ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός έχει πολύ δρόμο για να φτάσει στα στάνταρ της προηγούμενης διετίας

Η απογοήτευση αποτυπωμένη στο πρόσωπο του Γιώργου Μασούρα
Η απογοήτευση αποτυπωμένη στο πρόσωπο του Γιώργου Μασούρα EUROKINISSI

Ο Δημήτρης Χριστοφιδέλλης γράφει για τον Ολυμπιακό που δεν αξιοποίησε το καλό του διάστημα κόντρα στην Άιντραχτ και το πλήρωσε, την αποβολή που δεν δόθηκε στον Μπαρκόκ και θα άλλαζε το παιχνίδι και την πραγματικότητα που αναφέρει ότι οι "ερυθρόλευκοι" απέχουν από τα στάνταρ της προηγούμενης διετίας.

Ο Ολυμπιακός έκανε το καλύτερό του παιχνίδι στον όμιλο του Europa League κόντρα στην Άιντραχτ, αλλά ηττήθηκε με 1-2. Οι ερυθρόλευκοι είχαν σχεδόν τις τριπλάσιες τελικές προσπάθειες από την ομάδα της Φρανκφούρτης (13 – 5), είχαν την κατοχή της μπάλας (55% - 45%), θα μπορούσαν μέχρι το 60ο λεπτό να έχουν πετύχει δεύτερο και τρίτο τέρμα, ωστόσο στο τέλος έφυγαν από το γήπεδο με άδεια χέρια.

Γιατί δεν τα κατάφεραν; Αυτό οφείλεται σε έναν συνδυασμό πραγμάτων:

Πρώτον, η πειραϊκή ομάδα δεν αξιοποίησε τις σπουδαίες ευκαιρίες του Μασούρα (36´), του Μαντί Καμαρά (39´) και του Ονιεκούρου (57´) στο διάστημα που είχε την υπεροχή στο ματς. Σε τέτοιο επίπεδο, η αποτελεσματικότητα είναι το παν. Ο Ολυμπιακός εναντίον της Φενέρμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη και στις τελικές προσπάθειες υστέρησε (16 – 10) και στην κατοχή της μπάλας (59% - 41%), αλλά ήταν αποτελεσματικός, πέτυχε τρία γκολ και έριξε στο καναβάτσο την τουρκική ομάδα.

Δεύτερον, οι ερυθρόλευκοι πλήρωσαν τα λάθη στο κέντρο της άμυνας, την κακή ανασταλτική τους λειτουργία και την έλλειψη συνοχής στα μετόπισθεν. Το πρώτο τέρμα της Άιντραχτ, από τον Καμάντα, έμοιαζε πολύ με εκείνο του Βέργου στο Αγρίνιο. Στο δεύτερο γκολ, έμεινε μόνος του ο Λίντστρεμ αριστερά, στο γύρισμα που έκανε δεν μπόρεσε να διώξει ο Μπα, δεν πρόλαβε να καλύψει ο Παπασταθόπουλος και ο Χάουγκε βρήκε δίχτυα.

Τρίτον, ο Εμβιλά και ο Μαντί Καμαρά δεν βρίσκονται στην κατάσταση που ήταν την περασμένη περίοδο. Δεν έχουν τα τρεξίματα, ούτε την αποτελεσματικότητα στα μαρκαρίσματα της προηγούμενης σεζόν. Και δεν βοηθούν στον βαθμό που θα έπρεπε στην ανάπτυξη του παιχνιδιού.

Τέταρτον, ο Μαρτίνς δεν πήρε τίποτα από τις αλλαγές του, σε αντίθεση με τον Γκλάσνερ που πήρε και γκολ (Χάουγκε) και ασίστ (Λίντστρεμ) που έδωσαν τη νίκη στην Άιντραχτ.

Πέμπτον, οι ερυθρόλευκοι δεν διαχειρίστηκαν σωστά το δεύτερο ημίχρονο. Μετά την μεγάλη ευκαιρία του Ονιεκουρού (57´), έχασαν μέτρα στο γήπεδο, δεν έγιναν πιεστικοί, ούτε απειλητικοί, έπεσε ο ρυθμός, κάτι που ευνόησε την γερμανική ομάδα.

Και, έκτον, ο διαιτητής Κουλμπάκοφ και η παρέα του στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και στο VAR δεν είδαν την κόκκινη κάρτα του Μπαρκόκ στο αντιαθλητικό φάουλ στον αστράγαλο του Ρέαμπτσιουκ στο 30'. Δεν λειτούργησε το μηχάνημα (VAR) απολογήθηκαν οι διαιτητές ζητώντας συγνώμη από τους ανθρώπους του Ολυμπιακού. Όμως, ως γνωστό, μετά την απομάκρυνση από το ταμείο, ουδείς λάθος αναγνωρίζεται. Και το ταμπλό έδειξε ότι η πειραϊκή ομάδα ηττήθηκε. Αν είχε αποβληθεί ο Μπαρκόκ τόσο νωρίς στο ματς, τότε τα δεδομένα θα ήταν διαφορετικά για τον Ολυμπιακό και την Άιντραχτ έχοντας μπροστά τους μία ώρα αγώνα. Παρεμπιπτόντως, πριν από δύο εβδομάδες, στη Φρανκφούρτη, ο VAR δεν είχε δει την αγκωνιά του Γιάκιτς στο κεφάλι του Ελ Αραμπί, ο οποίος χρειάστηκε επιτόπου να κάνει ράμματα.

Από εκεί και πέρα, είναι αληθές ότι ο Ολυμπιακός δεν άξιζε την ήττα από την Άιντραχτ στο Καραϊσκάκης, με βάση την εικόνα, την απόδοση και τις ευκαιρίες που δημιούργησαν οι παίκτες του, αλλά στο ποδόσφαιρο αυτό που μετράει είναι ποιος έστειλε περισσότερες φορές την μπάλα στα δίχτυα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η ανάλυση του τι έφταιξε και οι διορθωτικές κινήσεις

Οι ερυθρόλευκοι έβγαλαν ενέργεια στο πρώτο ημίχρονο, έδειξαν διάθεση, είχαν στρατηγική στο παιχνίδι τους, “χτύπησαν” με τον Ονιεκούρου, τον Ρέαμπτσιουκ και τον Α. Καμαρά στη δεξιά πλευρά της άμυνας της Άιντραχτ, όμως δεν έφτασε. Παρά το γεγονός ότι ο Ελ Αραμπί ήταν εξαιρετικός, ο Ονιεκούρου πολύ καλός και ο Α. Καμαρά αρκετά δραστήριος, τα λάθη στη μεσαία γραμμή και την άμυνα πρόδωσαν στο φινάλε τον Ολυμπιακό. Υπήρξαν μεγάλα κενά ανάμεσα στις γραμμές, όπως και μεταξύ των παικτών, έλλειψε η συνοχή και η πειστικότητα στις κινήσεις των ποδοσφαιριστών.

Η πραγματικότητα είναι πως ο Ολυμπιακός έχει πολύ δρόμο μπροστά του για να φτάσει στα στάνταρ απόδοσης της προηγούμενης διετίας. Το ρόστερ είναι γεμάτο, αλλά ο Μαρτίνς μετά από τέσσερις μήνες την τρέχουσα περίοδο ακόμη ψάχνεται και δεν έχει καταφέρει να κάνει την πειραϊκή ομάδα ελκυστική αγωνιστικά.

Στην αρχή της σεζόν υπήρξαν προβλήματα τραυματισμών (Φορτούνης, Τικίνιο), κρούσματα κορονοϊού (σχεδόν η μισή ομάδα), οι ερυθρόλευκοι δούλεψαν τόσο όσο στη φυσική κατάσταση με γνώμονα την πρόκριση στους ομίλους του Champions League, ενώ ο Πορτογάλος προπονητής, με εξαίρεση τον Α. Καμαρά, τον Τικίνιο και τον Βατσλίκ, δεν έχει πάρει πολλά πράγματα από τις μεταγραφές του καλοκαιριού.

Πλέον, ο Μαρτίνς και οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους, να αναλύσουν τι έφταιξε, τι πρέπει να διορθώσουν, να δουλέψουν σκληρά, να χτίσουν πάνω στην απόδοση του πρώτου ημιχρόνου εναντίον της γερμανικής ομάδας και να κερδίσουν το επόμενο παιχνίδι με αντίπαλο την Φενέρμπαχτσε στο Καραϊσκάκης.

Η πειραϊκή ομάδα κρατάει την τύχη στα χέρια της, σε ό,τι αφορά την δεύτερη θέση στον όμιλο και την πρόκριση στα play-offs του Europa League, καθώς είναι ένα βαθμό μπροστά από την Φενέρ, την οποία υποδέχεται στις 25 του μήνα στο Νέο Φάληρο. Ο Ολυμπιακός με νίκη επί της τουρκικής ομάδας “κλειδώνει” τη δεύτερη θέση, ενώ με ισοπαλία ή ήττα, η αγωνία για την πρόκριση στη διοργάνωση θα κορυφωθεί (και θα κριθεί) την τελευταία αγωνιστική.

.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ