ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Η στιγμή που άλλαξαν όλα, έργο Μαρινάκη, Μεντιλίμπαρ και παικτών η ιστορική πρόκριση στα ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης

Οι παίκτες του Ολυμπιακού πανηγυρίζουν την πρόκριση
Οι παίκτες του Ολυμπιακού πανηγυρίζουν την πρόκριση EUROKINISSI SPORTS

Ο Δημήτρης Χριστοφιδέλλης γράφει για τις δύο στιγμές που άλλαξαν τα πάντα στον Ολυμπιακό, το έργο του Βαγγέλη Μαρινάκη, τη φιλοσοφία του Μεντιλίμπαρ και τον ρόλο των παικτών που οδήγησαν τους ερυθρολεύκους να πανηγυρίσουν την ιστορική πρόκριση στους "4" του Conference League.

Ο Ολυμπιακός για πρώτη φορά στην ιστορία του θα αγωνιστεί τον Μάιο σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Όπως πρώτη φορά έπαιξε τον Απρίλιο, όπως πρώτη φορά έκανε τέτοια ανατροπή από το 1-4 με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ σε 6-1 στον αγώνα ρεβάνς.

Επίσης, μόνο ο Ολυμπιακός κι η Μπριζ πέτυχαν έξι προκρίσεις στη σεζόν. Τα κατορθώματα των ερυθρολεύκων δεν είναι λίγα, ούτε μικρά, αν αναλογιστεί κάποιος πως ξεκίνησε η περίοδος για την πειραϊκή ομάδα.

Ο επιτυχημένος απολογισμός της Ευρώπης

Ήδη, ο Ολυμπιακός έχει δώσει 16 αγώνες στην Ευρώπη και θα φτάσει τους 18 μαζί με τα παιχνίδια κόντρα στην Άστον Βίλα και μέχρι τώρα μετράει εννέα νίκες, δύο ισοπαλίες, τέσσερις ήττες, ενώ εκείνη στο ενενηντάλεπτο με τη Φενέρμπαχτσε ήταν ανώδυνη, καθώς οι κόκκινοι πήραν την πρόκριση στη διαδικασία των πέναλτι.

Ο Ολυμπιακός απέκλεισε την Γκενκ και την Τσουκαρίτσκι στα προκριματικά του Europa League, άφησε εκτός την Μπάτσκα Τόπολα στη φάση των ομίλων της διοργάνωσης κι έριξε στο καναβάτσο τη Φερεντσβάρος, τη Μακάμπι Τελ Αβίβ και τη Φενέρμπαχτσε στα νοκ άουτ παιχνίδια του Conference League.

Πλέον, οι ερυθρόλευκοι έχουν μπροστά τους το δύσκολο εμπόδιο της Άστον Βίλα, αλλά είναι διατεθειμένοι κι αποφασισμένοι να κάνουν την υπέρβαση.

Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Ολυμπιακός στο πρώτο μισό της περιόδου έκανε τα καλύτερά του ματς απέναντι σε μία άλλη αγγλική ομάδα, τη Γουέστ Χαμ, την οποία κέρδισε 2-1 στο Καραϊσκάκης και ηττήθηκε 1-0 στο Λονδίνο κι ενώ η πειραϊκή ομάδα είχε δοκάρι στο 86΄.

Γιατί λοιπόν οι ερυθρόλευκοι να μην κοντράρουν και την Άστον Βίλα;

Οι δύο στιγμές που τα άλλαξαν όλα

Η πειραϊκή ομάδα έχει γράψει ήδη ιστορία, αλλά ο Μεντιλίμπαρ, οι ποδοσφαιριστές κι η διοίκηση του Ολυμπιακού ζητούν ακόμη περισσότερα και δικαιολογημένα, αφού βρίσκονται πια μόλις ένα βήμα μακριά από την OPAP Arena και τον τελικό του Conference League.

Μάλιστα, αν αναλογιστεί κάποιος πού βρισκόταν ο Ολυμπιακός στο τέλος Ιανουαρίου και πού είναι σήμερα σε Ευρώπη και Ελλάδα θα μπορούσε να πει ότι ο Βάσκος τεχνικός κι οι παίκτες έχουν πετύχει ένα ποδοσφαιρικό άθλο.

Δύο ήταν οι στιγμές που άλλαξαν τα πάντα. Πρώτον, ήταν η απόφαση του προέδρου του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη, να προχωρήσει σε μία ακόμη διορθωτική κίνηση στις αρχές Φεβρουαρίου με την πρόσληψη του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ και την επιστροφή του Ντάρκο Κοβάσεβιτς σε ρόλο αθλητικού διευθυντής όταν, για πολλούς, όλα έμοιαζαν χαμένα.

Όμως, όταν μιλάμε για τον Ολυμπιακό και τη νοοτροπία που διακατέχει τους ανθρώπους του, γνωρίζουμε ότι δεν τα παρατάνε, ποτέ και για τίποτα.

Δεύτερον, ήταν η επίδραση του Ισπανού τεχνικού στους παίκτες και στη φιλοσοφία του παιχνιδιού της πειραϊκής ομάδας.

Ο έμπειρος κόουτς ήταν ξεκάθαρος από την αρχή, τονίζοντας ότι ο Ολυμπιακός θα παίξει επιθετικό ποδόσφαιρο με κάθε κόστος.

Έτσι, ήρθαν οι τρεις διαδοχικές προκρίσεις στα νοκ άουτ παιχνίδια στο Conference League, έτσι ήρθε η εμφατική νίκη 4-1 επί του ΠΑΟΚ στην Τούμπα και το 3-0 εναντίον του Άρη στο Φάληρο.

Ακόμη και στην ήττα 1-0 από την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο Ολυμπιακός έπαιξε καλό ποδόσφαιρο κι είχε τις ευκαιρίες για να πάρει το ματς.

Ο ρόλος των μεταγραφών

Από εκεί και πέρα, σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι προσθήκες στο ρόστερ των Κάρμο, Τσικίνιο κι Όρτα τον Ιανουάριο, όπως και το γεγονός ότι ο Μεντιλίμπαρ αξιοποίησε παίκτες που δεν είχαν ενεργό συμμετοχή επί Καρβαλιάλ, όπως ήταν ο Ποντένσε, ο Γιόβετιτς και ο Ιμπόρα.

Και, βέβαια, ο Τζολάκης ο οποίος ζει το όνειρό του από το βράδυ της Πέμπτης με την απόκρουση των τριών πέναλτι και την καταλυτική συμμετοχή στην ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στην ημιτελική φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Όμως, το ταξίδι για τους ερυθρόλευκους συνεχίζεται κι ο (Βάσκος) Μεντιλίμπαρ θέλει να πανηγυρίσει την πρόκριση στον τελικό απέναντι στον συμπατριώτη του (Βάσκο) Έμερι.

Οι δυο τους πανηγύρισαν την κατάκτηση του Europa League ως προπονητές της Σεβίλλης (ο πρώτος μία, πέρυσι και ο δεύτερος τέσσερις φορές έχοντας ως παίκτη τον Ιμπόρα) και τώρα θα αναμετρηθούν σε μία άλλη διοργάνωση.

Η Άστον Βίλα είναι το φαβορί, αλλά ο Μεντιλίμπαρ κι οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού θέλουν να αποδείξουν πως ό,τι λέγεται πριν από τα ματς πολλές φορές δεν επιβεβαιώνεται στον αγωνιστικό χώρο.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ CONFERENCE LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ