ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ

Ένα ημίχρονο με όνειρα, μια νίκη γεμάτη από ασίστ για τον Παναθηναϊκό

Ο Κώστας Σλούκας στη διάρκεια του αγώνα Άλμπα - Παναθηναϊκός
Ο Κώστας Σλούκας στη διάρκεια του αγώνα Άλμπα - Παναθηναϊκός INTIME SPORTS

Στο γήπεδο που πέρσι έβαλε 65π σε 40 λεπτά, ο Παναθηναϊκός σκόραρε 60 σε ένα ονειρικό ημίχρονο και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τον "φρουρό" Μήτογλου, την έκρηξη Βιλντόσα και το ντεμπούτο του Κέντρικ Ναν

Προφανώς απέναντι στην ουραγό της βαθμολογίας, Άλμπα Βερολίνου, ο Παναθηναϊκός πήγαινε για να κερδίσει το ματς. Είχε δίπλα του και αρκετούς φίλους του, που έπιασαν πρώτο τραπέζι πίστα, πίσω από τον πάγκο της ομάδας τους. Η ομάδα δεν τους χάλασε το χατήρι. Στο γήπεδο, που πέρσι είχε γνωρίσει μια ταπεινωτική ήττα (94-65), φέτος ο Παναθηναϊκός, έφυγε θριαμβευτής. Στο ημίχρονο, μάλιστα, είχε σκοράρει 60π, όσους σχεδόν είχε βάλει πέρσι σε ολόκληρο το παιχνίδι!

Η επιστροφή του Κώστα Σλούκα σε φουλ-δράση εξασφάλιζε αρχικά την καλή κυκλοφορία της μπάλας από τον Παναθηναϊκό. Και την ώρα που η Άλμπα ήθελε να επιβληθεί με το run and gun παιχνίδι της, ο Κώστας Μήτογλου ξεκίνησε πρώτος το ... επιθετικό κρεσέντο της ομάδας του.

Δεν έχασε ούτε ένα σουτ στις έξι πρώτες προσπάθειες του για δίποντο και ολοκλήρωνε τις καλές σκέψεις που είχαν οι περιφερειακοί του ΠΑΟ, με καλύτερο δημιουργό -στην εκκίνηση του αγώνα- τον Τζεράια Γκραντ. Ο Μήτογλου και ο Γκριγκόνις είχαν τις απαντήσεις στο πάνω-κάτω παιχνίδι της Άλμπα, που ήθελε να παρασύρει τους "πράσινους" σε αυτό το ρυθμό, σιγά-σιγά όμως έπεφτε η ίδια ... στην παγίδα που προσπαθούσε να στήσει.

Μπορεί ο Λεσορ να χρεώθηκε γρήγορα με δυο φάουλ, ο Μπαλτσερόφσκι, όμως, στην καλύτερη εμφάνιση του μέχρι τώρα, κάλυψε σχεδόν άριστα τη θέση στο "5", τελειώνοντας τα πικ εν ρολ αλλά και παίζοντας καλές άμυνες στον αέρα.

Ο Αταμάν δοκίμασε και τον Κέντρικ Ναν, που πρόλαβε να πετύχει ένα καλάθι με ένα ωραίο φλότερ στα σχεδόν τρία λεπτά που αγωνίστηκε, χωρίς βέβαια να έχει ρυθμό και ουσιαστικά να γνωρίζει που βρίσκεται, καθώς ταξίδεψε στο Βερολίνο έχοντας κάνει μόλις μια προπόνηση με τους νέους συμπαίκτες του.

Η επίδραση του Βιλντόσα

Αυτό το ανακάτεμα του Αταμάν, έδωσε την ευκαιρία στην Άλμπα να πλησιάσει το ματς στον πόντο και με αιχμή τον Γιοχάνες Τίμαν να περάσει και μπροστά στο σκορ. Με τον Ολίντε και τον Προσίντα να σουτάρουν δυο μακρινά τρίποντα (προς στιγμήν οι Γερμανοί, μετρούσαν 6/7 σουτ από τη γραμμή) η Άλμπα έδειχνε αρκετά εύρωστη.

Δεν είχε ακόμα εμφανιστεί ο Λούκας Βιλντόσα. Ο Αργεντίνος ξεκίνησε διστακτικά, έκανε κάνα δυο λάθη, αλλά όταν εξερράγη ο Παναθηναϊκός εκτόξευσε τη διαφορά και έφτασε στους ... 60 πόντους σε ένα ημίχρονο.

Από το 33-33 και μετά ο Βιλντόσα συμμετείχε στους 20 από τους 27 πόντους του Παναθηναϊκού. Είτε με τις δυο ασίστ που έδωσε στον Μπαλτσερόφσκι για να ολοκληρώσει ισάριθμα πικ εν ρολ (που απέφεραν 5 πόντους) συν τα δικά του εύστοχα τρίποντα (4/4) και μια ακόμα πάσα για τρεις πόντους, έκαναν τον μέχρι πρότινος "αδύναμο κρίκο", τον πιο ... ισχυρό απ' όλους.

Κάπως έτσι ο Παναθηναϊκός έφτασε σε ρεκόρ 60π στο ημίχρονο, σκοράροντας με κάθε τρόπο και τρομερά ποσοστά ευστοχίας (14/17 δ, 8/12 τρ). Είναι χαρακτηριστικό ότι στη δεύτερη περίοδο έχασε μόλις δυο σουτ (6/7δ, 5/6τρ) και όλα βάδιζαν κατ' ευχήν, ή αν προτιμάτε έβγαιναν θεαματικά από τα πιο τρελά όνειρα των οπαδών της ομάδας.

Ο Παναθηναϊκός είχε ακόμα 15 ασίστ, όσες συνήθως έδινε σε ολόκληρα τα παιχνίδια του μέχρι τώρα. Τις 12 τελικές πάσες είχαν μοιράσει τα τρια γκαρντ του (5 ο Γκραντ, από 3 Βιλντόσα και Σλούκας) σε μια βραδιά χορταστική από μπάσκετ και σπουδαίες συνεργασίες.

Οι "πράσινοι" προηγήθηκαν ακόμα και με διαφορά 18π, πριν η Άλμπα μειώσει στο τέλος της δεύτερης περιόδου στο -13.

Ο "ειδικός φρουρός" Μήτρογλου

Η Άλμπα προσπάθησε να βάλει ένα φρένο στον αντίπαλο της. Επιστράτευσε μέχρι και τη ζώνη 2-3, για να δυσκολέψει λίγο τους παίκτες του Παναθηναϊκού. Προφανώς οι "πράσινοι" δεν θα μπορούσαν ξανά να σκοράρουν 33 πόντους σε μια περίοδο, όπως έκαναν στο δεύτερο δεκάλεπτο, είχαν όμως και το νου τους για να απαντήσουν στην όποια αντεπίθεση θα επιχειρούσαν οι πεισματάρηδες Γερμανοί...

Τα τρίποντα του Σλούκα στην αρχή, το τρομερό κάρφωμα του Λεσόρ στη συνέχεια και κυρίως ο ... φρουρός Κώστας Μήτογλου δεν επέτρεψαν στην Άλμπα να πλησιάσει περισσότερο από τους 9 πόντους.

Με δυο "βόμβες" από τη γραμμή των 6.75μ, η δεύτερη ακριβώς με την εκπνοή της τρίτης περιόδου, κρατούσε την ομάδα του σε διψήφια διαφορά και τιμωρούσε τη ζώνη της Άλμπα. Ο Έλληνας άσος ήταν μακράν ο κορυφαίος του ματς (με αξιολόγηση 30), φρόντισε να πάρει και το αποφασιστικό ριμπάουντ στο άστοχο σουτ του Τίμαν, κλείνοντας με ένα εντυπωσιακό νταμπλ-νταμπλ αυτό το χορταστικό για τον ίδιο και την ομάδα του, βράδυ

Δίνοντας χρόνο στον Ναν

Ο Αταμάν ξανάδωσε χρόνο στον Κέντρικ Ναν (αδικώντας εν μέρει τον Βιλντόσα) θέλοντας να εντάξει τον Αμερικανό ΝΒΑερ στο κλίμα της ομάδας. Δεν μπορεί να κάνει κι αλλιώς. Προπονήσεις πολλές δεν υπάρχουν, τα ματς είναι συνεχόμενα, άρα ο Ναν θα πρέπει να προσαρμοστεί παίζοντας επίσημους αγώνες. Η ζώνη, η ατμόσφαιρα στο γήπεδο, ο τρόπος με τον οποίο αμύνονται στην Ευρώπη, όλα είναι καινούργια για ένα παίκτη που έχει αγωνιστεί όλη του τη ζωή στις ΗΠΑ.

Ακόμα και η γραμμή του τρίποντου, που είναι μισό μέτρο πιο μέσα από την αντίστοιχη στο ΝΒΑ τον ... προκάλεσε για πέντε (άστοχα) σουτ. Πρόλαβε πάντως να σκοράρει με ένα σουτ από μέση απόσταση και να δώσει μια ωραία ασίστ στον Λεσόρ, διαβάζοντας σωστά τις ισάριθμες φάσεις. Ολοκλήρωσε με δυο εύστοχες βολές και ξανάδωσε τη θέση του στον Σλούκα, που είχε κάτσει για μερικές ανάσες στον πάγκο.

Είναι φανερό ότι ο Αταμάν θέλει τον Ναν σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Γι αυτό τον πήρε, άλλωστε. Σε βάθος χρόνου ο Αμερικανός γκαρντ θα παίζει πολύ περισσότερο δίπλα στον Σλούκα, ο οποίος στο Βερολίνο έπαιξε κάτι περισσότερο από 30 λεπτά. Τον ακολούθησε σε χρόνο συμμετοχής ο Γκραντ, που έχει άλλο ρόλο, πιέζοντας στην άμυνα και φροντίζοντας τη δημιουργία (ρεκόρ με 9 ασίστ). Θέλει κι ένα τέτοιο ο Αταμάν, σε μια γραμμή γκαρντ που όλοι ... κοιτάζουν το καλάθι. Ακόμα και ο Γκάι, ο οποίος δεν έπαιξε δευτερόλεπτο κόντρα στην Άλμπα.

Παράσημο οι 27 ασίστ

Ο Παναθηναϊκός επιστρέφει από το Βερολίνο με πολλά χαμόγελα και φυσικά ένα διπλό, που έτσι κι αλλιώς επιζητούσε από το τζάμπολ. Έχοντας τρία παιχνίδια στο γήπεδο του φιλοδοξεί να μετρήσει ισάριθμες νίκες, ώστε να πατήσει γερά σε θετικό ρεκόρ και να συνεχίσει δυναμικά στην EuroLeague.

Το πρώτο ημίχρονο στην αρένα της γερμανικής πρωτεύουσας είναι οδηγός. Και το πιο μεγάλο παράσημο είναι σίγουρα οι 27 ασίστ, που έγραψε το κοντέρ και αναδεικνύουν το πόσο θεαματικός -εκτός από ουσιαστικός- ήταν ο Παναθηναϊκός σε αυτό το ματς...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΑΛΜΠΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΕΡΓΚΙΝ ΑΤΑΜΑΝ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ