ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Μεντιλίμπαρ δίνει πάλι νόημα στο "we keep on dreaming" του Ολυμπιακού

Ο Μεντιλίμπαρ δίνει πάλι νόημα στο "we keep on dreaming" του Ολυμπιακού
ΜΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ / INTIME SPORTS

Ο Δημήτρης Χριστοφιδέλλης γράφει για τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ που έχει φέρει τα πάνω-κάτω στον Ολυμπιακό μέσα σε μόλις οκτώ μέρες και έχει αναγεννήσει την ομάδα, τους παίκτες που δίνουν το κάτι παραπάνω και το πλάνο με την Φερεντσβάρος που έκανε την διαφορά.

Ο Ολυμπιακός για πολλοστή φορά την τελευταία δεκαπενταετία θα αγωνιστεί σε φάση των 16 ευρωπαϊκής διοργάνωσης και θα παίξει την άνοιξη την πρόκρισή του στην επόμενη φάση. Η τωρινή πρόκριση εις βάρος της Φερεντσβάρος για το Conference League φέρει την υπογραφή του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ ο οποίος έφερε τα πάνω κάτω μέσα σε μόλις οκτώ ημέρες.

Οι «ερυθρόλευκοι» πέτυχαν δύο νίκες επί της ουγγρικής ομάδας χωρίς μάλιστα να δεχτούν γκολ (1-0, 1-0), κέρδισαν με εμφατικό τρόπο (4-1) τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα και μπήκαν δυναμικά πάλι στην κούρσα της Stoiximan Super League. Για να συμβούν αυτά, χρειάστηκε η καταλυτική παρέμβαση του Βάσκου τεχνικού, όπως και η αλλαγή νοοτροπίας των ποδοσφαιριστών. Όλα όμως ξεκινούν από τον προπονητή, από την δουλειά του και τα αποδυτήρια.

Οι παίκτες ακολουθούν τις οδηγίες του έμπειρου κόουτς και είναι διατεθειμένοι να δώσουν το κάτι παραπάνω για τους εαυτούς τους και την ομάδα. Το πρώτο πράγμα που ζήτησε ο Μεντιλίμπαρ είναι πως «όλοι μαζί κάνουμε άμυνα, όλοι μαζί βοηθάμε στην επίθεση» και αυτό πια εφαρμόζεται.

Ο Ελ Κααμπί πιέζει τα αντίπαλα στόπερ και καλύπτει πολλούς χώρους. Ο Ποντένσε και ο Φορτούνης επιστρέφουν στην άμυνα και προσφέρουν βοήθειες στον Ορτέγκα και στον Ρόντινεϊ. Η τριάδα στα χαφ, είτε είναι οι Έσε, Τσικίνιο, Όρτα, είτε οι Έσε, Καρβάλιο, Αλεξανδρόπουλος λειτουργεί αρμονικά και κόβει τον αντίπαλο στη μέση. Παράλληλα, η ποιότητα και η σιγουριά του Κάρμο στα στόπερ βοηθάει τον Ρέτσο, τον Ντόη ή τον Μπινακόν που παίζουν δίπλα του, ενώ ο Πασχαλάκης είναι πάντα εκεί για να ορθώσει το ανάστημα του.

Η πειραϊκή ομάδα έχει ισορροπία πια σε άμυνα και επίθεση, δεν δέχεται εύκολα γκολ επί θητείας Μεντιλίμπαρ και, ταυτόχρονα, δημιουργεί πολλές ευκαιρίες και φτάνει σε γκολ στην επίθεση και σε νίκες. Και όλα αυτά, παίρνοντας πλέον βοήθειες από τον πάγκο. Οι παίκτες που περνούν στον αγωνιστικό χώρο ως αλλαγή προσφέρουν και παίζουν σημαντικό ρόλο στο θετικό αποτέλεσμα.

Επίσης, ο Μεντιλίμπαρ αναγέννησε πάλι τον Ποντένσε, ο οποίος επέστρεψε στο αρχικό σχήμα και θυμίζει τον παίκτη της πρώτης θητείας του στον Ολυμπιακό που ανέβασε τις «μετοχές» του και έκανε μεταγραφή 20 εκατομμυρίων ευρώ στη Γουλβς. Τώρα, οι «ερυθρόλευκοι» μπορούν να τον κάνουν πάλι δικό τους τον Μάιο με πέντε εκατομμύρια, καθώς αυτή είναι η οψιόν αγοράς του από την αγγλική ομάδα.

Επιπλέον, ο Φορτούνης μοιάζει πιο απελευθερωμένος, έχει περισσότερες ενέργειες με την μπάλα και κάνει τη διαφορά, ο Μασούρας είναι ουσιαστικός, ενώ και ο Ιμπόρα που μπήκε πάλι στο rotation έχει θετική παρουσία. Το κοουτσάρισμα του Μεντιλίμπαρ, το «διάβασμα» του αντιπάλου και η διαχείριση κατά τη διάρκεια των αγώνων είναι εξαιρετική μέχρι σήμερα και το ζητούμενο πια για την πειραϊκή ομάδα είναι να υπάρξει ανάλογη συνέχεια.

Σε ό,τι αφορά το παιχνίδι με την Φερεντσβάρος, ο Βάσκος παρέταξε τον Ολυμπιακό με το ίδιο σύστημα (4-3-3) για τρίτο διαδοχικό παιχνίδι και είχε δύο αλλαγές στην ενδεκάδα, σε σχέση με τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ, καθώς ο Ρέτσος πήρε τη θέση του Μπιανκόν και ο Ελ Κααμπί εκείνη του Ναβάρο.

Και σχετικά με το πρώτο ματς με τη Φερεντσβάρος στο Καραϊσκάκη, ο Ισπανός έκανε τρεις αλλαγές, αφού οι Ρέτσος, Όρτα και Ποντένσε πήραν τις θέσεις των Ντόη, Καρβάλιο και Μασούρα. Με λίγα λόγια, ο 63χρονος τεχνικός έχει κάνει πολύ μικρό rotation για την ώρα, το οποίο όμως δεν αποκλείεται να ανοίξει ενόψει του ματς με τον Αστέρα Τρίπολης την Κυριακή (25/2) στο κεκλεισμένων των θυρών Καραϊσκάκης.

Όλοι οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού πήγαν καλά στη Βουδαπέστη πιάνοντας υψηλά στάνταρ απόδοσης, αλλά εκείνοι που ξεχώρισαν ήταν ο Όρτα, ο Τσικίνιο και ο Έσε οι οποίοι κυριάρχησαν στη μεσαία γραμμή και αποτέλεσαν το «κλειδί» ώστε να βραχυκυκλώσει η Φερεντσβάρος. Οι τρεις παραπάνω ποδοσφαιριστές εξουδετέρωσαν τον «εγκέφαλο» της ουγγρικής ομάδας Αμπού Φανί, τον μαχητό Μαϊγκά και ύψωσαν τείχος μη φτάνοντας εύκολα η μπάλα στους επιθετικούς Βάργκα, Κόδρο και στο β΄ ημίχρονο στον Πέσιτς.

Ο Έσε κάνει φοβερή δουλειά ως «εξάρι», ο Τσικίνιο και ο Όρτα έχουν την δυνατότητα να εναλλάσσονται στο «8» και στο «10» και η τεχνική τους, η οξυδέρκεια τους και η ποιότητά τους είναι τέτοια που έχει ανεβάσει επίπεδο τον Ολυμπιακό. Όπως έχει ανεβάσει επίπεδο τους «ερυθρόλευκους» η παρουσία του Κάρμο στα στόπερ. Παράλληλα, έχει απελευθερωθεί αγωνιστικά και ο συμπατριώτης τους Ποντένσε που, επί Καρβαλιάλ, ήταν έξω από τα νερά του και φανερά επηρεασμένος ψυχολογικά.

Το σημαντικό όμως είναι ότι επέστρεψε το χαμόγελο στα πρόσωπα των ποδοσφαιριστών, αλλά και του κόσμου του Ολυμπιακού που περιμένει πως και πως να έρθει το επόμενο ματς για να ξαναβρεθεί πάλι στις εξέδρες του Καραϊσκάκης (το επόμενο εντός έδρας παιχνίδι με παρουσία φιλάθλων είναι εναντίον του Βόλου στις 3 Μαρτίου). Κάτι το οποίο είχε χαθεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Και αυτό είναι μεγάλο κέρδος για τους «ερυθρόλευκους». Όσο για τον Μεντιλίμπαρ δίνει πάλι νόημα στο μότο του Ολυμπιακού “we keep on dreaming”.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ CONFERENCE LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ