ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός ψάχνει την έξοδο από τον λαβύρινθο

Ο Γιαν Εμβιλά
Ο Γιαν Εμβιλά EUROKINISSI SPORTS

Ο Δημήτρης Χριστοφιδέλλης γράφει για τα ατομικά λάθη που στοίχισαν στον Ολυμπιακό κόντρα στην Καραμπάγκ, το ρίσκο που δεν βγήκε και το δύσκολο έργο του Μίτσελ που πρέπει να ξανακάνει "ομάδα" τους ερυθρόλευκους.

Ο Ολυμπιακός παιδεύεται από το ξεκίνημα της περιόδου, γιατί έβαλε δύσκολα ο ίδιος στον εαυτό του. Πήρε 18 παίκτες το καλοκαίρι και έδιωξε άλλους τόσους. Έκανε την πρώτη μεταγραφή στα μέσα Ιουνίου και την τελευταία στις 30 Σεπτεμβρίου. Άλλαξε τρεις προπονητές μέσα σε δυόμιση μήνες, με τον Μίτσελ πλέον να έχει μία ομάδα για το πρωτάθλημα και μία για την Ευρώπη, καθώς πολλοί καλοί ποδοσφαιριστές δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο Europa League.

Όλο αυτό από μόνο τού δημιουργεί ειδικές συνθήκες και η διαχείρισή του δεν είναι εύκολη. Ο Ισπανός τεχνικός δεν είναι εύκολο αυτή τη στιγμή να πάρει σκληρές αποφάσεις και να αφήσει κάποιους παίκτες εκτός.

Διότι οι επιλογές και η λίστα των ποδοσφαιριστών στην Ευρώπη είναι συγκεκριμένη. Πώς να κόψει κάποιον παίκτη που, ναι μεν μπορεί να μείνει εκτός 20άδας από τα ματς του πρωταθλήματος, αλλά θέλει να τον έχει διαθέσιμο στα παιχνίδια του Europa League;

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Μίτσελ θα προπονήσει την Παρασκευή (7/10) στον Ρέντη, τον Χάμες, τον Μπακαμπού, τον Σαμασέκου, τον Φορτούνη, τον Αγκιμπού Καμαρά και τον Ντε λα Φουέντε που (τουλάχιστον τους πέντε πρώτους) θα ήθελε να τους έχει στη διάθεσή του στον αγώνα με την ομάδα του Αζερμπαϊτζάν.

Η προσέγγιση του αγώνα, το σύστημα και η ενδεκάδα θα ήταν διαφορετική. Με τα αν, όμως, δεν γίνεται δουλειά. Και ο Ισπανός έχει πολλή δουλειά μπροστά του, στην προσπάθεια να επαναφέρει την πειραϊκή ομάδα σε συνθήκες κανονικότητας.

Ο Ολυμπιακός δεν είχε την Πέμπτη (6/10) το βράδυ απέναντί του κάποια φοβερή και τρομερή ομάδα. Όμως, η Καραμπάγκ πηγαίνει με τα νερά και τους άγραφους κανόνες του ποδοσφαίρου.

Έχει έναν σταθερό κορμό παικτών που παίζουν αρκετές σεζόν όλοι μαζί, τρέχουν, πιέζουν ψηλά, μαρκάρουν, σκοράρουν και έχουν δημιουργήσει ένα καλό σύνολο. Και αυτό το σύνολο κέρδισε τις μονάδες. Διότι οι ερυθρόλευκοι έχουν αρκετούς ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, αλλά δεν έχουν γίνει ακόμη ομάδα.

Να γίνει ξανά ομάδα

Το πρώτο ζητούμενο για τον Ολυμπιακό είναι να γίνει πάλι ομάδα. Και για να συμβεί αυτό, θα πρέπει πρώτα να βάλουν όλοι το "εμείς" πιο πάνω από το "εγώ". Θα πρέπει οι παίκτες να κάνουν την αυτοκριτική τους, να δουν τα λάθη τους και να βάλουν κάτω το κεφάλι και να δουλέψουν πιο πολύ, ώστε να οδηγήσουν τον Ολυμπιακό στην έξοδο από τον λαβύρινθο στον οποίο βρίσκεται.

Είναι εμφανές επίσης, ότι υπάρχει τεράστιο έλλειμμα αυτοπεποίθησης. Τα συνεχόμενα άσχημα αποτελέσματα στην Ευρώπη έχουν δημιουργήσει σε ορισμένους παίκτες το αίσθημα της ανασφάλειας. Ο Ολυμπιακός δέχεται εύκολα γκολ, ενώ φτάνει στην επίτευξη τέρματος με πολύ κόπο και ιδρώτα. Αυτό περνάει υποσυνείδητα σε όλη την ομάδα.

Όταν δεν μπορείς να κρατήσεις το μηδέν στην άμυνα και δεν πετυχαίνεις εύκολα γκολ, δεν μπορείς να πάρεις το αποτέλεσμα που θέλεις. Και όταν μία ομάδα δεν κατακτά νίκες, δεν μπορεί να φτιάξει τη ψυχολογία της. Οι ερυθρόλευκοι δημιούργησαν κάποιες ευκαιρίες εναντίον της Καραμπάγκ, αλλά είχαν άσχημα τελειώματα.

Η πειραϊκή ομάδα έφτασε τους 12 σερί ευρωπαϊκούς αγώνες χωρίς νίκη, τους εννιά της τρέχουσας σεζόν και τρεις της περασμένης περιόδου. Σε αυτό το διάστημα είχε, μεταξύ άλλων, στο γήπεδο Γεώργιος Καραϊσκάκης, το 0-3 από την Αταλάντα, το 0-4 από τη Μακάμπι Χάιφα, το 0-3 από την Φράιμπουργκ και το 0-3 από την Καραμπάγκ.

Όλα αυτά σε μία έδρα όπου έχουν λυγίσει ποδοσφαιρικά μεγαθήρια στο παρελθόν, από τη Λίβερπουλ, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τη Ρεάλ, μέχρι τη Γιουβέντους, την Ατλέτικο, την Άρσεναλ και την Ντόρτμουντ.

Ρίσκαρε με την Καραμπάγκ, αλλά δεν του βγήκε

Σε ό,τι αφορά τον αγώνα με την Καραμπάγκ, μπορούν να ειπωθούν πολλά τόσο για τα συστήματα όσο και τις αλλαγές του Μίτσελ. Ο Ισπανός θέλησε να ρισκάρει μετά το 60ο λεπτό, αλλά δεν του βγήκε. Όμως, το ζήτημα είναι βαθύτερο.

Όταν ο Εμβιλά είναι ο καλύτερος σε απόδοση παίκτης του Ολυμπιακού παίζοντας ως στόπερ, αυτό σημαίνει πως κάτι δεν πάει καλά με όλα τα υπόλοιπα.

Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι είναι θέμα ποιότητας, συγκέντρωσης, αποφασιστικότητας και εμπειρίας, τα οποία ο Γάλλος διαθέτει στο μέγιστο βαθμό, σε αντίθεση με ορισμένους άλλους παίκτες.

Σχετικά με το παιχνίδι, ο Μίτσελ ίσως να χρειαζόταν να ήταν πιο υποψιασμένος ως προς τις αλλαγές στο σύστημα, στα πρόσωπα και τις εσωτερικές μετακινήσεις παικτών στο τελευταίο μισάωρο του αγώνα.

Αφενός μεν διότι η απόδοση του Ολυμπιακού πέφτει συνήθως μετά το 60' στα θεωρητικά πιο δύσκολα ματς που απαιτούνται περισσότερα τρεξίματα, αφετέρου δε γιατί η Καραμπάγκ σκοράρει συχνά στο τελευταίο μισάωρο των αγώνων της.

Ο Ολυμπιακός δέχτηκε τρία τέρματα μέσα σε διάστημα 18 λεπτών (68΄ - 86΄) και στο αμέσως προηγούμενο παιχνίδι της η ομάδα του Αζερμπαϊτζάν είχε πετύχει τρία γκολ εναντίον της Ναντ μέσα σε 12 λεπτά (60΄ - 72΄).

Στοίχισαν τα ατομικά λάθη

Από την άλλη, ο Ισπανός προπονητής δεν περίμενε ότι θα γίνουν τόσα ατομικά λάθη μέσα σε λίγα λεπτά. Στο πρώτο τέρμα, ο Βρσάλικο δεν τραβήχτηκε έγκαιρα να βγάλει σε θέση οφσάιντ τον Οβούσου.

Στο δεύτερο ο Σισέ το έριξε στην υψηλή τεχνική χάνοντας την μπάλα στο κέντρο και με όλη την άμυνα ακάλυπτη. Και στο τρίτο τέρμα, ο Ρέαμπτσιουκ δεν μάρκαρε σωστά, αφήνοντας τον Σεντάγιεβ να σουτάρει.

Έτσι, μέσα σε όλα πέρασε σε δεύτερη και τρίτη μοίρα το ντεμπούτο του Μαρσέλο στον Ολυμπιακό. Ο Βραζιλιάνος δεν είναι ακόμη έτοιμος αγωνιστικά και μπήκε στον αγώνα σε ένα χρονικό σημείο όπου ο Μίτσελ αποφάσισε να ανακατέψει πολύ την τράπουλα.

Πλέον, οι ερυθρόλευκοι είναι υποχρεωμένοι να σηκώσουν το κεφάλι, καθώς ακολουθεί σε δύο εικοσιτετράωρα το παιχνίδι πρωταθλήματος με αντίπαλο τον ΟΦΗ (8/10) στην Κρήτη και σε έξι ημέρες ο αγώνας με την Καραμπάγκ (13/8) στο Αζερμπαϊτζάν.

Παρακολουθήστε την Game Night:

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ