλλά περιμένουν έστω και στο παραπέντε μια πρόταση για να συνεχίσουν την καριέρα τους επί αμερικάνικου εδάφους.

Ακόμα κι αν συμφωνούσαν με τους "ερυθρόλευκους" ζητούσαν όρο στο συμβόλαιο τους ότι αν -μέσα στη σεζόν- δέχονταν κάποια πρόταση από ομάδα του ΝΒΑ να έχουν το ελεύθερο να φύγουν. Προφανώς κάτι τέτοιο οι Πειραιώτες δεν μπορούσαν να το δεχθούν και έτσι στράφηκαν σε μια άλλη περίπτωση που ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε κεντράρει με ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Ο Καναδοαναθρεμμένος Μπραζντέικις (γεννήθηκε στη Λιθουανία, αλλά από έξι ετών έγινε μόνιμος κάτοικος στο Όκλαντ του Οντάριο) που έπαιξε για ένα χρόνο στο κολέγιο του Μίτσιγκαν και μέτρησε 64 αγώνες στο ΝΒΑ (Νιου Γιορκ Νικς και κυρίως Ορλάντο Μάτζικ) προτιμήθηκε στην ... τελική ευθεία, η συνύπαρξη με την Ζαλγκίρις στη Λευκωσία, έμοιαζε με ιδανική συγκυρία επαναπροσέγγισης τόσο του παίκτη όσο και της ομάδας του, με αποτέλεσμα να επέλθει η οριστική συμφωνία.

Η κουβέντα που είχε ο Μπραζντέικις με τον Μπαρτζώκα τον έπεισε για το ρόλο του. Στα 24 του, ο δίμετρος γκαρντ που μπορεί να καλύψει τρεις θέσεις ("2", "3" και "4") ξέρει ότι στον Ολυμπιακό, μπορεί να αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο την ευρωπαϊκή διαδρομή. Όπως έγινε με τον Τόμας Γουόκαπ, που έφυγε από την Ζαλγκίρις και απογείωσε την καριέρα του, καθώς αναδείχηκε σε κορυφαίο πλέι-μέικερ της EuroLeague

Την περίπτωση του ελληνοποιημένου, πλέον, Γουόκαπ είχαν κατά νου και οι "ερυθρόλευκοι" πατώντας το γκάζι για να ολοκληρώσουν το deal με τη Ζαλγκίρις και να πάρουν ένα ακόμα "εργαλείο" της ομάδας του Κάουνας.

Δεν θα βάλει 30 πόντους, αλλά...

Ναι, ο Μπραζντέικις δεν είναι ο μεσίας από το ΝΒΑ που θα σκοράρει 30 πόντους στην καθισιά του (αν και έχει ρεκόρ 25π, εναντίον της Εφές στην περσινή Ευρωλίγκα) και θα κάνει γιο-γιο όλες τις αντίπαλες άμυνες. Πρόκειται όμως για μια σπουδαία περίπτωση ενός γκαρντ που έρχεται να βοηθήσει σημαντικά μια ομάδα πρώτης γραμμής, όπως είναι ο φιναλίστ του περσινού τελικού, Ολυμπιακός.

Θα έλεγε κανείς ότι είναι ένας κλασικός "παίκτης Μπαρτζώκα" καθώς:

  • Με ύψος 2.01 δίνει μεγάλο μέγεθος στην περιφέρεια, παίζοντας στο "2", έτοιμος να ποστάρει κοντύτερους αντιπάλους και δημιουργώντας συνεχόμενα μις-ματς, η ανισορροπία στην άμυνα που στέκεται απέναντι του.
  • Μπορεί να υπηρετήσει την άμυνα με αλλαγές, που ο Ολυμπιακός παίζει συχνά αφού έχει το κορμί να μαρκάρει ψηλότερα κορμιά
  • Έχει εξαιρετική κίνηση, χωρίς την μπάλα (επίσης ένα γνώρισμα του παιχνιδιού των "ερυθρολεύκων") είτε κόβοντας από την κορυφή της ρακέτας, είτε από την βασική γραμμή.
  • Μπορεί να βγάλει προσωπικά μακρινά σουτ, ακόμα και υπό πίεση. Δεν είναι ο απόλυτος σουτέρ τριών πόντων, αποκλείεται, όμως, ο αντίπαλος να τον παίξει και ... under.
  • Είναι ένα πασπαρτού για τον προπονητή, αφού παίζει και στο "3", ενώ υπό προϋποθέσεις μπορεί να γίνει και ένα ελαφρύ τεσσάρι σε σχήματα με ένα κλασικό σέντερ...

Σε όλα αυτά προσθέστε και τη γνώση της πραγματικότητας που υφίσταται στην Ευρωλίγκα. Δεν έρχεται ανυποψίαστος, για τη δυναμική της διοργάνωσης, ούτε αγνοεί τι σημαίνει Ολυμπιακός. Φυσικά, όπως όλοι θα κριθούν στο γήπεδο, ωστόσο, και στην περίπτωση του Μπραζντέικις ο Μπαρτζώκας προτίμησε έναν παίκτη ο οποίος ξέρει που έρχεται. Ο,τι συνέβη δηλαδή με Μιλουτίνοβ, Γκος και Σίκμα. Οι επιλογές ήταν σίγουρες, το ρίσκο μηδενικό και μένει να δούμε αν τελικά όλα τα κομμάτια θα μπουν στη θέση τους και το παζλ δεν θα έχει ατέλειες.

Στο πρόσφατο Μουντομπάσκετ, ο νέος άσος του Ολυμπιακού, ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές της πορείας των Λιθουανών. Τρίτος σκόρερ, το καλύτερο παιχνίδι του το είχε κάνει εναντίον της Εθνικής μας με 18π χωρίς να χάσει σουτ!

Η ιστορία με τους Λιθουανούς

Ο Μπραζντέικις γίνεται ο όγδοος Λιθουανός που θα φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού. Δεν θα έλεγε κανείς ότι όλοι είχαν μια επιτυχημένη διαδρομή στον Πειραιά. Δυο απ' αυτούς ο Άρβιντας Ματσιγιάουσκας και ο Εουρέλιους Ζουκάουσκας τραυματίστηκαν πολύ σοβαρά πριν καν ... "ζεσταθούν" με τα ερυθρόλευκα (ο Ζουκάουσκας μάλιστα, που έσπασε την ωμοπλάτη του στον πρώτο αγώνα του πρωταθλήματος εναντίον του Απόλλωνα στην Πάτρα, δεν έπαιξε καθόλου).

Τραυματίας τελείωσε τη σεζόν 1998-99 και ο Αρτούρας Καρνισόβας, που είχε περάσει την πόρτα του ΣΕΦ μετά βαΐων και κλάδων, αλλά δεν δικαίωσε τις προσδοκίες στην πρώτη σεζόν της ομάδας μετά το τριπλ-κράουν. Ο Ρενάλντας Σεϊμπούτις ήταν ένα ταλέντο που ανέδειξε ο Ολυμπιακός, ο Λίνας Κλέιζα αγαπήθηκε από την εξέδρα και ήταν πρώτος σκόρερ της EuroLeague στη σεζόν (2009-10) που έπαιξε στο ΣΕΦ.

Τίτλους (2 Ευρωλίγκες και 1 πρωτάθλημα) πήρε ο Μαρτίνας Γκετσεβίτσιους τη διετία 2011-13, ενώ ο Μιντάουγκας Κουζμίνσκας που φέτος επέστρεψε στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΚ, έπεσε πάνω στο καταστροφικό 2019 και δεν μπόρεσε να δείξει κάτι αξιόλογο.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ