ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Η Φενέρμπαχτσε είχε διπλάσιο μπάτζετ και πρόπερσι, αλλά οι ερυθρόλευκοι την κέρδισαν δύο φορές

Η πανηγυρική φωτογραφία των παικτών του Ολυμπιακού μετά την πρόκριση επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ
Η πανηγυρική φωτογραφία των παικτών του Ολυμπιακού μετά την πρόκριση επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός θα βρει στα προημιτελικά του Conference League απέναντι του τη Φενέρμπαχτσε και ο Χοσέ Λουίς Μεντιλιμπάρ ο οποίος έφτασε πέρυσι μέχρι το τέλος του δρόμου στο Europa League με τη Σεβίλλη θα ήθελε να επαναλάβει κάτι ανάλογο με τους ερυθρόλευκους με τον Ισπανό όμως να πηγαίνει "βήμα-βήμα".

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ το έζησε την περασμένη σεζόν με την Σεβίλλη στο Europa League κατακτώντας το τρόπαιο. Και θέλει να το ξαναζήσει με τον Ολυμπιακό αυτή τη φορά στο Conference League. Ο Βάσκος τεχνικός γνωρίζει πως πρέπει να κινηθεί και τι πρέπει να κάνει η πειραϊκή ομάδα για να ανέβει ένα σκαλοπάτι ακόμη. Ο έμπειρος προπονητής κρατάει χαμηλά την μπάλα και πολύ ορθά, έχοντας ως μότο το "pasito a pasito", δηλαδή "βήμα – βήμα".

Ο Ισπανός κόουτς έχει μόλις ένα μήνα και κάτι στον Ολυμπιακό και γνωρίζει ότι οι "ερυθρόλευκοι" έχουν μεγάλες διακυμάνσεις στην απόδοσή τους και στα αποτελέσματά τους από εβδομάδα σε εβδομάδα, ό,τι τα αλλεπάλληλα παιχνίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη δεν του επιτρέπουν να κάνει τη δουλειά που θέλει στις προπονήσεις και ότι θα χρειαστεί οι παίκτες να παρουσιάσουν την καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους για να πάρει η πειραϊκή ομάδα την πρόκριση στα ημιτελικά της διοργάνωσης εις βάρος της Φενέρμπαχτσε.

Ο Ολυμπιακός δεν μπαίνει ως φαβορί στις αναμετρήσεις του με την τουρκική ομάδα και αυτό αφαιρεί ένα βάρος από τους ώμους των παικτών. Ένα βάρος που κουβαλούσαν στα δύο ματς με αντίπαλο την Μακάμπι Τελ Αβίβ και τους στοίχισε στο πρώτο παιχνίδι. Όπως, βέβαια, οι "ερυθρόλευκοι" θα είναι το αουτσάιντερ στα ημιτελικά απέναντι στην Άστον Βίλα ή την Λιλ, εφόσον προκριθούν εναντίον της ομάδας της Κωνσταντινούπολης.

Όμως, όλα στον καιρό τους. Όπως είπε και ο Μεντιλίμπαρ, "pasito a pasito". Αυτό που προέχει είναι οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού να συγκεντρωθούν και να προετοιμαστούν κατάλληλα για τους αγώνες των playoffs του πρωταθλήματος και δη το ντέρμπι με την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Διότι, τα δύο παιχνίδια με την Φενέρμπαχτσε είναι σε σχεδόν ένα μήνα (11 και 18 Απριλίου).

Σε ό,τι αφορά πάντως τις δύο αναμετρήσεις με την τουρκική ομάδα, σε αυτά που μπορεί να σταθεί κάποιος είναι τα εξής: Ο Ολυμπιακός πέτυχε δύο νίκες εναντίον της Φενέρμπαχτσε στο Europa League πριν από δύο σεζόν (2021-2022) επικρατώντας 1-0 στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" με το γκολ του Τικίνιο (89') και 3-0 στο "Σουκρού Σαράτσογλου" με τα τέρματα του Τικίνιο (6') και του Μασούρα (62', 68').

Θα πει κάποιος ότι, τότε ήταν αγώνες στα πλαίσια των ομίλων του Europa League και όχι νοκ άουτ παιχνίδια του Conference League. Ναι, αλλά η θέληση και ο στόχος για την πρόκριση ήταν ίδιος. Μπορεί να ισχυριστεί επίσης κάποιος ότι το ρόστερ της Φενέρμπαχτσε έχει αυτή τη στιγμή σχεδόν την διπλάσια χρηματιστηριακή αξία (201.450.000) απ' ότι εκείνο του Ολυμπιακού (110.750.000 ευρώ). Όμως και πριν από δύο χρόνια η αξία του έμψυχου δυναμικού της τουρκικής ομάδας ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτό των "ερυθρόλευκων".

Τα μπάτζετ παίζουν τον ρόλο τους, αλλά δεν προεξοφλούν κάτι. Αλλιώς δεν θα υπήρχε λόγος οι ομάδες να μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο και να παίζουν. Η πραγματικότητα είναι ότι η Φενέρμπαχτσε τίναξε την μπάνκα το περασμένο καλοκαίρι στις μεταγραφές δίνοντας 58.800.000 ευρώ, αλλά εξίσου αλήθεια είναι ότι είχε ανάλογα έσοδα από πωλήσεις παικτών (56.300.000 ευρώ).

Η τουρκική ομάδα έχει αρκετούς ποιοτικούς παίκτες στο δυναμικό της, όπως οι Τζέκο, Τάντιτς, Μπατσουαγί, Μπονούτσι, Σογιουντσού, Ντζικού, Ουντέρ, Καβεχτσί, Φρεντ, Σιμάνσκι και Λιβάκοβιτς, αλλά είχε καλούς ποδοσφαιριστές και πριν από δύο περιόδους, όταν την απέκλεισε ο Ολυμπιακός. Όπως ήταν οι Βαλένσια, Ντιέγκο Ρόσι, Λουίς Γκουστάβο, Καχβετσί, Μπερίσα, Σόσα, Κιμ, Σάλαϊ και Μιγκέλ Κρέσπο.

Σε κάθε περίπτωση, οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού και ο Μεντιλίμπαρ ετοιμάζονται για δύο σκληρές "μάχες" με τη Φενέρμπαχτσε και ελπίζουν στο τέλος να είναι εκείνοι που θα πανηγυρίσουν την πρόκριση. Οι "ερυθρόλευκοι" θα έχουν μία μεγάλη απουσία στο πρώτο παιχνίδι στο Καραϊσκάκης, του τιμωρημένου Ποντένσε ο οποίος ήταν εξαιρετικός στο παιχνίδι με την Μακάμπι Τελ Αβίβ, αλλά και γενικότερα είναι εκ των κορυφαίων σε απόδοση παικτών της πειραϊκής ομάδας τον τελευταίο σχεδόν ενάμιση μήνα.

Ωστόσο, το σημαντικότερο για τον Ολυμπιακό είναι να παρουσιαστεί τις συγκεκριμένες βραδιές του Απριλίου, όπως στη Σερβία, με την ίδια συγκέντρωση, το πάθος, το πείσμα, την θέληση, την αποφασιστικότητα και το μέταλλο που τον οδήγησε σε μία επική νίκη – ανατροπή – πρόκριση. Διότι, αν συμβεί αυτό, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και κανένα.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ CONFERENCE LEAGUE ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ