EUROLEAGUE

Το NBA "δείχνει" στη EuroLeague τι δεν πρέπει να κάνει

Το NBA "δείχνει" στη EuroLeague τι δεν πρέπει να κάνει
EUROKINISSI

Την ώρα που το NBA φλερτάρει με την ισοπέδωση, την ώρα που ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο "βράζουν" από την μετάλλαξη omicron, η EuroLeague και οι ομάδες της πρέπει να προφυλαχθούν περισσότερο από ποτέ. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Δεύτερη χρονιά πανδημίας, δεύτερη χρονιά κορονοϊού, δεύτερη χρονιά με περιορισμούς, άγχος, πίεση και με την κατάσταση να μοιάζει πιο δύσκολη από ποτέ στον παγκόσμιο αθλητισμό. Τα ρολά παραμένουν ανεβασμένα, η πραγματικότητα όμως είναι ξεκάθαρη και κυνική, ειδικά τις τελευταίες ημέρες και ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από το NFL και το NBA, μέχρι την Premier League η διασπορά του Covid-19 είναι τεράστια, η μετάλλαξη omicron επελαύνει και κυριολεκτικά τα πάντα μπορούν να ανατραπούν μέσα σε λίγες ημέρες, αν όχι μέσα σε λίγες ώρες. Γι' αυτό η απόσταση ανάμεσα στην επιτυχία και την αποτυχία είναι μικρή, γι' αυτό οι προπονητές κρατούν χαμηλούς τόνους, γιατί αντιλαμβάνονται την κατάσταση, γιατί το επόμενο παιχνίδι θα είναι πάντα το πιο κρίσιμο και στο φινάλε του θα πρέπει να αποτελεί κομμάτι της ιστορίας και τίποτα περισσότερο.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει κάνει φέτος μεγάλη προσπάθεια για να εμφυσήσει ταπεινοφροσύνη στον Ολυμπιακό. Δεν θα ενθουσιαστεί στις μεγάλες και στις ευρείες νίκες, δεν θα εξοργιστεί στις ήττες, ειδικά μετά από εκείνη από τον Παναθηναϊκό στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας είχε δώσει ρεσιτάλ.

"Πιστεύω ότι έχουμε καλή ομάδα, απλώς σήμερα έγιναν όλα εναντίον μας. Είμαστε καλή ομάδα, το έχουμε δείξει. Δυστυχώς σήμερα δεν ανταποκριθήκαμε στις προσδοκίες των φίλων μας και στις δικές μας. Από τέτοιες ήττες οι ομάδες δυναμώνουν. Πρέπει να μάθουμε και να γίνουμε καλύτεροι. Και θα γίνουμε" είχε πει στις 22/11 και από τότε ακολούθησαν διπλά σε Μιλάνο και Καζάν, 23 στη Μπάγερν και 35 στη Βιλερμπάν.

Ο Παναθηναϊκός, από την άλλη, θα περιμένει τον Ολυμπιακό το βράδυ της Πέμπτης (23/12 στις 21:00) χωρίς φόβο. Κοίταξε την Μπαρτσελόνα στα μάτια και λίγο έλειψε να την ρίξει στο καναβάτσο, είχε "πάρει" τους Πειραιώτες στο Φάληρο και είναι σε καλό φεγγάρι. Είναι δεδομένο ότι υπάρχει διαφορά δυναμικότητας, όμως αυτό που λέμε κάθε φορά, αυτό που ακούγεται ως το... χειρότερο κλισέ, είναι αλήθεια: τα ντέρμπι έχουν το δικό τους "μικροκλίμα" και προγνωστικά δεν χωρούν.

H προφύλαξη απέναντι στη χαλάρωση

Αυτή τη στιγμή, πάντως, με την μετάλλαξη omicron να απειλεί όλο και περισσότερες χώρες και να πολλαπλασιάζεται με απίθανες ταχύτητες, το σημαντικό είναι να παραμείνει μια ισορροπία σε κάθε διοργάνωση. Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει ήδη μερικά κρούσματα (Λάσο και Ερτέλ), ομάδες της Premier League γονατίζουν και με δείγματα γραφής να υπάρχουν κυρίως στις αμερικανικές λίγκες (NBA, NFL, NHL), οι δικές μας ομάδες θα πρέπει να είναι δέκα φορές πιο προσεκτικές σε σχέση με ό,τι έκαναν μέχρι πρόσφατα.

Η λογική λέει πως η νέα μετάλλαξη του Covid-19 θα βρίσκεται παντού στην Ευρώπη σε μερικές εβδομάδες, οπότε είναι πολύ πιθανό όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα να ανατραπούν. Οι τραυματισμοί δεν παίζουν, αυτή τη στιγμή, σημαντικό ρόλο και ειδικά στα ψηλά στρώματα της EuroLeague, όμως με το Ηνωμένο Βασίλειο να ανακοινώνει 10.059 κρούσματα omicron (!) μόνο το Σάββατο (18/12), είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς την σοβαρότητα της κατάστασης.

Κρατήστε και αυτό: παίκτης με θετικό δείγμα στη EuroLeague, πρέπει να μείνει σε καραντίνα για 14 και όχι για 10 ημέρες όπως γίνεται στο NBA, με αποτέλεσμα να πρέπει να χάσει δύο ή τρεις αγώνες της ομάδας του. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο κρίσιμη είναι η προφύλαξη από αυτή τη μετάλλαξη που διασπείρεται δεκάδες φορές ταχύτερα από την προηγούμενη.

Στο NBA είναι περίπου 55 οι παίκτες που μπήκαν στο πρωτόκολλο υγείας και ασφάλειας την τελευταία εβδομάδα και οι εκτιμήσεις των ειδικών αναφέρουν πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα, στα οποία θα δούμε πέντε αγώνες με κάποιες ομάδες να παρατάσσονται με ρόστερ ανάγκης, με δεκαήμερα και με Two-Way συμβόλαια.

Στις ΗΠΑ, βέβαια, έγιναν πολλά και μαζεμένα λάθη. Παράγοντες, προπονητές και παίκτες κουράστηκαν από τους περιορισμούς και τα καθημερινά τεστ, τα μέτρα της Λίγκας χαλάρωσαν, ενώ στα περισσότερα γήπεδα δεν χρειάζονταν όχι πιστοποιητικά εμβολιασμών, όχι αποτελέσματα pcr και rapid test, αλλά ούτε καν μάσκες, ακόμη κι αν κάποιος ήθελε να καθίσει 2-3 σειρές πίσω από τις courtside θέσεις και τους πάγκους των ομάδων.

Από τους περσινούς NBA Finals κι έπειτα οι Αμερικανοί συμπεριφέρονταν σαν να μην υπήρχε Covid-19 και τώρα βλέπουν τα αποτελέσματα, τα οποία θα καταστρέψουν σεζόν αθλητών και ομάδων.

Στην Ευρώπη, πέρα από κάποιες εξαιρέσεις, υπάρχουν μέτρα και εφαρμόζονται. Στο ΟΑΚΑ και στο ΣΕΦ πολύς κόσμος φοράει μάσκες και για να προφυλαχθεί και για να προφυλάξει τους γύρω του, οι δημοσιογράφοι σέβονται τα guidelines της EuroLeague που παρακολουθεί και επεμβαίνει συνεχώς και προς το παρόν όλα λειτουργούν στην εντέλεια. Για πόσο ακόμη, ουδείς μπορεί να γνωρίζει. Γι' αυτό ας απολαύσουμε το ντέρμπι της Πέμπτης, ας απολαύσουμε τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό σε ακόμα μία μάχη, διότι κανείς δεν ξέρει τι θα φέρει το 2022.

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ