ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

"Χάλασε" τον Τζέιμς, ισοπέδωσε τη Μονακό και βλέπει ψηλά ο Παναθηναϊκός AKTOR

"Χάλασε" τον Τζέιμς, ισοπέδωσε τη Μονακό και βλέπει ψηλά ο Παναθηναϊκός AKTOR
ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ / INTIME SPORTS

Η άμυνα του Γκραντ προκάλεσε ... κοκομπλόκο στον Μάικ Τζέιμς, στο ΟΑΚΑ έβαζαν τρίποντα μέχρι και οι φίλαθλοι, η Μονακό ισοπεδώθηκε και ο Παναθηναϊκός βλέπει (μόνο) ψηλά. Γράφει ο Γιάννης Φιλέρης

Ο Λεσόρ έμοιαζε με πραγματικό τανκ μέσα στο κατάμεστο ΟΑΚΑ, ο Ναν έκανε μερικά απίθανα χορευτικά φτάνοντας μέχρι το λέι-απ, αλλά το μυστικό της ισοπέδωσης της Μονακό ήταν άλλο. Οι "πράσινοι" στόχευσαν κατευθείαν στην καρδιά των Μονεγάσκων.

Ήξεραν άλλωστε δυο πράγματα, για την ομάδα του πριγκιπάτου. Η συνηθισμένη της άμυνα έχει πρωταρχικό στόχο να προστατεύσει τη ρακέτα της, άρα όλοι στις βοήθειες συγκλίνουν μέσα και αφήνουν το τρίποντο, ενώ η επίθεση τους εξαρτάται αποκλειστικά από τις διαθέσεις του Μάικ Τζέιμς.

Όσο ο κορυφαίος σκόρερ της EuroLeague αισθάνεται καλά η Μονακό είναι μια ομάδα πολύ υψηλών προδιαγραφών. Μόλις αρχίσει να βγαίνει από τα νερά του, μόλις νιώσει ότι τον πιέζουν αφόρητα και πρέπει να δώσει την μπάλα, αρχίζουν τα (μεγάλα) προβλήματα. Πόσο μάλλον, που αυτή την στιγμή ο Σάσα Ομπράντοβιτς δεν έχει στη διάθεση του τον (τιμωρημένο) Έλι Οκόμπο, ο Τζόρνταν Λόιντ εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από τον τραυματισμό του, ο Κέμπα Γουόκερ δεν μπορεί να παίξει καλά πάνω από πέντε-δέκα λεπτά και ... ο παρτενέρ του Τζέιμς στην καλύτερη περιφέρεια της Ευρώπης, όπως αυτοδιαφημιζόταν στο ξεκίνημα της σεζόν η γραμμή των κοντών της Μονακό, ήταν ο Στραζέλ!

Ο κοντούλης γκαρντ της Βιλερμπάν, που φέτος πήγε στο Μονακό, είχε οκτώ σποραδικές συμμετοχές μέχρι το τζάμπολ στο ΟΑΚΑ, όπου εμφανίστηκε στην βασική πεντάδα με χρόνο συμμετοχής πάνω από 20 λεπτά. Δεν φαντάστηκαν έτσι την... καλύτερη περιφέρεια της Ευρώπης στο πριγκιπάτο...

Η εφαρμογή του σχεδίου Αταμάν

Το σχέδιο του Αταμάν ήταν ξανά απλό. Ο Γκραντ σε ρόλο στενού κορσέ πάνω στον M.J, το πεντάρι ή το τεσσάρι σε δυναμική βοήθεια, ώστε ο Αμερικανός να ξεφορτώνεται την μπάλα και το πρώτο -βασικό- βήμα είχε γίνει. Ο Τζέιμς αγχώθηκε, ήπιε θάλασσα, άρχισε να τσακώνεται με τους διαιτητές ζητώντας φάουλ που είτε υπήρχαν, είτε όχι, έκανε το ένα λάθος πίσω από το άλλο, εκβίαζε προσπάθειες και εν τέλει ... κουτουλούσε. Στο τέλος αναγνώρισε ότι ο Παναθηναϊκός κλώτσησε την ομάδα του στα οπίσθια

Η άμυνα του Παναθηναϊκού ήταν απόλυτη. Και η Μονακό των σχεδόν 82 πόντων ανά αγώνα, μετά βίας έφτασε τους 63.

Και μετά; Ήρθαν τα ... τρίποντα. Ο Παναθηναϊκός τελείωσε το ματς με 11/22, δηλαδή με 50% ευστοχία. Μόνο στην πρώτη περίοδο είχε 7/9! Πριν καταλάβει η Μονακό τι γινόταν είχε χάσει τα αυγά και τα πασχάλια, μαζί και τα καλάθια. Η διαφορά έγινε διψήφια από νωρίς και ουσιαστικά ουδέποτε οι αντίπαλοι μπόρεσαν να απειλήσουν.

Όταν άλλαξε την άμυνα της, προσπαθώντας με αλλαγές να πιέσει περισσότερο ήταν αργά. Κι ο Τζέιμς συνέχισε να πελαγοδρομεί.

Το ΟΑΚΑ σηκώθηκε στο πόδι πανηγυρίζοντας το ένα τρίποντο μετά το άλλο. Πιο πολύ απ' όλα εκείνα του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ, που "έσπασε το ρόδι" και φυσικά αυτό του νεαρού φιλάθλου στο ημίχρονο, όταν με ένα εύστοχο σουτ από το κέντρο (!) έβαλε 3.000 ευρώ στην τσέπη (άρα τα "πράσινα" τρίποντα, ήταν... 12/23)

Η καταιγίδα της πρώτης περιόδου (27-12, με τους 21π να έχουν έρθει από σουτ τριών πόντων) έφτανε για να αποδιοργανώσει τη Μονακό, που προσπάθησε λίγο στη δεύτερη περίοδο, γρήγορα, όμως, κατάλαβε ότι δεν είχε καμιά θέση στο ... πράσινο πάρτι. Άλλωστε όταν η άμυνα της έφυγε από τη φιλοσοφία "προστασία του καλαθιού", ανέλαβε να τη σαρώσει ο Λεσορ και να την αποτελειώσει ο Ναν.

Δήλωση προθέσεων... Final Four!

Η νίκη και η εμφάνιση του Παναθηναϊκου έκαναν εκκωφαντικό θόρυβο. Είκοσι χιλιάδες κόσμος τραγουδούσε μαζί με τους παίκτες στο καθιερωμένο μπιζάρισμα και το μέλλον προδιαγράφεται λαμπρό. Οι "πράσινοι" έβαλαν από κάτω τους τη Μονακό, περσινή φιναλίστ στο φάιναλ-φορ, την οποία νίκησαν δυο φορές μέσα σε τρεις εβδομάδες.

Έφτασαν ήδη στις 13 νίκες και απέκτησαν ήδη ένα βασικό πλεονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμιών. Αν συνεχίσουν να νικούν τόσο εμφατικά στο γήπεδο τους (την ερχόμενη εβδομάδα έρχεται η Παρτιζάν του Ζέλικο Ομπράντοβιτς), τότε η οκτάδα και τα πλέι-οφ θα μοιάζουν με μίνιμουμ στόχο.

Στο βάθος μπορεί να αχνοφαίνεται και το Βερολίνο, αν και ακόμα είναι πολύ νωρίς, υπάρχει σχεδόν ένας ολόκληρος δεύτερος γύρος και φυσικά τα πλέι-οφ, στα οποία ο άλλοτε μόνιμος θαμώνας Παναθηναϊκός έχει να εμφανιστεί από τη σεζόν 2018-19!

Ναι, είναι νωρίς για μια τόσο υπερβολική αισιοδοξία, το δικαίωμα, ωστόσο, το δίνει η ίδια η ομάδα του ΠΑΟ. Βγάζει υγεία, βρίσκει χημεία και με την πάροδο του χρόνου, μόνο καλύτερη μπορεί να γίνει, καλύπτοντας τις όποιες αδυναμίες της. Μη ξεχνάμε ότι σύντομα επιστρέφει και ο Ιωάννης Παπαπέτρου, το ρόστερ γίνεται ακόμα πιο δυνατό και ο Αταμάν θα έχει πονοκέφαλο για το ποιον θα κόβει, κάθε φορά, από τη δωδεκάδα.

Εντάξει μοιάζει ολότελα παροπλισμένος, αυτή την στιγμή, ο Μπαλτσερόφσκι, όμως με τέτοιον Λεσόρ (23π, 9ρ, 5ασ, 3κλ ... 42β στο σύστημα αξιολόγησης) που να βρει χώρο ο τίμιος Πολωνός; Προφανώς ο Παναθηναϊκός θα χρειαστεί κάτι περισσότερο πίσω από τον Λεσόρ, αν και αυτή τη στιγμή, πάντως, ο Κώστας Αντετοκούνμπο είναι σε θέση να δίνει ανάσες στον Γάλλο και ποιοτικές λύσεις στην ομάδα του

Αριστείο στον Γκραντ

Παρότι ο Γάλλος έκλεψε την παράσταση με τα τρομερά στατιστικά του, ο Ναν χόρεψε τους Μονεγάσκους ροκ εν ρολ σε ρυθμούς ... σόουλ, ο Μήτογλου είχε ένα ακόμη σπουδαίο βράδυ, ο Τζέριαν Γκραντ ήταν ξανά ο παίκτης-κλειδί.

Δικαιούται ένα ... αριστείο ο Αμερικανός, που ήρθε ως MVP του Eurocup, αλλά στην Ευρωλίγκα εξελίσσεται σε πραγματικό εξολοθρευτή. Δεν το έκανε, άλλωστε, πρώτη φορά. Από το ξεκίνημα της σεζόν αυτός είναι ο βασικός του ρόλος. Παίρνει αμπάριζα τον καλύτερο επιθετικό των αντιπάλων και του βγάζει το λάδι!

Σε αυτό το ματς έδωσε νέο ρεσιτάλ, παίρνοντας στο τέλος και το σκαλπ του Μάικ Τζέιμς, που απηυδισμένος από το στενό μαρκάρισμα του πράσινου γκαρντ, πήγε να καρφώσει με δύναμη στο καλάθι του Παναθηναϊκού.

Να πάρει μια μικρή ρεβάνς για τα βασανιστήρια που πέρασε ολόκληρο το σαραντάλεπτο. Φευ. Την ώρα που ετοιμαζόταν για το κάρφωμα, είδε τον ουρανό σφοντύλι, τα φώτα έσβησαν και ο ιπτάμενος Γκραντ τον είχε σχεδόν ταπεινώσει. Εντάξει του πήρε και το χέρι, αλλά το ματς είχε ήδη τελειώσει. Ο Μάικ έβαλε τις φωνές μετά στο twitter, αλλά σε ένα ματς που το τελείωσε με 4/15 σουτ και 6 λάθη, η γκρίνια του μοιάζει λίαν υπερβολική και μάλλον εκτός θέματος.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΟΝΑΚΟ EUROLEAGUE ΕΡΓΚΙΝ ΑΤΑΜΑΝ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ