ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός, ο βρυχηθμός του λιονταριού

Ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί
Ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί PHOTO CREDITS: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ο Δημήτρης Χριστοφιδέλλης γράφει για τη μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού επί του ΠΑΟΚ, αλλά και το νέο "τελικό" με τον Παναθηναϊκό που θα κρίνει πολλά στην έκβαση του τίτλου.

Το έβλεπε κανείς στα πρόσωπά τους, στο βλέμμα, στις κινήσεις τους και, γενικά, στην αγωνιστική συμπεριφορά τους. Οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού έχαναν τη μία μετά την άλλη τις ευκαιρίες στο πρώτο εικοσάλεπτο του αγώνα με τον ΠΑΟΚ, αλλά ακόμη κι όταν βρέθηκαν πίσω σκορ, δεν λύγισαν. Ήταν τέτοια η πίστη στον εαυτό τους, ο ενθουσιασμός, η αυτοπεποίθηση, η ορμή που μπήκαν στο παιχνίδι και η απόδοσή τους που ένιωθαν μέσα τους ότι στο τέλος εκείνοι θα ήταν οι νικητές.

Μάλιστα, οι παίκτες της πειραϊκής ομάδας δεν το ένιωθαν απλά, αλλά το είπαν και στα αποδυτήρια στο ημίχρονο του αγώνα ("δεν γίνεται να μην κερδίσουμε με αυτή την απόδοση"). Ήταν τέτοιο το πάθος, η ενέργεια, η ένταση και η αποφασιστικότητα που είχαν οι ερυθρόλευκοι, που ο βρυχηθμός του λιονταριού έγινε αισθητός στο δεύτερο ημίχρονο φτάνοντας στη νίκη – ανατροπή. Και αυτό το ένιωσε και η εξέδρα, με την ατμόσφαιρα στο γεμάτο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" να ήταν καλύτερη από κάθε άλλη φορά στη σεζόν.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Ζοζέ Ανιγκό στις λίγες ώρες που είχε στη διάθεσή του μέχρι τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ, αυτό που μπορούσε να διαφοροποιήσει ήταν δύο πράγματα: πρώτον, οι παίκτες να αφήσουν πίσω τους την ισοπαλία με τον Άρη και να πιστέψουν στον εαυτό τους και στην διεκδίκηση του τίτλου και, δεύτερον, στην αλλαγή νοοτροπίας, να είναι συγκεντρωμένοι μέχρι το τελευταίο λεπτό και να βγάλουμε μεγαλύτερη ομαδικότητα στο παιχνίδι τους. Και το κατάφερε, καθώς αποδείχθηκε στον αγωνιστικό χώρο.

Το υπόλοιπο κομμάτι αφορούσε την τακτική και την διαχείριση κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ο Γάλλος προπονητής έκανε την έκπληξη με την επιλογή του Βαλμπουενά, αλλά δικαιώθηκε με την απόδοση που είχε ο συμπατριώτης του, ο οποίος αγωνίστηκε ως έφηβος και μετέδωσε το πάθος του στους συμπαίκτες του. Και δεν ήταν μόνο ο Ματιέ. Αρκεί, να θυμηθεί κανείς τα τάκλιν του Εμβιλά και του Χουάνγκ, την ορμή του Μπακαμπού, τον ενθουσιασμό του Φορτούνη, την αυτοπεποίθηση του Πασχαλάκη και την ενέργεια και την ένταση που έβγαλαν στο παιχνίδι τους ο Μπα, ο Ρόντινεϊ και ο Ρέαμπτσιουκ.

Και μετά ήρθαν οι αλλαγές, στο κατάλληλο σημείο και με συγκεκριμένο σκεπτικό, αυτό της νίκης και πως θα έρθουν και άλλα γκολ. Πέρα από την πρώτη που ήταν αναγκαστική (ο Σισέ στη θέση του Παπασταθόπουλου που αντιμετώπισε μυϊκό πρόβλημα), ο Ανιγκό πέρασε στον αγώνα στο τελευταίο μισάωρο τον παθιασμένο Χάμες και στο τελευταίο τέταρτο τον Μασούρα και τον Αραμπί οι οποίοι σκόραραν και τον Βρουσάι που ήταν στη φάση του κερδισμένου πέναλτι στο χέρι του Ζίβκοβιτς.

Η ποιότητα και το βάθος στο ρόστερ έκαναν τη διαφορά

Η ποιότητα των παικτών του Ολυμπιακού και το βάθος στο ρόστερ έκανε τη διαφορά, αλλά δεν ήταν μόνο αυτά. Τα μάτια των ποδοσφαιριστών γυάλιζαν από το πρώτο μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του Γάλλου διαιτητή και αυτό πρέπει να αποτελεί "οδηγό" για τη συνέχεια. Όταν οι ερυθρόλευκοι παίζουν με τέτοιο πάθος και ένταση, μπορούν να γίνουν καταιγιστικοί και ισοπεδωτικοί όπως στο ματς με τον Δικέφαλο του Βορρά.

Θα πρέπει να συνυπολογίσει κάποιος το ψυχολογικό βάρος που κουβαλούσαν οι ποδοσφαιριστές της πειραϊκής ομάδας στο ημίχρονο του παιχνιδιού με τον ΠΑΟΚ. Ήταν πίσω στο σκορ, προερχόμενοι λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα από την εντός έδρας ισοπαλία με τον Άρη και την παραίτηση του Μίτσελ και γνώρισαν ότι είχαν κερδίσει ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ. Ήταν λοιπόν με την πλάτη στον τοίχο, αλλά δεν λύγισαν, αντίθετα έπαιξαν με καρδιά πρωταθλητή και στο τέλος δικαιώθηκαν.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η νίκη-ανατροπή σε ντέρμπι δεν είναι ποτέ εύκολη, πόσο μάλλον απέναντι σε έναν πολύ δυνατό αντίπαλο όπως ο ΠΑΟΚ που έπαιζε το τελευταίο του χαρτί για τον τίτλο. Όμως, οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού πίστεψαν στους εαυτούς τους, έδειξαν χαρακτήρα, έπαιξαν καλό ποδόσφαιρο και αυτό αντάμειψε την προσπάθειά τους. Αυτή ήταν η πρώτη νίκη σε μεγάλο παιχνίδι για την πειραϊκή ομάδα στο Καραϊσκάκης εδώ και ένα χρόνο, αλλά θα πρέπει να υπάρξει και συνέχεια.

Οι ερυθρόλευκοι θα πρέπει να συνεχίσουν με την ίδια νοοτροπία και να παρουσιαστούν με το πάθος, τον ενθουσιασμό και την ορμή που είχαν στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ και στο ντέρμπι με τους πράσινους την Κυριακή (9/2) στη Λεωφόρο, διότι μόνο έτσι θα μπορέσουν να διεκδικήσουν τον τίτλο. Ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος από τον Παναθηναϊκό στους δύο αγώνες στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, αλλά τα ματς έληξαν ισόπαλα και ό,τι συνέβη στα προηγούμενα παιχνίδια, δεν προεξοφλούν τι θα συμβεί στα επόμενα. Κάθε αγώνας είναι μια ξεχωριστή ιστορία, πόσο μάλλον όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στα play-offs και ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του έναν ακόμη "τελικό" στον οποίο θα χρειαστεί να πάει κατάλληλα προετοιμασμένος αγωνιστικά και πνευματικά καθώς το αποτέλεσμά του θα κρίνει πολλά.

Δείτε την Game Night:

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ