EUROLEAGUE

Ολυμπιακός - Αναντολού Εφές 87-85: Σλούκας ο εκτελεστής, έβγαλε νοκ άουτ την πρωταθλήτρια Ευρώπης στο μηδέν

Ολυμπιακός - Αναντολού Εφές 87-85: Σλούκας ο εκτελεστής, έβγαλε νοκ άουτ την πρωταθλήτρια Ευρώπης στο μηδέν

Με φανταστικό σουτ στη λήξη της παράτασης, ο Κώστας Σλούκας χάρισε στον Ολυμπιακό την υπερπολύτιμη νίκη επί της Αναντολού Εφές. Στο αποκορύφωμα μιας τεράστιας εμφάνισης, ο 31χρονος γκαρντ δεν λάθεψε από τη γωνία στην εκπνοή και διαμορφώνοντας το 87-85 προκάλεσε ντελίριο ενθουσιασμό στο ΣΕΦ. Στο 10-1 εντός έδρας οι ερυθρόλευκοι, που με αυτήν την επιτυχία τους εδραιώνονται στην πρώτη οκτάδα της Euroleague.

Απίθανος Σλούκας, αδιανόητο φινάλε, τεράστια νίκη. Ο 31χρονος γκαρντ ευστόχησε στο μηδέν και ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε 87-85 της Εφές μετά από 45 λεπτά αδιάκοπης μάχης στο ΣΕΦ, για την 26η αγωνιστική της Euroleague.

Οι ερυθρόλευκοι είχαν βρεθεί στα σχοινιά, αλλά, αφού πρώτα ο Ντόρσεϊ τούς κράτησε όρθιους με 11 πόντους μετά το 35', το μεγάλο σουτ που έψαχνε στην παράταση ο ηγέτης τους ήρθε την πιο κατάλληλη στιγμή. Όταν δηλαδή η πρωταθλήτρια Ευρώπης δεν είχε τον χρόνο ν' αντιδράσει. Φυσικά η τελική έκβαση γέννησε μια λάβα ενθουσιασμού που ξεχύθηκε απ' άκρη σ' άκρη του γηπέδου, θυμίζοντας προ covid πανηγύρια.

Με αυτήν τη νίκη της άλλωστε, τη δέκατη εντός έδρας σε έντεκα παιχνίδια της σεζόν και την πρώτη επί των Τούρκων μετά από 0/6 σε περισσότερα από 3 χρόνια, η ελληνική ομάδα έφτασε στο 14-9 και έκανε ένα αποφασιστικό βήμα για την παρουσία της στα playoffs της διοργάνωση. Την ίδια ώρα η Εφές έπεσε στο 12-12 και κινδυνεύει σοβαρά, όσο οι ανταγωνιστές της βρίσκουν νίκες που αυτή δεν καταφέρνει να συλλέξει.

Είναι βέβαιο πως το σουτ του Σλούκα θα γίνει ορόσημο, εφόσον οι Πειραιώτες εξασφαλίσουν τη θέση τους στην 8άδα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ο Ντόρσεϊ ή ο Βεζένκοβ δεν αξίζουν credits για τη συνεισφορά τους σε ό,τι είχε προηγηθεί ως τότε. Ή ο Φαλ για τις σπουδαίες άμυνες που έπαιξε μετά τις αλλαγές.

Ο MVP

Δεν αμφισβητείται στο ελάχιστο η συμβολή του Κώστα Σλούκα σε αυτή την τεράστια νίκη του Ολυμπιακού. Ναι ήταν ο Ντόρσεϊ αυτός που ήρθε με ενέργεια από τον πάγκο και βοήθησε πολύ όταν οι άλλοι άρχισαν να εγκαταλείπουν, αλλά χωρίς τον 31χρονο γκαρντ, η ομάδα του Μπαρτζώκα δεν θα είχε καταφέρει τίποτα απ' όσα κατάφερε στο φινάλε. Το σουτ στο μηδέν ήταν, φυσικά, το... ζενίθ της απόδοσής του, σε μια βραδιά που σκόραρε 23 πόντους (4/10 δίποντα, 4/7 τρίποντα), τους περισσότερους από κάθε φορά εφέτος στη διοργάνωση, και τους διάνθισε με 6 ασίστ, 5 ριμπάουντ και 1 κλέψιμο. Έχοντας μείνει στο παρκέ 38:36!

Ο αδύναμος κρίκος

Η Εφές είχε 2-3 παίκτες που υστέρησαν. Ούτε ο Σίνγκλετον ούτε ο Λάρκιν βοήθησαν ανάλογα με τον ρόλο που κατέχουν. Μα ο Κρούνοσλαβ Σίμον, που δεν τελείωσε το ματς εξαιτίας της αποβολής του (αντιαθλητικό φάουλ, τεχνική ποινή), δεν επέτρεψε στον Αταμάν ν' αλλάζει σχήματα και τον ανάγκασε να πάει με τον Μπράιαντ που δεν βοηθούσε καθόλου επιθετικά. Ευεργετικό για τον Ολυμπιακό.

Τα στατιστικά που ξεχώρισαν

Το γεγονός πως ο Ολυμπιακός έχασε μόνο τέσσερα αμυντικά ριμπάουντ αποτελεί κατόρθωμα όταν στην αντίπερα όχθη υπάρχουν παίκτες όπως ο Πλάις, ο Σίνγκελτον, ο Ντάνστον, αλλά και περιφερειακοί με αθλητικά προσόντα. Συνολικά οι ερυθρόλευκοι είχαν 8 περισσότερα (40 έναντι 32) και δεν τους πλήγωσε" ότι στην αναλογία ασίστ - λαθών υστέρησαν εμφανώς. Την ώρα που οι ίδιοι είχαν 14-13, η Εφές έπαιζε στο 23-12 με τις 13 τελικές πάσες ν' ανήκουν στον Μίτσιτς.

Άστοχοι επίσης οι παίκτες του Αταμάν από την περιφέρεια, αφού αν βγει από την εξίσωση ο Μοερμάν του 75% (3/4), οι υπόλοιποι είχαν 5/22 πίσω από τη γραμμή! Ο Ολυμπιακός αντίθετα βρήκε 11 εύστοχα σουτ σε 32 προσπάθειες - το ενδέκατο εκ των οποίων ήταν το κομβικό.

Ο αγώνας

Εκτός της δυναμικής της Εφές, ο Ολυμπιακός είχε να διαχειριστεί την απώλεια του Γουόκαπ που τέθηκε νοκ άουτ πριν από το τζάμπολ. Τούτο έφερε στην αρχική πεντάδα τον Σλούκα που με 3/4 σουτ έγινε πυξίδα κατεύθυνσης στην ερυθρόλευκη επίθεση. Η Εφές κρατήθηκε κοντά ως το 12-12, γιατί έβρισκε σκορ με άμεσες εκτελέσεις, αλλά οι γηπεδούχοι εκμεταλλεύονταν περισσότερο την πλειονότητα των περιστάσεων που έβρισκαν, είτε χαμηλά είτε κοντά από το καλάθι. Ενόσω οι φιλοξενούμενοι είχαν 0/6 τρίποντα σε 8 λεπτά, ο Ολυμπιακός ξέφευγε με 21-15 και κατόπιν 26-17 (10').

Ελλείψει Σλούκα (που πήγε στον πάγκο για ανάσες) η επίθεση όφειλε να βρει εναλλακτικές. Εύκολο δεν ήταν, αλλά εφικτό έγινε, με αποτέλεσμα οι Πειραιώτες να κρατήσουν το προβάδισμα (32-25), κόντρα στο μακρινό σουτ που άρχισε να βρίσκει η Εφές. Ο Πρίντεζης κάλυψε τον Βεζένκοβ, αλλά κυρίως το πάθος του Λαρεντζάκη ήταν που δεν άφησε τους φιλοξενούμενους να πλησιάσουν.

Το πρόβλημα γεννήθηκε όταν οι Μίτσιτς και Λάρκιν άρχισαν να παίζουν ξανά μαζί. Αν και αμυντικό ριμπάουντ οι παίκτες του Μπαρτζώκα δεν είχαν χάσει στο πρώτο μισό, ο Πλάις κάρφωσε για το πρώτο προβάδισμα της Εφές (37-38) και ο Λάρκιν βρήκε επαφή με το καλάθι από τη γραμμή των βολών (39-41).

Το 42-41 του 20' ήταν όσο ρευστό έδειχνε. Η Εφές επιδίωξε να πιαστεί από το μομέντουμ του δεύτερου δεκάλεπτου, αλλά η "βασική" πεντάδα του Ολυμπιακού είχε τις κατάλληλες απαντήσεις (50-45), μια και ο Σλούκας άφησε το σκορ για να φτιάξει ελεύθερα τρίποντα (Βεζένκοβ, Παπανικολάου). Όταν δε η άμυνα της Εφές επιχείρησε να του κλείσει την πάσα, αυτός επιτέθηκε και ηγήθηκε ως το 57-52 (26'30'').

Η αποβολή του Σίμον (με τεχνική ποινή που συνδυάστηκε μ' ένα αντιαθλητικό φάουλ στο πρώτο ημίχρονο) θα μπορούσε να ενισχύσει την ερυθρόλευκη προσπάθεια, αλλά ο αποσυντονισμός των φιλοξενούμενων ήταν παροδικός. Αντιθέτως οι παίκτες του Μπαρτζώκα φάνηκε να ξεμένουν από ενέργεια και το 61-61 του 30' δεν επέτρεπε προβλέψεις. Μέχρι να σκοράρει ο Βεζένκοβ η Εφές είχε "τρέξει" ένα 0-9 που φάνηκε να της δίνει αέρα, αλλά η ηγετική προσωπικότητα του Σλούκα και το μαχητικό πνεύμα των υπολοίπων απέτρεψε κάτι παραπάνω από το -4 (63-67).

Απλώς χρειάζονταν περισσότερα από αυτά για να νικήσει ο Ολυμπιακός. Ενόσω ο Σλούκας έφτανε τους 20 πόντους, ο Φαλ έχασε μια εύκολη φάση και ο Ντόρσεϊ ξόδεψε εύκολο λέι απ με επιθετικό φάουλ. Βέβαια, η προσωπική ρεβάνς του ομογενούς γκαρντ απέφερε πέντε πολύτιμους πόντους που δημιούργησαν τις προϋποθέσεις ανατροπής, αφού βγήκαν σερί άμυνες. Αν μάλιστα ο ίδιος δεν είχε χάσει την επόμενη κατοχή, που επέτρεψε στον Μίτσιτς να διαμορφώσει το 75-75, δεν θα χρειαζόταν η τελευταία επίθεση των 14.6''. Η οποία κουβαλούσε πολύ μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας και, συνδυαστικά με την καθυστέρηση του ΜακΚίσικ στο κατέβασμα, χάθηκε.

Πάντως ο Ντόρσεϊ είχε πολλή ενέργεια να ξοδέψει, έχοντας ξεκουραστεί, και οι δικοί του πόντοι φάνταζαν ικανοί να γείρουν την πλάστιγγα. Το γεγονός πως αρχικά ο Σλούκας δεν βρήκε το μεγάλο σουτ που έψαχνε στην παράταση, αλλά το βρήκε ο Λάρκιν φάνηκε να δουλεύει υπέρ της Εφές. Όχι όμως, όχι. Διότι αφού ο Ντόρσεϊ έβαλε ένα ενδιάμεσο, μειώνοντας στον πόντο, και ο Φαλ έβγαλε την κομβική άμυνα στον Μίτσιτς, ο 31χρονος γκαρντ έκανε αυτό που τον κάλεσε η μοίρα του αγώνα να κάνει. Άρπαξε από τα μαλλιά την ευκαιρία του και την... ξεμάλλιασε. Πρώτα ελευθερώθηκε κι ακολούθως εκτέλεσε με τεράστια ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση, διαμορφώνοντας το 87-85 όταν τον ρολόι μηδένιζε. Αυτό ακριβώς το τέλος άξιζε στην απόδοσή του.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ράντοβιτς, Πατέρνικο, Κόλιενσιτς

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 26-17, 42-41, 61-61, 75-75, 87-85παρ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπαρτζώκας):Ντόρσεϊ 19 (2/5 τρίποντα), Λούντζης, Λαρεντζάκης 5 (1/2 τρίποντα, 2 ριμπάουντ), Φαλ 10 (4/6 δίποντα, 5 ριμπάουντ), Σλούκας 23 (4/10 δίποντα, 4/6 τρίποντ, 5 ριμπάουντ, 6 ασίστ), Μάρτιν 1 (3 ριμπάουντ), Βεζένκοβ 16 (3/4 δίποντα, 2/9 τρίποντα, 8 ριμπάουντ), Πρίντεζης 4, Παπανικολάου 3 (1/7 τρίποντα), ΜακΚίσικ 6 (1/3 τρίποντα, 7 ριμπάουντ, 5 ασίστ)

ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ (Αταμάν): Λάρκιν 11 (0/3 δίποντο, 2/5 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 κλεψίματα, 4 λάθη), Μπομπουά 13 (1/4 τρίποντα, 3 ασίστ, 3 λάθη), Σίνγκλετον 4, Μπράιαντ 3 (1/2 τρίποντο, 3 κλεψίματα), Μορμάν 11 (3/4 τρίποντα, 8 ριμπάουντ, 1 ασίστ), Πλάις 14 (3 ριμπάουντ), Μίτιστς 12 (1/7 τρίποντα, 13 ασίστ), Ντάνστον 9, Σίμον8 (4/5 δίποντα, 0/3 τρίποντα, 6 ριμπάουντ)

Τα ομαδικά στατιστικά του Ολυμπιακού: 19/37 δίποντα, 11/32 τρίποντα, 16/20 βολές, 34 ριμπάουντ (27 αμυντικά - 13 επιθετικά), 14 ασίστ, 5 κλεψίματα, 2 μπλοκ, 13 λάθη

Τα ομαδικά στατιστικά της Αναντολού Εφές: 25/37 δίποντα, 8/26 τρίποντα, 11/12 βολές, 26 ριμπάουντ (28 αμυντικά - 4 επιθετικά), 23 ασίστ, 9 κλεψίματα, 4 μπλοκ, 12 λάθη

Οι επόμενοι αγώνες των δύο ομάδων: Στην 27η αγωνιστική ο Ολυμπιακός θα υποδεχθεί την Αρμάνι Μιλάνο (24/2 στις 21:45), ενώ η Αναντολού Εφές τη Μακάμπι Τελ Αβίβ (24/2 στις 19:30).

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ