ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Πιο σημαντικό κι από τη νίκη: Η Εθνική ξανά σε πρώτο πλάνο

Πιο σημαντικό κι από τη νίκη: Η Εθνική ξανά σε πρώτο πλάνο
INTIME

Ο ενθουσιασμός του κόσμου και των ίδιων των πρωταγωνιστών δείχνει πόσο ευχαριστήθηκαν όλοι τη νίκη επί της Τουρκίας. Η Εθνική μπαίνει ξανά σε πρώτο πλάνο, σε μια σημαντική κατάκτηση όλου του μπάσκετ. Καιρός ήταν...

Υπήρξε κάτι πιο σημαντικό, ακόμη κι από τη σπουδαία νίκη της Εθνικής κόντρα στην Τουρκία: Πέντε χιλιάδες κόσμος στο κλειστό των Άνω Λιοσίων για την "επίσημη αγαπημένη", μια άλλη σύνθεση της ομάδας σε προκριματική φάση, με παίκτες από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, όπως και να 'χει, είναι πρωτόγνωρα γεγονότα που δεν είχαμε συνηθίσει. Ωραία ατμόσφαιρα, που άρεσε πρώτα απ' όλα στους πρωταγωνιστές.

Οι μεγάλες νίκες της Εθνικής έχουν λείψει και απ' αυτούς, απόδειξη τα post που έκαναν στα social media, έστω κι αν δεν μπορούσαν να πάρουν τα πόδια τους από την κούραση. Όπως αυτό στο Instagram του Κώστα Παπανικολάου, που με τις δυο βολές, 3'' πριν το τέλος, έβαλε την τελική υπογραφή στη νίκη.

Μεγάλη νίκη, τρομερή ατμόσφαιρα έγραψε ο άσος του Ολυμπιακού. Το να μπαίνει στην πρώτη γραμμή η Εθνική είναι ένα δεδομένο που βάζει τη δυστοπία του παρελθόντος οριστικά πίσω μας. Η συνεργασία της ΕΟΚ με τους δυο αιωνίους οριοθετεί μια εντελώς νέα πραγματικότητα και αποτελεί βήμα προς τα μπροστά, αρκεί βέβαια να συνεχιστεί χωρίς παρενέργειες και προκαταλήψεις.

Ο Παπαγιάννης δεν έπαιξε καν στο ματς των πρασίνων με τον Ερυθρό Αστέρα για να ενισχύσει (και να γίνει κυρίαρχος των αιθέρων) την Εθνική. Δεν είμαι σίγουρος αν θα συνέβαινε κάτι ανάλογο αν ο Παναθηναϊκός διεκδικούσε κάτι περισσότερο από μια νίκη γοήτρου, την οποία έτσι κι αλλιώς την πήρε κόντρα στους Σέρβους. Δεν έχει σημασία, ωστόσο, αφού ακόμη κι έτσι η κίνηση του Παναθηναϊκού ήταν ιδιαίτερης αξίας.

Η ποιότητα των πέντε, η βοήθεια των άλλων

Λίγες ώρες μετά από την υπερπροσπάθεια κόντρα στην Αρμάνι Μιλάνου, οι παίκτες του Ολυμπιακού, νίκησαν την κούρασή τους και τα έδωσαν όλα απέναντι στους Τούρκους. Ο Σλούκας ένας από τους κορυφαίους πόιντ-γκαρντ στην Ευρώπη, σκόραρε και σέρβιρε διαρκώς την μπάλα στον Παπαγιάννη, Λαρεντζάκης και Πρίντεζης έδωσαν τις δικές του μάχες και ο Παπανικολάου έμοιαζε να βρίσκεται παντού. Πρώτος στην άμυνα, παρών και στην επίθεση, είχε την ψυχραιμία να ευστοχήσει στις δυο βολές που έδωσαν τη νίκη στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα απέκτησε και υπόσταση και ποιότητα, που αν έλειπαν από το ρόστερ της (έπαιζε δηλαδή χωρίς τους παίκτες Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού) δεν ξέρω αν θα μπορούσε να καταβάλλει την μαχητική τουρκική ομάδα, που επίσης είχε βοήθεια από τους παίκτες Εφές και Φενέρ.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αλλά δεν ήταν οι μόνοι τους. Η Εθνική είχε και τη βοήθεια των υπόλοιπων παικτών που χρησιμοποίησε ο Σωτήρης Μανωλόπουλος (πλην των Ρογκαβόπουλου-Κουζέλογλου που δεν έπαιξαν δευτερόλεπτο). Ο Αγραβάνης ξεχείλιζε από πάθος και διάθεση, καμιά φορά πιο πολύ απ' όσο χρειαζόταν, γέμισε όμως την στατιστική του με 14 πόντους, 6 ριμπάουντ και 4 ασίστ. Πρώτος σκόρερ, μαζί με τον Παπαγιάννη.

Ο Βασίλης Μουράτος έδωσε ανάσες με τους συνεχόμενους πόντους του, ειδικά στο δεύτερο μέρος, επιβεβαιώνοντας αυτό που βλέπουμε και στο πρωτάθλημα. Ένα ώριμο γκαρντ, που έχει ξεφύγει από τον ορισμό του ταλέντου και είναι σε θέση σε λίγο χρονικό διάστημα να κάνει τη διαφορά. Οι εξαιρετικές άμυνες (συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας φάσης) του Καλαϊτζάκη πάνω στον Λάρκιν ήταν επίσης στοιχείο του ματς.

Η νίκη έχει αξία, όπως όλες που πέτυχε ή θα πετύχει μέχρι το τέλος των προκριματικών, καθώς σύμφωνα με το... περίεργο σύστημα της FIBA παίρνει μαζί της στην επόμενη φάση και τις νίκες και τις ήττες, άσχετα αν θα αντιμετωπίσει άλλους αντιπάλους.

Να μην τους... πεθάνουμε κιόλας

Το δεύτερο ματς με τους Τούρκους που ακολουθεί τη Δευτέρα, κλείνει το παράθυρο του Φεβρουαρίου (θα ανοίξουν άλλα δυο, το καλοκαίρι, ένα τον Ιούνιο για το τέλος του πρώτου γύρου κι ένα τον Αύγουστο στην πρεμιέρα της επόμενης φάσης, με την Εθνική μάλιστα να έχει πλήρες ρόστερ και να προετοιμάζεται για το Ευρωμπάσκετ) με μια ακόμη νίκη στο στόχαστρο της ομάδας.

Η πρόθεση να βρεθεί κοινή γραμμή για τις εθνικές ομάδες ανάμεσα σε FIBA και Euroleague είναι φανερή. Ήδη η διεθνής ομοσπονδία έχει κάνει ένα βήμα πίσω, αφαιρώντας μια δόση αγώνων από το πρόγραμμα του χειμώνα. Δεν μένει παρά η συνεννόηση των ομάδων της Ευρωλίγκας για δυο διακοπές μέσα στη σεζόν, ώστε να διευκολυνθεί η στελέχωση των εθνικών συγκροτημάτων με τις... κανονικές συνθέσεις τους.

Δεν χρειάζεται να τους πεθάνουμε, έτσι δεν είναι; Οι παίκτες του Ολυμπιακού έπαιξαν Πέμπτη και Παρασκευή σε ματς με υψηλή ένταση, θα αγωνιστούν ξανά τη Δευτέρα, επιστρέφουν και φεύγουν για το Μόναχο για να παίξουν στην Ευρωλίγκα με την Μπάγερν. Ο Παπαγιάννης έκανε τον... Βέγγο, για να προλάβει να βρίσκεται στο ΟΑΚΑ (στον πάγκο του Παναθηναϊκού). Λάρκιν και Μαχμούτογλου έπαιζαν με Εφές και Φενέρ.

Αν τραυματιστεί κανένας θα αρχίσουν τα "γαλλικά", αλλά εμείς θέλουμε και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Τους παίκτες να τρέχουν από δω κι από κει, να είναι συνεπείς στις συλλογικές και εθνικές υποχρεώσεις τους κι αν γίνεται να παίζουν ... ασταμάτητα. Έχουμε απαιτήσεις επίσης από μια ομάδα που όλη μαζί δεν έκανε ούτε μια προπόνηση να έχει ομοιογένεια, αυτοματισμούς και σταθερότητα.

Ακόμη κι αν ο Μανωλόπουλος είχε μεταφυσικές ικανότητες, χωρίς δυο-τρεις προπονήσεις με όλη την ομάδα, δεν θα μπορούσε σε καμιά περίπτωση να έχει πλήρη εικόνα της ομάδας του.

Στο μεταξύ, ο Βαγγέλης Λιόλιος δηλώνει αισιόδοξος ότι θα βρει την καλύτερη δυνατή λύση για την Εθνική Ομάδα και τον προπονητή που θα την οδηγήσει στο επόμενο Ευρωμπάσκετ. Η απομάκρυνση του Γιάννη Σφαιρόπουλου από την Μακάμπι, ενδεχομένως να δίνει στον πρόεδρο της ΕΟΚ και ακόμη μία επιλογή πρώτης γραμμής, χωρίς μάλιστα να χρειάζεται έγκριση όπως συμβαίνει με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας που πρέπει να πει το "ναι" για τον Δημήτρη Ιτούδη.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ