ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Οι απαντήσεις και τα πολλαπλά κέρδη του Ολυμπιακού από τη νίκη επί του Άρη

Οι απαντήσεις και τα πολλαπλά κέρδη του Ολυμπιακού από τη νίκη επί του Άρη

Ο Δημήτρης Χριστοφιδέλλης γράφει για τη νίκη του Ολυμπιακού επί του Άρη, η οποία προσέφερε πολλαπλά οφέλη κι έδωσε απαντήσεις προς πάσα κατεύθυνση.

Ο Ολυμπιακός πέτυχε δύο νίκες μέσα σε τέσσερις μέρες στη Θεσσαλονίκη. Στην πρώτη (επί του ΠΑΟΚ στην Τούμπα) σφράγισε το τρίτο διαδοχικό πρωτάθλημα και 47ο στην ιστορία του. Στη δεύτερη (εις βάρος του Άρη στο Κλεάνθης Βικελίδης) αυτό που μέτρησε περισσότερο ήταν το πρεστίζ, βάζοντας παράλληλα σε μπελάδες τους κιτρινόμαυρους σε ό,τι αφορά την έξοδό τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις την επόμενη περίοδο.

Οι ερυθρόλευκοι έδωσαν απαντήσεις και, μάλιστα, προς πάσα κατεύθυνση με το "διπλό" κόντρα στον Άρη και βγήκαν πολλαπλά κερδισμένοι. Η πειραϊκή ομάδα ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη με τον Πέδρο Μαρτίνς να έχει αφήσει στον Πειραιά ούτε έναν ούτε δύο αλλά 13 ποδοσφαιριστές (Βατσλίκ, Παπασταθόπουλο, Σισέ, Μανωλά, Μπα, Λαλά, Ρέαμπτσιουκ, Εμβιλά, Μαντί Καμαρά, Φορτούνη, Μασούρας, Ροντρίγκες, Ονιεκουρού) και αρκετοί έσπευσαν να προεξοφλήσουν εύκολη επικράτηση των κιτρινόμαυρων. Ωστόσο, ο Ολυμπιακός, ο Πορτογάλος τεχνικός και οι ποδοσφαιριστές τούς διέψευσαν κατηγορηματικά. Και με τον καλύτερο τρόπο.

Ο Πορτογάλος κόουτς παρέταξε μία πειραματική ενδεκάδα με παίκτες που δεν είχαν παίξει πάλι μαζί και δεν υπήρχε η απαιτούμενη ομοιογένεια. Κόντρα σε κάθε αντιξοότητα όμως ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες. Καθένας τους βοήθησε ώστε ο Ολυμπιακός να παρουσιαστεί ως πραγματικός Ολυμπιακός, με πάθος, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα.

Ο Μαρτίνς χρησιμοποίησε ελάχιστους παίκτες από την πρώτη ομάδα (Τικίνιο και Καρβάλιο και ως αλλαγή τους Ελ Αραμπί και Βαλμπουενά), πολλούς από τη δεύτερη (Κούντε, Κανέ, Βρουσάι, Φαντιγκά, Παπαδόπουλο, Ανδρούτσο) και αρκετούς από την τρίτη ομάδα, δηλαδή τον Ολυμπιακό Β (Τζολάκη, Μπαγκαλιάνη, Κίτσο, Σουρλή, Καρμπόβνικ).

Όμως, όλο αυτό ήταν ικανό και αρκετό για να οδηγήσει την πειραϊκή ομάδα στη νίκη του Άρη στο Βικελίδης. Οι Ερυθρόλευκοι παρατάχθηκαν με αμιγώς ελληνική άμυνα (Ανδρούτσο, Παπαδόπουλο, Μπαγκαλιάνη, Κίτσο) και τερματοφύλακα (Τζολάκη) ακριβώς μετά από ένα χρόνο και κράτησαν ανέπαφη την εστία τους απέναντι σε μία πολύ καλή ομάδα και σε μία δύσκολη έδρα.

Τα κέρδη του Ολυμπιακού για τη νίκη επί του Άρη

Πρώτον, η πειραϊκή ομάδα πήρε τους τρεις βαθμούς και αύξησε κι άλλο τη διαφορά της (στο +19) από τον δεύτερο ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα. Και ας έχει κατακτήσει μαθηματικά τον τίτλο και ας μην παίζει σε υψηλές στροφές.

Δεύτερον, ήταν μία νίκη για το πρεστίζ του συλλόγου, δείχνοντας ότι αυτή η ομάδα ακόμη και όταν δεν βρίσκεται στα καλύτερά της, ακόμη κι όταν αγωνίζεται με τα "δευτερότριτα", έχει τον τρόπο να τα καταφέρνει.

Τρίτον, ο Μαρτίνς έκανε τις δοκιμές του, έδωσε ευκαιρίες, δικαιώθηκε για τις επιλογές του και στο τέλος της βραδιάς κέρδισε και παίκτες. Με πρώτους και καλύτερους τον Κανέ και τον Κούντε, αλλά και τους Μπαγκαλιάνη, Κίτσο.

Τέταρτον, ο Πορτογάλος ξεκούρασε πολλούς βασικούς παίκτες ενόψει των δύο αγώνων μέσα σε τέσσερις ημέρες με αντιπάλους τον Παναθηναϊκό (Τετάρτη 11/5) και τον ΠΑΟΚ (Σάββατο 14/5) στο γήπεδο Γεώργιος Καραϊσκάκης.

Και πέμπτον, οι δύο νίκες στη Θεσσαλονίκη άλλαξαν για τα καλά το κλίμα στον Ολυμπιακό και έδειξαν πως πρέπει να γίνει προσεκτική και αναλυτική αξιολόγηση του ρόστερ, πριν παρθούν οι τελικές αποφάσεις. Διότι, δεν πρέπει μαζί με τα ξερά να καούν και τα χλωρά.

Ατομική απόδοση

Σχετικά, με τους ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν κόντρα στον Άρη, ο Τζολάκης όρθωσε το ανάστημά του, είχε ορισμένες εξαιρετικές επεμβάσεις και διατήρησε το μηδέν στην εστία του. Ο Παπαδόπουλος και ο Μπαγκαλιάνης συνεργάστηκαν πολύ καλά στα στόπερ και δεν επέτρεψαν στην πρώην ομάδα τους να απειλήσει τον ερυθρόλευκο τερματοφύλακα. Ο Ανδρούτσος και ο Κίτσος στα πλάγια της άμυνας ήταν καλοί ανασταλτικά, με τον πρώτο να παίρνει και επιθετικές πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν και σε δεύτερο τέρμα.

Εκείνοι πάντως που έκαναν τη διαφορά στον αγωνιστικό χώρο για τον Ολυμπιακό, ήταν οι δύο κεντρικοί χαφ, ο Κανέ και ο Κούντε οι οποίοι έβγαλαν ενέργεια, έτρεξαν αρκετά, ήταν αποτελεσματικοί στα μαρκαρίσματά τους και κυριάρχησαν στη μεσαία γραμμή.

Ο Κανέ λειτούργησε ως άλλος αντί-Εμβιλά και ο Κούντε ως αντί-Μαντί Καμαρά και η πραγματικότητα είναι πως οι δύο Αφρικανοί ποδοσφαιριστές συνεργάστηκαν πολύ καλά μεταξύ τους, αλλά και με τον Καρβάλιο που έπαιξε μπροστά τους σε ρόλο "δεκαριού". Ο Φαντιγκά και ο Βρουσάι είχαν ορισμένες καλές ενέργειες και θετική παρουσία, αλλά θα μπορούσαν να είχαν δώσει περισσότερα.

Ο Ολυμπιακός είχε αρκετές καλές στιγμές για να πετύχει περισσότερα τέρματα, ενώ το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης προήλθε από μία στημένη μπάλα, από το φάουλ του Κούντε, την κεφαλιά του Παπαδόπουλου και το κοντινό σουτ του Τικίνιο. Ο Βραζιλιάνος σέντερ φορ επέστρεψε στα γκολ μετά από δυόμιση μήνες, καθώς είχε να σκοράρει από τον αγώνα με την Αταλάντα στις 17 Φεβρουαρίου και αυτό ήταν ένα ακόμη θετικό για τους ερυθρόλευκους.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ