ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός μπορεί να τρελάνει και τρελούς, ο ΠΑΟΚ "το είχε" αλλά έφυγε στην γκολάρα του Μπακαμπού

SUPERLEAGUE 2022-2023 / PLAY OFF /  -  (  / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE 2022-2023 / PLAY OFF / - ( / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ένα πολύ ωραίο παιχνίδι, δυο πολύ καλοί προπονητές και δυο ομάδες που κλήθηκαν να παίξουν την ζωή τους γιατί οι ίδιες την περασμένη Κυριακή φρόντισαν να βγάλουν τα μάτια τους. Οι Πειραιώτες πήγαν στην κόλαση, επέστρεψαν και συνεχίζουν να ονειρεύονται. Οι Θεσσαλονικείς πληρώνουν την ήττα από την ΑΕΚ. Γράφει ο Παντελής Διαμαντόπουλος.

Την Κυριακή, ο Άρης είχε μειώσει σε 2-1. Στα... καπάκια έγιναν τρεις αλλαγές για τον Ολυμπιακό που κανείς δεν κατάλαβε. Λίγα 24ωρα μετά, ο Ολυμπιακός είχε ισοφαρίσει σε 1-1 τον ΠΑΟΚ. Μετά από λίγο έκανε ξανά τρεις αλλαγές, μόνο που αυτή την φορά, όλοι γνώριζαν ποιος ήταν ο στόχος. Και ο στόχος επετεύχθη ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά. Κυρίες και κύριοι, δυο πολύ καλές ομάδες, πρόσφεραν έναν όμορφο ποδοσφαιρικό αγώνα.

Δυο καλοί προπονητές, συμμετείχαν με τον τρόπο τους στο να παρακολουθήσουμε μια ποιοτική αναμέτρηση. Όπως τα είχαν... καταφέρει την Κυριακή, μαζεύτηκαν στο "Καραϊσκάκης" για να δώσουν έναν αγώνα επιβίωσης. Και σε αυτό το δικό τους survivor οι Πειραιώτες αποδείχθηκαν πολύ πιο ανθεκτικοί από τους Θεσσαλονικείς.

Έβαλαν τρια γκολ σε ένα διάστημα περίπου 35 λεπτών και έμειναν ολοζώντανοι στην διεκδίκηση των πιθανοτήτων που έχουν για να πάρουν το πρωτάθλημα. Η διαφορά από τους πρωτοπόρους έμεινε στους τρεις βαθμούς, την ώρα που ο ΠΑΟΚ λογικά μένει έξω από αυτήν την κούρσα. Και δεν ήταν τόσο η ήττα στον Πειραιά, όσο αυτή στην Τούμπα από την ΑΕΚ.

Ο Ζοσέ Ανιγκό δεν είναι πρωτάρης, ούτε μαθητευόμενος μάγος. Δεν ξέρω αν η τέταρτη προπονητική επιλογή των "ερυθρόλευκων" αποδειχθεί και τυχερή, αλλά σίγουρα συμμετέχει ενεργά στο παιχνίδι και ξέρει τι να ζητήσει από τους παίκτες του. Και εδώ που λέμε για ξεκίνημα δεν είχε απέναντι και κάποιον τυχαίο. Είχε έναν πάρα - πάρα πολύ καλό προπονητή.

Ο Ματιέ και ο πρώτος στόχος του Ραζβάν

Ο Ανιγκό λοιπόν, με το "καλημέρα" έκανε αυτό που πολλοί το υπέθεταν αλλά δεν έπεφταν στην φωτιά πως θα γίνει. Βαλμπουενά βασικός. Ένας παίκτης που χαίρει απεριόριστης εκτίμησης από τον συμπατριώτη του και μια κίνηση βέβαια, για την οποία χώραγε συζήτηση.

Γιατί ο Ματιέ κάποια στιγμή θα "έκαιγε" μια αλλαγή (έγινε στο 60' για να μπει ο Χάμες, με τον Γάλλο να τα 'χει δώσει όλα), αλλά και γιατί ο Φορτούνης δεν μπορεί να... Αγιάσει στο "10" και όσα και να κάνει, αποδεικνύεται πως είτε στον Ολυμπιακό θα βάζουν κάποιον άλλο, είτε στην εθνική θα βάζουν τον Μπακασέτα.

Ο Ανιγκό επίσης, είδε τον Μπα να κερδίζει την μάχη με τις ενοχλήσεις που τον οδήγησαν να βγει από το ματς κόντρα στον Άρη και οι οποίες επί της ουσίας έφεραν την κυριακάτικη γκέλα των πρωταθλητών. Το ματς αυτό θα 'χε αρκετή τακτική και είχε φροντίσει για αυτό ο Ραζβάν Λουτσέσκου.

Ο Ρουμάνος θέλησε να βάλει ενδεκάδα ανοιχτού γηπέδου. Πρώτα απ' όλα, άφησε έξω και Σβάμπ και Ντάντας, προτιμώντας τον Φελίπε Σοάρες στο πλευρό του Αουγκούστο. Μπροστά τους ο Τάισον, κάτι που σήμαινε ότι ο Κωνσταντέλιας θα ξεκινούσε στο πλάι για να κρατήσει τον Ροντινέι, ενώ ο Μπράντον Τόμας προτιμήθηκε από τον Ολιβέιρα για να βρει κι αυτός μπάλες στη πλάτη της κόκκινης άμυνας, όπως και ο Ζίβκοβιτς. Ο Νάρεϊ κάθισε έξω μαζί με τον Πορτογάλο φορ.

Μπράντον... Φιρμίνο

Ο Λουτσέσκου λοιπόν, προτίμησε να βάλει ταχύτητα, ένταση και το αναπάντεχο. Και τα κατάφερε. Ο Ολυμπιακός είχε την κυριαρχία, είχε τον έλεγχο, είχε αυτός τις φάσεις στην πλάτη της άμυνας του Ολυμπιακού (ο Μπακαμπού έβγαινε στο τσάκ οφσάιντ), αλλά το γκολ το έβαλαν οι Θεσσαλονικείς.

Ο Σάστρε και ο Ζίβκοβιτς εκμεταλλεύτηκαν άψογα την ερασιτεχνική επιστροφή των "ερυθρόλευκων". Ένα ολόκληρο οικόπεδο δημιουργήθηκε για να ξεκινήσει η φάση του 1-0. Κίνηση προπόνησης από όλη την ομάδα του ΠΑΟΚ και αμυντικό τρανζίσιον κάκιστο από την άλλη πλευρά. Έτσι ο Σάστρε βρέθηκε να βγάζει ξυραφιά και τον Μπράντον Τόμας, να βάζει για δεύτερη φορά γκολ αλα Μπόμπι Φιρμίνο.

Η πρώτη ήταν στην Τρίπολη. Μπορεί να μην είναι δυνατός, να αναμενόταν ότι τα στόπερ του Ολυμπιακού με ένα τζαρτζάρισμα θα τον... έστελναν στο χορτάρι, αλλά ο τύπος, είναι και μαμούνι και βδέλλα και τρέχει παντού (γύρναγε και έκλεβε μπάλες από τα χαφ του Ολυμπιακού!) και επαναλαμβάνω βάζει γκολ που ακόμη και καλύτερα φορ από αυτόν, δεν μπορούν.

Οι "ερυθρόλευκοι" όση ώθηση και να έβαλαν στο παιχνίδι τους στο 45λεπτο, όσο και να πίεσαν για να κλέψουν μπάλες, ακόμη και όταν το κατάφερναν, είχαν πάντα κακή επιλογή στην προτελευταία μπάλα. Ή λάθος πάσα. Ή λάθος σουτ. Ή κακό τάιμινγκ τροφοδότησης. Και ο Μπακαμπού έτρεξε πολύ και ο Βαλμπουενά δεν άφησε μπάλα που να μην πάει να την διεκδικήση.

Ο Φορτούνης στην άβολη για τον ίδιο θέση του αριστερού χαφ έκλεινε μέσα για να πάρει μπάλες. Ο Σάστρε μπορούσε να βρει προωθητικές μπάλες και ο Ζίβκοβιτς στο πρώτο μέρος, έκανε τον Ρέαμπτσουκ ό,τι ήθελε. Στο δεύτερο ο Μολδαβός ήταν εξαιρετικός

Όλα αυτά για να αλλάξουν υπέρ των γηπεδούχων, χρειαζόταν κάτι αναπάντεχο. Κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει ισορροπίες και να βάλει και το γήπεδο στην εξίσωση. Γιατί στην ανάπαυλα η σκια μιας νέας αποτυχίας είχε απλωθεί. Την έδωσε μια ο Μπακαμπού και την εξαφάνισε...

Η στόχευση του ΠΑΟΚ

Δεν ίσχυε το ίδιο από την απέναντι πλευρά, αλλά αυτή ήταν και η αιτία μετατόπισης του Κωνσταντέλια. Να κρατήσει τον Ροντινέι αφού κατά γενική παραδοχή είναι το καλύτερο δεξί μπακ στο πρωτάθλημα. Ο Χουάνγκ με τον Εμβιλά κλασικά σε mixed καταστάσεις να κόψουν και να ράψουν, ενώ ο Μπιέλ για άλλη μια φορά ήταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου είχε πάρει αποφάσεις που για άλλη μια φορά, οδηγούσαν την ομάδα του σε ρίσκα, αλλά ήξερε και ο ίδιος ότι τους μεγάλους αντιπάλους, έτσι τους κερδίζεις. Build up εντός μεγάλης περιοχής; Ναι. Και ρίσκο; Φυσικά. Όπως έκλεψε ο Αραούχο στην ΟΠΑΠ Αρένα και έβαλε το γκολ ο Λιβάι Γκαρσία, το ίδιο έπαθε και στο "Καραϊσκάκης" ο "δικέφαλος" στο 10ο μάλιστα λεπτό, απλά δεν το έφαγε.

Όμως επαναλαμβάνω. Ο Τόμας έπαιξε για να οργώσει το χορτάρι, ο Φελίπε Σοάρες για να προσφέρει στον Αουγκούστο κάτι μεταξύ Σβαμπ και Ντάντας, ενώ ουκ ολίγες φορές δημιουργούσαν υπερφόρτωση στην πλευρά του Κωσταντέλια, για να μπορέσει να έχει ο Ζίβκοβιτς με μια αλλαγή παιχνιδιού, μπόσικο τον Ρέαμπτσουκ. Ο Ολυμπιακός είχε χάσει ένα ημίχρονο και έπρεπε να αντιδράσει στο δεύτερο για να ρίξει τις όποιες πρωταθληματικές ζαριές του έχουν απομείνει. Και το έκανε...

Η ανατροπή

Όχι απλά γύρισε το ματς ο Ολυμπιακός με αυτές τις ζαριές, αλλά το έκανε με τρόπο φοβερό! Πρώτα απ' όλα, το γκολ της ισοφάρισης μόνο ο Μπακαμπού μπορούσε να το βάλει. Κανείς άλλος. Ο τύπος είναι σκόρερ πώς να το κάνουμε; Με το που έγινε το 1- 1, βγήκε ο Βαλμπουενά που είχε δώσει όσα μπορούσε για να μπει ο Χάμες.

Ναι, ο Ολυμπιακός σε αυτό το ματς είχε επιστρέψει στα... τρία δεκάρια και το συνέχισε στην μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα. Ο Λουτσέσκου έφερε από τον πάγκο τρεις παίκτες μαζί για να "χτυπήσει" το ματς. Ολιβέιρα, Καντουρί και Νάρεϊ. Και όχι μόνο να το χτυπήσει, αλλά και να κόψει την κόκκινη ορμή μετά την ισοφάριση.

Μετά από λίγο απάντησε και ο Ανιγκό με την τριάδα Ελ Αραμπί, Μασούρα, Βρουσάι. Ο Γάλλος παράτησε τα τρία δεκάρια, έβαλε δυο πλάγιους δεξιά και αριστερά του Χάμες και μπροστά τους πέρασε τον Μαροκινό.

Γίνονται λοιπόν οι αλλαγές και όπως σας έγραψα στον πρόλογο όσα έπαθε ο Ολυμπιακός την Κυριακή, τα πήρε πίσω με τον ίδιο τρόπο. Μπήκαν οι τρεις, έβγαλε την σέντρα ο Ελ Αραμπί, έκανε το τσαφ ο Κουλιεράκης και ο Μασούρας που δεν είχε καν κλωτσήσει την μπάλα, έβαλε γκολ με το κεφάλι. Ο Μπακαμπού είχε ξεσηκώσει το γήπεδο, ο Μασούρας το έκανε ακόμη πιο "ζεστό". Ο Ολυμπιακός απέδειξε ότι μπορεί να τρελάνεις και... τρελούς. Μόνος του γκελάρει, μόνος του σκοντάφτει, μόνος του ανατρέπει. Αλλά να μου πείτε μια σεζόν με 47 παίκτες, 4 προπονητές και - 3 από την κορυφή, δεν έχει τρέλα; Έχει...

Πάρτι και συνέχεια...

Και το ματς κόντρα σε όσα φαινόταν ότι θα συμβούν, κατέληξε σε πάρτι. Ήρθε το 3- 1 με το πέναλτι του Ελ Αραμπί και όλα είχαν περάσει στην ιστορία. Επαναλαμβάνω, ήταν ένα ωραίο παιχνίδι, που περισσότερο πρωταγωνίστησαν οι επιλογές των προπονητών, παρά οι εμπνεύσεις των παικτών. Εξαιρείται η γκολάρα του Μπακαμπού.

Πολλοί Ολυμπιακοί θα θυμηθούν και θα εκνευριστούν για την γκέλα με τον Άρη, αλλά ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω. Όπως δεν μπορεί και να γυρίσει για τον ΠΑΟΚ ο χρόνος. Ο "δικέφαλος" έχασε βαθμούς στις καθυστερήσεις. Έχει παίξει πολύ καλό ποδόσφαιρο, έχει τον -κατά την γνώμη μου- καλύτερο προπονητή, αλλά δεν θα πάρει το πρωτάθλημα...

Δείτε την Game Night:

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΟΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ