ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο επικείμενος τίτλος του Ολυμπιακού να μην εμποδίσει τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν

Ο Γιώργος Μασούρας στον αγώνα του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο
Ο Γιώργος Μασούρας στον αγώνα του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ο τίτλος του πρωταθλητή δεν πρέπει να κρύψει τις χτυπητές αδυναμίες του Ολυμπιακού, αλλά ούτε στον βωμό του τίτλου ή ακόμη και του νταμπλ να περιοριστούν οι αλλαγές που χρειάζονται να γίνουν στο ρόστερ το καλοκαίρι. Γράφει ο Δημήτρης Χριστοφιδέλλης.

Η εικόνα αγωνιστικά του Ολυμπιακού μέσα στην περίοδο δεν έχει σχέση με εκείνη την προηγούμενη τριετία με τον Πέδρο Μαρτίνς στον πάγκο. Οι ερυθρόλευκοι είναι πολύ πιο κάτω από τα στάνταρ τους από πλευράς απόδοσης, αριθμών, στατιστικών, αλλά όχι και ουσίας.

Διότι, η πειραϊκή ομάδα με τον αέρα του +11 στη βαθμολογία βρίσκεται πια πολύ κοντά στην κατάκτηση του 3ου διαδοχικού πρωταθλήματος και 47ου στην ιστορία της και παράλληλα διεκδικεί την πρόκρισή της στον τελικό του Κυπέλλου, ευελπιστώντας στο τέλος να πανηγυρίσει το νταμπλ.

Ο διαφαινόμενος τίτλος του πρωταθλητή όμως, δεν πρέπει να κρύψει τις χτυπητές αδυναμίες του Ολυμπιακού. Ούτε στον βωμό του τίτλου ή ακόμη και του νταμπλ να περιοριστούν οι αλλαγές που χρειάζονται να γίνουν στο ρόστερ το καλοκαίρι.

Ο Μαρτίνς σε κάποια διαστήματα της περιόδου είχε υποσχεθεί στον κόσμο της πειραϊκής ομάδας έναν καλύτερο Ολυμπιακό, τον οποίοι όμως οι ερυθρόλευκοι οπαδοί δεν είδαν.

Χωρίς νίκη στα πέντε τελευταία ματς και η ρίζα του "κακού"

Απεναντίας, όσο πλησιάζουμε προς το φινάλε της σεζόν, οι παίκτες μοιάζουν αγνώριστοι. Ποδοσφαιριστές χωρίς ενέργεια, τρεξίματα, ένταση και πάθος στο παιχνίδι τους. Ο Ολυμπιακός έχει μόλις μία νίκη στους πέντε τελευταίους αγώνες πρωταθλήματος, δεν κέρδισε για τρίτο σερί ματς και για τρίτο διαδοχικό εκτός έδρας παιχνίδι. Και όλα αυτά, με τους ερυθρόλευκους να έχουν εδώ και ενάμιση μήνα ένα ματς την εβδομάδα.

Οι ρίζες του κακού, σύμφωνα με τον Μαρτίνς, έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός έπαιζε ασταμάτητα τα τελευταία δυόμιση χρόνια σε Ελλάδα και Ευρώπη. Πράγματι, υπάρχει συσσωρευμένη κόπωση, αλλά δεν φταίει για όλα η κούραση.

Διότι, υπάρχουν αρκετοί ποδοσφαιριστές στο έμψυχο δυναμικό που αποκτήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, άρα δεν είχαν όλη αυτή την επιβάρυνση. Αν δεν βγήκαν κάποιες μεταγραφές, για τις οποίες επέμενε ο Πορτογάλος προπονητής (όπως οι Ονιεκουρού, Λόπες και Κούντε) είναι και δική του ευθύνη.

Όπως και το ότι αποφάσισε εδώ και πολύ καιρό να προχωρήσει με 14-15 παίκτες, ενώ υπήρχαν παιχνίδια στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος όπου θα μπορούσε να είχε ανοίξει το ροτέισον και να δώσει ανάσες σε ορισμένους που έχουν μεγάλη επιβάρυνση.

Επίσης, το γεγονός ότι παίζει συνεχώς ο Ρέαμπτσιουκ και είναι μονίμως στα κόκκινα, δεν ευθύνεται ο παίκτης. Ας φρόντιζε ο Μαρτίνς να είχε επιμείνει προς τη διοίκηση για την απόκτηση εν δυνάμει βασικού αριστερού μπακ το περασμένο καλοκαίρι και τον χειμώνα.

Αρχικά, συμβιβάστηκε με τη λύση του δεξιοπόδαρου Καρμπόβνικ και τον χειμώνα θέλησε να στηρίξει την επιλογή του Κίτσου, ο οποίος όμως εδώ και ενάμιση μήνα αγωνίζεται στη δεύτερη ομάδα των ερυθρόλευκων.

Όσο για την αριστερή πλευρά της άμυνας, πέρα από τον Λαλά, που είχε κακή απόδοση στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, ποιες είναι οι άλλες λύσεις; Ο εξτρέμ Βρουσάι, που δοκιμάζεται σε θέση δεξιού μπακ χαφ. Διότι, ο Ανδρούτσος δεν έπεισε και μετακινήθηκε στη δεύτερη ομάδα του Ολυμπιακού. Και μπορούν να ειπωθούν αρκετά για την πληρότητα και σε άλλες θέσεις.

Επιπλέον, μια και η αναφορά στην κόπωση των παικτών, πώς εξηγείται ότι ο Ολυμπιακός παίζει σε χαμηλές στροφές και όταν δεχτεί γκολ ή όταν ισοφαριστεί, τότε οι παίκτες να ανεβάζουν ένταση και να προσπαθούν να φτάσουν με μεγαλύτερο πείσμα και θέληση στο τέρμα και στην επικράτηση;

Αυτό δε συνέβη μετά το 80´στην ήττα από την Άρη στη Θεσσαλονίκη; Αυτό δεν έγινε στο τελευταίο εικοσάλεπτο του αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα στην Ήπειρο, με την ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη και με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο; Έχουν δυνάμεις στο τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού και δεν έχουν στο πρώτο;

Δυσκολία στα εκτός έδρας παιχνίδια

Από εκεί και πέρα, είναι εμφανές εδώ και μήνες ότι ο Ολυμπιακός έχει μεγάλο πρόβλημα σε αρκετά παιχνίδια του μακριά από το Καραϊσκάκη.

Από τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα, οι ερυθρόλευκοι ηττήθηκαν εκτός έδρας από τον Λεβαδειακό (3-2) και τον Παναιτωλικό (2-1) στο Κύπελλο, από την Αντβέρπ (1-0) και την Αταλάντα (2-1) στην Ευρώπη, από τον Άρη (2-1) και τον Παναθηναϊκό (1-0) στο πρωτάθλημα και δεν κέρδισαν τον Απόλλωνα Σμύρνης (0-0), τον Παναθηναϊκό (0-0) και τον ΠΑΣ Γιάννινα (1-1) στα play-offs.

Σε ό,τι αφορά στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, ο Ολυμπιακός απείλησε με τον Μασούρα στο 4' και με τον ίδιο παίκτη στο 20' (στο γκολ που πέτυχε και υποδείχτηκε σωστά σε θέση οφσάιντ) και χρειάστηκε να περάσουν 50 λεπτά, μέχρι να έρθει ένα μακρινό σουτ από τον Βαλμπουενά (70'). Οι ερυθρόλευκοι στα δύο ματς στη Λεωφόρο ήταν πολύ λίγοι επιθετικά και γι' αυτό δεν φταίει (μόνο) η κόπωση.

Η πραγματικότητα είναι πως ο Ολυμπιακός σε τρία παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό μέσα στην περίοδο, όχι μόνο δεν κέρδισε, αλλά ούτε καν σκόραρε. Τη στιγμή, που στο τελευταίο ματς του πρωταθλήματος της περασμένης περιόδου (άραγε, τότε δεν κουβαλούσαν οι παίκτες την κούραση όλης της σεζόν;), οι ερυθρόλευκοι πέτυχαν τέσσερα τέρματα στη Λεωφόρο με πρωταγωνιστές τον Αραμπί και τον Μασούρα (1-4, στις 16 Μαϊου 2021).

Αυτό και μόνο πρέπει να προβληματίσει τον Μαρτίνς για τον Ολυμπιακό που έχει παρουσιάσει τους τελευταίους μήνες. Μία ομάδα που δεν ικανοποιεί τους φίλους της με την απόδοσή της, παρά το γεγονός ότι ο Πορτογάλος τεχνικός έχει στα χέρια του ένα γεμάτο ρόστερ.

Τουλάχιστον, οι ερυθρόλευκοι έχουν καταφέρει να εκμεταλλευτούν τα στραβοπατήματα των ανταγωνιστών τους στις εγχώριες διοργανώσεις και είναι έτοιμοι να πάρουν ένα ακόμη πρωτάθλημα. Παράλληλα, όμως, θα χρειαστεί το καλοκαίρι να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις ενόψει της νέας περιόδου, η οποία αναμένεται πολύ πιο δύσκολη απ' ό,τι αυτή που διανύουμε.

Δείτε την Game Night για τα ντέρμπι Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός και Άρης - ΠΑΟΚ

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ