FINAL FOUR 2022

Αλλάζει το μέλλον του ο Ολυμπιακός μετά το Βελιγράδι

Αλλάζει το μέλλον του ο Ολυμπιακός μετά το Βελιγράδι
INTIME

Σχήμα οξύμωρο (και όχι παρηγοριά στον άρρωστο). Ο Ολυμπιακός έφυγε με άδεια χέρια από το Βελιγράδι, κι όμως κέρδισε πάρα πολλά στο παράλληλο σύμπαν του Final Four. Ο κόσμος του και η αύρα ενός μεγάλου κλαμπ αλλάζουν και το μέλλον του. Γράφει ο Γιάννης Φιλέρης

Δεν κέρδισε κάτι στο Final Four ο Ολυμπιακός, αν μάλιστα ερμηνεύουμε σωστά τις δηλώσεις Μπαρτζώκα, η απόδοσή του συνολικά δεν έφτασε στο πικ, έστω κι αν έχασε στο ένα σουτ, από την πρώην αλλά και νυν πρωταθλήτρια Ευρώπης. Αλλά το δεν κέρδισε είναι σχετικό. Η 4η θέση ίδια με εκείνη του 1999 στο Μόναχο δεν λέει ψέματα, δεν αντικατοπτρίζει όμως και το μέγεθος των "ερυθρολεύκων" μετά από το Βελιγράδι.

Είναι οξύμωρο, αλλά οι "ερυθρόλευκοι" σε αυτό το τριήμερο στη Stark Arena μπορεί να έχασαν από Εφές και Μπαρτσελόνα, μεγάλωσαν όμως ακόμη περισσότερο και γυρίζουν στο Ελευθέριος Βενιζέλος (το απόγευμα της Κυριακής) με άδεια χέρια μεν, με πολλά χαμόγελα και αισιοδοξία για το μέλλον τους δε.

Οι 12.000 οπαδοί του Ολυμπιακού έδωσαν ένα μοναδικό ρεσιτάλ συμπεριφοράς και στήριξης της ομάδας τους. Η ήττα από την Εφές ήταν οδυνηρή, ήρθε ακριβώς με την εκπνοή του ματς, πόνεσε, άφησε ανοιχτά τα στόματα, στο τέλος της ημέρας όμως δεν έκαμψε το φρόνημα. Ο κόσμος του Ολυμπιακού απογοητεύτηκε, έκλαψε, αλλά γύρισε αμέσως σελίδα.

Ελάχιστοι πήραν το δρόμο του γυρισμού (δίνοντας τα εισιτήρια τους σε οπαδούς της Εφές που στον τελικό είχαν σχεδόν 2.000 υποστηρικτές) σεργιάνιζαν τους δρόμους του Βελιγραδίου τραγουδώντας και ζώντας μια ατέλειωτη γιορτή. Ήταν παρόντες και στη δεύτερη μέρα του Final Four, πρώτα για να υποστηρίξουν την ομάδα τους, μετά να αποχαιρετήσουν τον Γιώργο Πρίντεζη στο τελευταίο του ευρωπαϊκό παιχνίδι και τέλος να παρακολουθήσουν ένα τρομερό σε εξέλιξη τελικό, που τέλειωσε με την Αναντολού Εφές να κερδίζει 58-57, τον Λάσο να γίνεται ένας μπασκετικός Άμλετ, χωρίς να μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα to foul or not to foul, στα τελευταία 17''.

Οι σκηνές που έζησαν ο Μπαρτζώκας, οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν έχουν προηγούμενο. Ο κόουτς των "ερυθρολεύκων" αποθεώθηκε πρώτος, με ολόκληρο το γήπεδο να φωνάζει το όνομά του. Αλλά και ολόκληρη η ομάδα με τιμώμενο πρόσωπο τον εμβληματικό Πρίντεζη, χειροκροτήθηκε λες και είχε κερδίσει και όχι χάσει τους δυο αγώνες. Γράψτε λάθος. Αν τους είχε κερδίσει δεν μπορώ να φανταστώ τι θα έκαναν οι οπαδοί του.

Το επισήμαναν όλοι, όχι μία αλλά δυο και τρεις φορές. Ακόμη και ο πρωταθλητής Ευρώπης, Εργκίν Αταμάν, που... αποδοκιμάστηκε ενώ έκανε δηλώσεις στην κάμερα της EuroLeague TV, αλλά έβγαζε το καπέλο στους φίλους της ελληνικής ομάδας. "Δεν κέρδισαν τίποτε, αλλά δημιούργησαν μια φανταστική ατμόσφαιρα".

Λέει αλήθεια ο 56χρονος κόουτς της Εφές, που κατέκτησε τον δεύτερο συνεχόμενο τίτλο της καριέρας του, αλλά έδειχνε αχόρταγος, μετά μιλώντας για three peat στην Κωνστατινούπολη και ακόμη πιο πολλά στο μέλλον.

Ο Ολυμπιακός εντυπωσίασε με την μαζική παρουσία των οπαδών του, αναγκάζοντας τον Εβάν Φουρνιέ να δηλώσει ότι αν κάποια στιγμή αποφασίσει να επιστρέψει στην Ευρώπη θα ήθελε να φορέσει τη φανέλα αυτού του μεγάλου κλαμπ. Και ο Γάλλος ΝΒΑερ δεν είχε κανένα λόγο να "χαϊδέψει" τους ολυμπιακούς, ούτε γεννήθηκε στη Δραπετσώνα. Είδε όμως αυτό το ερυθρόλευκο ποτάμι στις εξέδρες και εντυπωσιάστηκε.

Γίνεται ξανά προτεραιότητα

Τι σημαίνει, άλλωστε, μεγάλο κλαμπ; Τίτλοι, διακρίσεις και κόσμος. Ο Ολυμπιακός άφησε οριστικά πίσω του τη μιζέρια της προηγούμενης τριετίας, όταν αγκομαχούσε εκτός εγχώριων διοργανώσεων, έβλεπε τα playoffs με το κιάλι και οι παίκτες από το πρώτο (κι από το δεύτερο καμιά φορά) ράφι προτιμούσαν άλλους προορισμούς.

"Νομίζω ότι με όλα όσα δείξαμε φέτος, το μπάσκετ που παίξαμε, αλλά και την δυναμική εμφάνιση τόσο πολύ κόσμου στο φάιναλ-φορ, ο Ολυμπιακός αλλάζει επίπεδο και γίνεται ξανά ελκυστικός προορισμός. Προτεραιότητα για παίκτες υψηλών προδιαγραφών" είπε ο κόουτς Μπαρτζώκας στην κάμερα του SPORT24.

Έχει δίκιο. Άλλος είναι ο Ολυμπιακός του προηγούμενου Οκτώβρη, άλλος αυτού του Μάη, μετά τη λήξη του Final Four. Θα τον βλέπουν αλλιώς παίκτες και ατζέντηδες, έχοντας στο μυαλό τους μια ομάδα της κορυφαίας τετράδας με χιλιάδες κόσμο στο πλευρό της και μια προοπτική, αν δει κανείς τις ηλικίες του βασικού της κορμού, για ακόμη μεγαλύτερες διακρίσεις στο μέλλον!

Ο Μπαρτζώκας μετά τον μικρό τελικό έκανε λόγο για δυο - τρεις προσθήκες που θα ανεβάσουν τον Ολυμπιακό ένα επίπεδο πιο πάνω. Πράγματι, αφού ολοκληρωθεί η σεζόν και κατακτηθεί ο τελευταίος, πλην όμως πιο σημαντικός, στόχος της χρονιάς με τον τίτλο της Stoiximan Basket League, οι κινήσεις που πρέπει να κάνει η "ερυθρόλευκη" ομάδα θα είναι σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση: Αν φέτος ο στόχος στην Ευρώπη ήταν τα playoffs, του χρόνου πρέπει να είναι το Final Four.

Έτσι θα εξαργυρώσει και όλο αυτό το πανηγύρι των οπαδών του στο Βελιγράδι και από τις δυο ήττες, να πάμε στις δυο... νίκες.

Γιατί είναι μεγάλος προπονητής ο Αταμάν

Η νίκη της Εφές και ο δεύτερος συνεχόμενος τίτλος (θα ήταν τρεις, αφού στη χρονιά του covid-19 ήταν μακράν η κορυφαία ομάδα της Ευρώπης) αποτελούν μια τεράστια νίκη του Εργκίν Αταμάν, που κατάφερε να φτάσει σε ένα back to back που πίστευε μόνο ο ίδιος!

Ο Τούρκος κόουτς μπορεί να μην έχει ένα περίπλοκο playbook, καθώς η φιλοσοφία του είναι πιο απλή από σύνθετα συστήματα και πολλαπλές επεξεργασίες πάνω στο παρκέ, τον διακρίνει ωστόσο μια σημαντική ικανότητα. Μπορεί να ελέγχει ανά πάσα στιγμή την ομάδα του, δεν του διαφεύγει τίποτa και ξέρει, βεβαίως, να προστατεύει τους παίκτες του.

Και μερικές λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά και δείχνουν γιατί η Εφές έφτασε υπό τις οδηγίες στην κορυφή. Να μια απ' αυτές: Στη συνέντευξη Τύπου μετά τον τελικό, Ουκρανός δημοσιογράφος ρωτάει τον ίδιο και τον Βασίλιε Μίτσιτς αν έχουν μια δήλωση υποστήριξης στην πατρίδα του. Ο Αταμάν καταλαβαίνει αμέσως τον κίνδυνο. Ο Μίτσιτς όπως και οι περισσότεροι Σέρβοι έχουν διαφορετική γνώμη για τις αιτίες αυτού του αποτρόπαιου πολέμου, κυρίως γιατί όταν το 1999 βομβαρδιζόταν η δική τους πατρίδα από το ΝΑΤΟ, δεν υπήρχε αυτό το κύμα συμπάθειας όπως συμβαίνει τώρα με την Ουκρανία.

Για να μη φέρει τον Μίτσιτς σε δύσκολη θέση, ο πανέξυπνος Αταμάν θα παρέμβει και θα πει: "Πιστεύω ότι ο Βασίλιε είναι κουρασμένος, Ας τον αφήσουμε να πάει στα αποδυτήρια και θα απαντήσω εγώ..."

Θολώνουν και τα καλύτερα μυαλά

Ο τελικός είχε μπόλικο ξυλίκι, συρτό μπάσκετ και συνολικά 115 πόντους (και για τις δυο ομάδες). Δεν ήταν το καλύτερο ματς, είχε όμως τρομερή ένταση, δύναμη και σασπένς στα τελευταία δευτερόλεπτα. Ποτέ δεν θα μάθουμε πως θόλωσε ένα από τα καλύτερα προπονητικά μυαλά του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Ο Πάμπλο Λάσο διαχειρίστηκε με τον χειρότερο τρόπο πρώτον τα φάουλ που είχε να δώσει στην τελευταία επίθεση της Ρεάλ και στη συνέχεια είπε "no foul" ενώ απέμεναν 17'' για το τέλος. Πίστευε ότι η ομάδα του μπορούσε μέσα σε 3'' να κάνει επίθεση και να πάρει τη νίκη; Δεν υπολόγισε σωστά το χρόνο; Μπερδεύτηκε;

Στη συνέντευξη Τύπου παραδέχθηκε ότι έπρεπε να ζητήσει φάουλ. Το πουλάκι, όμως, είχε πετάξει και φωνάξει ... "Πάμπλο χάσαμε".

ΥΓ: Το λάθος του Λάσο δεν σημαίνει ότι λάθεψε και ο Μπαρτώκας στον ημιτελικό της Παρασκευής. Άλλο η ισοπαλία, άλλο το -1, που για να αλλάξει απαιτείται να πάρεις την μπάλα στα χέρια. Και η Ρεάλ την άφησε στα χέρια του Λάρκιν...

Το SPORT24 στο Final Four στο Βελιγράδι

Το SPORT24 "κατεβάζει" την δική του μπασκετική 5άδα στο Final Four 2022! Π. Διαμαντόπουλος, Σ. Καβαλιεράτος, Β. Σκουντής, Γ. Φιλέρης και Χ. Σταύρου βρίσκονται στο Βελιγράδι και μεταδίδουν τον παλμό και όλα τα αγωνιστικά νέα της ομάδας του Ολυμπιακού από την Stark Arena!

Κάνε εγγραφή στα push notifications του SPORT24 και στο κανάλι στο Youtube για να ενημερώνεσαι και να μη χάνεις καμία στιγμή!

TAGS FINAL FOUR 2022 EUROLEAGUE FINAL FOUR 2022 EUROLEAGUE FINAL FOUR EUROLEAGUE FINAL FOUR FINAL 4 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ FINAL FOUR ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ