ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Η άμυνα έδωσε την μπάλα στον Ναν που έπαιζε μόνος του τη Φενέρ...

EUROLEAGUE 2023 - 2024 /  - .  (  / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE 2023 - 2024 / - . ( / EUROKINISSI) ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ / EUROKINISSI

Οι γροθιές του Αταμάν έδειξαν τη σημασία της νίκης επί της Φενέρ, που ήρθε από ένα κρεσέντο άμυνας μετά το 10', με πρωταγωνιστές Καλαϊτζάκη και Ερνανγκόμεθ. Μετά πήρε την μπάλα ο Κέντρικ Ναν και η Φενέρ γύρισε άπραγη στην Κωνσταντινούπολη...

Η Φενέρ του έβαλε δύσκολα για ένα δεκάλεπτο, ο Παναθηναϊκός όμως μέσω της άμυνας του πήρε ενέργεια και δύναμη να γυρίσει το ματς και στη συνέχεια άφησε τον Κέντρικ Ναν να κάνει το ..,. παιχνίδι που ξέρει πολύ καλά. Στο ένας εναντίον ενός, ο Αμερικανός άσος, δεν έχει αντίπαλο. Το έκανε στο ΝΒΑ, το κάνει και στην Ευρώπη, συνεχίζοντας να σκοράρει ακατάπαυστα.

Σε κάποια στιγμή ο άλλοτε γκαρντ των Μαϊάμι Χιτ και των Λος Άντζελες Λέικερς ήταν η ... μοναδική επιλογή του ΠΑΟ στην επίθεση. Και η πιο αποτελεσματική, ωστόσο. Σαν άλλος Γιώργος Τρόντζος, όπως γλαφυρά είχε περιγράψει ο αείμνηστος Βασίλης Γεωργίου, ήταν σα να έλεγε στους συμπαίκτες του "δώστε μου την μπάλα τους παίζω μόνος μου".

Ο Ναν έβαλε τους 19 από του 23 πόντους του, στο δεύτερο ημίχρονο. Περισσότερους από τους μισούς όλης της ομάδας του, που σκόραρε συνολικά στα δυο δεκάλεπτα της επανάληψης 36π.

Πήρε συνολικά 14 δίποντα (από τα 25 που έκανε συνολικά ο ΠΑΟ σε τρίτη και τέταρτη περίοδο) ένα τρίποντο και εκτέλεσε τρεις βολές. Περιττό να πούμε ότι από τη γραμμή παραμένει αλάνθαστος, καθώς από την ημέρα που ήρθε στην Ελλάδα και φόρεσε στα "πράσινα", μετράει 45/45 βολές στην EuroLeague και 18/18 στην Stoiximan Basket League. Δηλαδή 63/63 για τον μίστερ 100% από τη γραμμή της φιλανθρωπίας.

Στο αποφασιστικό διάστημα που η μπάλα έμοιαζε κολλημένη στα δάχτυλα του, είχε 8/14 σουτ. Ό,τι κι αν έκαναν οι προσωπικοί του αντίπαλοι στην σκυταλοδρομία που είχε ξεκινήσει από το πρώτο δευτερόλεπτο δεν μπορούσε να ανακόψει την επαφή του 28χρονου αρχισκόρερ

Εντάξει δεν είναι και τόσο σύγχρονο μπάσκετ ένας παίκτης να παίρνει 25 από τα 63 σουτ της ομάδας του, να κάνει δηλαδή το 40% των προσπαθειών της, πως όμως αλλιώς να παίξει στην επίθεση ο Παναθηναϊκός, από την στιγμή που του λείπει ο καλύτερος δημιουργός του (Σλούκας) και η μπάλα δεν κυκλοφορεί και τόσο πολύ στην "πράσινη" περιφέρεια.

Το τριφύλλι κέρδισε έχοντας 10 μόλις τελικές πάσες (και 11 λάθη), όμως στην πιο κρίσιμη καμπή της EuroLeague, όπου ο χρόνος μετράει αντίστροφα πλέον για την έναρξη των πλέι-οφ, πάνε περίπατο οι βασικές αρχές του ομαδικού μπάσκετ και ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Γι αυτό και ο Εργκίν Αταμάν βγήκε ύψωσε ξανά τις γροθιές του, αμέσως μετά τη λήξη του ματς, πηγαίνοντας στο πέταλο των οργανωμένων και στη συνέχεια γνωρίζοντας την αποθέωση από ολόκληρο το κοινό στο ΟΑΚΑ. Ξέρει ότι οι 16 νίκες στις οποίες έφτασε η ομάδα του είναι ένα πολύ σημαντικό νούμερο, την φέρνουν πολύ κοντά στην επίτευξη του πρώτου στόχου που δεν είναι άλλος από την πρόκριση στα πλέι-οφ, αν γίνεται, με πλεονέκτημα έδρας.

Ο Παναθηναϊκός που πέτυχε την 11η εντός έδρας νίκη του θέλει αυτό το αβαντάζ για να είναι το πιο μεγάλο του όπλο στη διεκδίκηση μιας θέσης στο φάιναλ-φορ μετά από 12 ολόκληρα χρόνια.

Άμυνα με Καλαϊτζάκη - Χουάντσο

Ναι, λοιπόν. Ήταν ξανά μονοδιάστατο το παιχνίδι του Παναθηναϊκού με επίκεντρο τον ασταμάτητο Ναν και σίγουρα τον Λεσόρ που έβγαλε ξανά την μπέμπελη παίζοντας 34 λεπτά. Σχεδόν δυο περισσότερα αγωνίστηκε ο Ναν. Όπως τα έχουν φέρει τα πράγματα, οι δυο άσοι μαζί με τον Γκραντ (34:14 λεπτά συμμετοχής) θα πρέπει να αντέξουν γιατί η κούραση στο τέλος μπορεί και να τους εξουθενώσει.

Για να γίνουν όλα αυτά, βέβαια, ο ΠΑΟ έριξε στο παρκέ το χαρτί της πολύ σκληρής άμυνας που παίζει σχεδόν από την αρχή της χρονιάς. Κάτι που πρέπει να το πιστώσουμε και στον Αταμάν, αλλά και στους παίκτες του, γιατί η αρχική εντύπωση ήταν ότι ο φετινός Παναθηναϊκός θα ασχολιόταν περισσότερο με την επίθεση. Λάθος!

Όταν η Φενέρ με το εξαιρετικό της και πολύ διαβασμένο πρώτο ημίχρονο είχε καθηλώσει τους "πράσινους", ο Αταμάν έριξε τον Παναγιώτη Καλαϊτζάκη και τον Χουάντσο Ερνανγκόμεθ.

Ο πρώτος έριξε την σπίθα, με τις πιεστικές άμυνες του πάνω στον ιδιοφυή πλην όμως και 35 ετών Νικ Καλάθη, τα κλεψίματα που δεν τα έγραψε η στατιστική (γιατί;;) και ο δεύτερος έδωσε ύψος, ριμπάουντ και ντιφλέξιον, με σπουδαίες βοήθειες μέσα στη ρακέτα. Ο Ισπανός έγινε ένας ... χαμάλης πολυτελείας, αλλά αυτόν ακριβώς το ρόλο ο Παναθηναϊκός τον ήθελε πάρα πολύ, ειδικά από τη στιγμή που ο Ντίνος Μήτογλου είναι ο πρώτος από τους βασικούς που νιώθει πολύ κουρασμένος.

Προσθέστε και την τρέλα του Βιλντόσα, που έβαλε 7π στη δεύτερη περίοδο για να βγάλετε την εικόνα ενός αγριεμένου Παναθηναϊκού, που άνοιξε την πίεση του στο μισό γήπεδο, δεν άφησε τους Τούρκους να πάρουν ανάσα και βάζοντας στην εξίσωση τον κόσμο του, γύρισε τη ροή του αγώνα. Έχανε 8 στο τέλος της πρώτης περιόδου και νικούσε με 8 στο τέλος του ημιχρόνου ο ΠΑΟ που είχε κάνει το τέλειο δεκάλεπτο με επί μέρους σκορ 25-9.

Η Φενέρ είναι μια καλή ομάδα, με αρκετούς και καλούς παίκτες στο οπλοστάσιο του Σάρας, όταν όμως τη βάλεις υπό πίεση, χάνει λάδια και βγαίνει εκτός προγράμματος. Ο Παναθηναϊκός το πέτυχε, ελέω της...ανελέητης άμυνας του. Κι αφού γύρισε το ματς, έδωσε την μπάλα στον Ναν και καθάρισε...

Θέλει άλλες πέντε νίκες

Η διακοκοπή της EuroLeague βρίσκει τον Παναθηναϊκό στην ίδια μοίρα με Μονακό και Βίρτους (16 νίκες) στην τρίτη θέση. Στην ισοβαθμία με τους Μονεγάσκους υπερτερεί, αφού τους έχει νικήσει δυο φορές. Έχει μεγάλη σημασία το ματς στην Μπολόνια, γιατί αν και εκεί ο ΠΑΟ διπλώσει τις νίκες του θα έχει πλεονέκτημα και απέναντι στους Ιταλούς.

Συνολικά, οι "πράσινοι" για να είναι σίγουροι ότι θα βρεθούν στην πρώτη τετράδα ψάχνουν για πέντε νίκες σε οκτώ παιχνίδια. Θα παίξουν εντός έδρας με Βιλερμπάν, Άλμπα και Μπαρτσελόνα και εκτός εναντίον Ρεάλ, Ερ. Αστέρα, Ολυμπιακού, Μπάγερν και Βίρτους. Το πρόγραμμα είναι δύσκολο, αλλά ο Παναθηναϊκός δεν έφτασε μέχρι εδώ για να μη συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς.

Θα χρειαστεί σίγουρα κάποια μεγάλα διπλά μακριά από το ΟΑΚΑ και ελπίζοντας ότι θα επιστρέψει υγιής και ο Κώστας Σλούκας θα βρει όσα του λείπουν, αυτή τη στιγμή. Δημιουργία και κίνηση στην επίθεση. Αν και -εδώ που τα λέμε- με τέτοιον Ναν γιατί να... δώσουν πάσες; Απλά δίνουν την μπάλα στον Κέντρικ...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΕΡΓΚΙΝ ΑΤΑΜΑΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ