ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Αυτά τα κάνουν μόνο ο Ολυμπιακός και ο Κώστας Σλούκας στη νίκη της χρονιάς

EUROLEAGUE 2021-2022 /  -   (KLODIAN LATO / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE 2021-2022 / - (KLODIAN LATO / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το μπάζερ μπίτερ του Κώστα Σλούκα σε μια νίκη που μένει στην ιστορία αλλά και όπως γράφει ο Γιάννης Φιλέρης, ενδεχομένως να αποδειχθεί η καθοριστικότερη μέσα στην κανονική περίοδο.

Μια κλασική, μεγάλη ευρωπαϊκή, νίκη Ολυμπιακού στο ΣΕΦ, με μπόλικο ηρωισμό, αυταπάρνηση και ένα μεγάλο σουτ από το γεννημένο για τέτοια μπάζερ μπίτερ, Κώστα Σλούκα. Μια νίκη να' χεις να τη θυμάσαι, κόντρα στην πρωταθλήτρια Ευρώπης, αλλά και στο τέλος της χρονιάς, καθώς το εύστοχο τρίποντο του "μίστερ 11" μπορεί να αποδειχθεί το πιο καθοριστικό σουτ της κανονικής περιόδου.

Ο Ολυμπιακός έφτασε τις 14 σε 23 ματς, κερδίζοντας έναν από τους 11 τελικούς που του μένουν μέχρι να ξεκινήσουν τα πλέι-οφ. Έχει σημασία και το τάιμινγκ, ο τρόπος βέβαια που έρχεται η νίκη, ο αντίπαλος, η ευφορία που φέρνει σε όλους, λίγο πριν η ομάδα μπει σε μια διαδικασία συνεχόμενων ματς.

Μετά το ματς πρωταθλήματος κόντρα στο Λαύριο και τις μονομαχίες για τον πρώτο τίτλο της χρονιάς (φάιναλ-φορ Κυπέλλου) ακολουθεί ένας καυτός μήνας με συνεχόμενα παιχνίδια, που ουσιαστικά θα κρίνουν το που εν τέλει θα κάτσει η μπίλια στην κανονική περίοδο, πως θα διαμορφωθεί το σκηνικό εν όψει πλέι-οφ και τι θα λέμε για τη συνέχεια της Euroleague. Με ένα ματς κάθε δυο ημέρες, για τον Ολυμπιακό θα' ναι πολύτιμο να μπει σε αυτόν τον Μάρτη, με όσα εφόδια περισσότερα, δηλαδή νίκες στο σακούλι.

Γι αυτό και η νίκη κόντρα στους πρωταθλητές Ευρώπης (πρώτη των "ερυθρολεύκων" μετά από 6 σερί ήττες και τον Δεκέμβριο του 2018) έχει τεράστια σημασία. Όπως ήταν αυτή με την Μπασκόνια, όπως θα είναι (αν έρθει) εκείνη με την Αρμάνι Μιλάνου στις 24 Φεβρουαρίου, μετά το φάιναλ-φορ του Κυπέλλου στο Ηράκλειο. Ο Μπαρτζώκας δεν θέλει να κοιτάζει τόσο μακριά, προτιμά να επικεντρώνεται μόνο στο επόμενο ματς, ξέρει κι αυτός, όμως, πόσο μεγάλη ήταν η επιτυχία της ομάδας του κόντρα στην παρέα του Λάρκιν και του Μίτσιτς.

Δεν θα ταν λιγότερο καλή η εμφάνιση του Ολυμπιακού αν έχανε το ματς (στον πόντο κρίθηκε, σε ένα σουτ) αλλά όπως είπε ο Σλούκας στην σύνδεση του SPORT24 με το ΣΕΦ, μετά τον αγώνα, "δεν ήθελα να χάσουμε αυτό το ματς και δεν θα' ταν το ίδιο αν ερχόταν η ήττα".

Βρίσκει ρυθμό, πλησιάζει τον Δεκέμβριο

Οι "ερυθρόλευκοι" προσπαθούν να επιστρέψουν στους ρυθμούς που είχαν τον Δεκέμβριο. Δεν είναι όλοι έτοιμοι αλλά από τα τελευταία παιχνίδια τους, βγαίνει το συμπέρασμα ότι πλησιάζουν στα στάνταρ του καλύτερου, μέχρι στιγμής μήνα τους, μέσα στη χρονιά.

Στη Μαδρίτη καθήλωσαν τη Ρεάλ, για ένα ημίχρονο, πήγαν ουσιαστικά το ματς στο σουτ, αλλά αστόχησε ο Γουόκαπ, από τη Μπασκόνια δέχθηκαν μόλις 62π (δέκα λιγότερους από όσους συνήθως βάζουν οι Βάσκοι) ενώ και κόντρα στην Εφές, πήγαν το ματς στα μέτρα τους.

Μέσα από την άμυνα του, ο Ολυμπιακός βρίσκει ρυθμό. Απέναντι σε μια από τις κορυφαίες περιφερειακές γραμμές της Ευρωλίγκας, αν και ατύχησε με τον τραυματισμό του καλύτερου του αμυντικού (Γουόκαπ) την παραμονή του αγώνα, οι "ερυθρόλευκοι" πήραν πράγματα από την άμυνα, έστω κι αν ο Μπαρτζώκας γκρίνιαζε, μάλλον δικαίως, για τον πανομοιότυπο τρόπο με τον οποίο σκόραρε η Εφές στην τρίτη περίοδο. Ντράιβ του Μίτσιτς, πάσα στον Πλάις, ή σε κάποιον ξεμαρκάριστο και εύκολο καλάθι.

Η Εφές τέλειωσε με 67% δίποντα και 23 ασίστ (12 από τα χέρια του Μίτσιτς), που είναι αρκετά μακριά από τα συνηθισμένα στάνταρ της "ερυθρόλευκης" άμυνας. Από την άλλη οι φιλοξενούμενοι είχαν μόλις 30% στα τρίποντα. Σουτέρ ολκής όπως ο Μίτσιτς (1/7), ο Μπομπουά (1/4) και ο Λάρκιν (2/5) έχουν σίγουρα καλύτερα βράδια, με τους γηπεδούχους, ωστόσο, να τους πιέζουν όσο περισσότερο γίνεται πάνω στην μπάλα και σε κάθε προσπάθεια τους για σουτ.

Δεν ήπιε θάλασσα στο τέλος

Ο Ολυμπιακός έλεγξε τον ρυθμό σε ολόκληρο το ματς, ήταν συνεπής στις μάχες των ριμπάουντ βρήκε μεγάλα σουτ και δεν ήπιε θάλασσα στο τέλος. Μπορεί η τελευταία επίθεση της κανονικής περιόδου να μην έγινε με τις ιδανικότερες προϋποθέσεις, η αντίδραση όμως μετά το τρίποντο του Λάρκιν στην παράταση ήταν άψογη.

  • Ο Ντόρσεϊ δεν παρασύρεται να κάνει βεβιασμένο τρίποντο, πάει σε σουτ από μέση απόσταση, ξέροντας ότι υπάρχει χρόνος και για άλλη επίθεση, με τη διαφορά στον πόντο.
  • Ο Φαλ παίζει καταπληκτική άμυνα στον Μίτσιτς, ο Ντόρσεϊ δίνει σημαντική βοήθεια έτσι ώστε ο Σέρβος να αστοχήσει στο λέι-απ.
  • Ο Σλούκας παίρνει το ριμπάουντ, τρέχει το γήπεδο, ο Ντόρσεϊ ζητάει την μπάλα. Η πάσα πάει στα χέρια του Μακ Κίσικ, που γυρίζει και βλέπει ξανά τον Σλούκα στη γωνία. "Του το΄πα και στα αποδυτήρια. Έκανε μεγάλη κίνηση, γιατί συνήθως οι παίκτες με 3'' για το τέλος και την μπάλα στα χέρια, συνήθως πάνε προς το καλάθι" είπε ο Έλληνας άσος που ανέλαβε τα υπόλοιπα. Μια προσποίηση στον Μοερμάν, με το βλέμμα στο χρονόμετρο και ένα τρίποντο από τη γωνία για τη νίκη!

Ο Σλούκας είναι παίκτης για τέτοια σουτ. Κι εδώ που τα λέμε αν δεν τα πάρει αυτός, που στα 32 του έχει πίσω του τρεις Ευρωλίγκες και αμέτρητα μεγάλα παιχνίδια, τότε ποιος; Θα ξαναβάλει και στο μέλλον. Το λέει η καρδιά του, το λέει και η κλάση του: "Είναι μεγάλη νίκη, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε" είπε και είχε δίκιο.

Ελλείψει του Γουόκαπ ο Σλούκας έπαιξε 38:36 λεπτά ενώ ένα λεπτό λιγότερο αγωνίστηκε ο Σάσα Βεζένκοφ που έδωσε τεράστιες μάχες σε άμυνα και επίθεση. "Μας περιμένει ένας Γολγοθάς και θα πρέπει να ανοίξουμε το ροτέισον" σχολίασε ο Μπαρτζώκας, που ξέρει ότι θα χρειαστεί να βρει κι άλλες βοήθειες από τον πάγκο του. Δε βγαίνει το πρόγραμμα με οκτώ παίκτες.

Πρώτα να επιστρέψει ο Γουόκαπ, ύστερα να ανεβάσει στροφές ο Μάρτιν και να ξαναπάρει χρόνο ο Λιβιό που την Πέμπτη είδε όλο το ματς (όπως και ο Έισι) από τον πάγκο. Δυο ξένοι με μηδέν χρόνο συμμετοχής κι άλλος ένας με μόλις 1π στο ενεργητικό του, είναι πολυτέλεια. Είπαμε, όμως, δεν είναι όλοι έτοιμοι. Αν μπορέσουν και συντονιστούν, τόσο καλύτερο για την τελική επίδοση της ομάδας...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ