ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Έτοιμος για το δεύτερο γκολ ο Ολυμπιακός που "έπνιξε" τη Μονακό

Ο Σακίλ ΜακΚίσικ
Ο Σακίλ ΜακΚίσικ EUROKINISSI SPORTS

Η ψυχή του Πρίντεζη και η λάβα του Γουόκαπ έλιωσαν τη Μονακό. Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για το πρώτο αποφασιστικό βήμα και το δεύτερο γκολ που ετοιμάζεται από μια αποφασισμένη για όλα ομάδα.

Όταν ο αρχηγός της ομάδας, στα 37 του χρόνια, μπαίνει στο γήπεδο για 13 λεπτά και δεν χάνει σουτ (1/1δ, 2/2τρ, 4/4β) καταλαβαίνει εύκολα κανείς ότι ο Ολυμπιακός του πρώτου αγώνα των φετινών playoffs με τη Μονακό, δεν αστειευόταν. Ναι, τον έφαγε το άγχος του γηπεδούχου στα πρώτα δέκα λεπτά, όταν κόλλησε στους 6 πόντους για ένα επτάλεπτο, κυρίως εξαιτίας της δικής του νευρικότητας (ο Φαλ εν τέλει με ένα χτυπηματάκι της μπάλας, έκανε τους πόντους της πρώτης περιόδου 8) είχε, όμως, περίσσευμα μπασκετικής δύναμης για να ισορροπήσει, να τιθασεύσει και στο τέλος να νικήσει σχετικά εύκολα τη Μονακό. Το 1-0 έγινε πραγματικότητα κι αν αύριο Μεγάλη Παρασκευή μπει το δεύτερο γκολ, ο Ολυμπιακός θα είναι με το ενάμιση πόδι στο Final Four του Βελιγραδίου.

Ξεκινήσαμε με τον Γιώργο Πρίντεζη στην κορυφαία φετινή εμφάνιση του και στο πιο κρίσιμο ματς που είδαν μέχρι τώρα, οι 12.000 ντυμένοι στα κόκκινα παθιασμένοι οπαδοί του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ. Και κάπου εδώ θα βρούμε τη διαφορά που χωρίζει την εξαιρετική ομάδα της Μονακό, με τους "ερυθρόλευκους", των οποίων ο αρχηγός τους μετράει 369 αγώνες στην κορυφαία διοργάνωση.

Οι 35 εξ αυτών, συμπεριλαμβανομένου και του ματς της Μ.Τετάρτης, στα playoffs! Για τον μπαρουτοκαπνισμένο κάπτεν η βραδιά ήταν μια όπως πολλές άλλες στην καριέρα του. Για αρκετούς από τους αντιπάλους του, το κορυφαίο παιχνίδι στην έως τώρα ευρωπαϊκή τους θητεία.

Ο Ολυμπιακός του Πρίντεζη του Σλούκα (10 πόντοι, 6 ασίστ, σε επίσης ένα βράδυ στη δουλειά, όπως ο Πρίντεζης) και του Παπανικολάου που κουβαλάνε τη δόξα του back to back και των επόμενων Final Four του κόουτς Μπαρτζώκα φυσικά, που ξέρει πολύ καλά τι είναι playoffs και πως προκρίνεσαι στο ραντεβού των τεσσάρων καλύτερων, είναι ένα βήμα πιο μπροστά από την ενθουσιώδη Μονακό. Οι Μονεγάσκοι έκαναν ένα έξοχο ρεκόρ στον δεύτερο γύρο της φετινής EuroLeague (13-3) τώρα, όμως, παίζουν τις μεγάλες ζαριές τους για την πρόκριση στο F4.

Η μπάλα είναι πολύ πιο βαριά, η φανέλα επίσης. Προφανώς δεν κρίθηκε τίποτε μετά την πρώτη νίκη του Ολυμπιακού, όμως η άμυνα των Πειραιωτών, έβαλε με το έτσι θέλω χειρόφρενο στη Μονακό η οποία:

  • Έκανε αρνητικό ρεκόρ πόντων (54) στη σεζόν, εγκλωβισμένη στο τέμπο του Ολυμπιακού, με ελάχιστες στιγμές στο αγαπημένο της τρανζίσιον.
  • Υπέπεσε σε 18 λάθη, επίσης αριθμός ρεκόρ για τη σεζόν, τα περισσότερα εξαιτίας της πιεστικής άμυνας των γηπεδούχων.
  • Δέχθηκε 10 κλεψίματα, τα οποία σχεδόν όλα ο Ολυμπιακός τα μετουσίωσε σε εύκολο καλάθι στον αιφνιδιασμό.
  • Με εξαίρεση ένα διάστημα στην τελευταία περίοδο έκανε ελάχιστες συνεργασίες και συνήθως βραχυκύκλωνε στην επίθεση της.
  • Σε καμιά από τις τέσσερις περιόδους δεν κατάφερε να σκοράρει περισσότερους από 18 πόντους.

Επί της ουσίας ο Ολυμπιακός επικράτησε κατά κράτος, με εξαίρεση το κακό πρώτο δεκάλεπτο, το οποίο, όμως, φρόντισε να το ξεπεράσει πολύ γρήγορα χάρη στο 9-0 που έκανε στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου. Στα 30 λεπτά που ακολούθησαν του 8-15, ο Ολυμπιακός σημειώσει 63 πόντους με την επίθεση του να λειτουργεί σωστά και όπως χρειαζόταν για να έρθει μια νίκη με διαφορά 17 πόντων.

Δυο... συνήθεις ύποπτοι

Ο Ολυμπιακός όμως δεν είναι μόνος αυτός των τριών Ελλήνων σωματοφυλάκων, ή του εκρηκτικού Βεζένκοβ και του γίγαντα Φαλ. Είναι κι αυτός, ο γεμάτος ενέργεια που βγάζουν δυο μετρ του είδους και εσχάτως από τους καλύτερους παίκτες της ομάδας. Ο Τόμας Γουόκαπ είναι ο ένας. Αφού πρώτα φόρεσε χειροπέδες στον Μάικ Τζέιμς, έδωσε ένα μικρό ρεσιτάλ και στην επίθεση, ειδικά με τους εφτά σερί πόντους της τρίτης περιόδου, που έβαλαν φωτιά στο ΣΕΦ και έδωσαν στον Ολυμπιακό διψήφια διαφορά.

Το τι έχει ειπωθεί για τον Γουόκαπ από σχετικούς και μη δεν είναι της στιγμής. Πολλές φορές η προκατάληψη και διάφορες ιδεοληψίες σε κάνουν αρνητή της πραγματικότητας. Είναι λίγο δύσκολο, ωστόσο, να μη δει κανείς ότι ο Αμερικανός αποτελεί μια ιδανική περίπτωση team player. Παίκτη, που όπως είπε ο Μπαρτζώκας, κάθε προπονητής θα ήθελε να έχει στην ομάδα του.

Αυτό το κλέψιμο που κάνει, παίρνοντας την μπάλα μέσα από τα χέρια του εμβρόντητου Βέστερμαν και καταλήγει σε κάρφωμα παρά την προσπάθεια του Τζέιμς για κόψιμο είναι όλος ο Γουόκαπ σε μια φάση. Όρθιος ο Θοδωρής Παπαλουκάς, ένας από τους κορυφαίους πλέι-μέικερ που έπαιξαν ποτέ στην Ευρώπη, χειροκροτούσε την προσπάθεια του Αμερικανού. Οποία τιμή. Οι φίλοι μας από το 3steps μετρ της στατιστικής κάθισαν και μέτρησαν τα εξής ωραία (για τον δυναμικό Τόμας)

Τα 14 από τα 18 λάθη της Μονακό έγιναν ενώ βρισκόταν στο παρκέ ο Γουόκαπ! Τα υπόλοιπα τέσσερα, ενώ ο Αμερικανός ήταν έξω από το γήπεδο. Το σκορ, μάλιστα, στο διάστημα που "το φίδι" όπως τον έλεγαν στο κολέγιο, έπαιζε στο ματς, ήταν στο +23 για τον Ολυμπιακό!

Η αέναη κίνηση του Γουόκαπ στο προσωπικό μαρκάρισμα, οι βοήθειες που δίνει, δημιουργούν την αίσθηση ότι ο Ολυμπιακός μπορεί ανά πάσα στιμγή να κλέψει μπάλες και να φύγει στον αιφνιδιασμό. Ο ξανθομάλλης άσος κάνει μια τεράστια σεζόν κι αν στο τέλος της ημέρας μπορεί να δώσει απαντήσεις και στην επίθεση η χρησιμότητα του γίνεται ακόμη μεγαλύτερη.

Κι ο άλλος είναι ο Σακίλ Μακ Κίσικ. Μακράν ο πιο φορμαρισμένος παίκτης του Ολυμπιακού τον τελευταίο μήνα, πήρε αμπάριζα και τους Μονεγάσκους. Ο Ομπράντοβιτς, λέει, ζητούσε από τους παίκτες του να του δίνουν το σουτ και να μην τον αφήνουν να κάνει ντράιβ. Αν προετοιμάζει έτσι τα ματς ο κόουτς της Μονακό, βράσε όρυζα. Ο Μακ Κίσικ τον τελευταίο μήνα σουτάρει με 45% τρίποντα και είναι από τους πιο αξιόπιστους σουτέρ του Ολυμπιακού.

Φυσικά τα θεαματικά τελειώματα παραμένουν οι σπεσιαλιτέ του, όπως το τρομερό κάρφωμα που ξεσήκωσε το ΣΕΦ στο πόδι στην... χαριστική βολή για να υποταχτεί η Μονακό οριστικά και αμετάκλητα. Ο Ολυμπιακός με πέντε παίκτες να έχουν διψήφιο αριθμό πόντων, με την απουσία του Χασάν Μάρτιν να καλύπτεται πλήρως, έκανε αποφασιστικά το πρώτο βήμα για να επιστρέψει σε ένα Final Four μετά από πέντε χρόνια.

Νίκησε όπως κάνει στο ΣΕΦ, όλο τον χρόνο τώρα. Ομαδικός, δυνατός, ακμαίος και όπως παραδέχονται όλοι, πλέον, διψασμένος να επιστρέψει εκεί που ανήκει. Στην ελίτ. Στην αφρόκρεμα. Κι ας λείπει, πλέον, ο θρυλικός αρχηγός του Βασίλης Σπανούλης, που πέρασε και τυπικά στο πάνθεον της EuroLeague, παίρνοντας τον τίτλο του Legend της διοργάνωσης.

Αυτή η εμφάνιση σε συνδυασμό με την εκρηκτική παρουσία του κόσμου, που ετοιμάζεται για μια ανάλογη υποστήριξη και τη Μ. Παρασκευή, δημιουργούν τον ιδανικό συνδυασμό. Ο Ολυμπιακός δείχνει έτοιμος για το δεύτερο γκολ. Ψήνεται που λένε και στο γειτονικό Καραϊσκάκη...

Παρακολουθήστε την Game Night:

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΜΟΝΑΚΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ FINAL FOUR ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ