ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Σκληρό μάθημα, που αν αναλυθεί σωστά, θα τον βοηθήσει στο πρωτάθλημα

Έσε και Ρέτσος
Έσε και Ρέτσος INTIME

Το σερί των νικών του Ολυμπιακού με τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στον πάγκο διακόπηκε μετά από σχεδόν έναν μήνα απότομα και σκληρά. Οι "ερυθρόλευκοι", αν και θα έπρεπε να ήταν υποψιασμένοι, αιφνιδιάστηκαν από τα δύο γρήγορα γκολ της Μακάμπι Τελ Αβίβ, όπως είχαν αιφνιδιαστεί πάλι εντός έδρας στο παιχνίδι με τη Φερεντσβάρος, μόνο που τότε το γκολ του Βάργκα στο δεύτερο λεπτό είχε ακυρωθεί σωστά ως οφσάιντ. Τώρα, ήταν ο Ζάχαβι και ο Σαχάρ που έκαναν τη ζημιά στα πρώτα εννέα λεπτά.

Ο Ολυμπιακός έχει πληρώσει ακριβά μέσα στην περίοδο τα νωθρά πρώτα δεκάλεπτα, εικοσάλεπτα ή μισάωρα των αγώνων του, που τον αναγκάζουν στη συνέχεια να κυνηγάει στο σκορ.

Και αν στο ελληνικό πρωτάθλημα, έστω και δύσκολα, μπορεί η πειραϊκή ομάδα να ανατρέπει το σκορ φτάνοντας στη νίκη, όπως συνέβη εναντίον του Αστέρα Τρίπολης στο Καραϊσκάκης και κόντρα στον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο για το πρωτάθλημα, στην Ευρώπη είναι διαφορετικά τα πράγματα, γιατί το επίπεδο είναι υψηλό, ειδικά στα νοκ άουτ παιχνίδια της φάσης των "16".

Ίσως να ήταν θέμα κακής νοοτροπίας. Ενδεχομένως να ήταν ζήτημα μη καλής πνευματικής προετοιμασίας. Σε κάθε περίπτωση, η έλλειψη συγκέντρωσης, τα ατομικά λάθη, αλλά και η προβληματική ανασταλτική λειτουργία κοστίζουν ακριβά σε τέτοιου είδους αγώνες.

Διότι, δεν ήταν μόνο τα δύο γρήγορα τέρματα που δέχτηκε ο Ολυμπιακός. Ήταν επίσης ότι, αφού οι "ερυθρόλευκοι" μείωσαν πολύ σύντομα με το γκολ του Ελ Κααμπί, με την συμπλήρωση μισής ώρας αγώνα δέχτηκαν και τρίτο τέρμα. Και στο δεύτερο μέρος δέχτηκαν και τέταρτο τέρμα, ενώ θα έπρεπε να ήταν εκείνοι που χρειαζόταν να κυνηγήσουν με μεγαλύτερη μανία το γκολ.

Θα πει κάποιος, ότι ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να είχε πετύχει γκολ στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου στο κοντινό πλασέ του Ελ Κααμπί, ή στο φινάλε του ματς στη φάση που ο Καρβάλιο είχε δοκάρι. Σωστά. Και είναι άλλο η διαφορά των δύο και άλλη των τριών τερμάτων.

Όμως, η ουσία είναι η πειραϊκή ομάδα δεν κατάφερε να σκοράρει και ότι υπέστη βαριά ήττα. Τι να το κάνεις αν έχεις τις διπλάσιες τελικές προσπάθειες (20 - 11) ή τις ίδιες εντός εστίας (6 – 6), όταν έχεις βάλει ένα γκολ και ο αντίπαλος τέσσερα. Τι να την κάνεις την υπέροχη στην κατοχή της μπάλας όταν αυτή δεν μεταφράζεται σε ουσία, δηλαδή σε γκολ και σε νίκη.

Το ελαφρυντικό που έχει ο Ολυμπιακός είναι πως μέσα σε ένα μήνα δεν μπορούν να λυθούν όλα τα προβλήματα. Ένας μήνας ορθολογικού ποδοσφαίρου και διορθωτικών κινήσεων, δεν μπορούν να καλύψουν τα κακώς κείμενα περασμένων μηνών. Ειδικά, όταν παίζεις σε νοκ άουτ αγώνες ευρωπαϊκών διοργανώσεων και απέναντί σου έχεις μία πολύ καλά δουλεμένη ομάδα, με συνοχή, ομοιογένεια και αυτοματισμούς.

Έχει ακόμη πολλή δουλειά

Ο Μεντιλίμπαρ έχει αλλάξει πολλά πράγματα στον Ολυμπιακό, αλλά έχει ακόμη πολλή δουλειά μπροστά του. Και κυρίως στην ανασταλτική λειτουργία των "ερυθρόλευκων". Βέβαια, δεν φέρει ευθύνη για το κακό αποτέλεσμα με την ισραηλινή ομάδα, καθώς παρέταξε την καλύτερη δυνατή ενδεκάδα, ενώ οι οδηγίες του πριν το παιχνίδι ήταν ξεκάθαρες.

Να μπουν οι παίκτες δυνατά, να είναι επιθετικοί, να πρεσάρουν σωστά και να μην αφήνουν κενούς χώρους στην άμυνα. Οι παίκτες της πειραϊκής ομάδας δεν αμύνθηκαν σωστά, έχαναν τις δεύτερες μπάλες, οι γραμμές δεν ήταν κοντά, υπήρχαν μεγάλες αποστάσεις και ο Ολυμπιακός το πλήρωσε δεχόμενος τρία γκολ στο πρώτο μισάωρο του παιχνιδιού.

Παράλληλα, σε τέτοιου είδους αγώνες δεν μπορείς να τους κερδίσεις όταν έχεις σε καλή βραδιά μόνο έναν από την τετράδα της άμυνας (Κάρμο), έναν από τα χαφ (Έσε, κι ας έκανε λάθος στο πρώτο γκολ) και έναν στην επίθεση (Ελ Κααμπί). Ο Φορτούνης είχε την ασίστ στο γκολ του Μαροκινού και ορισμένες καλές ατομικές προσπάθειες, όμως ούτε εκείνος ούτε ο Ποντένσε απέδωσαν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους.

Η υψηλή ποιότητα του Έλληνα μεσοεπιθετικού και του Πορτογάλου εξτρέμ είναι αυτή που έχει κάνει τη διαφορά μέχρι τώρα στον Ολυμπιακό και ο Ρόμπι Κιν φρόντισε να προσαρμόσει έτσι το πλάνο του προκειμένου να κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να τους περιορίσει.

Ο Όρτα και ο Τσικίνιο το πάλεψαν, αλλά είχαν αρκετά ζητήματα με τους Κανικόβσκι και Πέρετς, ενώ θέματα αμυντικά είχαν ο Ρέτσος, ο Ορτέγκα (με τον Ντάβιντα) και κυρίως ο Ρόντινεϊ (με τον Μίλσον). Ο αριστερός εξτρέμ της Μακάμπι Τελ Αβίβ έβγαλε δύο ασίστ στο πρώτο μισάωρο του ματς, είχε ορισμένες ακόμη ατομικές προσπάθειες που δυσκόλεψαν τους "ερυθρόλευκους" και συχνά συνέκλινε προς τον άξονα δημιουργώντας πρόβλημα στο μαρκάρισμά του.

Έτσι, η πειραϊκή ομάδα παρέμεινε χωρίς νίκη στην έδρα της απέναντι σε ισραηλινές ομάδες (Μακάμπι Τελ Αβίβ, Χάποελ Μπερ Σεβά, Μακάμπι Χάιφα), ενώ έχουν υποστεί δύο βαριές ήττες.

Το σκληρό μάθημα όμως που πήραν οι παίκτες του Ολυμπιακού, αν αναλυθεί σωστά και χρησιμοποιηθεί κατάλληλα, θα τους βοηθήσει να είναι αυτοί που πρέπει στο πρωτάθλημα και να πάρουν τα αποτελέσματα που επιθυμούν. Και είναι στο χέρι τους να συμβεί αυτό στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στην Κυριακή (10/3) στο Καραϊσκάκης. Αρκεί, να μπουν στον αγωνιστικό χώρο με την κατάλληλη νοοτροπία και το μάτι τους να γυαλίζει…

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ CONFERENCE LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ