ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ

Διπλό για την ψυχολογία του Παναθηναϊκού, τους ρόλους και τον Μαντζούκα

Διπλό για την ψυχολογία του Παναθηναϊκού, τους ρόλους και τον Μαντζούκα
EUROKINISSI

Δεν έγινε ξαφνικά ομάδα της ελίτ ο φετινός Παναθηναϊκός, είναι φανερό όμως ότι ψάχνει με μεγαλύτερη συνέπεια ρόλους, χημεία. Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για αυτό το "διπλό" ψυχολογίας στο Αστρομπάλ που η "πράσινη" ομάδα περίμενε τέσσερις μήνες και είχε πολλούς πρωταγωνιστές, ανάμεσα τους και τον Λευτέρη Μαντζούκα

Από τις 2 Δεκεμβρίου του 2022 είχε να νικήσει ο Παναθηναϊκός εκτός έδρας στην EuroLeague. Τέσσερις μήνες και από τη νίκη του, δηλαδή, στην 11η αγωνιστική της φετινής διαδρομής. Σχεδόν είχε ξεχάσει πως είναι η γεύση να κερδίζει μακριά από το ΟΑΚΑ. Ήταν η ώρα να το ξανανιώσουν οι "πράσινοι" το συναίσθημα με τη δεύτερη φετινή επικράτηση τους κόντρα στη Βιλερμπάν. Η γαλλική ομάδα είναι από τις λίγες που έχει χάσει δυο φορές από τον ταλαιπωρημένο φετινό ΠΑΟ.

Προφανώς ο Παναθηναϊκός δεν έγινε ξαφνικά ομάδα της ελίτ, μόλις τη Δευτέρα έχασε από τον ΠΑΟΚ, μοιάζει όμως να αναζητά τους σωστούς δρόμους για να επιστρέψει στο γήπεδο σαν μια κανονική ομάδα. Ναι, με τις αδυναμίες και τις ανορθογραφίες που εστιάζονται από τον καλοκαιρινό σχεδιασμό και τις παλινωδίες μέσα στην σεζόν, αλλά ... ομάδα.

Ένα σύνολο που προσπαθεί να αλλάξει πρόσωπο. Μοιράζοντας την μπάλα, τον χρόνο και το σκοράρισμα. Οι 86 πόντοι που έβαλε στο Αστρομπάλ ο ΠΑΟ είναι αρκετοί, αλλά δεν προήλθαν από έναν ή δυο παίκτες, όπως συνήθως συνέβαινε, μέχρι τώρα.

Σε αυτό το ματς σκόραραν και οι δέκα που αγωνίστηκαν, με σημαντική συμβολή ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί για την τελική νίκη. Ακόμη και ο Πονίτκα ,που λόγω τραυματισμού έμεινε έξω, μετά την περίπου δεκάλεπτη συμμετοχή του, πρόλαβε να βοηθήσει.

Πόσο μάλλον ο Λευτέρης Μαντζούκας, η εμφάνιση του οποίου έφερε και τα περισσότερα χαμόγελα. Στο πρώτο ουσιαστικά μεγάλο ματς του "μικρού" στην EuroLeague είδαμε ένα ενθουσιώδη πάουερ φόργουορντ, που έβαζε μούσκουλα και πλάτες για να μαρκάρει ακόμη και τον Φαλ των 220 εκατοστών, αλλά και ένα εξαιρετικό επιθετικό με 4/5 σουτ.

Οι 17 ασίστ που έδωσε ο Παναθηναϊκός ήταν επίσης μια ευχάριστη είδηση για τον Σερέλη, ειδικά αν αντιπαρατεθούν με τα 13 λάθη. Το ... ισοζύγιο βγαίνει θετικό κι αν μάλιστα οι "πράσινοι" δεν έκαναν τρια-τέσσερα σφάλματα στο τελευταίο λεπτό, η επίδοση τους θα ήταν ακόμη καλύτερη. Και κάπως έτσι ντούμπλαραν τις νίκες τους, αφού έχει προγηθεί και η επικράτηση κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα.

Από την Πυλαία στον Μαντζούκα

Δεν ξέρουμε αν ο προπονητής είχε στο μυαλό του και το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, που έρχεται την Κυριακή, ξεκίνησε πάντως με τον Τόμας στην πεντάδα του, δίνοντας μια ευκαιρία στον Αμερικανό και ίσως το προβάδισμα (;) σε σχέση με τον Γκριγκόνις για την εγχώρια εξάδα των ξένων, που μάλιστα στα πλέι-οφ δεν μπορεί να διαφοροποιείται.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η πρώτη περίοδος έμοιαζε με την ... πέμπτη του αγώνα στην Πυλαία. Ο Παναθηναϊκός έμοιαζε ένα βήμα πιο αργός από το κανονικό, δεν πήγαινε με δύναμη στις διεκδικούμενες μπάλες και με ένα Φαλ (τον Γιουσουφά) να δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα μέσα στις δυο ρακέτες η Βιλερμπάν πήρε αυτό που ήθελε. Ειδικά όταν άρχισε να σκοράρει από μακριά (4/10τρ) βρήκε τον τρόπο να πάρει και μια διαφορά έξι πόντων στο τελείωμα.

Για να ανατρέψει αυτή την εικόνα ο ΠΑΟ θα έπρεπε να σκληρύνει την άμυνα του, ώστε να βρει ρυθμό και στην επίθεση. Τα έκανε και τα δυο. Ο Σερέλης διάλεξε τους καλύτερους αμυντικούς του με τον Μποχωρίδη στον "άσο" (μήπως υπάρχει κι εδώ προβάδισμα έναντι του Γουόλτερς;) Πονίτκα, Γκριγκόνις και κυρίως Μαντζούκα, που εξελίχθηκε σε παίκτη-κλειδί.

Ο νεαρός έδωσε πολλές μάχες ακόμη κι όταν κλήθηκε να καλύψει το "5" στο σμολ-μπολ που εμπιστεύτηκε ο προποητής του για αρκετή ώρα, ώστε να βγάλει την Βιλερμπάν έξω από τα νερά της. Η μπάλα άρχισε να κυκλοφορεί σωστά, οι "πράσινοι" έδωσαν 7 ασίστ στην δεύτερη περίοδο (11 συνολικά στο πρώτο ημίχρονο) και πέτυχαν συνολικά 32 πόντους.

Με το 12-1 που έκαναν στο ξεκίνημα, έβαλαν με τη μία δύσκολα στους γηπεδούχους που σε μια στιγμή γύρισαν την άμυνα τους ακόμη και σε ζώνη. Προς στιγμήν ο Παναθηναϊκός έδειξε να διστάζει, δέχθηκε δυο-τρία μακρινά σουτ, αλλά προσαρμόστηκε γρήγορα καθώς διάβασε τις άμυνες, πέρασε την μπάλα εκεί που έπρεπε και στο τέλος πέρασε και με ένα ωραιότατο +10.

Το κυριότερο; Είχε καταφέρει να βγάλει τον Νάντο Ντε Κολό εκτός αγώνα, με τα φάουλ που έκανε ο καλύτερος παίκτης της ASVEL πάνω στο παρκέ.

Ρόλοι και χημεία τα ζητούμενα

Δεν είναι εύκολο, όμως ο Σερέλης είναι αλήθεια ότι προσπαθεί να μεταμορφώσει τον ανερμάτιστο Παναθηναϊκό που βλέπουμε σε όλη τη χρονιά σε μια ομάδα με αρχή, μέση και τέλος. Αναζητά ρόλους και χημεία, εν μέσω μιας σεζόν που έχει συνεχόμενα παιχνίδια, ζητάει διάρκεια, ένταση και κίνηση με ή χωρίς την μπάλα.

Κάποιες στιγμές οι παίκτες του θα τα κάνουν όλα αυτά. Κάποιες άλλες θα αφαιρεθούν πηγαίνοντας σε ατομικό παιχνίδι, όπου υπάρχουν και ... μετρ του είδους, όπως ο Λι και ο Μπέικον, γενικά όμως προτιμάει να έρχονται όλα μέσω της ομαδικής προσπάθειας.

Η Βιλερμπάν θέλησε να πλησιάσει με το δυναμικό ξεκίνημα της στην τρίτη περίοδο, όμως με τον Λι να παίρνει την ευθύνη και να εξωθεί τον Ντε Κολο στο τέταρτο φάουλ του, κράτησε τα μπόσικα και έφτασε τη διαφορά σε διψήφια νούμερα.

Είχε ανάγκη αυτό το ξέσπασμα ο βραχύσωμος γκαρντ, γιατί με τον ΠΑΟΚ ήταν ο χειρότερος της ομάδας του. Γενικά, ο Παναθηναϊκός πήγαινε σιγά-σιγά το ματς στα μέτρα του με μόνη εξαίρεση τη δύναμη του μέσα στη ρακέτα, αφού τόσο ο Παπαγιάννης όσο και ο Γκουντάιτις είχαν φορτωθεί με φάουλ.

Ο Σερέλης βλέποντας τη Βιλερμπάν να μειώνει στους πέντε, πήρε τάιμ-άουτ. Οι δυο καλές άμυνες που έβγαλαν οι παίκτες του, το τρίποντο του Γουίλιαμς, που είχε και ένα κάρφωμα ... σε θέση οφ-σάιντ ξαναπήγαν τη διαφορά στους δέκα, με τους γηπεδούχους -σε αυτή την περίοδο- να χάνουν την ευστοχία τους από μακριά (1/7 τρ).

Ο Τι Τζέι Πάρκερ βλέποντας τον Γκριγκόνις να ευστοχεί για τρεις και να κρατάει το +10 υπέρ του ΠΑΟ, ξανάριξε στο ματς Ντε Κολό (με 4 φάουλ) και τον πανύψηλο Φαλ. Όμως οι "πράσινοι" άσχετα αν δεν είχαν την καλή κυκλοφορία της μπάλας, έβρισκαν τον τρόπο να είναι οδηγοί στο σκορ.

Η πάσα του Μπέικον

Όταν χρειάστηκε, πάντως, ακόμη και ο Μπέικον είδε την καλή κίνηση του Μαντζούκα και του πάσαρε την μπάλα για ένα εύκολο καλάθι. Ο Μπέικον που είχαμε συνηθίσει, ενδεχομένως να έκανε μόνος του το τελείωμα. Αυτή τη φορά διάλεξε σωστά την πάσα.

Τα όποια λάθη έγιναν στο τελείωμα του ματς δεν μπορούσαν να αλλάξουν το αποτέλεσμα. Η Βιλερμπάν, άλλωστε, προσπαθούσε όλο το βράδυ να γυρίσει το ματς με τελείως ανορθόδοξο τρόπο. Ο Παναθηναϊκός ήταν επόμενο να επιστρέψει νικητής από τη Λιόν, για πρώτη φορά σε εκτός έδρας παιχνίδι μέσα στο 2023.

Ακολουθούν τρία ματς στο ΟΑΚΑ. Πρώτα το ντέρμπι του πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό, που δεν κρίνει τίποτε επί της ουσίας, αλλά όλοι γνωρίζουν την ιδιαιτερότητα αυτών των αγώνων (ειδικά μετά από το σερί των 11 συνεχόμενων νικών των "ερυθρολεύκων") κυρίως στο θέμα "ψυχολογία". Ακολουθούν τα δυο εντός έδρας παιχνίδια για την Ευρωλίγκα με Μπαρτσελόνα και Μπάγερν, πριν ο Παναθηναϊκός επισκεφθεί το ΣΕΦ για να ξαναπαίξει με τον Ολυμπιακό μέσα σε 11 ημέρες...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ