ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Με τον αέρα που έφερε ο Μεντιλίμπαρ ο Ολυμπιακός θέλει να ανοίξει πανιά για τα προημιτελικά

SUPERLEAGUE 2023-2024 /  -  (  / EUROKINISSI)
Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ EUROKINISSI SPORTS

Ο Δημήτρης Χριστοφιδέλλης γράφει για τον αέρα που έφερε ο Μεντιλίμπαρ στον Ολυμπιακό, ο οποίος έχει ανοίξει τα πανιά του (τουλάχιστον) για τα προημιτελικά του Conference League.

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έχει φέρει νέο αέρα στον Ολυμπιακό αλλάζοντας εντελώς την κατάσταση με τις τρεις διαδοχικές νίκες σε Ευρώπη (Φερεντσβάρος) και Ελλάδα (ΠΑΟΚ) και οι "ερυθρόλευκοι" θέλουν να συνεχίσουν σε αυτό τον δρόμο. Η πειραϊκή ομάδα με τον Βάσκο τεχνικό στο τιμόνι θέλει να ανοίξει πανιά για τα προημιτελικά του Conference League και έχει τις δυνατότητες να τα καταφέρει απέναντι στην Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ο προπονητής και οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού έχουν πολλά κίνητρα για να πανηγυρίσουν την πρόκριση εις βάρος της ισραηλινής ομάδας.

  • Πρώτον, ο Μεντιλίμπαρ μετά την περυσινή επιτυχία με την Σεβίλλη με την κατάκτηση του Europa League θέλει να φτάσει όσο τον δυνατόν πιο μακριά με τον Ολυμπιακό στο Conference League. Ο Ισπανός κόουτς θεωρεί ότι η πειραϊκή ομάδα διαθέτει την ποιότητα, την εμπειρία και τη δίψα για να τα καταφέρει και ο δρόμος δεν είναι εύκολος, αλλά δεν είναι και απαγορευτικός.
  • Δεύτερον, ο Μεντιλίμπαρ γνωρίζει καλά πως, εάν ο Ολυμπιακός προχωρήσει κι άλλο στο Conference League και φτάσει στα προημιτελικά ή τα ημιτελικά, θα έχει ένα ακόμη διαπραγματευτικό ατού για την επέκταση του συμβολαίου του με τους "ερυθρόλευκους" για την επόμενη διετία.
  • Τρίτον, ο Ολυμπιακός θέλει την πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης για να πάρει μια είδους ρεβάνς για τον αποκλεισμό του από την Μακάμπι Τελ Αβίβ το καλοκαίρι του 2010. Μάλιστα, εκείνος ο αποκλεισμός τον είχε αφήσει νωρίς εκτός Ευρώπης και ο Βαγγέλης Μαρινάκης, που μόλις είχε αναλάβει τα ηνία της ΠΑΕ, είχε προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές στο ρόστερ και έφερε στον Πειραιά τον Ερνέστο Βαλβέρδε -στη δεύτερη θητεία του στους "ερυθρόλευκους".
  • Τέταρτον, η πειραϊκή ομάδα θέλει να πετύχει την πρώτη πρόκριση εις βάρος ισραηλινής ομάδας, καθώς στο παρελθόν είχε ηττηθεί από την Μακάμπι Χάιφα σε όμιλο του Champions League (2002) και είχε αποκλειστεί τόσο από την Μακάμπι Τελ Αβίβ (2010) στα προκριματικά του Europa League όσο και από την Χάποελ Μπερ Σεβά (2016) στα προκριματικά του Champions League. Τώρα, ο Ολυμπιακός θα δώσει το πρώτο παιχνίδι στο Καραϊσκάκης (7/3) και η ρεβάνς θα διεξαχθεί σε ουδέτερη έδρα (14/3).
  • Πέμπτον, οι ποδοσφαιριστές έχουν επιπλέον λόγους να επιθυμούν την πρόκριση, αφού με την παρουσία του Ολυμπιακού στα προημιτελικά, αυτόματα θα αυξηθούν και οι δικές τους "μετοχές" στο διεθνές ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Άλλωστε, οι περισσότεροι παίκτες διψούν για ευρωπαϊκή επιτυχία και η πειραϊκή ομάδα έχει αρκετούς που το επιθυμούν.
  • Έκτον, οι "ερυθρόλευκοι" διακρίνουν ότι έχουν την χρυσή ευκαιρία -αποκλείοντας την Μακάμπι Τελ Αβίβ- να προχωρήσουν αρκετά στη διοργάνωση, καθώς στα προημιτελικά θα έχουν ελπίδες να έχουν πάλι βατό αντίπαλο. Για παράδειγμα, υπάρχουν τα ζευγάρια Σερβέτ – Βικτόρια Πλζεν και Μόλντε – Μπριζ που δεν είναι απαγορευτικά, όπως και το Ντινάμο Ζάγκρεμπ – ΠΑΟΚ. Και
  • Έβδομον, υπάρχει το οικονομικό (1.000.000 ευρώ είναι το μπόνους της πρόκρισης στα προημιτελικά και 2.000.000 για τα ημιτελικά) και το βαθμολογικό κίνητρο, καθώς από τη φάση των "16" παίρνουν βαθμούς και οι ομάδες και οι χώρες (στα playoffs, οι δύο νίκες του Ολυμπιακού επί της Φερεντσβάρος έδωσαν βαθμούς στην Ελλάδα, αλλά όχι στον σύλλογο). Και είναι σημαντικό, τόσο για τον Ολυμπιακό όσο και την Ελλάδα να βελτιώσουν κι άλλο την ειδική βαθμολογίας του στο ranking της UEFA.

Σε κάθε περίπτωση, οι "ερυθρόλευκοι" θα πρέπει να προχωρήσουν βήμα - βήμα, να βελτιωθούν κι άλλο ομαδικά και ατομικά κάθε παίκτης και να εφαρμόσουν πιστά το πλάνο του Μεντιλίμπαρ, είτε πρόκειται για τους αγώνες στο Conference League είτε για το πρωτάθλημα.

Διότι, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι δύο αγώνες με την Μακάμπι Τελ Αβίβ θα είναι μαζί με τα δύο παιχνίδια για την πρώτη και την δεύτερη αγωνιστική των playoffs της Stoiximan Super League, άρα το πρόγραμμα θα είναι πολύ επιβαρυμένο και ο Βάσκος τεχνικός θα χρειαστεί να ανοίξει το rotation.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ CONFERENCE LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ