EUROLEAGUE

Ένα ντέρμπι, μα τι ντέρμπι: Έτσι πάνε Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός στη μεγάλη μάχη του ΣΕΦ

Ένα ντέρμπι, μα τι ντέρμπι: Έτσι πάνε Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός στη μεγάλη μάχη του ΣΕΦ
24MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Μεγάλο ματς για δυο μεγάλες ομάδες της EuroLeague, απόψε στο ΣΕΦ και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για το αιώνιο ντέρμπι, τα κοινά σημεία, τη φόρμα, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός

Ένα από τα πιο σημαντικά αιώνια ντέρμπι θα δούμε απόψε στο ΣΕΦ. Ο Ολυμπιακός (17-11) περιμένει τον Παναθηναϊκό (18-10) σε κομβικό ραντεβού για τη συνέχεια των δυο ελληνικών ομάδων στην κανονική περίοδο της φετινής EuroLeague. Όποιος νικήσει παίρνει προβάδισμα στη μάχη της πρόκρισης στα πλέι-οφ με αβαντάζ έδρας.

Οι "ερυθρόλευκοι" σε περίπτωση νίκης τους -αν και θα έχουν το ίδιο ρεκόρ με τον ΠΑΟ- ουσιαστικά θα' ναι ένα βαθμό μπροστά, αφού θα μετράνε δυο νίκες στα μεταξύ των δυο ομάδων παιχνίδια. Οι "πράσινοι', στο ενδεχόμενο δικής τους επικράτησης, ξεφεύγουν από τον Ολυμπιακό με δύο νίκες. Δεν χρειάζονται κιόλας κάποια διαφορά πόντων, αφού το ματς του πρώτου γύρου τελείωσε στην παράταση, άρα στην ισοβαθμία λογίζεται μόνο η νίκη των Πειραιωτών και όχι το τελικό +10 που σημειώθηκε στην έξτρα παράταση.

Σίγουρα δεν έρχεται το τέλος του κόσμου για την ομάδα που θα χάσει, σίγουρα εκείνη που θα κερδίσει θα μπει με φόρα στην τελική ευθεία των τεσσάρων αγωνιστικών που θα απομένουν.

Ένα σχεδόν μήνα μετά την τελευταία τους μονομαχία, όταν στον τελικό του Κυπέλλου και στο ουδέτερο έδαφος του Ηρακλείου, όπου ο Ολυμπιακός είχε επικρατήσει 69-58, οι αιώνιοι ξαναβρίσκονται ενώπιος-ενωπίω. Για έκτη φορά φέτος (3-2 το σκορ υπέρ του Ολυμπιακού, που νίκησε σε Σουπερ Καπ και Κύπελλο, αλλά και στην πρεμιέρα της EuroLeague, μέσα στο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός μετράει δυο νίκες στην Stoiximan Basket League).

Αμφότεροι βρίσκονται σε καλή κατάσταση, αλλά αντιμετωπίζουν και προβλήματα τραυματισμών.

Το σερί, ο Γουόκαπ και ο Φαλ

Ο Ολυμπιακός μετράει πέντε σερί νίκες στην EuroLeague, αφού μετά την ήττα του στη Μαδρίτη από τη Ρεάλ στις 25 Ιανουαρίου, πήρε όλα τα παιχνίδια που έδωσε. Μέσα στο ΣΕΦ φέτος, γνώρισε μεν τέσσερις ήττες, έχει ωστόσο να ηττηθεί σχεδόν τρεις μήνες, αφού η τελευταία ομάδα, η οποία πέρασε από το Φάληρο ήταν η Βαλένθια στις 15 Δεκεμβρίου (56-63). Από τότε έδωσε έξι ματς στο γήπεδο του και τα κέρδισε όλα.

Πρόβλημα για τον Μπαρτζώκα οι τραυματισμοί που προέκυψαν τελευταία. Ο ευπαθής Γουίλιαμς Γκος, έτσι κι αλλιώς όλο το χρόνο είναι στο μέσα έξω, αλλά αυτή τη φορά έχει και ... παρέα. Το στραβοπάτημα του Τόμας Γουόκαπ στο Περιστέρι τον έβγαλε νοκ-άουτ με διάστρεμμα. Πιθανότατα θα εμφανιστεί στο τζάμπολ, δεν θα' ναι όμως 100% έτοιμος. Απών, με οστικό οίδημα, θα μείνει ο Λαρεντζάκης.

Το τι κάνει ο Γουόκαπ στον Ολυμπιακό, όλοι το ξέρουμε. Η ικανότητα του στην άμυνα και ταυτόχρονα η οργάνωση και η καθοδήγηση της ομάδας είναι αυτά που τον κάνουν, σχεδόν αναντικατάστατο. Θα είναι επηρεασμένος από τον τραυματισμό του; Και πόση βοήθεια θα μπορέσει να του δώσει ο Γκος; Τα ερωτηματικά θα τα απαντήσουν οι ίδιοι οι παίκτες.

Η κατάσταση των περιφερειακών της, είναι για την ομάδα του Πειραιά, ένα από τα κεντρικά σημεία αναφοράς του ντέρμπι, αφού ένα μεγάλο μέρος της δύναμης πυρός του Παναθηναϊκού βρίσκεται -επίσης- στην περιφέρεια με προεξάρχουσες τις μορφές των Ναν και Σλούκα.

Ο Λαρεντζάκης που τραυματίστηκε στον τελικό είναι απαραίτητος σε τέτοια ματς, λόγω της συνέπειας του στην άμυνα αλλά και το απρόβλεπτο στην επίθεση του, από την άλλη όμως οι γηπεδούχοι -σε σχέση με το ρόστερ στον αγώνα του Κυπέλλου- θα έχουν τον Σακίλ Μακ Κίσικ. Ο Αμερικανός επέστρεψε δριμύτερος, κάνει πολλά πάνω στο παρκέ κι ένα που δεν έχει κανένας συμπαίκτης του. Παίζει κάθετα, πρόσωπο με το αντίπαλο καλάθι.

Τέτοιες φάσεις μπορεί να βγάλει και ο Ιγκνας Μπραζντέικις, λίγες φορές, όμως, τον έχουμε δει να τις ... ολοκληρώνει. Παρόλα αυτά, αμφότεροι οι δυο ξένοι (κάτι που δε γίνεται στις εγχώριες διοργανώσεις) θα είναι δίπλα στον πολύ φορμαρισμένο Κώστα Παπανικολάου.

Ο Ολυμπιακός που ποντάρει πάντα στο καλό σουτ του Αιζάια Κάναν, θα στηριχθεί ξανά στην καλή του άμυνα, την κυκλοφορία της μπάλας και βέβαια την ισχύ του μέσα στη ρακέτα, με τον Φαλ σε κεντρικό ρόλο, Ράιτ και Πετρούσεβ να έρχονται από τον πάγκο για να επικουρήσουν και τον Άλεκ Πίτερς που έχει το γνωστό πολυδιάστατο ρόλο του πάνω στο παρκέ.

Στον τελικό του Κυπέλλου ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε τα πικ εν ρολ του ΠΑΟ με τον Φαλ, ένα βήμα πίσω, έτοιμο ανά πάσα στιγμή να ελέγξει τη φάση...

Με την μπαγκέτα του ο Σλούκας

Μικρό σερί τρέχει και ο Παναθηναϊκός. Τρεις συνεχόμενες νίκες έχουν οι "πράσινοι', ανάμεσα τους και το μεγάλο διπλό στη Μαδρίτη, κόντρα στη Ρεάλ, που κράτησε για τα καλά το τριφύλλι στην πρώτη τετράδα με... προοπτική για ακόμη πιο ψηλά στην τελική κατάταξη. Μια νίκη κλειδί, που απογείωσε και την ψυχολογία του ΠΑΟ σε μια εποχή που είχε κλυδωνιστεί από την ήττα στον τελικό του Κυπέλλου.

Η ομάδα του Αταμάν -σε μια πιο μεγάλη εικόνα- είναι η πιο φορμαρισμένη της EuroLeague, μαζί με τη Μονακό, καθώς μαζί μετράνε από 8 νίκες στις 10 τελευταίες αναμετρήσεις.

Ποιο είναι το πρόβλημα του Τούρκου κόουτς. Θα του λείψει αρκετά ο Βιλντόσα, ένας παίκτης με υψηλή ποιότητα (και αρκετή... τρέλα) στην περιφέρεια, αν και εκεί η επιστροφή του Σλούκα σε υψηλούς ρυθμούς, μοιάζει να έχει βάλει όλη την γραμμή των κοντών σε μια τάξη. Άλλος είναι ο πονοκέφαλος του Αταμάν. Η απουσία του Αντετοκούνμπο στερεί μια λύση, που έχει ανάγκη στο "5", ειδικά απέναντι στην πανίσχυρη φροντ-λάιν του Ολυμπιακού.

Θα παίξει ο Μπαλτσερόφσκι, θα χρησιμοποιηθεί και ο Μήτογλου στο "5" (βολεύει το σχήμα με τον Χουάντσο στο "4") αλλά είναι προφανές ότι το μεγαλύτερο βάρος θα σηκώσει -μέσα στο ζωγραφιστό- ο Ματίας Λεσόρ. Και δεν είναι μόνο να σηκώσει το βάρος. Θα χρειαστεί να έχει αυξημένη προσοχή στη διαχείριση των προσωπικών του φάουλ.

Ο Γάλλος παγιδεύτηκε από το δίδυμο Φαλ και Ράιτ στον τελικό, λίγες μέρες αργότερα όμως σάρωσε τόσο τον Ταβάρες όσο και τον Πουαριέ. Αν είναι τόσο εκρηκτικός και μέσα στο ΣΕΦ, ο Παναθηναϊκός θα έχει σίγουρα ένα καλό χαρτί στα χέρια του.

Η δημιουργία του Σλούκα, η άμυνα του Γκραντ το σκορ του Ναν, τα σουτ του Γκριγκόνις και η πολυδιάστατη προσφορά του Μήτογλου είναι τα πράσινα ζητούμενα μέσα στο ΣΕΦ, αν και το πιο καθοριστικό κομμάτι του παιχνιδιού για τον Παναθηναϊκό θα είναι οι βοήθειες από τον πάγκο. Θα πρέπει να παίξουν ένα ρόλο και όσοι μπουν στο παρκέ από τον πάγκο.

Συνολικά μέσα στη σεζόν ο Παναθηναϊκός μοιάζει πολύ πιο δυνατός στο ΟΑΚΑ (12 -3) απ' ό,τι μακριά απ' αυτό (6-7), αν και είναι αλήθεια ότι μεγάλα διπλά όπως στη Μαδρίτη, ή στο Μονακό και βέβαια στο ΣΕΦ για το ελληνικό πρωτάθλημα δείχνουν τις δυνατότητες του.

Είναι σίγουρος ότι ο ΠΑΟ θα προσπαθήσει να απεμπλακεί από τον ρυθμό του Ολυμπιακού και να έχει αυτός τον πρώτο λόγο στην ροή του ματς. Ο Σλούκας έχει πολλή δουλειά, αλλά θα δεχθεί και αντίστοιχη πίεση...

Από κάθε άποψη το ντέρμπι έχει πολύ ενδιαφέρον σήμερα. Είπαμε δεν θα κρίνει όλη τη χρονιά, ένα σημαντικό κομμάτι της, ωστόσο, θα επηρεαστεί πολύ από το αποτέλεσμα, που έτσι κι αλλιώς σε μια μονομαχία Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού είναι το βασικό που καίει τόσο τους μεν όσο και τους δε...

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΡΓΚΙΝ ΑΤΑΜΑΝ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ