ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Δεν φτάνουν μόνο τα καλά υλικά του Ολυμπιακού για να γίνει ένα νόστιμο φαγητό

Ο Μασούρας στο Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ
Ο Μασούρας στο Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ INTIME

Ο Δημήτρης Χριστοφιδέλλης γράφει για τον Ολυμπιακό που παλεύει πάνω απ' όλα με τον ίδιο του τον εαυτό και πως δεν φτάνουν μόνο τα καλά υλικά για να γίνει ένα νόστιμο φαγητό, δεν "δένει" μία ομάδα από τη μία μέρα στην άλλη.

Η ποιότητα ορισμένων ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού προσπαθεί να καλύψει την έλλειψη ομοιογένειας, αυτοματισμών, την κακή προετοιμασία, τις απουσίες λόγω τραυματισμών και τις ανορθογραφίες του καλοκαιριού.

Σε κάποια παιχνίδια μπορεί αυτό να είναι εφικτό, σε ορισμένα άλλα όμως όχι. Ειδικά σε εκείνα με πιο υψηλό δείκτη δυσκολίας.

Οι ερυθρόλευκοι πήγαν κόντρα στην ποδοσφαιρική λογική και συνεχίζουν να το πληρώνουν. Μέχρι σήμερα στη σεζόν έχουν χρησιμοποιηθεί 40 ποδοσφαιριστές σε Ελλάδα και Ευρώπη και έχουν περάσει από τον πάγκο της πειραϊκής ομάδας τρεις προπονητές.

Όλα αυτά, ενώ βρισκόμαστε ακόμη στα μέσα Οκτωβρίου. Και με τον Μίτσελ να έχει να διαχειριστεί μία ομάδα για τη Super League και μία άλλη για το Europa League. Σε ποια άλλη ευρωπαϊκή ομάδα υπάρχουν το τελευταίο τρίμηνο αυτά τα δεδομένα;

Η άμυνα δεν εμπνέει εμπιστοσύνη

Ο Ολυμπιακός βάσει της εικόνας και των ευκαιριών που δημιούργησε στο παιχνίδι θα μπορούσε να είχε κερδίσει τον ΠΑΟΚ.

Ωστόσο, ηττήθηκε λόγω της άμυνάς του και της κακής ανασταλτικής λειτουργίας του. Όταν ο αντίπαλος στη μιάμιση ευκαιρία πετυχαίνει δύο τέρματα, σημαίνει ότι κάτι δεν κάνεις σωστά.

Και αυτό δεν συμβαίνει πρώτη φορά. Όταν η άμυνα δεν εμπνέει εμπιστοσύνη και όταν οι παίκτες νιώθουν ότι στην πρώτη στραβή θα το πληρώσει η ομάδα, λογικό είναι να υπάρχει ανασφάλεια, άγχος, πίεση και να γίνονται τα πόδια πιο βαριά.

Η πειραϊκή ομάδα μέσα στη σεζόν δεν κέρδισε στο Καραϊσκάκης ούτε τη Σλόβαν Μπρατισλάβα (1-1) ούτε τον Απόλλωνα Λεμεσού, ούτε τον Βόλο (1-1) και ηττήθηκε από τη Μακάμπι Χάιφα (0-4), τη Φράιμπουργκ (0-3), την Καραμπάγκ (0-3) και τον ΠΑΟΚ (1-2).

Οι ερυθρόλευκοι έχουν νικήσει μόνο τον ΠΑΣ Γιάννινα (2-0), τον Ιωνικό (3-1) και τον Ατρόμητο (2-0). Δηλαδή, δεν έχουν κερδίσει κάποιο μεγάλο παιχνίδι. Είναι εμφανές, λοιπόν, ότι υπάρχει πρόβλημα, κάτι δεν γίνεται σωστά και, κυρίως, δεν έχει διορθωθεί μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να κοστίζει σε βαθμούς, σε πρεστίζ και ψυχολογία.

Ο Ολυμπιακός δεν είναι ομάδα

Ο Ολυμπιακός έχει ορισμένους σπουδαίους παίκτες ως μονάδες, αλλά δεν είναι ομάδα. Οι ατομικές ενέργειες και η ποιότητα προσπαθεί να καλύψει το κενό του συνόλου.

Όμως, το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα και όταν δεν σέβεσαι τους άγραφους κανόνες του, θα σου γυρίσει την πλάτη.

Δεν φτάνουν μόνο τα καλά υλικά για να γίνει ένα νόστιμο φαγητό. Χρειάζεται η κατάλληλη δοσολογία και η ενδεδειγμένη συνταγή.

Και ούτε μπορεί να "δέσει" μία ομάδα από τη μία μέρα στην άλλη, όταν έκανε συνεχώς μεταγραφές από τα μέσα Ιουνίου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και όταν άλλοι παίκτες έκαναν προετοιμασία το καλοκαίρι και άλλοι όχι γιατί ήταν ελεύθεροι. Χρειάζεται υπομονή, χρόνος και κατάλληλη διαχείριση.

Σχετικά με το τελευταίο, αυτό που έχει σημασία είναι να τοποθετούνται τα σωστά κομμάτια κάθε φορά στην ενδεκάδα, ώστε ο Ολυμπιακός να παίρνει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Σε 18 αγώνες έχουν παραταχθεί 18 διαφορετικές ενδεκάδες

Το ζητούμενο δεν είναι πώς θα μπερδέψει η τεχνική ηγεσία τον αντίπαλο προπονητή ή αν θα πέσουν μέσα ή όχι οι δημοσιογράφοι στην ενδεκάδα. Αυτό δεν ενδιαφέρει κανέναν άλλωστε.

Το θέμα είναι να μην μπερδεύεται η ίδια η ομάδα. Την παραμονή του αγώνα του Ολυμπιακού με την Καραμπάγκ στο Μπακού, για παράδειγμα, ο Μίτσελ δεν είχε στις δοκιμές στο δίτερμα τον Μπιέλ, αλλά την επόμενη ημέρα τον χρησιμοποίησε βασικό. Την παραμονή του ματς με τον ΠΑΟΚ, ο Ισπανός επιθετικός ήταν ανάμεσα στις δοκιμές της ενδεκάδας, αλλά την επομένη έμεινε εκτός 20άδας, δεν ήταν καν στον πάγκο.

Η πιο ακριβή μεταγραφή του Ολυμπιακού (η πειραϊκή ΠΑΕ δαπάνησε έξι εκατομμύρια ευρώ για την αγορά του Μπιέλ) και ένας πολύ ποιοτικός ποδοσφαιριστής δεν ήταν στις επιλογές, έστω κι ως αλλαγή, σε ένα τόσο κρίσιμο παιχνίδι όπως αυτό με τον δικέφαλο του Βορρά -δεν υπήρξε κάποια ενημέρωση για πρόβλημα τραυματισμού του παίκτη.

Επίσης, ο Μασούρας είναι ο πιο παραγωγικός εξτρέμ της πειραϊκής ομάδας και έχει δημιουργήσει μία καλή παράδοση σκοραρίσματος απέναντι στον ΠΑΟΚ, έχοντας πετύχει πέντε γκολ με τον Ολυμπιακό και τον Πανιώνιο.

Ωστόσο, πέρασε στον αγώνα στο 65΄, με το σκορ στο 1-2. Ούτε καν στην έναρξη του β΄ ημιχρόνου, όταν το ματς ήταν ισόπαλο και οι ερυθρόλευκοι ήθελαν το δεύτερο τέρμα. Και υπάρχουν και άλλα παραδείγματα.

Παράλληλα, φτάσαμε στα μέσα Οκτωβρίου και ο Ολυμπιακός δεν έχει ένα σταθερό "δίδυμο" στα στόπερ, δεξιά στην άμυνα παίζει ο εξτρέμ Βρουσάι και αριστερά "βρέξει – χιονίσει" ο Ρέαμπτσιουκ, ο οποίος έχει φτάσει τα 92 παιχνίδια με την πειραϊκή ομάδα μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Ο Μαρσέλο όσες φορές έπαιξε τοποθετήθηκε στα χαφ, ο Λάιντνερ που είναι βασικός στην εθνική ομάδα της χώρας του δεν έχει πάρει ούτε μία ευκαιρία και δεξιά ο Βρσάλικο χρησιμοποιείται πότε ως ακραίος και πότε ως στόπερ.

Γενικά, δεν υπάρχει σταθερός τερματοφύλακας, δεν υπάρχει σταθερή τετράδα ή τριάδα στην άμυνα ανάλογα το σύστημα, ούτε σταθερά εξτρέμ και το γεγονός ότι σε 18 αγώνες έχουν παραταχθεί 18 διαφορετικές ενδεκάδες λέει πολλά.

Παρεμπιπτόντως, ο Σαμασέκου, που η αξία του ανέρχεται στα 16 εκατομμύρια ευρώ, τόσο κακός είναι στις προπονήσεις που δεν παίρνει μία ευκαιρία;

Παλεύει με τον εαυτό του

Ο Ολυμπιακός παλεύει αυτή τη στιγμή πρώτα και πάνω απ' όλα με τον ίδιο του τον εαυτό και μετά με τους αντιπάλους του.

Οι παίκτες του λειτουργούν κάτω από ασφυκτική πίεση, αλλά έτσι είναι η πειραϊκή ομάδα και αυτό δεν αλλάζει. Οι ερυθρόλευκοι διαθέτουν την ποιότητα και το βάθος στο ρόστερ τους για να επιστρέψουν στην κανονικότητα και να παλέψουν μέχρι τέλους για τους στόχους τους.

Θα πρέπει όμως, να βοηθήσουν οι ίδιοι τον εαυτό τους, να σηκώσουν το κεφάλι και ο κάθε ένας από την πλευρά του να κάνει αυτό που πρέπει και αρμόζει στο μέγεθος του Ολυμπιακού.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ